EUROLYGA 2023

M. Jordano pasitikėjimą užsitarnavęs lenkas: kaip ištikimasis M. Wozniakas įveikė „Bulls“ legendą

Michaelo Jordano žvaigždė vėl suspindo viso pasaulio naujienų portalų antraštėse. Dokumentinis serialas „The Last Dance“ privertė iš naujo pažinti legendinį NBA ir „Chicago Bulls“ krepšininką. Tiesa, serialo režisieriai nemažai dėmesio skyrė ir M.Jordano aplinkos žmonėms. Vienas tokių – asmeninis krepšininko apsauginis Johnas Michaelas Wozniakas.

 M.Jordanas.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 M.Jordanas.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 M.Jordanas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 M.Jordanas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 M.Jordanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Jordanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Jordanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Jordanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
M.Jordanas ir skandalingasis D.Rodmanas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
M.Jordanas ir skandalingasis D.Rodmanas.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
M.Jordanas itin sunkiai išgyveno tėvo mirtį.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
M.Jordanas itin sunkiai išgyveno tėvo mirtį.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
M.Jordanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
M.Jordanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 20, 2020, 6:37 PM, atnaujinta May 21, 2020, 7:23 AM

Lenkų kilmės apsauginis tapo serialo dalimi, kuomet vienoje serijoje sugebėjo įveikti krepšinio žvaigždę monetų žaidime. M.Jordanas neslėpė savo aistros azartiniams žaidimams, tad kartą metė iššūkį ilgų ir garbanotų plaukų savininkui, kuris nebuvo panašus į įprastą apsaugos darbuotoją.

J.Wozniakas monetą sugebėjo numesti toliau. M.Jordanas buvo priverstas pripažinti žilaplaukio pergalę. 

Apsaugos darbuotojai krepšininką lydėjo kiekviename žingsnyje, o J.Wozniakas tapo vienu ištikimiausiu ir artimiausiu žaidėjo žmogumi. Vėliau lenkas artimai bendravo ne tik su pačiu krepšininku, bet ir jo šeimos nariais. Dalyvavo šventėse, lydėdavo į įvairius renginius.

J.Wozniakas 2020 metų sausį, būdamas 69-erių, mirė nuo vėžio. Prieš keletą metų legendinis apsaugos darbuotojas leidniui „Complex“ atskleidė nemažai detalių apie patirtį dirbant geriausio planetos krepšininko apsauginiu.

– Kaip tapote M.Jordano apsauginiu?, – J.Wozniako paklausė „Complex“.

– Nuo 1970 m. Čikagoje dirbau policijos pareigūnu. Vėliau gavau pasiūlymą kartais padirbėti Čikagos arenos apsaugos darbuotoju. Prasidėjo M.Jordano era NBA lygoje, tad pirmoji pažintis vyko arenos stovėjimo aikštelėje.

Keli mano kolegos susidraugavo su krepšininku, tad žaidėjas nusprendė juos pasisamdyti kaip privačius apsaugos darbuotojus. Palaikėme gerą ryšį, tad jie pasiūlė prisijungti ir man.

Mes buvome kolegos ir Čikagos policijos departamente, kur dirbome narkotikų ir kovos su nusikalstamumu skyriuje. Taip susipažinau su M.Jordanu, jis mane priėmė į darbą.

Gaudavome M.Jordano dienotvarkę, o nuo jos priklausė ir mūsų darbo laikas, lydėdavome jį į įvairius renginius.

Su M.Jordanu keliavau į visas keliones, vėliau kartu su jo šeima vykdavau atostogauti. Keliavau net į Paryžių. Tarp mūsų susiformavo didžiulis ryšys, mes tai vertinome.

– Kokia buvo keisčiausia patirtis ar nutikimai, dirbant M.Jordano apsauginiu?

– Niekada nežinojome, kada tiksliai jis atvyks į areną. Turėjome nuolat būti susikaupę ir užtikrinti jo saugumą. M.Jordanas pradėjo dominuoti NBA, jis tapo žvaigžde visoje JAV. Jis buvo tikra roko žvaigždė.

Visada žinojome, kur jis yra, bus. Buvome pasiruošę bet kam. Kai M.Jordanas nusprendė pereiti į beisbolą, mes įsikūrėme viename iš miesto centro ofisų. Tačiau dėmesys buvo toks didžiulis, kad prie M.Jordano automobilio nuolat rinkosi žmonės.

Netrukus gavome vietą požeminėje aikštelėje, taip pavyko atsiginti gerbėjų.

Žmonės buvo sužavėti tuo, ką M.Jordanas davė Čikagos miestui. Jis jiems atnešė daugybę pergalių, tad žmonės norėjo paliesti savo dievuką. Kartais tai buvo tikra kančia, kuomet reikėdavo vaikyti sirgalius, tačiau nebuvo tokio atvejo, kad kažkas jį sužeistų.

Čikagos centre M.Jordanos turėjo restoraną, o virš jo, antrame aukšte – butą. Kai krepšininkas prieidavo prie lango, pasigirsdavo gausūs plojimai.

Tai buvo darbas, kuris dažnai versdavo šypsotis.

– Kaip reagavote, kai „Jordan Brand“ prekinis tinklas prieš keletą metų nusprendė pasiūti specialius apsaugos darbuotojų švarkus, kuriuos kadaise dėvėjote ir jūs?

– Nusišypsojau, apėmė nostalgiškas jausmas. Kai vyko pirmojo M.Jordano ir „Bulls“ NBA čempionų žiedo 10-osios metinės, arenoje pasirodžiau su tuo pačiu švarku. M.Jordanas ant jo pasirašė. Jis šypsojosi, man buvo labai malonu.

Žmonės man sakydavo, kad mano nuotrauka iš stovėjimo aikštelės, kurioje M.Jordanas atvyksta su „Ferrari“, yra labai populiari internete. Kai pamačiau ją, pagalvojau, kad tikrai, tai yra puiku.

Vis dėlto mes niekada nesiekėme šlovės, kuomet būdavome greta M.Jordano. Mes su juo gerai leisdavome laiką, mums to užtekdavo.

Kartą nuvykome į tatuiruočių saloną, kuriame M.Jordanas mums liepė pasidaryti jo logotipo tatuiruotes ant rankos. Žinoma, mes jas pasidarėme.

– Ar turite daug „Air Jordan“ sportinių batelių?

– Ne (juokiasi). Turiu nemažai nuotraukų, kitų daiktų. M.Jordanas pasirašė ant nuotraukos, kurioje jis pozuoja su visais savo čempionų žiedais.

– Ar vis dar bendraujate su M.Jordanu?

– Galiu jam skambinti bet kuriuo metu. Kalbėjau su juo prieš keletą dienų. Diskutavome apie Floridos valstiją purtančius uraganus, tačiau jis man pasakė, kad jaučiasi saugus, nes pasistatė tokį namą, kuris viską atlaikys.

Aš vis dar tvarkau jo turtą „Highgland“ parke. Jis vis dar turi rezidenciją, kurios vartus puošia skaičius „23“. Stebiu ją per kameras visą laiką. Žmonės ten vaikšto kiaurą parą, kad tik nusifotografuotų.

Parengta remiantis „Complex“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.