EUROLYGA 2023

Koronaviruso pandemija pristabdė I. Brazdeikio svajonę: LKF gali ryžtis istoriniam žingsniui

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Darius Maskoliūnas liepos 10-25 dienomis Palangoje testuos galimus nacionalinės komandos kandidatus, tačiau tarp jų vis dar neišvysime „New York Knicks“ žaidėjo Igno Brazdeikio.

 Ignas Brazdeikis dėl koronaviruso negali gauti vieno reikiamo dokumento.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ignas Brazdeikis dėl koronaviruso negali gauti vieno reikiamo dokumento.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-04 16:19, atnaujinta 2020-06-04 19:49

21-erių Kaune gimęs krepšininkas šiuo metu turi Kanados pilietybę, tačiau pats sportininkas pateikė Prezidentūrai prašymą suteikti jam Lietuvos pasą. Buvo planuojama, kad jo prašymas bus pradėtas nagrinėti vasario mėnesio pabaigoje, tačiau tuomet prasidėjo suirutė pasaulyje dėl COVID-19 viruso.

Su lyg tuo strigo ir I.Brazdeikio pilietybės klausimas, mat krepšininkas niekaip negali gauto vieno paprasto dokumento.

„Ignas šiai dienai fiziškai negali pateikti vieno dokumento. Tai yra pažyma apie teistumą. Mes žinome, kad jis nėra teistas, tačiau tokią pažymą iš Kanados privaloma pateikti mūsų Prezidentūrai. Pandemijos metu jis pats fiziškai yra JAV, o pažymą reikia gauti iš Kanados. Tai nėra paprasta, nes jam reikia iš esmės pačiam vykti į Kanadą ir tą dokumentą pasiimti.

Šitas artimiausiu metu turėtų išsispręsti. Norime padėkoti Prezidentūrai, kad deda pastangas, tačiau be to dokumento jie negali pradėti svarstyti prašymo. Tokia techninė dalis, kurios mes visi laukiame.

Teko bendrauti ir su Gitanu Nausėda. Jis yra už, tačiau reikia išspręsti teisinius dalykus, negalime remtis vien emocijomis“, – atskleidė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Praeityje Ignas Brazdeikis gynė Kanados jaunimo rinktinių garbę. FIBA palaimintų tokį perėjimą į kitos šalies rinktinę, mat krepšininkas dar nėra užsivilkęs pagrindinės nacionalinės komandos marškinėlių. I.Brazdeikis galėjo su Kanados rinktine vykti į 2019 metų pasaulio čempionatą Kinijoje, tačiau šiems atsakė, kad nori atstovauti Lietuvai.

„Palaikome su juo ryšį. Svarbiausia, kad jis nekeičia savo nuomonės ir tikrai tvirtai to nori. Jis laisvai galėjo būti Kanados rinktinės sudėtyje 2019 metais, ir kanadiečiai mums patvirtino, kad jo atsisakymo priežastis – noras atstovauti Lietuvai. Jie tą puikiai supranta ir jie turi pirmumo teisę leisti ar neleisti atstovauti kitai šaliai. Šiai dienai tokį žodinį susitarimą su jais turime.

Visgi FIBA tai dar turėtų palaiminti. Blogiausiu atveju, tai galėtų būti natūralizuotas žaidėjas. Nors juokingai skamba, nes gimęs ir augęs Kaune, išvažiavęs iš Lietuvos turbūt ne savo valia, nes trejų metų vaiko vargu ar kas klausia. Dabar tokia situacija ir yra. Jis tikrai nori žaisti Lietuvos komandos gretose.

Su FIBA daug diskutavome ir kai gaus visus dokumentus iš mūsų, jie savo teisine nuožiūra pateiks mums rekomendaciją. Tačiau didelės grėsmės mes netapome, nes yra du variantai: arba jam suteikiama pilietybė ir FIBA į tai atsižvelgia, arba išnaudojame vieną skirtą kvotą natūralizuotui žaidėjui.

Mes niekada to neturėjome, tačiau nematau, kad būtų didelė bėda lietuviui turėti išimtine tvarka pilietybę. Žiūrime į ateitį, matėte Jono Valančiūno pasisakymą, kad mums Igno reikia.“, – pasakojo M.Špokas.

FIBA taisyklėse numatyta, kad užsienyje gimęs krepšininkas, kuris turi kraujo ryšį su kita valstybe, gali pereiti atstovauti jai, jei pasą naują gavo iki 16-os metų. Žaidėjai, kurie kitos valstybės pasą gavo po 16-ojo gimtadienio, laikomi natūralizuotais žaidėjais ir kiekvienai rinktinei suteikiama viena kvota tokiam žaidėjui.

Tačiau I.Brazdeikio situacija kiek kitokia, nes jis yra gimęs toje valstybėje, kurios marškinėlius ir nori vilkėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.