EUROLYGA 2023

Eurolygos vadovas J. Bertomeu po pandemijos pakeitė nuomonę: „Mes pasirengę bendradarbiavimui su FIBA“

Pasaulinis koronavirusas ir su juo susijusios problemos privertė kitaip į buvusią situaciją pažvelgti iki šio galingiausios privačios krepšinio organizacijos vadovą Eurolygos bosą Jordi Bertomeu. Dar vasarį nieko gero apie FIBA nekalbėjęs ir į jokius kompromisus su FIBA organizacija nenorėjęs eiti ispanas po pandemijos pakeitė „plokštelę“. Netikėtai jis pareiškė, kad norėtų bendradarbiauti su FIBA.

J.Bertomeu pakeitė poziciją – jau nori bendradarbiauti su FIBA<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Bertomeu pakeitė poziciją – jau nori bendradarbiauti su FIBA<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Bertomeu pakeitė poziciją – jau nori bendradarbiauti su FIBA<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Bertomeu pakeitė poziciją – jau nori bendradarbiauti su FIBA<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Bertomeu pakeitė poziciją – jau nori bendradarbiauti su FIBA<br>J.Elinsko/BNS nuotr.
J.Bertomeu pakeitė poziciją – jau nori bendradarbiauti su FIBA<br>J.Elinsko/BNS nuotr.
J.Bertomeu pakeitė poziciją – jau nori bendradarbiauti su FIBA<br>cskabasket.com nuotr.
J.Bertomeu pakeitė poziciją – jau nori bendradarbiauti su FIBA<br>cskabasket.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 10, 2020, 6:06 PM, atnaujinta Jun 11, 2020, 12:24 PM

Eurolyga šį sezoną nebaigė varžybų dėl pandemijos, ULEB ir FIBA padavė Eurolygą į teismą dėl nesportinio principo turnyre, FIBA sėkmingai vilioja Europos taurės turnyro senbuves į savo Čempionų lygos varžybas – tai tik dalis problemų, su kuriomis dabar susiduria puikiai beveik du dešimtmečius Europos krepšinyje nardęs Eurolygos vedlys J.Bertomeu.

Dar prieš pusmetį jis net nenorėjo girdėti apie kokius nors pokalbius su FIBA – jis nesileido į kalbas dėl FIBA rengiamų atrankos į pasaulio ir Europos pirmenybes varžybų „langus“, nieko gero nesakė apie pasaulinę krepšinio organizaciją, teigdamas, jog pastaroji mažai jį domina.

Praėjusių metų lapkritį Maskvoje jis tikino, kad jokių suartėjimo su Tarptautine krepšinio federacija (FIBA) nėra ir nebus.

Į klausimą ar per susitikimą Atėnuose su FIBA generaliniu sekretoriumi Andreasu Zagkliu buvo kalbama apie bendrus dviejų organizacijų sąlyčio taškus, J.Bertomeu atkirto: „Ne. Mes tik vienas kitam paspaudėme rankas. Ir viskas. Viskas. Apie kokią susitaikymo tarp dviejų organizacijų datą jūs kalbate? Ne. Jokių datų ir jokio laiko nėra“.

Tiesa, Eurolygos vadovui knietėjo konkurentas – Čempionų lyga, tad dėl jos jis norėjo kalbėtis su FIBA, tačiau tik dėl netinkamo varžybų pavadinimo.

„Eurolyga neturi sąsajų su FIBA. Bet ateityje yra įmanomas bendradarbiavimas ir mes bandysime kalbėtis. Pirmiausia, dėl FIBA Čempionų lygos, kuri savo pavadinimu tik kelią sumaištį“, – pastebėjo J.Bertomeu.

Tačiau jau dabar Eurolygos vedlys kalba visiškai priešingai nei iki koronaviruso pandemijos.

„Reikia suprasti, kad mes visiškai nekariaujame su FIBA – paprasčiausiai pas mus yra skirtingi organizacijų modeliai.

Prieš ketvertą-penketą metų jie bandė susigrąžinti Eurolygos kontrolę į savo rankas. Bet dabar mes turime pakreipti situaciją tokia linkme, kokią norėtų matyti abi pusės. Gaila, bet po Particko Baumanno mirties įvyko pasikeitimai FIBA vadovybėje. Tai labai jautrus klausimas.

Mes turime galimybę išspręsti problemas, kurios turėjo būti išspręstos, bet taip ir nebuvo išspręstos. Tą turėjo daryti ir Eurolyga. Visi aplink įsitikinę, kad keturi Europos krepšinio turnyrai neturi ateities ir vizijos. Mes pasirengę bendradarbiavimui su FIBA“, – J.Bertomeu žodžius cituoja sportando, kuris remiasi ispanų dienraščiu AS.

Eurolygos bosui teks galvoti ne tik apie draugystę su FIBA, bet ir apie ULEB pretenzijas

Vienuolika didžiųjų Europos nacionalinių krepšinio lygų jungianti ULEB organizacija paskelbė, jog jungiasi prie FIBA skundo prieš ECA (Euroleague Commercial Assets) bendrovę, kuri rengia Eurolygos ir Europos taurės krepšinio klubų turnyrus.

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) Europos Komisijai apskundė ECA dar 2016 metais, be kita ko, apkaltinusi ją pažeidžiant sportinio atstovavimo principus, sudarant nevienodas atstovavimo sąlygas, taip pat proteguojant atskirus Europos krepšinio klubus.

Eurolygos vadovas J. Bertomeu ne kartą yra teigęs, kad Eurolygai yra „svarbios nacionalinės lygos ir jų interesai“, tačiau panašu, kad jam nepavyko įtikinti bent jau ULEB sąjungos narių.

ULEB, kurios narė ir Lietuvos krepšinio lyga, prezidentas Tomas Van Den Spiegelis oficialiame pranešime teigė: „Visų mūsų sąjungos narių, nacionalinių lygų tikslas yra apginti sportinį principą, tiek nacionaliniame, tiek tarptautiniame lygyje, ir mes jo nuosekliai laikysimės.

Mes įsitikinę, kad visi krepšinio klubai privalo turėti vienodas ir lygias teises varžytis aukščiausiame lygyje.

Matydami, kaip ECA sprendimai pastaraisiais metais neigiamai įtakojo klubinių ir nacionalinių turnyrų tvarkaraščius bei visą krepšinio sistemą, supratome, kad turime imtis veiksmų apginti savo teises ir vertybes.

Būtent todėl ULEB ir jos narės oficialiai prisijungia prie skundo, kurį Europos komisijai pateikė FIBA ir kuris šiuo metu yra nagrinėjamas.

Mūsų nuomone, tai yra svarbus sprendimas siekiant apginti atvirą Europos sporto modelį, ir mes pasiruošę pateikti Europos komisijos atstovams visus paaiškinimus ir įrodymus, kodėl ir kokie ECA veiksmai yra žalingi Europos krepšiniui nacionaliniame ir tarptautiniame lygmenyje“.

Be LKL, ULEB narės dar yra Ispanijos, Vokietijos, Prancūzijos, Graikijos, Italijos, Belgijos, Lenkijos, Izraelio, Nyderlandų nacionalinės lygos bei Jungtinė VTB lyga.

Komandų ir rungtynių skaičių išplėtusi Eurolyga pastaraisiais metais yra susilaukusi kritikos ir iš Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Rusijos bei kitų federacijų prezidentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.