EUROLYGA 2023

Didysis „Žalgirio“ galvos skausmas: įvardijo, koks didžiausias iššūkis laukia Šaro įpėdinio Kaune

Šarūno Jasikevičiaus sprendimas atsisveikinti su „Žalgiriu“ ir išvykti į „Barcelona“ komandą neabejotinai tapo vienu didžiausių pastarųjų metų žingsnių šalies krepšinyje, kurį lydi didelis aistruolių liūdesys ir smalsumas, kaip Šarui seksis saulėtoje Barselonoje, bet Kauno klubo vadovai neturi laiko galvoti apie praradimą.

 „Žalgiris“ norėtų, kad išvykusį Š.Jasikevičių pakeistų K.Maksvytis (dešinėje), tačiau tam turi pritarti Permės klubas. Kitas „Žalgirio“ variantas – D.Adomaitis (kairėje).<br> lrytas.lt montažas.
 „Žalgiris“ norėtų, kad išvykusį Š.Jasikevičių pakeistų K.Maksvytis (dešinėje), tačiau tam turi pritarti Permės klubas. Kitas „Žalgirio“ variantas – D.Adomaitis (kairėje).<br> lrytas.lt montažas.
„Žalgiris“ norėtų, kad išvykusį Š.Jasikevičių pakeistų K.Maksvytis, tačiau tam turi pritarti Permės klubas. Kitas „Žalgirio“ variantas – D.Adomaitis.<br>Lrytas.lt koliažas.
„Žalgiris“ norėtų, kad išvykusį Š.Jasikevičių pakeistų K.Maksvytis, tačiau tam turi pritarti Permės klubas. Kitas „Žalgirio“ variantas – D.Adomaitis.<br>Lrytas.lt koliažas.
K.Maksvytis – vienas kandidatų perimti „Žalgirio“ vairą.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis – vienas kandidatų perimti „Žalgirio“ vairą.<br>G.Šiupario nuotr.
Pasak R.Paulausko, naujuoju Kauno ekipos treneriu galėtų tapti ir D.Adomaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Pasak R.Paulausko, naujuoju Kauno ekipos treneriu galėtų tapti ir D.Adomaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Vos atvykus į Kataloniją, Š.Jasikevičių sutiko būrys gerbėjų.<br>Twitter nuotr.
Vos atvykus į Kataloniją, Š.Jasikevičių sutiko būrys gerbėjų.<br>Twitter nuotr.
Vadovaujant Š.Jasikevičiui „Žalgiris“ du kartus pateko į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vadovaujant Š.Jasikevičiui „Žalgiris“ du kartus pateko į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šią vasarą M.Blaževičius iš sostinės persikėlė į Kauną.<br>Stopkadras
Šią vasarą M.Blaževičius iš sostinės persikėlė į Kauną.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2020-07-09 06:58, atnaujinta 2020-07-09 07:45

Lietuvos čempionai jau priversti be Šaro ruoštis itin sudėtingam sezonui, o vienas svarbiausių uždavinių – surasti, kas gali pakeisti daugelio nepakeičiamu vadinamą Š.Jasikevičių.

Į gandų sūkurį patekęs K. Kemzūra pasiūlymo net nesulaukė

Pirmuoju numeriu „Žalgirio“ dėlionėje buvęs Š.Jasikevičiaus asistentas Darius Maskoliūnas jau iškrito – kartu su savo bičiuliu kitą sezoną dirbs Barselonoje, bet Kauno klubo vadovas Paulius Motiejūnas ir nedėjo itin didelių vilčių, kad Lietuvos rinktinės treneris pasiliks.

Netrukus žaidime liko dvi figūros – prie Permės klubo prisijungęs vienu perspektyviausių šalies trenerių vadinamas Kazys Maksvytis ir 2010 metų pasaulio čempionate Turkijoje bronzą su Lietuvos rinktine iškovojęs Kęstutis Kemzūra.

Tačiau K.Kemzūra jau sudarė sutartį su iš žemesnės lygos į aukščiausiąjį Turkijos čempionatą patekusiu Izmiro „SOCAR Petkim“ klubu, o tada atskleidė, kad „Žalgiris“ taip ir nebuvo padėjęs rimto pasiūlymo ant stalo.

„Nelabai buvo iš ko rinktis, o ši ekipa žais aukščiausioje šalies lygoje. Nors biudžetas nebus labai didelis, jie turi ambicijų. Tuo tarpu konkretaus pasiūlymo iš „Žalgirio“ neturėjau, gal dėl to derybos ir sustojo. Buvo tik kalbos“, – lrytas.lt žurnalistui Laurynui Ribakui sakė 50-ies treneris.

Visi laukia, ką pasakys Rusijos klubas

Tad pagrindiniu kandidatu treniruoti „Žalgirį“ išlieka K.Maksvytis, kuris turi sutartį su Permės „Parma“ klubu, anksčiau jau užkirtusiam 43 metų trenerio kelią į Lietuvos rinktinės trenerio postą.

„Taip, gandų yra daug ne tik pas jus Lietuvoje, tačiau ir pas mus Permėje – yra teisingų ir yra neteisingų. Klubo pozicija yra labai aiški – kol kas mes nieko nekomentuojame, tačiau kai ateis laikas, mes pranešime savo sirgaliams būtiną informaciją. Manau, kažkada bus tas pranešimas“, – lrytas.lt žurnalistui Modestui Krukauskui trenčiadienį sakė „Parma“ ekipos spaudos atstovas Daniilas Sadykovas.

Yra ir daugiau variantų

„Žalgirio“ sirgaliai ir visas Lietuvos krepšinio pasaulis laiko užgniaužęs kvapą. Tai, matyt, galėtų daryti ir dar vienas visoje dėlionėje kartais įvardijamas treneris – Dainius Adomaitis.

Buvusį Vilniaus „Ryto“ strategą kaip rimtą kandidatą įvardijo ir krepšinio specialistas bei Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) sporto konsultantas Rūtenis Paulauskas.

Jis pritaria „Žalgirio“ vadovui P.Motiejūnui, kuris jau paskelbė, kad klubas dairosi lietuvio trenerio.

„Pirmiausia reikia sulaukti atsakymo iš lietuvių. Šiuo metu vyksta labai intensyvus pokalbis su Kaziu Maksvyčiu. Aš manau, kad dar vienas žmogus, kuris nėra įvardinamas, kaip ryškus kandidatas, yra Dainius Adomaitis. Mano nuomone, jis yra taip pat pajėgus treniruoti „Žalgirį. Galėtų būti svarstoma ir kitų trenerių kandidatūra, tačiau, manau, kad šie du kandidatai yra pagrindiniai „Žalgirio“ stebėjimo radare“, – lrytas.lt teigė R.Paulauskas.

Įtakos gali turėti ir praeitis

Pasak krepšinio eksperto, „Žalgirio“ vadovybė atkreips dėmesį ne tik į trenerių pasiekimus. Didelę įtaką komandos sprendimui gali turėti ir tai, kad praeityje D.Adomaitis yra treniravęs Vilniaus „Ryto“ ekipą.

„Žalgiris žiūri į du dalykus: vertina trenerio praeities pasiekimus bei žiūri į jo nepriešiškumą su „Žalgiriu“. Manau, kad šiuo aspektu nepalankesnis klubui būtų D.Adomaitis, nes jis buvo principinio varžovo Vilniaus „Ryto“ treneris. Todėl žiūrovai gali būti nepatenkinti ir vargu ar arena būtų taip lankoma, kaip prie Š.Jasikevičiaus.

Tačiau reiktų prisiminti, kad D.Adomaitis yra buvęs „Žalgirio“ žaidėjas ir praeityje treniravo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę. D.Adomaitis, kaip ir K.Maksvytis, sugebėjo užsirekomenduoti ir su mažesnsniais resursais padaryti daugiau.

Abu šie kandidatai yra stiprūs, o kuris turės daugiau laimės ir sėkmės bei stos prie „Žalgirio“ vairo – pasakyti neįmanoma“, – portalui lrytas.lt kalbėjo krepšinio specialistas.

Naujajam treneriui – nelengva užduotis

48-erių krepšinio ekspertas mano, kad per kelerius metus užkelta Š.Jasikevičiaus kartelė gali atnešti daug galvos skausmo naujajam komandos treneriui. Nemažai klausimų kylą ir koks bus naujasis Kauno komandos veidas, tačiau ekspertas viliasi, kad ekipa bus tokia pat, kokią buvome pratę matyti paskutiniuose sezonuose.

„Šaras sugebėjo sugrąžinti Kauno sirgalius į tribūnas, todėl akivaizdu, kad šį sezoną žiūrovai norės matyti ne tik laimintį, bet ir gerai žaidžiantį „Žalgirį“. Retai kur pamatysi, kad po pralaimėjimo ekipos sirgaliai plotų atsistoję, tačiau Š.Jasikevičiaus „Žalgiris“ buvo to vertas.

Norėtųsi, kad nepaisant to, kas vadovaus komandai, „Žalgiris“ ir ateinantį sezoną išliktų toks pat kovojantis, kokį jį ir matėme paskutinius kelerius metus.

Be abejonės, stojus naujam treneriui, keisis ir komandos braižas, taip pat gali keistis ir lietuvių vaidmuo ekipoje, vis dar lieka klausimas, kokie legionieriai šį sezoną papildys „Žalgirį. Nereiktų nustebti, jei šį sezoną ims retėti žiūrovų gretos.

Kiekvienam treneriui reikia užsitarnauti pagarbą, bet po Šaro užsitarnauti tą pagarbą bus be galo sudėtinga“, – įžvalgas pasakojo ekspertas.

Pergalė tiek Šarui, tiek „Barcelonai“.

SMK sporto konsultantas neabejoja, kad Š.Jasikevičiaus sprendimas tapti vyriausiuoju „Barcelona“ ekipos treneriu į naudą išeis tiek pačiam strategui, tiek ir Katalonijos komandai.

Praeityje su „Barcelona“ Eurolygą laimėjęs Šaras jau senai yra užkariavęs klubo sirgalių širdis, o ir pats ne kartą viešai deklaravo, kad Barselonos miestas jam yra vienas iš labiausiai imponuojančių traukos centrų.

„Dabar į Kataloniją atvyksta naujas veidas, kuris turi laimėtojo mentalitetą bei itin stiprų charakterį, taip pat negalime nuvertinti ir Š.Jasikevičiaus autoriteto Barselonoje. Manau, kad tai yra abipusis laimėjimas.

„Barcelona“, remiantis lažybų bendrovėmis, keliasdešimt kartų išsiaugino galimybes laimėti Eurolygą. Jie bus neabejotini favoritai, nepaisant to, kokia sudėtimi pradės naująjį sezoną“, – sakė krepšinio ekspertas.

R.Paulauskas taip pat prideda, kad Katalonijos klubo vadovybė deda didžiules viltis į lietuvį, nes praeitame sezone „Barcelona“ ekipoje silpniausia grandis būtent ir buvo vyriausiasis komandos treneris.

„Patekti į „Barceloną“ gali tik patys pajėgiausi Europos, o gal net pasaulio treneriai. Klubo vadovybė pernai labai daug investavo į komandos sudėtį – buvo supirkti aukštos klasės žaidėjai.

Tai buvo bene geriausiai sukomplektuota komanda Europoje, bet, mano galva, silpniausia vieta praeitame sezone šioje ekipoje buvo treneris. Svetislavas Pešičius turi nemažai pasiekimų, tačiau jo amžius buvo kiek per didelis, o su amžiumi, ateina ir kitos problemos. Neabejojama, kad iš Šaro bus tikimąsi kur kas daugiau“, – savo mintimis dalinosi specialistas.

Tikisi, kad jaunasis talentas privalumais kompensuos savo trūkumus.

Panašu, kad šiemet itin didelę įtaką „Žalgirio“ komandai gali turėti ir jaunų krepšininkų indėlis. Vasaros pradžioje komandai pavyko pasiekti susitarimą su praeityje klube rungtyniavusiu Tomu Dimša. Taip pat Kauno klubui pavyko iš Vilniaus „Ryto“ išpirkti ir jaunąjį sostinės talentą Mereką Blaževičių.

Nemažai su jaunimu dirbantis R.Paulauskas mano, kad ilgalaikis projektas su šiuo 18-mečiu 2,07 m ūgio vidurio puolėju atneš naudos tiek klubui, tiek ir krepšininkui, tačiau itin svarbu, kokią vietą M.Blaževičius turės naujojo „Žalgirio“ trenerio schemoje.

„Tie žmonės, kurie rūpinosi jo (M. Blaževičiaus) perėjimu numatė visus geriausius ir blogiausius scenarijus. Geriausias scenarijus būtų, jei jis gautų Eurolygoje pažaisti bent dešimt minučių.

Tą padaryti bus nelengva, kadangi už kiekvieną silpną tavo žaidimo komponentą varžovai Eurolygoje baudžia labai stipriai. Su Mareko amžiumi tai bus ne naujiena, tačiau reikia suprasti, kad ne taškai lems jo buvimą aikštelėje.

Jis turi neblogą krepšinio intelektą, stiprų kūną, neblogą kamuolio valdymo techniką. Viskas priklausys tik nuo jo paties ir trenerio sprendimų. Šaras sugebėdavo jauniems žaidėjams išsakyti tai ką reikia.

Labai tikiuosi, kad naujasis treneris matys M.Blaževičių, kaip augantį, perspektyvų žaidėją ir nenusodins jo ant suolo ar juolab neatiduos kokiam kitam nors klubui“, – teigė R.Paulauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu