EUROLYGA 2023

Kas laukia „Lietkabelio“ krepšininkų Europos taurės turnyre?

Mantas Kalnietis ir Milošas Teodosičius, Mindaugas Kuzminskas ir Dee Bostas, Aleksandaras Džordževičius ir Jevgenijus Pašutinas. Šie krepšininkai ir treneriai 2020 metų rudenį turėtų aplankyti Panevėžį. Tai lėmė Europos taurės pirmojo etapo burtai, per kuriuos Panevėžio „Lietkabelis“ kartu su Bolonijos „Virtus“, Krasnodaro „Lokomotiv“, „Monaco“, „Andorra“ ir Antverpeno „Giants“ komandomis pateko į C grupę.

„Lietkabelio“ ekipa pateko į Europos taurės C grupę<br>FIBA.com nuotr.
„Lietkabelio“ ekipa pateko į Europos taurės C grupę<br>FIBA.com nuotr.
„Lietkabelio“ ekipa pateko į Europos taurės C grupę<br>FIBA.com nuotr.
„Lietkabelio“ ekipa pateko į Europos taurės C grupę<br>FIBA.com nuotr.
„Lietkabelio“ ekipa pateko į Europos taurės C grupę<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelio“ ekipa pateko į Europos taurės C grupę<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelio“ ekipa pateko į Europos taurės C grupę<br>G.Šiupario nuotr.
„Lietkabelio“ ekipa pateko į Europos taurės C grupę<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 10, 2020, 8:39 PM

Iki numatomos sezono pradžios liko du su puse mėnesio, todėl komandų sarašai nėra pilni. Tačiau jau dabar aišku, kad C grupėje aukščiausius tikslus kels ir geriausias galimybes juos pasiekti turės „Virtus“ ir „Lokomotiv“. Galbūt į favoritų taip pat pozicijas kėsinsis atlikti vasaros darbų neskubantis „Monaco“, o likusioms trims komandoms geriausiu atveju teks kovoti dėl ketvirtojo kelialapio į kitą etapą.

Jei pandemija nesutrukdys ir tarptautinės krepšinio klubų varžybos vyks taip, kaip šiuo metu planuojama, Europos taurės turnyras prasidės rugsėjo 30 dieną.

Numatoma, kad pirmasis etapas, kuriame 24 komandos iš 15 šalių žais keturiose grupėse, baigsis gruodžio 16 dieną. „Top 16“ etapas numatomas nuo gruodžio 30 iki 2021 metų vasario 3 dienos, o atkrintamosios varžybos turėtų prasidėti kovo 2 dieną. Finalo serija planuojama balandžio 6-14 dienomis.

Bolonijos „Virtus“

Praėjusį sezoną. Italijos lygoje iki pandemijos užėmė 1 vietą (18 ir 2). Italijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Venecijos „Reyer“ 81:82. Europos taurės pirmojo etapo A grupėje užėmė 1 vietą (8 ir 2), antrojo etapo E grupėje – 2 vietą (4 ir 2) ir ketvirtfinalyje turėjo žaisti su „Monaco“.

Komanda. Bolonijos klubas pernai garsiai pranešė apie planus grįžti į Europos elitą ir žodžius patvirtino darbais. Sutartys su treneriu Aleksandaru Džordževičiumi (jis atvyko dar užpraeito sezono pabaigoje – 2019-ųjų kovą) ir serbų superžvaigžde Milošu Teodosičiumi patvirtino, kad antrosios vietos „Virtus“ netenkins.

Pernai „Virtus“ pakvietė dar kelis Europoje gerai žinomus krepšininkus (serbą Stefaną Markovičių, amerikiečius Vince‘ą Hunterį bei Kyle‘ą Weemsą) ir su visais naujokais pasirašė bent dviejų sezonų sutartis, tad komandos branduolys šią vasarą nesikeis.

O kelios permainos, pavyzdžiui, Italijos rinktinės puolėjo Awudu Abasso atvykimas, nekeičia svarbiausio dalyko – iki pandemijos „Serie A“ tvirtai pirmavęs „Virtus“ kitą sezoną vėl bus vienas pagrindinių Europos taurės favoritų.

Krasnodaro „Lokomotiv“

Praėjusį sezoną. Rusijos lygoje iki pandemijos užėmė 3 vietą (14 ir 6). Europos taurės pirmojo etapo B grupėje užėmė 5 vietą (4 ir 6).

Komanda. Praėjusio sezono pradžioje Krasnodaro klubui viskas klostėsi priešingai, nei norėjo jo vadovai. „Lokomotiv“ anksti iškrito iš Europos taurės turnyro, atsiliko nuo Rusijos lygos lyderių ir jau rudenį pradėjo ieškoti, kuo pakeisti lūkesčių nepateisinusį italą trenerį Lucą Banchį.

Galima sakyti, kad jau tuomet buvo pradėti dėti kito sezono pamatai, o jų kertiniais akmenimis tapo naujas treneris Jevgenijus Pašutinas ir lietuvis puolėjas Mindaugas Kuzminskas. Vasarą „Lokomotiv“ atliko keletą kitų permainų, bet pasiliko ir kelis pernai įsigytus krepšininkus: lietuvį Mantą Kalnietį, amerikiečius Alaną Williamsą ir Willą Cummingsą. Pageidaujamų pasilikti sąraše buvo ir rezultatyviausias komandos žaidėjas Johnny O‘Bryantas, bet jo likimas dar neaiškus.

Pirmuoju Kubanės komandos naujoku tapo amerikietis Jordanas Crawfordas, atvykstantis iš Bambergo „Brose“ klubo.

„Monaco“

Praėjusį sezoną. Prancūzijos lygoje iki pandemijos dalijosi 1 vietą (21 ir 4). Prancūzijos lygos taurės pusfinalyje pralaimėjo Dižono JDA 81:83. Europos taurės pirmojo etapo A grupėje užėmė 2 vietą (6 ir 4), antrojo etapo G grupėje – 1 vietą (4 ir 2) ir ketvirtfinalyje turėjo žaisti su Bolonijos „Virtus“.

Komanda. Pandemija Monako komandą sustabdė tuo metu, kai ji su Liono-Vilerbano ASVEL bei Dižono JDA klubais dalijosi pirmąją vietą „Pro A“ turnyre ir ruošėsi Europos taurės ketvirtfinalio dvikovai su Bolonijos „Virtus“. Įrodyti, kad „Roca Team“ pajėgi pirmą kartą tapti Prancūzijos čempione, šiemet nepavyko dėl force majeure aplinkybių, o kitą sezoną „Monaco“ bandys tą daryti gana žymiai pasikeitusia sudėtimi.

Svarbiausia permaina – trenerio Zvezdano Mitrovičiaus sugrįžimas. Juodkalnietis jau dirbo Monake, bet užpernai išvyko į ASVEL ekipą. Vis dėlto Vilerbano klubo vadovai pavasarį atsisakė Z.Mitrovičiaus paslaugų ir krepšinio specialistą vėl mielai pakvietė „Monaco“, pavasarį nusprendęs išsiskirti su Saša Obradovičiumi.

Iš pernykštės pagrindinės sudėties Monake tikrai liks tik buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Dee Bostas, o tarpsezoniu šis klubas dar nesudarė nė vienos sutarties su profesionalų licencijas turinčiais krepšininkais, tad kito sezono „Monaco“ kontūrai dar visai neaiškūs.

„Andorra“

Praėjusį sezoną. Ispanijos lygoje iki pandemijos užėmė 6 vietą (13 ir 10), baigiamojo turnyro grupėje užėmė 5 vietą (2 ir 3). Ispanijos taurės pusfinalyje pralaimėjo Malagos „Unicaja“ 59:92. Europos taurės pirmojo etapo A grupėje užėmė 2 vietą (7 ir 3), antrojo etapo H grupėje – 4 vietą (1 ir 5).

Komanda. Ispanijos lygos vidutiniokė „Andorra“ neturi storos piniginės, nekviečia ryškių žvaigždžių ir nesikėsina į favoritės vaidmenį. Praėjusį sezoną kone garsiausias Andoros ekipos krepšininkas buvo amerikietis Clevinas Hannah, anksčiau atstovavęs ir Vilniaus „Rytui“. Šis gynėjas turėtų būti vienas pagrindinių „Andorra“ žaidėjų ir kitą sezoną.

„Andorra“ gretose liks apie pusę praėjusį sezoną joje žaidusių krepšininkų, o svarbiausias šio tarpsezonio pirkinys yra islandas Haukuras Palssonas, atvykstantis iš Kazanės „Uniks“ klubo. Andoros komanda popieriuje tikriausiai nebus stipresnė nei praėjusį ar užpraėjusį sezoną, bet prieš kelis mėnesius sutartį pratęsęs baskas treneris Ibonas Navarro jau įprato, kad dirbant Pirėnų kalnuose pasislėpusioje kunigaikštystėje siekti pergalių reikia naudojantis gana kukliais ištekliais.

Antverpeno „Giants“

Praėjusį sezoną. Belgijos lygoje iki pandemijos užėmė 3 vietą (11 ir 6). Belgijos taurės finale nugalėjo Šarlerua „Spirou“ 83:78. Čempionų lygos pirmojo etapo grupėje užėmė 8 vietą (4 ir 10).

Komanda. Nė viena Belgijos komanda Europos taurės turnyre nežaidė nuo 2015-2016 metų sezono, o Antverpeno klubas į šį turnyrą grįžta po labai ilgos 12 metų pertraukos. Per ją „Giants“ sugebėjo patekti į Čempionų lygos finalo kevertą, bet praėjusį sezoną FIBA turnyro pirmojo etapo grupėje tenkinosi paskutine aštuntąja vieta. Vis dėlto prieš pat pandemijos pertrauką Christophe‘o Beghino treniruojami „Giants“ krepšininkai spėjo pasidžiaugti antrus metus paeiliui iškovota Belgijos taure.

Šiuos pakilimus ir nuopolius su Antverpeno ekipa išgyveno ir vienas jos lyderių Dave‘as Dudzinski, prieš penkis sezonus žaidęs „Šiauliuose“. Atrodo, kad šis krepšininkas liks „Giants“ gretose ir po vasaros pertraukos. „Giants“ planuoja išlaikyti beveik visą pernykštį branduolį, bet jau pristatė ir vieną naujoką – amerikietį Speedy Smithą, kuris šiuo metu kovoja Izraelio lygoje atstovaudamas Haifos „Makabi“ komandai.

Panevėžio „Lietkabelis“

Praėjusį sezoną. Lietuvos lygoje iki pandemijos užėmė 3 vietą (16 ir 8). Lietuvos taurės pusfinalyje pralaimėjo Kauno „Žalgiriui“ 72:82. Čempionų lygos pirmojo etapo grupėje užėmė 4 vietą (7 ir 7), aštuntfinalyje pralaimėjo „Zaragoza“ 0:2.

Komanda. Panevėžio komanda į Eurolygos rengiamą Europos taurės turnyrą grįžta po dviejų sezonų pertraukos. Tuodu sezonus „Lietkabelis“ žaidė FIBA organizuojamoje Čempionų lygoje, bet joje didelių pergalių nepasiekė.

Į naują sezoną „Lietkabelis“ žengs be dviejų buvusių lyderių Tomo Dimšos ir kroato Željko Šakičiaus, taip pat priekinės linijos žaidėjų Martyno Sajaus ir didelę praėjusio sezono dalį dėl sunkios traumos praleidusio Tomo Lekūno.

Kita vertus, panevėžiečiams pavyko pratęsti sutartis su Pauliumi Valinsku, Margiriu Normantu, Vyteniu Lipkevičiumi, Gabrieliu Maldūnu ir treneriu serbu Nenadu Čanaku, o išvykusius krepšininkus bandys pakeisti naujokai Gytis Masiulis, Erikas Venskus, kroatas Marinas Maričius ir amerikietis Troy Barniesas.

Europos taurės pirmojo etapo grupės

A grupė: Kazanės „Uniks“, Badalonos „Joventut“, Belgrado „Partizan“, Venecijos „Reyer“, Stambulo „Bahçeşehir“, Burgo „Jeunesse Laique“.

B grupė: Malagos „Unicaja“, Podgoricos „Budućnost“, Rišono „Makabi“, Brešos „Leonessa“, Ulmo „ratiopharm“, „Boulogne-Levallois“.

C grupė: Krasnodaro „Lokomotiv“, „Andorra“, Panevėžio „Lietkabelis“, Bolonijos „Virtus“, „Monaco“, Antverpeno „Giants“.

D grupė: Patrų „Prometheas“, Las Palmaso „Gran Canaria“, Trento „Dolomiti Energia“, Liublianos „Olimpija“, „Bursaspor“, „Nanterre“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.