EUROLYGA 2023

J. Kazlauskas ir kiti žinomi Lietuvos krepšinio treneriai sukūrė licencijų sistemą

Lietuvos krepšinio federacija, reaguodama į pasikeitusią situaciją teisinėje sistemoje, kartu su krepšinio specialistais ruošia trenerių licencijavimo sistemą, kurios projektas bus pristatytas rugsėjo 8 dieną vyksiančios LKF metinės ataskaitinės konferencijos metu.

Jonas Kazlauskas kūrė trenerių licencijavimo sistemą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonas Kazlauskas kūrė trenerių licencijavimo sistemą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
LKF sporto direktorius Ramūnas Butautas.<br>G.Šiupario nuotr.
LKF sporto direktorius Ramūnas Butautas.<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Kazlauskas kūrė trenerių licencijavimo sistemą.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Kazlauskas kūrė trenerių licencijavimo sistemą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 18, 2020, 5:55 PM

Sistemos kūrimo procese dalyvavo tokie krepšinio specialistai kaip Jonas Kazlauskas, Ramūnas Butautas, Rimas Kurtinaitis, Antanas Sireika, Kęstutis Kemzūra.

Kaip teigė buvęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris ir dabartinis LKF sporto direktorius Ramūnas Butautas, ši sistema leis klasifikuoti krepšinio trenerius, kelti jų meistriškumo lygį ir skatinti tarpusavio bendradarbiavimą.

„Ši licencijavimo sistema yra kuriama, nes norime turėti aiškią tvarką, klasifikuoti trenerius ir kelti jų kvalifikaciją, kad jie dar labiau tobulėtų, siektų naujų žinių ir kiltų į kuo aukštesnį lygį. Reaguodami į pasikeitusią situaciją teisinėje sistemoje, mes pritaikysime licencijavimo sistemą, kad krepšinio treneriai galėtų vykdyti savo veiklą pagal Lietuvos sporto įstatyme aprašytą tvarką. Čia manau yra svarbiausia ir aktualiausia nauda krepšinio specialistams.

Taip pat licencijuoti treneriai turės galimybę nemokamai dalyvauti FIBA ir LKF organizuojamuose seminaruose, kuriuose pranešimus skaitys geriausiu Europos ir Lietuvos krepšinio treneriai. Gaus metodinę medžiagą, treniruočių vaizdo įrašus bei LKF rėmėjų suteikiamas nuolaidas“, – pasakojo LKF sporto direktorius Ramūnas Butautas.

C kategorijos licencija bus suteikiama treneriams, įgijusiems sporto studijų krypties krepšinio specializacijos aukštąjį išsilavinimą. Sporto studijų krypties ne krepšinio specializacijos aukštąjį išsilavinimą, baigusiems fizinio ugdymo mokytojų rengimo studijų programą ir išlaikiusiems krepšinio teorijos ir praktikos egzaminą. Taip pat turintiems aukštąjį išsilavinimą ir švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka baigusiems mokymus aukštojoje mokykloje.

B kategorijos licencija suteikiama treneriams, kurių išsilavinimas atitinka C kategorijai keliamus reikalavimus ir baigusiems specialią krepšinio trenerio kvalifikacijos tobulinimo programą bei sėkmingai išlaikiusiems baigiamąjį egzaminą.

A kategorijos licencija suteikiama treneriams, kurie atitinka B ir C kategorijoms keliamus reikalavimus ir išlaikiusiems LKF ekspertų parengtą egzaminą. Taip pat A kategorijos licencija suteikiama Lietuvos krepšinio treneriams (vyriausiems treneriams ir asistentams) suaugusiųjų Europos ir Pasaulio čempionatuose, Olimpinėse žaidynėse, Europos taurių varžybose prizinių vietų laimėtojams.

„Visos pirmaujančiose Europos šalyse tos licencijos yra. Aišku, pats projektas iš pat pradžių niekada nebūna tobulas, bet matau, kad įdėta daug darbo ir yra pasižadėjimas jį vystyti, gerinti, tai aš galvoju, kad jis mums atneš daug naudos.

Jeigu tu nori dirbti, tu turi turėti bent minimumą žinių. Aš galvoju, kad ypatingai dirbant su vaikais, trenerio žinių bagažas turi būti labai didelis, nes sugadinti tą vaiką labai lengva. Aukštesniame lygyje tu jau turi asistentų, daktarų, fizinio rengimo trenerių. Iš vienos pusės atsiranda reikalavimas iš federacijos, bet iš kitos pusės manau, kad tai labai puiki proga treneriams įgyti žinių. Jeigu tu turi daug žinių, nematau dėl ko treneriai turėtų baimintis šios sistemos“, – teigė buvęs Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

„Šio projekto tikslai yra geri, niekas nenori suvaržyti trenerių. Yra norima viską susisteminti, išskirti trenerių kvalifikaciją, kur kas dirba. Visose Europos šalyse tas daroma ir šis licencijavimas turėtų ginti mūsų profesiją. Treneriai, kurie investavo į save ir nori dirbti šį darbą, to nusipelno. Siekiama sudaryti tokias sąlygas, kad treneriai stengtųsi toliau tobulėti, neužmigtų ir toliau domėtųsi savo darbo specifika“, – teigė buvęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra.

Užsienio piliečiams, norintiems dirbti Lietuvoje, bus taikoma tokia pati tvarka kaip ir Lietuvos piliečiams. Trenerių licencijavimo tvarka jau galioja pagrindinėse krepšinio valstybėse: Ispanijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir kitose. Pereinamasis šio projekto laikotarpis įsigaliotų nuo šių metų rugsėjo ir tęstusi metus laiko.

Pereinamuoju laikotarpiu treneriai gautų laikinąsias licencijas bei turėtų galimybę prisitaikyti prie naujos sistemos. Pagal pirminį projektą C licencija galios penkerius metus, o B ir A – ketverius metus. Po šio laikotarpio bus privaloma pakartotinė atestacija.

Treneriai, kurie norės kelti savo kvalifikacijos lygį, turės teikti prašymą LKF licencijavimo ekspertų komisijai, baigti nustatytus kursus ir išlaikyti norimą licencijos kategoriją atitinkantį egzaminą. Aukšto meistriškumo žaidėjams B kategorijos licencija būtų suteikiama įgijus aukštąjį išsilavinimą ir atstovavus Lietuvai nacionalinės krepšinio rinktinės sudėtyje ne mažiau kaip 5 metus bei išlaikius egzaminą pagal LKF ekspertų sudarytą programą.

„Norime Lietuvos krepšinio trenerius suburti į darnią bendruomenę, skatinti bendradarbiavimą, keitimąsi žiniomis Lietuvos krepšinio labui. Be to, krepšinio trenerių veiklos Lietuvoje tvarkai reikia atnaujinimo, nes paskutinės korekcijos buvo padarytos daugiau nei prieš 10 metų.”, – teigė Maskvos srities „Chimki“ vyr. treneris Rimas Kurtinaitis.

„Aš visą gyvenimą dirbu treneriu ir galvoju, kad būtų labai malonu, jog trenerio profesija būtų pakelta į kitą lygį. Mano supratimu, trūksta šiek tiek pagarbos, dėmesio, kad tai būtų gerbiama profesija. Treneris turi būti visapusiškai išsimokslinęs, negali dirbti bet kas, turi turėti pašaukimą, turi būti savo srities profesionalu, dėl to reikalingos tos licencijos. Kad būtų atsakomybė, atskaitomybė, visai kitas požiūris į šią profesiją“, – teigė Europos čempionų treneris Antanas Sireika.

Treneriai, mokėdami metinį licencijos mokestį taip pat gaus nemokamą prieigą prie duomenų bazės, galės nemokamai dalyvauti LKF kartu su FIBA organizuojamuose seminaruose Lietuvoje, dalyvauti nuotoliniuose kursuose bei pasinaudoti įvairiomis LKF partnerių nuolaidomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.