EUROLYGA 2023

LKL žaidėjų migracija: tuzinas svarbiausių perėjimų tarp lygos klubų

Galbūt ir dėl pandemijos, bet krepšinininkų judėjimas tarp LKL klubų pastarąjį tarpsezonį nebuvo intensyvus. Klubai šįkart labiau ieškojo pastiprinimo užsienyje ir pratęsinėjo sutartis su senbuviais. Ypač pasižymėjo Utenos „Juventus“, kuris nepakvietė nė vieno krepšininko, praėjusį sezoną žaidusio kurioje nors kitoje LKL komandoje.

Marekas Blaževičius.<br>zalgiris.lt nuotr.
Marekas Blaževičius.<br>zalgiris.lt nuotr.
T.Dimša.<br>G.Šiupario nuotr.
T.Dimša.<br>G.Šiupario nuotr.
Rokas Gustys žais<br>G.Šiupario nuotr.
Rokas Gustys žais<br>G.Šiupario nuotr.
 Gytis Masiulis.<br>G.Šiupario nuotr.
 Gytis Masiulis.<br>G.Šiupario nuotr.
Lukas Uleckas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Uleckas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 18, 2020, 12:09 PM

Vis dėlto keletas padidinto dėmesio vertų perėjimų tarp LKL klubų buvo net ir gana ramų tarpsezonį.

Gytis Masiulis

(iš „Neptūno“ į „Lietkabelį“)

„Žalgiris“ neįvertino Gyčio Masiulio talento. Garsiausio Lietuvos klubo krepšinio mokykloje išugdytas puolėjas du sezonus buvo skolinamas „Neptūnui“, o šiais metais perėjo į „Lietkabelį“, kuris turi pagrįstų vilčių tapti „Žalgirio“ varžovu LKL finale.

22 metų 207 cm ūgio G.Masiulis abu praėjusius sezonus buvo vienas svarbiausių „Neptūno“ žaidėjų. Praėjusį sezoną jis LKL pirmenybėse pelnydavo 10,3 taško ir atkovodavo 4,1 kamuolio. Nors dar yra jaunas, „Lietkabelio“ naujokas jau debiutavo Lietuvos rinktinėje, trumpai pažaidė užsienyje (šių metų vasarą per pandemiją pabaigtose Vokietijos pirmenybėse padėjo Frankfurto „Skyliners“ klubui), o stipriausioje šalies lygoje pradeda penktą sezoną.

G.Masiulio pečiai jau pakankamai tvirti, kad jis imtųsi vieno „Lietkabelio“ lyderių vaidmens ir galbūt parodytų „Žalgirio“ vadovams, jog yra vertas žaisti šiame klube.

Tomas Dimša

(iš „Lietkabelio“ į „Žalgirį“)

Prieš šešis sezonus Tomas Dimša neįsitvirtino „Žalgiryje“ ir po to išgyveno sudėtingą karjeros laikotarpį. Gynėjas labai blankiai žaidė dviejuose užsienio klubuose ir net atstovaudamas LKL vidutiniokams nesugebėdavo atskleisti visų geriausių savo savybių. Vis dėlto pernai perėjus į „Lietkabelį“, juodi ir pilki T.Dimšos karjeros ruožai baigėsi. 26 metų 196 cm ūgio gynėjas kartu su kroatu Željko Šakičiumi užtikrino ne vieną Panevėžio komandos pergalę ir LKL pirmenybių rezultatyviausių žaidėjų lentelėje užėmė trečiąją vietą (vid. 14,1 tšk.).

T.Dimšos agresyvumas ir užsispyrimas padarė įspūdį „Žalgirio“ vadovybei. Kauno klubas nusprendė suteikti gynėjui antrą šansą ir jis grįžo į gimtąjį miestą. Vis dėlto konkurencija Kauno komandoje labai didelė, todėl T.Dimšai nebus lengviau nei pirmą kartą. O per priešsezonines rungtynes „Žalgirio“ sugrįžėliui teko tik tolimo atsarginio vaidmuo.

Gytis Radzevičius

(iš „Juventus“ į „Rytą“)

Gytis Radzevičius atliko staigų karjeros šuolį. Vos prieš tris sezonus jis žaidė NKL pirmenybėse, bet po sėkmingo pasirodymo Šakių „Vytyje“ buvo pakviestas į „Juventus“ ir per porą metų tapo vienu Utenos komandos lyderių. Praėjusį sezoną 25 metų 197 cm ūgio puolėjas buvo antras pagal rezultatyvumą „Juventus“ žaidėjas. Jis pelnydavo 11,7 taško ir atkovodavo 5,5 kamuolio.

Šiais metais atėjo laikas žengti dar vieną žingsnį. G.Radzevičius pasekė kito buvusio „Juventus“ lyderio Dovio Bičkauskio pėdomis ir sudarė sutartį su „Rytu“. G.Radzevičius netgi aplenkė buvusį komandos draugą. Jei D.Bičkauskis po atvykimo iš NKL pirmenybių užtruko Utenoje tris sezonus, tai G.Radzevičiui prieš persikeliant į Vilnių užteko dviejų sezonų.

Marekas Blaževičius

(iš „Ryto“ į „Žalgirį“)

Buvusių „Ryto“ žaidėjų persikėlimas į „Žalgirį“ nėra ypatingas įvykis, tačiau anksčiau nė vienas Vilniuje išugdytas krepšininkas neišvyko į Kauną būdamas tokio jauno amžiaus. Marekui Blaževičiui tik šį rudenį sukako 19 metų, bet jis jau ryžosi palikti gimtą lizdą ir pakelti sparnus į stipriausią šalies komandą.

Praėjusį sezoną 209 cm ūgio vidurio puolėjas LKL pirmenybėse pelnydavo vidutiniškai 7 taškus ir atkovodavo 3,3 kamuolio. Nors statistika nebuvo įspūdinga, M.Blaževičius padarė įspūdį ir Lietuvos rinktinės treneriui Dariui Maskoliūnui, kuris vasarą suteikė jaunam aukštaūgiui galimybę debiutuoti nacionalinėje komandoje. Vis dėlto į rinktinę M.Blaževičius buvo pakviestas avansu, o „Žalgiryje“ šiam jaunuoliui bus nelengva konkuruoti net ir dėl vietos dvyliktuke.

Lukas Uleckas

(iš „Prienų“ į „Rytą“)

Nors taikliarankis gynėjas užpraėjusį sezoną vilkėdamas „Žalgirio“ aprangą debiutavo Eurolygoje, nuolatinės vietos Kauno komandoje jam neatsirado ir pernai Lukas Uleckas buvo paskolintas „Prienams“. Pirmas visavertis sezonas LKL pirmenybėse susiklostė pakankamai gerai ir L.Uleckas pelnydavo 9,7 taško bei atkovodavo 4, kamuolius.

To neužteko, kad „Žalgirio“ vadovai panorėtų susigrąžinti 21 metų 199 cm ūgio marijampolietį, bet jis sulaukė „Ryto“ dėmesio. Perėjimas į Vilniaus klubą – irgi žingsnis į priekį. Ir nors konkurencija tarp panašios pozicijos žaidėjų yra didelė, L.Uleckas turi viską, kad nepasimestų LKL vicečempionų komandoje.

Tomas Lekūnas

(iš „Lietkabelio“ į „Pieno Žvaigždes“)

Tomas Lekūnas puikiai žaidė Pasvalio komandoje užpraeitą sezoną ir pernai pasirašė pelningesnę sutartį su „Lietkabeliu“. Deja, 27 metų 198 cm ūgio puolėjas gruodį patyrė sunkią traumą, dėl kurios sutrumpintą sezoną baigė dar anksčiau nei kiti krepšininkai. Iki traumos T.Lekūnas praėjusį sezoną pelnydavo 5,7 taško ir atkovodavo 4,4 kamuolio.

Šio sezono išvakarėse „Lietkabelis“ nepanoro pratęsti sutarties su T.Lekūnu, bet atsigaunantį krepšininką vėl priglaudė „Pieno Žvaigždės“. Jei puolėjas vėl žais taip, kaip iki traumos (užpraeitą sezoną Pasvalio komandoje jis pelnydavo 11,4 taško), jis išgirs nemažai Pasvalio sirgalių plojimų.

Erikas Venskus

(iš „Žalgirio“ į „Lietkabelį“)

Iš Biržų kilęs puolėjas du praėjusius sezonus siautė NKL pirmenybėse, kuriose atstovavo „Žalgirio“ dubleriams. Erikui Venskui buvo suteikta galimybė pasirodyti ir pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje, jis netgi debiutavo Eurolygoje, bet į dvyliktuką patekdavo tik tada, kai reikėdavo užkamšyti spragas dėl labiau patyrusių žaidėjų traumų.

Praėjusį sezoną 20-metis 205 cm ūgio puolėjas LKL pirmenybėse žaidė tik 4 rungtynes, per kurias įmesdavo 4,5 taško. NKL čempionate jo vidurkiai buvo 15,1 taško ir 6,2 atkovoto kamuolio.

Šiais metais „Žalgirio“ vadovybė nusprendė, kad jaunam žaidėjui bus geriau tobulėti silpnesnėje komandoje ir paskolino jį „Lietkabeliui“, kuriame E.Venskus laikys ir charakterio, ir įgūdžių egzaminus.

Rokas Gustys

(iš „Šiaulių“ į „Rytą“)

Rokas Gustys buvo vienas didžiausių praėjusio LKL sezono atradimų. Šis vidurio puolėjas užpernai baigė mokytis JAV universitete, po to praleido vieną sezoną Ispanijos antrojoje lygoje ir tik pernai debiutavo LKL pirmenybėse vilkėdamas „Šiaulių“ aprangą.

R.Gustys jau pirmosiomis savaitėmis pradėjo rinkti dvigubus dviženklius, buvo išrinktas geriausiu LKL spalio mėnesio krepšininku ir kurį laiką pirmavo lygoje pagal atkovotus kamuolius. Tiesa, vėliau varžovai perprato debiutanto žaidimo ypatumus, bet jo statistika liko solidi – vidutiniškai 11,3 taško ir 6,5 atkovoto kamuolio.

Prieš naują sezoną su „Rytu“ sutartį sudariusiam 26 metų 206 cm ūgio vidurio puolėjui dar reikės įrodyti, kad jis gali naudingai žaisti stipresnėje komandoje. Užduotį galbūt palengvins tai, kad Vilniaus ekipos priekinė linija yra gana silpna, todėl treneris Donaldas Kairys nori nenori turės pasikliauti naujoku.

Mindaugas Sušinskas

(iš „Dzūkijos“ į „Prienus“)

Alytiškis Mindaugas Sušinskas beveik visą karjerą žaidė gimtojo miesto komandoje ir šį sezoną pirmą kartą per LKL varžybas atstovaus ne „Dzūkijai“ (prieš šešis sezonus jis keliems mėnesiams buvo išvykęs į Klaipėdos LCC, bet tuomet rungtyniavo tik trečiojoje Lietuvos krepšinio pakopoje).

Dar prieš metus M.Sušinskas net ir „Dzūkijoje“ nebuvo laikomas labi svarbiu žaidėju, bet viskas pasikeitė praėjusį sezoną, kuriame 25 metų 204 cm ūgio puolėjas pelnydavo 10,8 taško ir užėmė trečiąją vietą LKL pagal tritaškių taiklumą (47,1 proc.). O šį rudenį per priešsezonines rungtynes M.Sušinskas buvo vienas iš dviejų labai ryškių Prienų komandos lyderių (kitas lyderis buvo Regimantas Miniotas).

Benas Griciūnas

(iš „Šiaulių“ į „Neptūną“)

Užpernai JAV universitetą baigęs Benas Griciūnas kol kas tik du sezonus žaidė LKL pirmenybėse ir tuodu sezonus buvo vienas svarbiausių „Šiaulių“ priekinės linijos žaidėjų. Praėjusį sezoną 26 metų 213 cm ūgio vidurio puolėjas netgi buvo rezultatyviausias „Šiaulių“ krepšininkas (vid. 11,7 tšk.).

Jo perėjimas į „Neptūną“ nebuvo sklandus, bet suinteresuotoms pusėms sutvarkius visas teisines detales krepšininkas išvyko iš Šiaulių ir šį sezoną turėtų būti pagrindinis Klaipėdos komandos vidurio puolėjas.

Evaldas Šaulys

(iš „Šiaulių“ į „Neptūną“)

„Neptūnas“ šiais metais įsigijo net tris praėjusį sezoną „Šiauliuose“ žaidusius krepšininkus. Atrodo, kad Klaipėdos komandoje svarbiausias vaidmuo parengtas į gimtąjį miestą grįžusiam 27 metų 191 cm ūgio Evaldui Šauliui, kuris pasirengimo etape buvo gana aiškus „Neptūno“ puolimo lyderis.

Per priešsezonines rungtynes E.Šaulys puolimo smaigalyje atsidurdavo net dažniau nei anksčiau žaisdamas formaliai žymiai silpnesnėje „Šiaulių“ komandoje. Praėjusį sezoną atstovaudamas šiauliečiams šis gynėjas pelnydavo vidutiniškai 11 taškų.

Vaidas Čepukaitis

(iš „Prienų“ į „Nevėžį“)

31 metų Vaidą Čepukaitį būtų verta paminėti, net jei jis būtų tolimas atsarginis. Šis krepšininkas yra didžiausias LKL klajūnas ir nuo tada, kai 2009 metų rudenį debiutavo LKL pirmenybėse, nė vienoje komandoje nežaidė du sezonus iš eilės.

Lygoje vis dar yra komandų, kuriose 207 cm ūgio vidurio puolėjas nežaidė, bet jų sąrašas trumpėja. Šiais metais buvęs Kauno „Aisčių“, „Juventus“, „Lietkabelio“, „Pieno Žvaigždžių“ ir „Prienų“ žaidėjas pirmą kartą sudarė sutartį su „Nevėžiu“.

Praėjusį sezoną V.Čepukaitis žaidė Prienų komandoje, kurioje keisdavo vieną geriausių LKL vidurio puolėjų Lauryną Birutį, ir pelnydavo 5,7 taško. Patyrusio aukštaūgio vaidmuo „Prienuose“ buvo gana nežymus, tačiau bent pagal dabartinę „Nevėžio“ sudėtį, naujoje komandoje jo indėlis gali būti didesnis.

Iš kitų LKL klubų atėję krepšininkai

„Žalgiris“: T.Dimša („Lietkabelis“), M.Blaževičius („Rytas“).

„Rytas“: L.Uleckas („Prienai“), R.Gustys („Šiauliai“), G.Radzevičius („Juventus“).

„Lietkabelis“: E.Venskus („Žalgiris“), G.Masiulis („Neptūnas“).

„Neptūnas“: E.Šaulys („Šiauliai“), B.Griciūnas („Šiauliai“), G.Stankevičius („Šiauliai“), N.Giga („Juventus“).

„Juventus“: -

„Prienai“: E.Tubutis („Rytas“), M.Sušinskas („Dzūkija“), D.Domarkas („Pieno Žvaigždės“).

„Pieno Žvaigždės“: T.Lekūnas („Lietkabelis“).

„Šiauliai“: M.Varnas („Prienai“).

„Dzūkija“: K.Žemaitis („Nevėžis“), M.Jucikas („Nevėžis“).

„Nevėžis“: V.Čepukaitis („Prienai“), J.Tamulis („Pieno Žvaigždės“), M.Pocevičius („Dzūkija“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.