EUROLYGA 2023

FIBA Čempionų lygos atranka: „Neptūnas“ atlaikė Londono klubo iššūkį Dėl bilieto į grupės varžybas klaipėdiečiai kovos su Minsko „Cmoki“ ekipa

Klaipėdos „Neptūnas“ antradienį Bulgarijoje pradėjo kovą FIBA Čempionų lygos atrankoje, kur keturių ekipų turnyre siekia bilieto į grupių varžybas. Žūtbūtiniame pusfinalio mače klaipėdiečių palaužė ambicingą Londono „Lions“ klubą 77:73 ir žengė į finalą.

 Klaipėdiečiams - Londono klubo iššūkis.<br> bcneptunas.lt nuotr.
 Klaipėdiečiams - Londono klubo iššūkis.<br> bcneptunas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2020, 4:34 PM, atnaujinta Sep 22, 2020, 10:53 PM

Jų varžovai kovoje dėl bilieto į grupių varžybas paaiškėjo kitame pusfinalyje, kuriame Minsko „Cmoki“ įveikė šeimininkę Botevgrado „Balkan“ ekipą 73:65.

Rungtynės vyks rugsėjo 24 d. 20 val. Lietuvos laiku.

Pusfinalio mače klaipėdiečiai parodė charakterį pabaigoje, kai buvo atsilikę 58:63. Jiems pavyko išlyginti rezultatą, o likus 17 sek. Norbertas Giga pataikė dvi baudas ir paskui apsigynė prieš varžovų ataką.

Šias rungtynes tiesiogiai transliavo ir britų žiniasklaidos milžinas BBC.

Klaipėdos „Neptūnas“ – Londono „Lions“ 77:73 (24:21, 16:27, 14:16, 23:19).

„Neptūnas“: N.Giga (14 atk. kam.) ir Dž.Slavinskas (5/5 metimų) po 15, M.Mažeika, K.Metrikis ir G.Stankevičius po 8, Ž.Janavičius 7 (8 rez. perd.).

„Lions“: M.Bryan-Amaningas 16, J.Robinsonas 13, B.Mullensas 10.

IV kėlinys. „Neptūnas“ po klaidų atsiliko 54:58. Iniciatyvą perėmę Londono krepšininkai ėmė žaisti su dviguba energija ir atitrūko 5 taškais – 58:63 likus 6 min.

Viltį atgaivino K.Metrikio tritaškis – 61:63, o netrukus iš toli pataikė ir Dž.Slavinskas – 64:65. Jis netrukus užbaigė ataką iš po krepšio ir privertė „Lions“ prašyti pertraukėlės – 66:65 likus 4 min. Dar vienas K.Metrikio tritaškis – 69:65 likus 3 min.

Netrukus jis dar sumetė baudas – 71:65, bet „Lions „ atsakė tritaškiu, o K.Metrikis kitoje atakoje gavo pražangą už vaidybą ir turėjo palikti areną. Svarbų metimą pataikė Dž.Slavinskas – 73:68, bet anglai tiesiog įgrūdo kamuolį į krepšį – 73:70 likus 1 min. 16 sek.

M.Mažeika prametė, o „Lions“ išlygino rezultatą – 73:73 likus 44 sek.

Likus 17 sek. baudų mesti stojo N.Giga ir abukart pataikė – 75:73. Prieš tai teisėjai ilgai tarėsi, ar skirti nesportinę pražangą, bet pasigailėjo „Lions“ ekipos.

Likus 7,8 sek. teisėjai nefiksavo N.Gigos pražangos ginantis ir kamuolys atiteko „Neptūnui“. M.Mažeika sumetė dvi baudas ir varžovai jau nieko negalėjo pakeisti – 77:73.

III kėlinys. Po nerezultatyvios kėlinio pradžios „Neptūnas“ įgijo 5 taškų persvarą (44:39). Tada K.Metrikis susistumdė po krepšiu su B.Mullensu ir užsidirbo nesportinę pražangą, kurią teisėjai skyrė po ilgo tarimosi ir vaizdo peržiūros. „Lions“ pasinaudojo dovana – 44:43. Netrukus rezultatas tapo lygus, bet N.Giga dėjimu vėl išvedė į priekį „Neptūną“ 47:45. Po T.Pažėros metimų ir G.Stankevičiaus tritaškio rezultatas tapo 52:47. Tačiau kėlinio pabaigoje klaipėdiečiai nepataikė tritaškių ir rezultatas tapo lygus 54:54.

II kėlinys. Po B.Griciūno dėjimo ir E.Šaulio dvitaškio „Neptūnas“ įgijo 7 taškų persvarą (28:21), bet jos išlaikyti nepavyko. Po „Lions“ tritaškio komandas skyrė tik taškas (31:30). Tuomet M.Jogėla, Ž.Janavičius ir N.Giga vėl patempė „Neptūną“ į priekį – 37:30. Tačiau prieš pertrauką persvara vėl ištirpo – 40:38.

I kėlinys. Pirmuosius 3 taškus pelnė „Lions“, bet po M.Jogėlos ir Ž.Janavičiaus tritaškių „Neptūnas“ pirmavo 8:7. Klaipėdiečiai krito į duobę ir atsiliko 8:14, bet Dž.Slavinskas pataikė tritaškį, N.Giga išlygino rezultatą – 14:14, o netrukus pirmąkart persvėrė – 16:15. Po keturių iš eilės M.Mažeikos taškų lietuviai atitrūko 22:18 ir laimėjo kėlinį 24:21.

Grupė. Botevgrado turnyro nugalėtojai pateks į Čempionų lygos D grupę, kurioje paskutinio varžovo laukia AEK, Bambergo „Brose“, „Bilbao“, Bolonijos „Fortitudo“, „Cholet“, Holono „Hapoel“ ir Izmyro „Karsiyaka“. Grupės varžybos prasidės spalio 13 dieną.

Iš pradžių FIBA planavo, kad atrankos etapuose komandos žais po dvejas rungtynes savo ir varžovų aikštėse. Tačiau vėliau turnyro rengėjai, atsižvelgę į epidemiologinę padėtį, nusprendė surengti miniturnyrus Botevgrade ir Nikosijoje.

Varžybos Botevgrade vyksta 2014 metais atidarytoje ir 3,2 tūkst. vietų turinčioje arenoje. Netoli šalies sostinės Sofijos esančiame Botevgrado mieste gyvena apie 20 tūkst. žmonių.

Ambicijos. „Kiek tenka girdėti, „Lions“ labai nori pakliūti į Čempionų lygą. Tai ambicinga komanda, kuri tarpsezoniu sustiprino pajėgas. Šeši amerikiečiai žaidėjai, laisvas stilius, greitas žaidimas ir daug atakų. Tai tikras amerikietiškas krepšinis. Siekiant pergalės reikės komandinių pastangų. Galiu pasakyti tiesiai šviesiai, kad mes neturime tokių žvaigždžių, kokios yra Londono ekipoje. Komandine gynyba bandysime neutralizuoti varžovų lyderius, o komandiniu puolimu stengsimės laimėti rungtynes“, – bcneptunas.lt sakė „Neptūno“ treneris Tomas Gaidamavičius.

„Lions“ į Europos areną žengia pirmą kartą. Londono klubas net ir Britanijos lygos favoritams grasinti pradėjo visai neseniai. 2018 metais „Lions“ pirmą kartą užėmė antrąją vietą, o pernai iškovojo kol kas vienintelį Britanijos lygos čempiono titulą.

Praėjusį sezoną „Lions“ vėl kovojo dėl čempiono vardo. Tuo metu, kai turnyras buvo nutrauktas dėl pandemijos, Londono krepšininkai buvo antri (laimėjo 10 iš 14 rungtynių) ir atsiliko tik nuo Glazgo „Rocks“ (12 iš 15), kuriame tuo metu žaidė prieš naują sezoną į Lietuvą grįžęs Tadas Rinkūnas.

Tarpsezoniu „Lions“ pasikeitė maždaug perpus, o svarbiausias praradimas buvo Didžiosios Britanijos rinktinės puolėjas Ovie Soko. Praėjusį sezoną 20,2 taško pelnydavęs O.Soko perėjo į Le Mano „Sarthe“.

Dabartinėje sudėtyje pavojingiausi turėtų būti „liūtų“ senbuviai Justinas Robinsonas (32, 188) ir angolietis Edmiras Lucasas (27, 188) bei naujokai amerikiečiai DeAndre Ligginsas (32, 198), Kevinas Ware‘as (27, 188) ir Kervinas Bristolas (32, 206) bei vos prieš kelias dienas sutartį pasirašęs Didžiosios Britanijos rinktinės puolėjas Matthew Bryanas-Amaningas (32, 206).

Lietuvos sirgaliai haitiečių kilmės K.Bristolo žaidimą galėjo stebėti, kai šis krepšininkas prieš tris sezonus trumpai vilkėjo „Prienų“ aprangą. LKL pirmenybėse jis niekuo nenustebino – pelnydavo 5,5 taško ir atkovodavo 5,3 kamuolio.

Britanijos krepšinio sezonas prasidės tik spalio 2 dieną, kai komandos žais pirmąsias BBL taurės rungtynes. Britanijos lygos varžybos startuos lapkričio viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl G. Nausėda dar nelaimėjo?