EUROLYGA 2023

Žaibai virš M. Schillerio: neįprastas austro požiūris, verčiantis žvelgti giliau

Kauno „Žalgirio“ treneris Martinas Schilleris pradeda suprasti, ką reiškia treniruoti krepšinio šalies komandą. Po pralaimėjimo Panevėžio „Lietkabeliui“ 38-erių austro galimybėmis ėmė abejoti ne tik aistringiausi sirgaliai, bet ir krepšinio ekspertai. Maža to, ketvirtadienį kauniečių laukia kol kas didžiausias sezono iššūkis: „Žalgiris“ Pirėjuje stos į Eurolygos kovą prieš vietos „Olympiakos“.

 Martinas Schilleris.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Martinas Schilleris.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Artūras Milaknis.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Artūras Milaknis.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Lukas Lekavičius.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Lukas Lekavičius.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Martinas Gebenas.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Martinas Gebenas.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Agustine'as Rubitas.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Agustine'as Rubitas.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Pirėjo arena.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Pirėjo arena.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Martinas Schilleris.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Martinas Schilleris.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Kauniečiai ruošiasi rungtynėms.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Kauniečiai ruošiasi rungtynėms.<br> zalgiris.lt nuotr.
 A.Rubitas.<br> zalgiris.lt nuotr.
 A.Rubitas.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Marius Grigonis.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Marius Grigonis.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Paulius Jankūnas.<br> zalgiris.lt nuotr.
 Paulius Jankūnas.<br> zalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Oct 1, 2020, 9:58 AM, atnaujinta Oct 1, 2020, 2:17 PM

Kelionės į Graikiją išvakarėse M.Schilleris dėliojo paskutiniuosius akcentus prieš startą 2020-2021 m. Eurolygoje. Po specialios spaudos konferencijos „Žalgirio“ komandos rūbinės duris užsidarė.

Okay? Okay?“, – arenos koridoriuje skambėjo užtikrintas austro balsas.

Netrukus komanda sugužėjo į treniruočių salę, kurioje M.Schilleris toliau išlaikė turėtą užsidegimą, o krepšininkų širdies ritmas kilo su lyg kiekvienu stratego šūksniu.

„Nepajaučiau didesnio spaudimo nei jo keliu pats sau, – apie savijautą po nesėkmės „Lietkabeliui“ (61:72) portalui lrytas.lt sakė treneris. – Pralaimėjimai nėra gerai, bet mums reikia kalbėti apie tai, kaip mes pralaimėjome.

Privalome taisyti klaidas, kurias darėme. Vis dėlto visiems kitiems dalykams, kurie vyksta išorėje, įtakos daryti negaliu.“

Stratego veiksmais aikštėje bei galimybėmis netruko suabejoti ir šalies krepšinio ekspertai. Buvęs treneris Algirdas Brazys karštai sureagavo į „Žalgirio“ pasirodymą mače su „Lietkabeliu“.

„Šiuo atveju, reikėtų galvoti, jog privalomas spyris buvo M.Schilleriui – ne komanda blogai žaidžia, o trenerių štabas nesusitvarko su situacija, nesugeba suvaldyti ekipos ir neturi ką pasiūlyti žaidėjams“, – žurnalistui Modestui Krukauskui sakė A.Brazys.

Laidoti „Žalgirio“ šansus dar net neprasidėjus sezonui ėmė ir krepšinio komentatorius Vaidas Čeponis, kuris netiki M.Schillerio galimybėmis, o „Žalgirio“ sudėtį pavadino „skysta“.

Vos vienas pralaimėjimas pasėjo nerimą „Žalgirio“ aistruolių bendruomenėje, tačiau M.Schilleris yra pasiruošęs toliau tęsti pradėtą procesą, kuriam, panašų, vis dar reikia laiko.

Svarbi M.Schillerio metodikos detalė

Pritūpęs ties šonine linija M.Schilleris įdėmiai stebi, kaip jo vadovaujama ekipa rezga eilinį derinį.

Pralaimėtame mače su „Lietkabeliu“ kauniečiai suklydo 17 kartų. Po rungtynių M.Schilleris akcentavo, kad klaidų buvo per daug, vis dėlto rungtynių metu savo žaidėjams jis per daug nepriekaištavo.

Kartu su M.Schillerio atėjimu „Žalgiryje“ prasidėjo nauja era, era po Šarūno Jasikevičiaus. Natūralu, kad naujiems dalykams reikia laiko, o perdėtai reaguoti į tai, kas aikštėje nepavyksta ankstyvoje sezono stadijoje, atrodytų kiek keistai.

Kaunas – nauja aplinka ir pačiam M.Schilleriui. Pastaruosius metus JAV dirbusiam ir gyvenusiam austrui tenka iš naujo pratintis prie pokyčių, kurie nebūtinai susiję su krepšiniu.

Tie, kam teko lankytis JAV, puikiai supranta, kokie skirtumai yra tarp Lietuvos ir „svajonių“ valstybės. Elementarus žmonių bendravimas, miesto ritmas ir kiti dalykai verstų persigrupuoti, ko gero, kiekvieną.

Pasakoti, kokie reiklūs yra „Žalgirio“ sirgaliai, taip pat nereikia.

Karštų M.Schillerio emocijų nebuvimas puikiai sufleruoja, kad treneris dar bando rasti patogų priėjimą prie žaidėjų, su kuriais dirba vos kelis mėnesius.

Sezonas dar ilgas, laukia 8 mėnesius truksiantis rungtynių maratonas, kurio metu bus įvairiausių situacijų. Juk svarbiau patikimas ir stabilus pamatas nei staigus ir neapgalvotas žemiausio obuolio griebimas.

Taip, kai kurie M.Schillerio sprendimai aikštėje atrodo neįprastai, ne vienas jau spėjo atkreipti dėmesį ir į rotacijos keistenybes, kurios, panašu, nesikeičia kiekvienose rungtynėse, nepaisant to, kaip sekasi komandai.

Vis dėlto tokios M.Schillerio strategijos efektyvumu komandos žaidėjai kol kas neabejoja.

„Gerą žaidimą išgauti dar reikia laiko, stebuklai nevyksta, nėra stebukladario krepšinyje, kuris ateitų ir per mėnesį paruoštų idealiai dvylika žaidėjų, kurie pirmą kartą bando perprasti naują sistemą“, – LKL.lt kalbėjo žalgirietis Artūras Milaknis.

Po pralaimėjimo „Lietkabeliui“ bene visiems „Žalgirio“ žaidėjams teko akis į akį pasikalbėti su komandos treneriu. Tiesa, individualius pokalbius lėmė ne pralaimėjimas, o M.Schillerio naujovė, kurios Š.Jasikevičiaus treniruojamame „Žalgiryje“ praktiškai nebūdavo.

„Taip, turėjome individualius pasikalbėjimus su žaidėjais, bet jie nebuvo kažkuo neįprasti, – situaciją aiškino M.Schilleris. – Kalbėjome apie bendrus dalykus, kuriuos reikia tobulinti. Kalbamės dažnai.

Manau, kad po pralaimėjimo namuose kažkokie privatūs pokalbiai su žaidėjais turi būti.“

Tai – dar vienas geras ženklas, kuris puikiai iliustruoja, kaip M.Schilleris nori ir siekia suprasti savo žaidėjus, be to, yra linkęs išklausyti ir jų patarimus.

„Individualius pokalbius turime kone kiekvieną savaitę. Kalbame apie daugelį dalykų, su M.Schilleriu nėra sunku bendrauti“, – pridūrė ir kol kas naudingiausias komandos žaidėjas prancūzas Joffrey Lauvergne‘as.

„Žalgirio“ Eurolygoje laukia trejos išvykos rungtynes paeiliui. Sezono pradžia pastaraisiais metais nebuvo lengva ir pačiam Š.Jasikevičiui, todėl didelių stebuklų tikėtis, ko gero, nereikia ir šio sezono starte.

Vis dėlto pirmieji Eurolygos mačai parodys, kokius taktinius sprendimus M.Schilleris yra paruošęs varžovų treneriams.

Neabejokite, kad anksčiau ar vėliau aikštėje išgirsite ir austriško pykčio pliūpsnį, o iki tol – apsišarvokite kantrybe.

Ketvirtadienio vakarą rungtynės tarp „Žalgirio“ ir „Olympiakos“ prasidės 21 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.