EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: R. Giedraičio šauksmas tyruose, nuraminęs M. Grigonis ir kantrus „Žalgiris“

Rokas Giedraitis ir Marius Grigonis antrajame Eurolygos ture pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordus. Bet jei M.Grigonio taiklūs metimai užtikrino įtikinamą Kauno „Žalgirio“ pergalę, tai R.Giedraitis įsismagino tik tada, kai jo komanda Vitorijos „Baskonia“ jau buvo ženkliai atsilikusi nuo varžovų.

 Marius Grigonis pasiekė rezultatyvumo rekordą Eurolygoje.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis pasiekė rezultatyvumo rekordą Eurolygoje.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2020, 9:01 AM

„Žalgiris“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai į Mytiščių arenos aikštę turėjo žengti dar penktadienį. Tačiau komandoms teko laukti, kol paaiškės „Chimki“ žaidėjų koronaviruso testų rezultatai, todėl rungtynės buvo nukeltos į šeštadienį.

Viešbutyje neplanuotai įkalintiems žalgiriečiams teko apsišarvuoti kantrybe. Ši savybė pravertė ir aikštėje, kur Kauno komanda sulaukė, kol vos aštuonis žaidėjus įregistravusiai Chimkų ekipai pritrūks jėgų. Nors „Žalgiris“ mačo pradžioje atsiliko, antrojo kėlinio viduryje persvėrė rezultatą, o po pertraukos nesunkiai išsklaidė šeimininkų iliuzijas, kad jie gali kovoti dėl pergalės, ir nugalėjo 84:70.

Kauniečiai į Rusiją išvyko be Joffrey Lauvergne‘io, kuriam prieš kelionę buvo nustatytas koronavirusas. Gali būti, kad prancūzas namie liko be reikalo, nes antras jo mėginys buvo neigiamas.

Namie taip pat liko Patricio Garino, o J.Lauvergne‘io vietą dvyliktuke užėmė pirmą kartą per Eurolygos rungtynes įregistruotas Marekas Blaževičius. Tačiau M.Blaževičius, kaip ir Karolis Lukošiūnas, šeštadienį nežaidė.

Dėl pergalės aikštėje kovojo keturi amerikiečiai ir šeši lietuviai. Lietuvos krepšininkai pelnė 49 iš 84 komandos taškų. Marius Grigonis įmetė 21 tašką, Artūras Milaknis – 14, Rokas Jokubaitis, Lukas Lekavičius ir Paulius Jankūnas – po 4, Martinas Gebenas – 2.

Nors „Chimki“, kuriam dėl įvairių priežasčių trūko net septynių pagrindinio dvyliktuko žadiėjų, registravo aštuonis krepšininkus, žaidė tik septyni (Dairis Bertanis visą laiką sėdėjo ant suolo). Penki Chimkų ekipos rusai įmetė 33 taškus. Įdomu, kad tarp jų rezultatyviausias buvo iš dublerių komandos laikinai pasitelktas 20-metis Vladislavas Odinokovas (11 taškų).

„Žalgiris“ yra viena iš penkių komandų, kurios per du pirmuosius turus iškovojo dvi pergales. Po du kartus taip pat laimėjo Stambulo „Fenerbahce“, „Valencia“, Milano „Olimpia“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“.

Kitą savaitę bus žaidžiamos dviejų turų rungtynės. „Žalgiris“ pirmiausiai keliaus į Serbiją ir antradienį (spalio 13 d.) susitiks su Belgrado „Crvena zvezda“, o ketvirtadienį (spalio 15 d.) pirmą kartą žais namie. Į Kauną atvyks praėjusio Eurolygos sezono lyderis Stambulo „Anadolu Efes“.

„Crvena Zvezda“ šiuo metu turi vieną pergalę, „Anadolu Efes“ – nė vienos.

Legionieriai

Abi komandos, su kuriomis kitą savaitę žais „Žalgiris“, antrajame ture susitiko su ekipomis, kurioms atstovauja Lietuvos krepšininkai.

„Anadolu Efes“ ketvirtadienį permainingoje Stambulo komandų dvikovoje pralaimėjo „Fenerbahçe“ 71:80. „Anadolu Efes“ geriau žaidė pirmajame kėlinyje, bet nuo antrojo kėlinio beveik visą laiką nedideliu skirtumu pirmavo „Fenerbahce“, kurios puolėjas Edgaras Ulanovas prie pergalės prisidėjo 10 taškų.

„Crvena zvezda“ penktadienį namie sutriuškino Vitorijos „Baskonia“ 90:73. „Baskonia“ nė karto nepirmavo, o nuo 22-osios min. „Crvena zvezda“ persvara visą laiką buvo dviženklė. Vitorijos ekipoje rezultatyviausiai žaidė Rokas Giedraitis, pelnęs 26 taškus. Jis buvo antras pagal rezultatyvumą šio turo žaidėjas, o lietuvį aplenkė tik „Crvena Zvezda“ gynėjas Jordanas Loydas, įmetęs 30 taškų.

Sankt Peterburgo „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis penktadienį dėl blogos savijautos praleido rungtynes su „Barcelona“. Rusijoje vykusiame mače beveik visą laiką pirmavo „Barcelona“, bet „Zenit“ likus 3,5 min. persvėrė rezultatą ir išplėšė pergalę 74:70.

„Barcelona“ komandai pirmą kartą vadovavo Tomas Masiulis. Jis laikinai pakeitė koronavirusu užsikrėtusį „mėlynų-granatinių“ trenerį Šarūną Jasikevičių.

Lietuviai

Marius Grigonis („Žalgiris“). M.Grigonis pirmajame kėlinyje porą kartų nepataikė iš gerų padėčių ir šiek tiek išsimušė iš vėžių, antrajame kėlinyje nesėkmingai pabandė vaidinti, bet teisėjų neapgavo. Savo tikrąją versiją gynėjas pristatė tik po pertraukos. Trečiojo kėlinio pradžioje jis per 4 min. pelnė 8 taškus ir sukūrė lemiamą „Žalgirio“ persvarą. Kai ketvirtajame kėlinyje varžovai sumažino skirtumą iki vienženklio, sirgalius vėl nuramino tritaškį pataikęs ir atsidengusius komandos draugus laiku pastebėjęs M.Grigonis. Jis žaidė 25 min., pelnė 21 tašką (2/4 dvitaškių, 5/8 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 4 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir 3 kartus prasižengė.

M.Grigonis pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą. Iki šeštadienio jo rekordas buvo 19 taškų (2019 m. lapkritį per rungtynes su „Fenerbahce“).

Artūras Milaknis („Žalgiris“). A.Milaknis žaidė taip, kaip sirgaliai norėtų, kad jis žaistų visada. Kauniečių metikas sėkmingai išlįsdavo iš už užtvarų ir nedvejodamas atakuodavo. Dauguma jo metimų pasiekė tikslą ir A.Milaknis per 22,5 min. pelnė 14 taškų (1/2 dvitaškių, 4/6 tritaškių) bei atkovojo 3 kamuolius.

Edgaras Ulanovas („Fenerbahce“). E.Ulanovas antrose iš eilės rungtynėse tolimu metimu pelnė pirmuosius „geltonų-melynų“ taškus. Antroje atakoje puolėjas pataikė antrą tritaškį, bet per likusią rungtynių dalį pridėjo tik 4 taškus. Jam nepavyko pataikyti iš gerų padėčių, kurias susikūrė ir pats, ir padedant komandos draugams, o gindamasis E.Ulanovas per dažnai palikdavo laisvus varžovus Krunoslavą Simoną ir Jamesą Andersoną. E.Ulanovas žaidė 28 min., pelnė 10 taškų (2/6 dvitaškių, 2/4 tritaškių), atkovojo 5 kamuolius ir 3 kartus suklydo.

Rokas Giedraitis („Baskonia“). R.Giedraitis buvo rezultatyviausias „Baskonia“ žaidėjas, pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą ir šio sezono lietuvių rezultatyvumo rekordą, bet rinkti taškus pradėjo tik tada, kai jo komanda buvo atsilikusi per dideliu skirtumu. Rungtynių pradžioje du pirmieji R.Giedraičio metimai buvo priverstiniai, baigiantis atakai skirtam laikui, ir kamuolys abukart net nelietė lanko. Po to lietuvis dar ilgai negalėjo suderinti taikiklio ir iki 24-osios min. buvo pelnęs 5 taškus.

R.Giedraitis pratrūko varžovams pirmaujant dviženkliu skirtumu, bet jo taiklūs metimai buvo lyg šauksmas tyruose ir mačo eigos nepakeitė. Iš viso 32 min. žaidęs R.Giedraitis pelnė 26 taškus (3/5 dvitaškių, 6/11 tritaškių, 2/3 baudų), atkovojo 3 kamuolius, 4 kartus suklydo ir 4 kartus prasižengė.

Rokas Jokubaitis („Žalgiris“). Vos tik R.Jokubaitis pirmojo kėlinio viduryje įėjo į aikštę, komandos puolimas iškart tapo gyvesnis. Gynėjas nedažnai baigdavo atakas pats, bet patikimai žaidė abiejose aikštės pusėse. R.Jokubaitis per 18,5 min. pelnė 4 taškus (2/2 dvitaškių, 0/1 tritaškio).

Martinas Gebenas („Žalgiris“). Į starto penketą patekęs M.Gebenas pelnė pirmuosius „Žalgirio“ taškus, bet iš po krepšio pataikė tik trečiuoju bandymu. Daugiau jam pataikyti nebepavyko, be to, jis gana greitai rinko pražangas, tačiau nepaisant kai kurių trūkumų, gana užtikrintai kontroliavo abi baudos aikšteles. M.Gebenas žaidė 11 min., pelnė 2 taškus (1/7 dvitaškių), atkovojo 6 kamuolius ir prasižengė 4 kartus.

Lukas Lekavičius („Žalgiris“). Pirmoje rungtynių pusėje L.Lekavičius gindamasis keliskart leido, kad jį pergudrautų gerokai žemesnio lygio varžovas V.Zaicevas. Puldamas jis irgi nebuvo aktyvus, kelis kartus suabejojo savo sprendimais ir nesiryžo mesti. Gynėjas žaidė 15 min., pelnė 4 taškus (1/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų) ir išprovokavo 4 pražangas.

Tadas Sedekerskis („Baskonia“). 22 metų puolėjas po beveik 19 mėnesių pertraukos pelnė taškus Eurolygoje. Jis retai ėmėsi iniciatyvos, bet žaidė gana tiksliai ir atliko pagrindines trenerio užduotis. T.Sedekerskis per 15 min. pelnė 4 taškus (1/2 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 2/2 baudų).

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Žaisdamas prieš savo buvusią komandą puolėjas nieko ypatingo nesukūrė, bet ir nieko nesugadino. Tiesa, ketvirtajame kėlinyje veteranas pritrūko kvapo ir dukart prasižengė tik dėl to, kad pavėlavo prie varžovo. P.Jankūnas per 14 min. pelnė 4 taškus (0/1 dvitaškio, 0/2 tritaškių, 4/4 baudų) ir gavo 4 pražangas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.