EUROLYGA 2023

Į Lietuvos krepšinio rinktinės kandidatų sąrašą žvilgtelėjęs Linas Kleiza: „Tai nedėkingas darbas“

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Darius Maskoliūnas lyg patvirtindamas savo pasveikimą nuo koronaviruso ir norą kibti į darbus trečiadienį paskelbė išplėstinį 25 žaidėjų sąrašą, kviečiamų rengtis Europos čempionato atrankos varžyboms Vilniuje.

 L.Kleiza, D.Sabonis ir J.Valančiūnas<br> lrytas.lt koliažas
 L.Kleiza, D.Sabonis ir J.Valančiūnas<br> lrytas.lt koliažas
J.Valančiūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
J.Valančiūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
D.Sabonis <br> G.Šiupario nuotr.
D.Sabonis <br> G.Šiupario nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Darius Maskoliūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Darius Maskoliūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
 L.Kleiza<br> T.Bauro nuotr.
 L.Kleiza<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 21, 2020, 6:40 PM, atnaujinta Oct 22, 2020, 4:59 PM

Keista, tačiau kandidatų į rinktinės sudėtį šįkart netikėtai paskelbė ne šalies krepšinio federacija, o viena iš lažybų bendrovių, kuri turi rėmimo sutartį su LKF.

„Barcelona“ ekipoje Šarūno Jasikevičiaus asistentu dirbantis D.Maskoliūnas į kandidatų sąrašą įtraukė dešimt gynėjų, devynis puolėjus ir šešis vidurio puolėjus.

„Kaip patys suprantate, dabartinėje situacijoje kalbėti apie kandidatų sąrašą yra visiškai nedėkingas darbas – galima mąstyti apie pozicijas, bet koronavirusas tas dėliones greitai gali pakoreguoti.

Tu, žmogau, nežinai, kaip tas virusas gali paveikti rinktinę – todėl ir yra tiek daug pavardžių“, – tikino ilgametis Lietuvos rinktinės žaidėjas 203 cm ūgio 35-erių Linas Kleiza.

Pagrindinėmis ekipos žvaigždėmis turi tapti NBA tandemas – „Indiana Pacers“ ekipos narys 211 cm ūgio 24-erių Domantas Sabonis ir „Memphis Grizzlies“ klubo aukštaūgis 213 cm ūgio 28 metų Jonas Valančiūnas.

Jie pastarąjį kartą nacionalinės komandos marškinėlius vilkėjo pernai metais vykusiame pasaulio čempionate Kinijoje, kur lietuviai nepateko į atkrintamąsias akistatas.

Į sąrašą D.Maskoliūnas įtraukė ir pirmąkart Lietuvos rinktinės marškinėlius oficialiose rungtynėse galinčius apsivilkti Augustą Marčiulionį, Deivydą Sirvydį, Lauryną Bieliauską ir Arną Veličką. Jie gali prisijungti prie vienintelio Kauno „Žalgirio“ atstovo ekipoje – draugiškame turnyre Estijoje pasirodžiusio Mareko Blaževičiaus.

Strategas neatsisakė ir senbuvių pagalbos – vėl kviečiami Mantas Kalnietis, Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis, Deividas Gailius ir jau apie nenorą žaisti rinktinėje praėjusiais metais kalbėjusį Adą Juškevičių.

Prieš dvi savaites vykusiame FIBA Europos Valdybos posėdyje buvo priimtas sprendimas, kad 2022 metais vyksiančio čempionato C atrankos grupės rudens „lango“ rungtynės bus sužaistos Vilniaus „Siemens“ arenoje. Bus pasinaudota NBA „burbulo“ patirtimi.

Vilniuje grumsis Lietuvos, Danijos ir Belgijos ekipos. Lapkričio 27 dieną Lietuva išbandys savo jėgas su dar atrankoje nekovojusia Danijos rinktine, o lapkričio 29 dieną lietuviai sieks revanšo prieš pirmame rate antausį Monse skėlusią Belgiją.

Kol kas lietuviai C grupėje užima antrąją vietą ir ją dalijasi su Čekijos ekipa – abi komandos yra iškovojusios po vieną pergalę ir patyrusios po vieną pralaimėjimą.

Pirmoje vietoje – be suklupimų žengianti Belgija, o grupės dugne – nė karto nelaimėjusi Danija. Iš šios grupės į Europos čempionato pagrindinę dalį prasibraus dvi ekipos bei viena iš pirmenybių šeimininkių Čekija.

– Lietuvos rinktinės treneris į sąrašą įtraukė net penkis jaunus žaidėjus. Ar toks žingsnis reikalingas?,lrytas.lt paklausė Europoje ir NBA žaidusio L.Kleizos.

– Mano pozicija tokia: niekas nesako, kad jie turi ar privalo žaisti nacionalinėje ekipoje. Vien tik galimybė jaunimui pabūti rinktinės stovykloje, pasižiūrėti iš vidaus visą komandos virtuvę – tai jau didelė patirtis.

Kuo anksčiau tu įtrauki į rinktinės veiklą potencialius nacionalinės komandos narius, tuo geriau. Todėl D.Maskoliūno pasirinkimas kviesti į ekipą tiek daug jaunimo yra sveikintinas dalykas.

Nekalbėsiu pavardėmis, tačiau jei bus rimta situacija, galvoju, kad kelios pavardės tikrai galėtų bent jau būti tame dvyliktuke.

– Į komandą kviečiami kol kas Lietuvoje esantys D.Sabonis ir J.Valančiūnas. Vis dėlto neaišku, ar jie galės padėti komandai, nes leidimus turi suteikti NBA klubai, be to neaišku, kada startuos kitas lygos sezonas. Tikite, kad jie kovos Vilniuje?

– Jei treneris įtraukė į sąrašą, vadinasi jis jau kalbėjosi su krepšininkais. Toliau jau Krepšinio federacijos darbas suderinti klausimus su NBA ekipomis dėl draudimų ir t.t.

Mūsų federacija turi patirties šioje srityje, tačiau ir vėl sakau, kad kol kas yra daugiau neaiškumo nei galimybių kažką planuotis.

Galutinis sprendimas vis tiek priklausys nuo „Grizzlies“ ir „Pacers“ pozicijos. Žinote, vieni NBA klubai į Europos turnyrus žiūri teigiamai, kiti – neigiamai.

Aš tikrai šiai dienai nežinau, kokia yra šių komandų pozicija: jie investuoja į žaidėjus, jie ir turės atsakyti, ar nori, jog krepšininkai varžytųsi ne tik NBA.

– Į sąrašą įtrauktas ir Adas Juškevičius, kuris praėjusiais metais padėkojo už kvietimą ir neatvyko. Tačiau neįtrauktas buvo Donatas Motiejūnas, kuris turėjo pretenzijų dėl pastarųjų kelių kvietimų ne vienam rinktinės strategui. Kitą vertus aišku, kad D.Motiejūnas išvyksta žais į Kiniją.

– Negaliu komentuoti D.Motiejūno ir trenerių nesutarimų situacijos, nes jos tiesiog nežinau – tik tiek, kiek skaičiau žiniasklaidoje. Kodėl šįkart nebuvo įtrauktas D.Motiejūnas? Gal ir Kinija turėjo įtakos...

Bet kuriuo atveju už šią atranką yra daug svarbesnė kitų metų vasara – rinktinės lauks mūšiai olimpinėje atrankoje. Ten klausimas, ar Lietuva žais Tokijo olimpiadoje, ar pirmąkart praleis žaidynes. Būtent tas sąrašas yra labai svarbus ir svarbūs bus visi geriausieji krepšininkai.

Aš manau, kad Donatas ir Darius jau pakalbėjo ir viską išsprendė – mano galva, aiškintis per žiniasklaidą rinktinės vidinius reikalus tikrai neverta ir tai privalu padaryti tyliai bei savo aplinkoje.

Pilnas išplėstinis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas:

Mantas Kalnietis, Krasnodaro „Lokomotiv“;

Mindaugas Kuzminskas, Krasnodaro „Lokomotiv“;

Šarūnas Vasiliauskas, Izmiro „Aliaga Petkimspor“,

Arnas Velička, Šampanės „Chalons-Reims“;

Adas Juškevičius, Permės „Parma“;

Eigirdas Žukauskas, Permės „Parma“;

Tomas Dimša, Las Palmo „Gran Canaria“;

Dovydas Giedraitis, Madrido „Movistar Estudiantes“;

Laurynas Beliauskas, Santjago de Kompostelos „Obradoiro Monbus“;

Laurynas Birutis, Santjago de Kompostelos „Obradoiro Monbus“;

Jonas Mačiulis, Atėnų AEK;

Deivydas Sirvydis, Jeruzalės „Hapoel“;

Deividas Gailius, Bonos „Telekom Baskets“;

Eimantas Bendžius, Sasario „Dinamo“;

Arnoldas Kulboka, Bilbao „RETAbet basket“;

Jonas Valančiūnas, "Memphis Grizzlies“;

Domantas Sabonis, "Indiana Pacers“;

Evaldas Kairys, Afjonkarahisaro „HDI Sigorta“;

Žygimantas Janavičius, Klaipėdos „Neptūnas“;

Augustas Marčiulionis, Vilniaus „Rytas“;

Arnas Butkevičius, Vilniaus „Rytas“;

Martynas Echodas, Vilniaus „Rytas“;

Marekas Blaževičius, Kauno „Žalgiris“;

Paulius Valinskas, Panevėžio „Lietkabelis“;

Gytis Masiulis, Panevėžio „Lietkabelis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.