EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“

Pranešimai apie koronavirusu užsikrėtusius krepšininkus iš Eurolygos komandų atskrieja vos ne kiekvieną dieną. Dėl to vien šią savaitę nukeltos trejos rungtynės.

„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovė – vasarą silpniausią vietą sustiprinusi „Valencia“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 22, 2020, 11:56 AM, atnaujinta Oct 12, 2021, 5:40 PM

Tačiau kai kurioms ekipoms pavyksta apsisaugoti nuo užkrato. Tarp COVID-19 nepaliestų komandų yra ir Kauno „Žalgiris“ bei „Valencia“, kurių dvikova ketvirtadienį turėtų vykti „Žalgirio“ arenoje.

Rezultatai

Keturios pergalės per ketverias rungtynes. Tokiu idealiu rezultatu po keturių turų gali pasigirti vos viena Eurolygos komanda. Laimėti visus keturis kartus pavyko tik Kauno „Žalgiriui“, kuris per tris pirmuosius turus iškovojo tris pergales išvykose prieš Pirėjo „Olympiakos“, „Chimki“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“, o ketvirtosiose rungtynėse savo aikštėje sutriuškino praėjusio Eurolygos sezono lyderį Stambulo „Anadolu Efes“ klubą.

Neblogai startavo ir „Valencia“, laimėjusi dvejas iš trejų rungtynių. Valensijos krepšininkai iš pradžių namie nugalėjo Vilerbano ASVEL ekipą 65:63 ir svečiuose – Madrido „Real“ klubą 93:77, o pirmąją nesėkmę patyrė trečiajame ture žaisdami su „Barcelona“ komanda 66:71.

Ketvirtajame ture „Valencia“ nežaidė, nes nesulaukė Sankt Peterburgo „Zenit“ klubo, kuris negalėjo išvykti į Ispaniją keliems krepšininkams užsikrėtus koronavirusu.

Per trejas pirmąsias rungtynes Valensijos komandoje naudingiausiai žaidė Bojanas Dubljevičius (vid. 14,3 tšk., 5 atk.kam.), Nikola Kaliničius (9,7 tšk.), Derrickas Williamsas (9,7 tšk.), Mike‘as Tobey (8,7 tšk.) ir Klemenas Prepeličius (6,3 tšk., 3,7 rez.perd.).

Nors „Valencia“ išvengė užsikrėtimų koronavirusu, stipriausia sudėtimi šį rudenį dar nežaidė nė vienerių rungtynių. Sezono pradžią dėl nugaros skausmų praleido ir tik trečiajame ture į aikštę žengė Vanja Marinkovičius, o per pirmąsias Eurolygos rungtynes kelio traumą patyrė ir ilgam iš rikiuotės iškrito Joanas Sastre.

„Žalgiris“ irgi negali išrikiuoti pajėgiausio dvyliktuko. Kauno komanda priversta žaisti be susižeidusio Patricio Garino.

Praėję sezonai

„Valencia“, skirtingai nei „Žalgiris“, neturi nuolatinės vietos Eurolygoje. Dėl teisės žaisti svarbiausiame žemyno turnyre „apelsininiai“ privalo kovoti Europos taurės varžybose ir Ispanijos lygoje. Nors konkurencija didelė, Valensijos komandai penkis kartus pavyko pagriebti laimingąjį bilietą į Europos krepšinio elitą.

2017 metais „Valencia“ į Eurolygą pateko kaip ACB lygos nugalėtoja (tais metais iškovojo vienintelį klubo istorijoje Ispanijos čempionės vardą), bet dažniau būdavo apdovanojama už gerus rezultatus Europos taurės turnyre. „Valencia“ net keturis kartus laimėjo Europos taurę (2003, 2010, 2014 ir 2019 m.) ir yra antrojo pagal rangą Eurolygos rengiamo turnyro rekordininkė.

2019 metų pavasarį Valensijos krepšininkai, kovodami dėl kelialapio į Eurolygą, nuo savo kelio nustūmė ir Vilniaus „Rytą“, kurį nugalėjo Europos taurės ketvirtfinalyje. Po to „Valencia“ pusfinalyje įveikė Kazanės „Uniks“ klubą, o finale pranoko Berlyno ALBA komandą, kurioje tuo metu žaidė Rokas Giedraitis.

Praėjusiame Eurolygos sezone „Valencia“ žaidė labai banguotai. „Apelsininiai“ turnyrą pradėjo penkiais iš eilės pralaimėjimais, paskui žymiai pagerino padėtį, bet žiemos pabaigoje pradėjo keturių nesėkmių seriją, kurią nutraukė COVID-19 pandemija. Kai Eurolygos turnyras buvo sustabdytas, „Valencia“ dalijosi devintąją vietą su „Žalgiriu“. Abi komandos buvo laimėjusios po 12 iš 28 rungtynių.

Ispanijos lygoje „Valencia“ prieš pandemiją dalijosi septintąją vietą (laimėjo 12 iš 23 rungtynių) ir kovojo dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Tuo metu Valensijos ekipa buvo įstrigusi tarp vidutiniokų, bet jai daug geriau sekėsi vasarą surengtame ACB lygos baigiamajame turnyre. Jame „Valencia“ pateko į pusfinalį ir tik šiame etape nusileido po kelių dienų Ispanijos čempione tapusiai Vitorijos „Baskonia“ komandai.

Dvyliktukas

Nors „Valencia“ džiugina savo gerbėjus puikiais rezultatais Europos taurės varžybose, pasiekti aukštumų stipresniame Eurolygos turnyre jai nepavyksta. Valensijos komanda tik vieną kartą (2011 m.) pateko į Eurolygos ketvirtfinalį.

Kone pagrindinė kliūtis būdavo trumpas atsarginių suolas. Valensijos komandai neužtekdavo žaidėjų, kad galėtų per savaitę žaisti dvejas ar net trejas rungtynes su stipriais varžovais tiek Eurolygoje, tiek Ispanijos lygoje.

Vis dėlto šiais metais „Valencia“, regis, pavyko užkamšyti silpnąją vietą. Nors klubo vadovybė vasarą nesivaikė megažvaigždžių, „Valencia“ sudarė sutartis su keliais aukščiausiame lygyje jau įsivirtinusiais krepšininkais ir subūrė konkurencingą dvyliktuką.

Svarbiausi Valensijos klubo pirkiniai tarpsezonį buvo iš Stambulo „Fenerbahçe“ atvykę serbas Nikola Kaliničius (28, 203) ir amerikietis Derrickas Williamsas (29, 203), Madrido „Real“ neįsitvirtinęs, bet praėjusį sezoną Badalonos „Joventut“ klube atsigavęs ir rezultatyviausiu Ispanijos lygos žaidėju tapęs slovėnas Klemenas Prepeličius (28, 191) ir iš Berlyno ALBA persikraustęs islandas Martinas Hermannssonas (26, 190).

Jie prisidėjo prie „Valencia“ senbuvių juodkalniečio Bojano Dubljevičiaus (28, 205), belgo Samo van Rossomo (34, 188), su Ispanijos rinktine Europos pirmenybių medalius laimėjusių Fernando San Emeterio (36, 199), Joano Sastrės (28, 201) ir Guillemo Viveso (27, 192), amerikiečio Mike‘o Tobey (26, 213), serbo Vanjos Marinkovičiaus (23, 198) bei prancūzo Louis Labeyrie (28, 208).

Praradimai

Vienintelis žymus „Valencia“ praradimas tarpsezonį buvo amerikietis Jordanas Loydas. Jis praėjusį sezoną buvo antras pagal rezultatyvumą „Valencia“ žaidėjas Eurolygoje (vid. 11,1 tšk.), bet prastai sutarė su klubo vadovybe. Todėl sezono pabaigoje nei „Valencia“, nei J.Loydas net nesvarstė galimybės pratęsti sutartį. Amerikietis išvyko į Belgrado „Crvena Zvezda“.

Valensijos komandą vasarą paliko dar keli žaidėjai. Tačiau nei buvęs žalgirietis australas Brockas Motumas, nei ką tik su Vilniaus „Rytu“ susitaręs senegalietis Maurice‘as Ndouras lūkesčių nepateisino, todėl jie buvo paleisti be širdgėlos.

Visai kita – 24-erių ispanas Alberto Abalde. „Valencia“ būtų mielai su juo susiejusi savo ateitį, tačiau tinklą ant šio puolėjo užmetė „Real“. „Karališkasis“ klubas sumokėjo išpirką ir A.Abalde persikraustė į sostinę.

Kol kas neaiškus praėjusių metų pasaulio čempiono Quino Colomo likimas. Treneris Jaume Ponsarnau savo schemose vietos 31 metų gynėjui neranda, o „Valencia“ ieško, kam galėtų perleisti Q.Colomo sutartį. Garsiausias Andoros krepšininkas, tarptautinėse varžybose atstovaujantis Ispanijai, vis dar treniruojasi su Valensijos komanda, bet nėra įtrauktas į jos paraišką Eurolygoje.

Ispanijos lyga

Ispanijos lygoje „Valencia“ šį rudenį dažniau pralaimi negu laimi. Komandos sąskaitoje yra 2 pergalės per 5 rungtynes.

Sezono atidarymo dvikovoje Valensijos krepšininkai išvykoje nusileido „Baskonia“ ekipai 73:76, po to iškovojo dvi pergales prieš „Andorra“ 91:76 (namie) ir „Manresa“ 82:74 (svečiuose), bet spalio mėnesį pralaimėjo abejas rungtynes Sevilijos „Real Betis“ 85:95 (svečiuose) ir Malagos „Unicaja“ 66:71 (namie).

Praėjusį savaitgalį „Valencia“ ilsėjosi. ACB lygoje šį sezoną žaidžia nelyginis komandų skaičius (19), todėl kiekvieną turą viena komanda gauna laisvadienį. Šeštajame ture eilė nerungtyniauti atėjo Valensijos komandai.

Valensijos ekipoje per penkerias ACB lygos rungtynes naudingiausiai žaidė B.Dubljevičius (vid. 13 tšk., 6 atk.kam.), N.Kaliničius (9,6 tšk.), K.Prepeličius (9,6 tšk.), M.Tobey (9,2 tšk.) ir S.Van Rossomas (8,8 tšk.).

Net vienuolika „Valencia“ krepšininkų aikštėje praleidžia vidutiniškai ilgiau nei 15 minučių, o devynių žaidėjų rezultatyvumo vidurkis yra 6 ar daugiau taškų.

Įdomu, kad tarp vienuolikos daug žaidžiančių krepšininkų ACB lygoje mažiausiai taškų pelno D.Williamsas (3,6 tšk.).

Ispanijos lygoje šiuo metu pirmauja po 5 rungtynes žaidę ir po 5 pergales iškovoję Madrido „Real“ ir Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“. 4 iš 5 rungtynių laimėjo „Barcelona“, po 4 iš 6 – Burgoso „San Pablo“, „Baskonia“, Kompostelos Santjago „Obradoiro“ ir Badalonos „Joventut“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.