EUROLYGA 2023

„Ryto“ varžovai – lyderį praradę „Peristeri“ krepšininkai

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai praėjusiais metais pirmąsias tarptautines rungtynes dažniausiai žaisdavo spalio pradžioje. Tačiau šį rudenį europinio sezono atidarymo teko palūkėti ilgėliau – iki spalio 27-osios. Laukimas baigsis paskutinį spalio antradienį, kai sostinės komanda savo aikštėje susitiks su Atėnų „Peristeri“ klubu ir debiutuos FIBA rengiamame Čempionų lygos turnyre.

Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalis. "Lietuvos rytas" - Alytaus "Dzūkija" 81:61. Loukas Mavrokefalidis<br>G.Šiupario nuotr.
Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalis. "Lietuvos rytas" - Alytaus "Dzūkija" 81:61. Loukas Mavrokefalidis<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2020, 9:26 AM

Pirmosiose Čempionų lygos rungtynėse prieš vilniečius turėjo kovoti ir buvęs „Ryto“ žaidėjas Loukas Mavrokefalidis, kuris vasarą įsiliejo į „Peristeri“ gretas, visgi krepšininkas į Vilnių neatvyko.

Pakilimai ir nuopoliai

Atėnų vakariniame pakraštyje esančio Peristerio rajono klubas yra gana jaunas ir negali pasigirti tokia turtinga istorija kaip Atėnų „Panathinaikos“ ar AEK, Pirėjo „Olympiakos“, Salonikų „Aris“ ar PAOK. Vis dėlto daugumai krepšinio mėgėjų „Peristeri“ pavadinimas yra puikiai žinomas, nes geriausiais laikais šis klubas žaidė net ir Eurolygoje.

Geriausi „Peristeri“ laikai buvo šio amžiaus pradžioje. Tuomet Peristerio komanda dukart užėmė trečiąją vietą (2001 ir 2003 m.) Graikijos lygoje ir du sezonus paeiliui (2000-2001 ir 2001-2002 m.) kovojo su žemyno elitiniais klubais Eurolygoje.

Vis dėlto staigius pakilimus „Peristeri“ istorijoje visuomet keisdavo tokie pat staigūs nuopoliai. Vien šiame amžiuje „Peristeri“ du kartus buvo nusiritęs net ne į antrąją, bet į trečiąją Graikijos lygą ir turėdavo viską pradėti iš naujo.

Pastarasis nuopolis buvo visai neseniai – 2016 metais, kuomet „Peristeri“ kasa taip ištuštėjo, kad klubas nesugebėjo įvykdyti net antrosios lygos reikalavimų ir visai negavo profesionalų licencijos.

Tačiau „Peristeri“ dar sykį labai greitai atsispyrė nuo dugno ir vėl šovė į viršų: 2017 metais laimėjo trečiosios lygos varžybas, 2018 metais tapo antrosios lygos čempionu, o 2019 metais užėmė ketvirtąją vietą stipriausioje Graikijos krepšinio pakopoje.

Peristerio komandai viskas neblogai klostėsi ir praėjusiame sezone. Kai varžybos kovo mėnesį buvo sustabdytos dėl pandemijos, „Peristeri“ šalies pirmenybėse užėmė trečiąją vietą (laimėjo 13 iš 20 rungtynių).

Nenuvylė ir rezultatai Čempionų lygoje. Pernai po 15 metų pertraukos į Europos turnyrus grįžęs „Peristeri“ sugebėjo patekti į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas ir tik aštuntfinalyje atsitrenkė į Jeruzalės „Hapoel“ barjerą.

Beje, praėjusios sezono pradžioje „Peristeri“ krepšininkus treniravo buvęs Kauno „Žalgirio“ strategas Ilias Zouros. Vis dėlto klubo vadovybė nebuvo patenkinta tuo, kaip komanda žaidė pirmosiomis savaitėmis, todėl dar lapkričio mėnesį sutartį su I.Zouru nutraukė. Vietoj jo buvo paskirtas Nikos Papanikolopoulos, kuris iki tol dirbo „Peristeri“ trenerio padėjėju ir nebuvo ėjęs vyriausiojo trenerio pareigų jokiame klube.

Pakeitė daugumą žaidėjų

„Peristeri“ vadovai buvo patenkinti praėjusio sezono rezultatais, todėl paprašė trenerio N.Papanikolopoulo tęsti darbą. Tačiau dauguma komandos krepšininkų per vasarą pasikeitė.

Iš pernykštės sudėties Peristeryje liko tik amerikietis Stevenas Gray (31, 196), komandos kapitonas Panagiotis Vasiloupoulos (36, 205), Christos Saloustros (30, 201), Gaios Skordilis (33, 207) ir Zois Karampelas (19, 182). Tiesa, trijų pastarųjų žaidėjų vaidmenys pernai buvo labai nežymūs. Tikėtina, kad jie nedaug žais ir šį sezoną.

Išvykusius krepšininkus pakeitė penki nauji amerikiečiai ir du Graikijos krepšinio veteranai. Ko gero, svarbiausias pastiprinimas – buvęs „Ryto“ aukštaūgis Loukas Maurvkefalidis (36, 210), kuris po Vilniuje praleisto 2017-2018 metų sezono grįžo į tėvynę ir gana netikėtai sudarė sutartį su tuo metu antrojoje lygoje rungtyniavusiu Nikėjos „Ionikos“ klubu. L.Mavrokefalidis padėjo Nikėjos komandai patekti į pirmąją lygą, o praėjusio sezono viduryje perėjo į Patrų „Prometheas“.

Kitas labai patyręs „Peristeri“ naujokas – Ioannis Athenaiou (32, 194), kuris pernai sudarė sutartį su Atėnų „Panathinaikos“. Tiesa, debiutuoti „žaliųjų“ gretose šiam gynėjui nepavyko. Praėjusių metų rudenį Graikijos rinktinės stovykloje I.Athenaiou patyrė kelio raiščių traumą ir dėl jos praleido ne tik pasaulio pirmenybes, bet ir visą klubų sezoną.

„Peristeri“ komandą prieš šį sezoną taip pat papildė amerikiečiai Tre McLeanas (27, 196; „Bamberg“), Abdulas Gaddy (28, 192; „Oklahoma City Blue“), Terranas Petteway (28, 198; „Pistoia“), Jonathanas Arledge‘as (29, 206; „Cholet“) ir Marvinas Jonesas (26, 213; „Prometheas“).

Visi penki nauji amerikiečiai iki šiol žaidė panašaus lygio komandose ir niekada neatstovavo elitiniams Europos klubams.

Verta pažymėti dar vieną „Peristeri“ žaidėją. Su pagrindine komanda sezonui rengėsi 17-metis 211 cm ūgio albanas Xhulianas Tola, kuris ketvirtus metus treniruojasi „Peristeri“ krepšinio mokykloje ir yra įtrauktas į pirmosios ekipos paraišką Graikijos lygoje.

Beje, nė vienas tarpsezonį iš „Peristeri“ išvykęs krepšininkas nepakilo į aiškiai aukštesnio lygio klubą. Išimtimi, bet tik iš dalies, galima laikyti nebent angolietį Yanicką Moreirą. Jis perėjo į Atėnų AEK.

Pergalė prieš „Panathinaikos“

Kol laukė debiuto Čempionų lygoje, „Rytas“ sužaidė septynerias rungtynes Lietuvos pirmenybėse. Vilniaus komanda puikiai pradėjo sezoną ir iškovojo šešias pergales, bet praėjusį savaitgalį serija nutrūko. Vilniečiai savo aikštėje pripažino Kauno „Žalgirio“ pranašumą 72:84.

„Peristeri“ pirmąsias Graikijos lygos rungtynes žaidė tik praėjusį šeštadienį. Graikijos pirmenybės turėjo prasidėti dar spalio 10 dieną, bet pirmasis turas buvo dukart nukeltas, nes klubai nepasidalijo pinigų, kuriuos už transliacijų teises skirs visuomeninė ERT televizija.

Išsprendus finansinius nesutarimus, krepšininkai pagaliau žengė ant parketo, o „Peristeri“ pirmosiose rungtynėse namie po permainingos kovos nugalėjo Rodo „Kolossos“ klubą 84:81.

Peristerio ekipoje spindėjo L.Mavrokefalidis, pelnęs net 27 taškus. Jam geriausiai talkino amerikiečiai A.Gaddy (13 taškų), T.Petteway (11), T.McLeanas (9), J.Arledge‘as (7) ir S.Gray (6).

Tai nebuvo pirmos „Peristeri“ rungtynės šį sezoną. Rugsėjo pabaigoje Graikijos krepšinio federacija pirmą kartą surengė šalies supertaurės turnyrą, kuriame kovojo keturi stipriausi praėjusio sezono klubai. „Peristeri“ pusfinalyje parklupdė „Panathinaikos“ krepšininkus 90:82 (T.Petteway 26, P.Vasilopoulos ir M.Jonesas po 14), bet finale pralaimėjo „Prometheas“ komandai 74:82 (A.Gaddy 14, T.Petteway ir S.Gray po 13).

Rugsėjo mėnesį taip pat prasidėjo Graikijos taurės turnyras. Tačiau stipriausi šalies klubai iškart pateko į ketvirtfinalį, todėl „Peristeri“ žaisti dar nereikėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.