EUROLYGA 2023

Europos čempionato atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos krepšininkių?

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė per Europos čempionato atrankos antrąjį langą turėjo po vieną kartą žaisti namie ir svečiuose. Tačiau lietuvės nežais nei namie, nei svečiuose – mūsų šalies krepšininkės ketvirtadienį su Serbijos rinktine susitiks niekieno aikštėje Stambule, o su Albanijos komanda visai nerungtyniaus.

Europos čempionato atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos krepšininkių?<br>„Fotodiena.lt“/LKF nuotr.
Europos čempionato atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos krepšininkių?<br>„Fotodiena.lt“/LKF nuotr.
Kamilė Nasickaitė.<br>LKF nuotr.
Kamilė Nasickaitė.<br>LKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2020, 3:19 PM

Padėtis

2021 metų Europos čempionato atrankos turnyras prasidėjo praėjusių metų lapkritį. Lietuvos rinktinė tuomet žaidė dvejas rungtynes: Kėdainiuose sutriuškino Albaniją 108:43 ir svečiuose pralaimėjo Turkijai 51:74.

E grupės lydere po pirmųjų dviejų turų tapo Serbijos rinktinė. Serbės namie palaužė turkes 59:56 ir išvykoje triženkliu skirtumu sutriuškino albanes 139:34.

Grupėje žaidžia keturios komandos, kurios kovoja dėl vieno arba dviejų kelialapių į Europos čempionatą.

Iš viso atrankos turnyre dalyvauja 33 komandos. Jos suskirstytos į devynias grupes. Kelialapius į žemyno pirmenybes iškovos visų devynių grupių nugalėtojos ir penkios geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos.

Be atrankos į baigiamąjį turnyrą pateko šeimininkės Prancūzijos ir Ispanijos rinktinės. FIBA numato Europos čempionatą surengti 2021 metų birželio 17-27 dienomis.

Permainos

Krepšininkės visą atrankos turnyrą turėjo žaisti išvykomis, bet įsismarkavus pandemijai FIBA nusprendė per antrąjį atrankos langą surengti miniturnyrus keliuose miestuose.

E grupės komandas šią savaitę pakvietė Stambulas. Tačiau į svarbiausią Turkijos miestą atvyko ne visos grupės komandos – Albanijos rinktinė buvo priversta pasitraukti iš atrankos turnyro. Dėl prastos epideminės padėties Albanijos Sveikatos apsaugos ministerija šį rudenį neleido pradėti šalies krepšinio pirmenybių, o rinktinės krepšininkės negalėjo susiburti į treniruočių stovyklą, nes sportininkai neįleidžiami į sales.

Įvertinusi visas aplinkybes, Albanijos krepšinio federacija pranešė FIBA, kad rinktinė į Stambulą nekeliaus. Tiesa, kitoms komandoms šis sprendimas beveik neturi įtakos, nes albanės visas rungtynes pralaimėdavo astronominiu skirtumu.

Beje, prieš kelias dienas Albanijos krepšinį sukrėtė skaudi žinia. Praėjusią savaitę mirė COVID-19 sirgęs ilgametis Vliorės „Flamurtari“ moterų komandos treneris 60-metis Vironas Toska.

Neatvykus Albanijos rinktinei, E grupėje įvyks tik dvejos rungtynės. Ketvirtadienį susitiks Lietuva ir Serbija, šeštadienį – Turkija ir Serbija.

Stambule šią savaitę taip pat rungtyniaus F grupės komandos Lenkija ir Didžioji Britanija. F grupėje taip pat žaidžia Baltarusijos rinktinė, tačiau baltarusėms šeštadienį susibūrus trumpoje treniruočių stovykloje net aštuonioms krepšininkėms buvo nustatytas koronavirusas. FIBA atšaukė baltarusių ir lenkių rungtynes, kurios turėjo vykti ketvirtadienį.

Kitų grupių varžybos rengiamos Heraklėjuje (A ir B grupės), Sarajeve (C grupė), Rygoje (D ir I grupės), Odivelaše (G grupė) ir Amsterdame (H grupė).

Atrankos turnyras turėtų baigtis 2021 metų vasarį. Pagal dabar galiojantį tvarkaraštį Lietuvos krepšininkės vasario 4 d. žaistų namie su Turkija, vasario 7 d. – svečiuose su Serbija.

Lietuvės

Į Manto Šerniaus treniruojamą Lietuvos rinktinę šią savaitę atvyko vienuolika krepšininkių: šešios – iš užsienio klubų, keturios – iš Vilniaus „Kibirkšties“ ir šiuo metu jokiam klubui neatstovaujanti Kamilė Nacickaitė.

Kelios Lietuvos rinktinės krepšininkės puikiai pradėjo naują sezoną stipriose užsienio lygose, o Gintarė Petronytė ir Laura Miškinienė yra nacionalinėse pirmenybėse pirmaujančių komandų lyderės.

G.Petronytė šį rudenį Italijos lygoje pelno 13,1 taško ir atkovoja 10,2 kamuolio, o jos komanda Venecijos „Reyer“ laimėjo visas 7 rungtynes.

Be nesėkmių Lenkijos lygoje žygiuoja 6 pergales iškovojusi Gdynės „Arka“, kurios aprangą vilkinti L.Miškinienė pelno vidutiniškai 16 taškų ir atkovoja 13,7 kamuolio. Ji pirmauja lygoje pagal atkovotus kamuolius.

Sezono pradžioje visas 10 rungtynių Ispanijos lygoje laimėjo „Valencia“, kuriai atstovauja Laura Juškaitė. Tiesa, šios krepšininkės indėlis yra mažesnis – 7,8 taško.

Prasčiau sekasi Lietuvos krepšininkių turinčioms Turkijos komandoms. „Izmit“ su Egle Šikšniūte per 8 turus laimėjo 4 kartus ir užima šeštąją vietą, „Adana“ su Gabija Meškonyte pasiekė 2 pergales ir yra dešimta. Turkijos lygoje E.Šikšniūtė pelno 18,1 taško ir atkovoja 8,5 kamuolio, G.Meškonytė įmeta 12 taškų ir atkovoja 5 kamuolius.

Nors „Izmit“ šalies pirmenybėse kol kas yra vidutiniokė, ji spalio pabaigoje iškovojo vieną labai svarbią pergalę. Izmito krepšininkės laimėjo Eurolygos atrankos mačą ir iškovojo teisę žaisti svarbiausio žemyno turnyro grupių etape.

Beje, kitame Eurolygos atrankos mače pergalę iškovojo Žeronos „Uni“, kuriai atstovauja per šį atrankos langą į rinktinę neatvykusi Giedrė Labuckienė. Eurolygos grupių etape šį sezoną žais dar dvi lietuvių komandos: „Arka“ ir Liono ASVEL, kurioje rungtyniauja Justė Jocytė.

Europos taurės turnyre ketina startuoti keturios lietuvių turinčios komandos: „Reyer“, „Valencia“, „Adana“ ir „Umeå“, kurioje rungtyniauja į rinktinę nepakviesta Gintarė Mažionytė.

FIBA planuoja Eurolygos grupių etapą pradėti gruodžio pradžioje, Europos taurės turnyrą – sausio mėnesį.

Varžovės

Serbijos rinktinės trenerė Marina Maljkovič per šį atrankos langą pakvietė 14 krepšininkių, tarp kurių yra devynios žaidėjos, pernai iškovojusios Europos pirmenybių bronzos medalius. Tik viena rinktinės krepšininkė Katarina Zec žaidžia Serbijos klube Belgrado „Art“, o visos kitos pasklidusios po Europą.

Neabejotinai ryškiausia Serbijos rinktinės žvaigždė yra Sonja Petrovič-Vasič (31, 188; Žeronos „Uni“). Puolėja, kuri ilgai buvo žinoma mergautine Petrovič pavarde, Europos arenose spindėti pradėjo nė nesulaukusi 20-ies ir jau keliolika metų laikoma viena geriausių žemyno krepšininkių. Pernai ji buvo išrinkta į Europos pirmenybių geriausių žaidėjų penketą, o 2019 metų vasarą ištekėjo už irkluotojo Milošo Vasičiaus ir nuo tada prisistato nauja pavarde.

Serbijos rinktinės pergales kartu su S.Vasič jau ne vienerius metus užtikrina kitos patyrusios krepšininkės Jelena Brooks (31, 190; „Sopron“, Vengrija), Nevena Jovanovič (30, 179; Moschato „Eleutheria“, Graikija) ir Saša Čadžo (31, 178; „Nantes“, Prancūzija), pastaraisiais metais prie senųjų lyderių prisidėjo jaunesnės kartos žaidėjos Dragana Stankovič (25, 195; Polkovicų CCC, Lenkija), Aleksandra Crvendakič (24, 187; Liono ASVEL), Nikolina Milič (26, 189; Salamankos „Perfumerias Avenida“, Ispanija).

Tiesa, N.Milič gali netekti ir tikriausiai neteks vietos dvyliktuke. Bosnijoje ir Hercegovinoje išugdyta vidurio puolėja pagal FIBA taisykles laikoma natūralizuota krepšininke, o Serbijos krepšinio federacija šį rudenį į rinktinę pakvietė naujokę – natūralizuotą amerikietę Yvonne Anderson (30, 170).

Serbija griežtai laikosi nuostatos nekviesti natūralizuotų užjūrio krepšininkų į vyrų rinktinę, bet moterų rinktinėje viena amerikietė jau žaidė. Serbijos garbę gynė Danielle Page, tapusi 2015 metų Europos čempione ir iškovojusi Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių bronzos medalį. Jai baigus karjerą, Serbija vertėsi be natūralizuotų amerikiečių, bet artėjant Tokijo olimpinėms žaidynėms šalies krepšinio vadovai nutarė pasidairyti pastiprinimo. Serbijos rinktinės naujokę gerai pažįsta G.Petronytė. Šios krepšininkės kartu žaidžia „Reyer“ klube.

Per Stambule vyksiančias rungtynes Serbijos rinktinei trūks tik vienos pajėgios žaidėjos. Komandos sąraše nėra naudingiausios 2015 metų Europos čempionato krepšininkės Anos Dabovič (31, 183; „Lattes-Montpellier“, Prancūzija).

Atrankos grupių lentelės

A grupė: Slovėnija – 2, Graikija ir Bulgarija – po 1, Islandija – 0.

B grupė: Švedija – 2, Juodkalnija ir Izraelis – po 0.

C grupė: Bosnija ir Hercegovina – 2, Rusija ir Šveicarija – po 1, Estija – 0.

D grupė: Čekija – 4, Rumunija ir Italija – po 1, Danija – 0.

E grupė: Serbija – 2, Turkija ir Lietuva – po 1, Albanija – 0.

F grupė: Baltarusija ir Didžioji Britanija – po 1, Lenkija – 0.

G grupė: Belgija – 2, Ukraina ir Portugalija – po 1, Suomija – 0.

H grupė: Nyderlandai ir Vengrija – po 1, Slovakija – 0.

I grupė: Kroatija – 2, Vokietija ir Latvija – po 1, Šiaurės Makedonija – 0.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.