EUROLYGA

„Žalgirio“ varžovas Eurolygoje – sunkiai palaužiamas ir traumuotų krepšininkų laukiantis „Maccabi“

Penkios pergalės ir du pralaimėjimai. Toks po septynių turų yra Kauno „Žalgirio“ krepšininkų rezultatas Eurolygoje. Prie Tel Avivo „Maccabi“ pavadinimo turnyro lentelėje įrašyti tie patys skaičiai, bet kitose skiltyse – daugkartiniai Izraelio čempionai šį rudenį svarbiausiame žemyno turnyre iškovojo tik dvi pergales ir patyrė penkis pralaimėjimus.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
 S.Wilbekinas<br> ZP/Scanpix.com nuotr.
 S.Wilbekinas<br> ZP/Scanpix.com nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-11-12 10:54

Ketvirtadienį Eurolygos aštuntajame ture šios dvi komandos išmėgins jėgas tarpusavyje. „Žalgiris“ ir „Maccabi“ susitiks Tel Avive.

Įveikė tik autsaiderius

„Maccabi“ krepšininkai kol kas įveikė tik komandas, šiuo metu Eurolygos lentelėje užimančias dvi žemiausias vietas. „Geltonieji“ pirmajame ture namie nugalėjo Berlyno ALBA 80:73, o penktajame ture išvykoje per pratęsimą palaužė „Chimki“ 89:87.

Į Chimkų komandą tuo metu jau buvo grįžę keli sezono pradžią dėl traumų ar epidemijos praleidę krepšininkai, bet varžovų sudėtis dar nebuvo stipriausia.

Pralaimėjimus Tel Avivo krepšininkai patyrė svečiuose žaisdami su Maskvos CSKA, Pirėjo „Olympiakos“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ bei namie – su Miuncheno „Bayern“ ir Stambulo „Fenerbahçe“.

Visos „Maccabi“ rungtynės vyko labai atkakliai. Net šeši mačai baigėsi vienženkliu skirtumu, ir tik „Fenerbahçe“ komanda nugalėjo Izraelio klubą 75:65.

Šio sezono pradžioje, kaip ir visą praėjusį sezoną, aiškus „Maccabi“ puolimo lyderis yra Scottie Wilbekinas. Amerikietis pelno 17,6 taško ir pagal rezultatyvumą Eurolygoje užima trečiąją vietą.

Naudingai žaidžia Ante Žižičius (11,3 tšk., 6,3 atk.kam.), Tyleris Dorsey (11,1 tšk.), Elijah Bryantas (10,3 tšk.), Angelo Caloiaro (8,7 tšk.), Othello Hunteris (7,1 tšk.) ir Chrisas Jonesas (7,1 tšk.).

Vis dėlto treneris Giannis Sfairopoulos gali pasikliauti tik šiais septyniais krepšininkais, o kitų žaidėjų indėlis yra labai mažas.

Nesulaukdami svarios atsarginių pagalbos, lyderiai turi aikštėje plūktis beveik be keitimų. Šį sezoną po 30 ar daugiau minučių Eurolygoje žaidžia tik dešimt krepšininkų, bet tarp jų yra du „geltonieji“: S.Wilbekinas ir A.Caloiaro. Galima palyginti – ilgiausiai „Žalgiryje“ žaidžiantis Marius Grigonis aikštėje praleidžia 27,7 min.

„Maccabi“ gerai puola, bet neišsaugoja persvaros. Pirmaudama kelių taškų skirtumu komanda nesugeba apsiginti, o nuo suolo pakilę atsarginiai žaidėjai nepateisina lūkesčių, – Tel Avivo komandos problemas pakomentavo Izraelio interneto svetainėje one.co.il nuolatinę skiltį turintis buvęs „geltonųjų“ treneris Zvi Šerfas. – Sezono pradžioje „Maccabi“ nustebino prastais rezultatais, o treneris G.Sfairopoulos po kelių pralaimėjimų jau jaučia padidintą spaudimą“.

Laukia traumuotų žaidėjų

Tel Avivo komandai sunkumų kyla dėl to, kad ji negali žaisti stipriausia sudėtimi. Šį sezoną kol kas visai nerungtyniavo prieš kelis mėnesius susižeidę Omris Kaspis, Johnas DiBartolomeo ir Jovelis Zosmanas.

Geriausiam šių laikų Izraelio krepšininkui O.Kaspiui sausio mėnesį buvo atlikta kelio operacija, amerikiečiui J.DiBartolomeo birželį trūko Achilo sausgyslė, o jaunosios kartos talentas J.Zosmanas liepos mėnesį patyrė šlaunies traumą.

Kaip skelbia „Maccabi“ klubas, visi trys krepšininkai jau pradėjo treniruotis. Tikimasi, kad lapkričio mėnesį visi trys galės ir žaisti.

Kol laukė sveikstančių krepšininkų, „Maccabi“ galėjo džiaugtis bent dėl to, kad spalio mėnesį tvarkaraštis nebuvo labai intensyvus. Dėl blogos epideminės padėties Izraelyje kelias savaites nevyko jokie nacionaliniai sporto renginiai, todėl Tel Avivo krepšininkai žaidė tik Eurolygoje.

Izraelio sporto arenos atgijo spalio pabaigoje, bet nuo tada eiti į aikštę tenka labai dažnai. Nuo spalio 26 dienos „Maccabi“ žaidė dvejas Eurolygos rungtynes, laimėjo dvejas Izraelio lygos taurės rungtynes, praėjusį šeštadienį Izraelio superlygos pirmajame ture nugalėjo Eilato „Hapoel“ komandą 86:74 (A.Žižičius 24, S.Cohenas 17), o pirmadienį šalies taurės pirmajame etape įveikė Ašdodo „Maccabi“ ekipą 75:69 (O.Bleizeris 17, T.Dorsey 16).

Trumpos atostogos

Kai kurių Izraelio krepšinio apžvalgininkų manymu, „Maccabi“ šį sezoną silpnai pradėjo dėl to, kad krepšininkai vasarą trumpiau ilsėjosi ir vėliau pradėjo pasirengimo stovyklą.

Izraelis buvo viena iš vos trijų FIBA Europos zonos šalių, kurios per pandemiją atnaujino krepšino pirmenybės ir išsiaiškino nacionalinės lygos čempionus.

Bet jei Ispanija ir Vokietija surengė trumpus baigiamuosius turnyrus ir praėjusį sezoną baigė birželio pabaigoje, tai Izraelio superlygos finalo rungtynės vyko tik liepos pabaigoje.

Tel Avivo „Maccabi“ šalies pirmenybėse kovojo iki pat pabaigos ir finale nugalėjo Rišono „Makabi“ ekipą 86:81. Ši pergalė „geltoniesiems“ lėmė 54-ąjį Izraelio čempiono vardą.

„Maccabi“ gerbėjams buvo labai apmaudu dėl to, kad pandemija sutrukdė pabaigti praėjusį Eurolygos sezoną. Šiame amžiuje triskart Eurolygos čempionu (2004, 2005 ir 2014 m.) tapęs Tel Avivo klubas nuo antrojo dešimtmečio vidurio išgyveno nuopolį ir net keturis iš eilės sezonus nepateko į ketvirtfinalį, bet praėjusį sezoną vėl atsigavo ir kovo pradžioje užsitikrino kelialapį į atkrintamąsias varžybas.

Tačiau „Maccabi“ krepšininkai, kurie reguliariajame sezone laimėjo 19 iš 28 rungtynių ir atsiliko tik nuo Stambulo „Anadolu Efes“, Madrido „Real“ bei „Barcelona“ komandų, dėl sveikatos krizės negavo progos per atkrintamąsias varžybas patvirtinti, kad yra verti grįžti į finalo ketvertą.

Pastiprinimas – iš NBA

„Maccabi“ vadovai buvo visiškai patenkinti praėjusio sezono rezultatais, todėl tarpsezonį pasistengė išsaugoti pernykštį branduolį. Prie komandos vairo liko nuo 2018 metų lapkričio dirbantis graikas treneris Giannis Sfairopoulos ir dauguma krepšininkų.

Vis dėlto pratęsti sutartis su visais pageidaujamais žaidėjais nepavyko. Kylanti Izraelio krepšinio žvaigždė 19-metis Deni Avdija nusprendė, kad jam jau atėjo laikas keliauti į NBA ir šiuo metu Amerikoje laukia NBA naujokų biržos (ji numatoma lapkričio 18 d.), o patyręs puolėjas Tarikas Blackas padėkojo „Maccabi“ vadovams už pasitikėjimą, bet nusprendė per pandemiją likti Amerikoje. Manoma, kad šis krepšininkas irgi laukia NBA klubų pasiūlymų.

„Maccabi“ nepratęsė sutarčių su dar keliais žaidėjais, bet buvęs žalgirietis Nate‘as Woltersas (išvyko į Kazanės „Uniks“), Jalenas Reynoldsas (į Miuncheno „Bayern“), Aaronas Jacksonas, Quincy Acy ir Jake‘as Cohenas (į Kompostelos Santjago „Obradoiro“) praėjusį sezoną pateisino ne visus lūkesčius, todėl klubo vadovai nusprendė į jų vietas pakviesti kitus krepšininkus.

Svarbiausi „Maccabi“ tarpsezonio pirkiniai buvo du jauni kroatai Ante Žižičius (23, 210) ir Draganas Benderis (23, 211), kelis praėjusius sezonus bandę įsitvirtinti NBA lygoje.

A.Žižičius už Atlanto praleido trejus metus (visus – „Cleveland Cavaliers“), D.Benderis – ketverius (tris pirmuosius sezonus žaidė „Phoenix Suns“, praėjusį sezoną – „Milwaukee Bucks“ ir „Golden State Warriors“).

Vienu metu netgi atrodė, kad šie krepšininkai randa savo vietą (A.Žižičius geriausią sezoną pelnydavo 7,8 taško, D.Benderis – 6,5 taško), bet jų statistikos kreivės liovėsi kilti ir šiais metais abu aukštaūgiai susigundė „Maccabi“ kvietimu.

Tel Avivo komandą taip pat papildė amerikiečiai Chrisas Jonesas (27, 188; „Bursaspor“) ir Maxas Heideggeris (23, 191; Kalifornijos-Santa Barbaros universitetas) bei izraeliečiai Ozas Blayzeris (28, 199; Rišono „Makabi“) ir Eidanas Alberis (20, 193; Nes Sionos „Ironi“).

Tiesa, iš šios ketveriukės Eurolygoje praverčia tik Ch.Jonesas, o Izraelio pilietybę turintis M.Heideggeris ir abu izraeliečiai reikalingi nacionalinėse varžybose, kuriose galioja legionierių limitas.

Kiti „Maccabi“ žaidėjai – amerikiečiai Scottie Wilbekinas (27, 188), Tyleris Dorsey (24, 196), Elijah Bryantas (25, 196), Angelo Caloiaro (31, 203), Othello Hunteris (34, 203) ir Sandy Cohenas (25, 198) bei dėl traumų kol kas nežaidžiantys Omris Kaspis (32, 204), Jovelis Zosmanas (22, 200) ir Johnas DiBartolomeo (29, 183) – trenerio G.Sfairopoulo nurodymų klausėsi ir praėjusį sezoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.