EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: patikimas T. Sedekerskis, M. Blaževičiaus debiutas ir A. Gudaičio pergalė

Po Eurolygos aštuntojo turo rungtynių pasakyti, kad sužaidė pagal galimybes, galėjo nebent Tadas Sedekerskis. Nors jis nepelnė nė taško, „Baskonia“ puolėjo atliktas juodas darbas padėjo jo komandai atkurti intrigą Maskvoje.

 T.Sedekerskis patikimai kovojo dėl kamuolių.<br>„Baskonia“ nuotr.
 T.Sedekerskis patikimai kovojo dėl kamuolių.<br>„Baskonia“ nuotr.
 T.Sedekerskis patikimai kovojo dėl kamuolių.<br>„Baskonia“ nuotr.
 T.Sedekerskis patikimai kovojo dėl kamuolių.<br>„Baskonia“ nuotr.
A.Gudaitis su „Zenit“ šventė pergalę.<br>„Zenit“ nuotr.
A.Gudaitis su „Zenit“ šventė pergalę.<br>„Zenit“ nuotr.
Marekas Blaževičius debiutavo Eurolygoje.<br>Stopkadras
Marekas Blaževičius debiutavo Eurolygoje.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 14, 2020, 9:57 AM, atnaujinta Nov 14, 2020, 10:05 AM

Tačiau intrigą atkūrusi „Baskonia“ rungtynių nelaimėjo, o pergale šiame ture džiaugėsi vos vienas Lietuvos krepšininkas – Artūras Gudaitis iš Sankt Peterburgo „Zenit“.

„Žalgiris“

Nors Tel Avivo „Makabi“ ketvirtadienį išsirikiavo be keturių traumuotų krepšininkų, iš kurių trys nežaidžia nuo sezono pradžios, Kauno „Žalgiris“ nepasinaudojo varžovų problemomis. Priešingai, tuščioje „Jad Elijahu“ arenoje kauniečiai patyrė didžiausią sezono pralaimėjimą – daugkartiniai Izraelio čempionai sutriuškino daugkartinius Lietuvos čempionus 85:57.

Svečiai geriau pradėjo rungtynes ir iki pirmojo kėlinio vidurio pirmavo, bet pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo kėlinio pradžioje 6 min. tarpsnį pralaimėjo 0:20, o po antrojo kėlinio atsiliko astronominiu 30 taškų skirtumu. Antroji mačo pusė tapo formalumu.

„Žalgirio“ dvyliktukas, nežaidžiant Patricio Garino ir Rokui Jokubaičiui, buvo toks pats, kaip per praėjusias rungtynes. Į Tel Avivą išvyko septyni lietuviai ir penki užsieniečiai.

Lietuvos krepšininkai pelnė truputį daugiau nei pusę komandos taškų – 29 iš 57. Marius Grigonis įmetė 11 taškų, Lukas Lekavičius – 9, asmeninį sezono rekordą pasiekęs Paulius Jankūnas – 5, Martinas Gebenas ir Eurolygoje debiutavęs Marekas Blaževičius – po 2, Artūras Milaknis ir Karolis Lukošiūnas taškų nepelnė.

„Makabi“ komandoje buvo registruoti keturi izraeliečiai. Tik vienas iš jų – Ozas Blayzeris (3 taškai) – yra tikras pagrindinio dvyliktuko žaidėjas, o kiti trys tikriausiai nebūtų pakilę nuo suolo, jei skirtumas nebūtų triuškinamas. Tačiau šeimininkams įgijus milžinišką persvarą, treneris Giannis Sfairopoulos į aikštę įleido ir jaunimą. 20-metis Eidanas Alberas ir 19-metis Jonatanas Atiasas ketvirtadienį debiutavo Eurolygoje, o 19-metis Dori Saharas žaidė antrąsias rungtynes ir pelnė pirmuosius taškus (2 taškus).

„Žalgiris“ per 8 turus iškovojo 5 pergales ir dalijasi trečiąją vietą su Pirėjo „Olympiakos“ ir Maskvos CSKA. Vienvaldė Eurolygos lyderė yra Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“, laimėjusi 7 iš 8 rungtynių. Antrąją vietą užima 6 iš 8 rungtynių laimėjęs Miuncheno „Bayern“.

Kitą savaitę Eurolygos komandos turėtų žaisti po dvejas rungtynes. Tvarkaraštyje numatyta, kad „Žalgiris“ antradienį (lapkričio 17 d.) namie kovos su turnyro lentelės kaimynu CSKA, o penktadienį (lapkričio 20 d.) išvykoje susitiks su Milano „Olimpia“.

Antrosios rungtynės kabo ant plauko, nes keli „Olimpia“ krepšininkai užsikrėtė koronavirusu. Milano komanda šią savaitę turėjo keliauti į Rusiją ir žaisti dvejas rungtynes su Sankt Peterburgo „Zenit“ bei „Chimki“, tačiau liko namie. Kol kas „Olimpia“ sąskaitoje yra 3 pergalės per 5 rungtynes.

CSKA ketvirtadienį namie žaidė su Vitorijos „Baskonia“ ir iškovojo sunkią pergalę 89:86.

Legionieriai

Spalio menėsį net keturis turus praleidusiam Sankt Peterburgo „Zenit“ klubui dabar reikia vytis daugiau rungtynių žaidusius varžovus. Eurolyga numatė, kad „Zenit“ šią savaitę žais dvejas rungtynes, bet įvykdyti šio plano nepavyko. Koronavirusu užsikrėtus Milano ekipos žaidėjams, „Zenit“ vidurio puolėjui Artūrui Gudaičiui teko antrą kartą nukelti pasimatymą su savo buvusia komanda „Olimpia“.

„Zenit“ turėjo laiko geriau pasiruošti kitai dvikovai ir penktadienį išvykoje nugalėjo Vilerbano ASVEL ekipą 66:53. A.Gudaitis prie pergalės prisidėjo 9 taškais.

Sankt Peterburgo krepšininkai nuo pirmojo kėlinio pabaigos pirmavo nedideliu skirtumu, o persvarą padidino tik dvi paskutines minutes, kai pelnė 10 taškų iš eilės.

„Zenit“ laimėjo 3 iš 4 rungtynių ir formaliai užima dešimtąją vietą, bet pagal prarastus taškus dalijasi pirmąją vietą su „Barcelona“.

Didžiausiu skirtumu šiame ture pralaimėjo Stambulo „Fenerbahçe“, kuris išvykoje nusileido „Barcelona“ komandai net 42 taškais 55:97. „Fenerbahçe“ puolėjas Edgaras Ulanovas taškų nepelnė.

Be traumuoto Nando De Colo žaidusi Stambulo komanda subyrėjo jau rungtynių pradžioje ir nuo 7-osios min. visą laiką atsiliko dviženkliu skirtumu.

„Fenerbahçe“ laimėjo 4 iš 8 rungtynių ir dalijasi aštuntąją vietą su Madrido „Real“.

Ketvirtadienį pralaimėjimą patyrė ir Vitorijos „Baskonia“, svečiuose nusileidusi Maskvos CSKA klubui 86:89. „Baskonia“ puolėjas Rokas Giedraitis įmetė 10 taškų, jo komandos draugas Tadas Sedekerskis taškų nepelnė.

Šiose rungtynėse irgi buvo pakvipę triuškinimu – „Baskonia“ jau pirmojo kėlinio viduryje atsiliko dviženkliu skirtumu. Po to skirtumas labai ilgai svyravo apie 10 taškų, bet svečiai ketvirtojo kėlinio viduryje pradėjo spurtą 11:0 ir priešpaskutinę minutę pirmą kartą išlygino rezultatą. Vis dėlto vydamiesi daug jėgų išeikvoję Vitorijos krepšininkai išsiveržti į priekį nesugebėjo.

„Baskonia“ laimėjo 2 iš 6 rungtynių ir užima 14-ąją vietą.

Mažiau pergalių – po vieną – iškovojo tik ASVEL, Berlyno ALBA (žaidė po 6 rungtynes) ir „Chimki“ (7 rungtynes).

Lietuviai

Tadas Sedekerskis. Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įleistas puolėjas labai retai pažvelgdavo į varžovų krepšį, bet labai tiksliai užsiimdavo padėtį baudos aikštelėse, todėl atrodydavo, kad nuo lentos atšokusį kamuolį jis traukia lyg magnetas. T.Sedekerskis žaidė beveik visą ketvirtąjį kėlinį, kuriame jo veiksmai ginantis padėjo „Baskonia“ pavyti varžovus. Iš viso T.Sedekerskis aikštėje praleido 16 min., nepelnė taškų (0/1 tritaškio), bet atkovojo 7 kamuolius. Jis pasiekė karjeros atkovotų kamuolių rekordą.

Artūras Gudaitis. A.Gudaitis pirmą kartą šį sezoną pradėjo rungtynes starto penkete, bet jau pirmoje varžovų atakoje praleido dvitaškį ir prasižengė. Skirtingai nei per praėjusias rungtynes, jis dažnai gaudavo kamuolį, tačiau net būdamas geroje starto padėtyje dvikovas su ASVEL aukštaūgiais laimėdavo rečiau nei kas antrą kartą. Išimtis buvo trečiasis kėlinys, per kurį „Zenit“ vidurio puolėjas pelnė 6 taškus. Iš viso jis žaidė 18 min., pelnė 9 taškus (3/6 dvitaškių, 3/5 baudų), išprovokavo 4 pražangas, pats irgi prasižengė 4 kartus ir atkovojo tik 2 kamuolius.

Rokas Giedraitis. Puolėjas dviem akrobatiniais metimais pelnė pirmuosius „Baskonia“ taškus, bet jo dengiamas D.Hilliardas atsakė tuo pačiu, o prie R.Giedraičio bėdų jau pirmajame kėlinyje prisidėjo dvi pražangos ir dvi klaidos. R.Giedraičiui teko apmąstyti savo veiksmus sėdint ant suolo, tačiau grįžęs į aikštę jis antrojo kėlinio pabaigoje pataikė iš toli ir nutraukė 11 kėlinių trukusią netaiklių tritaškių seriją. Vis dėlto po pertraukos komandai trūko lietuvio indėlio puolant. R.Giedraitis žaidė 21 min., pelnė 10 taškų (2/6 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 3/3 baudų) ir prasižengė 4 kartus.

Artūras Milaknis. Kauno komandos metikas pirmoje rungtynių pusėje sėkmingai atsidengdavo, laiku pasitelkdavo apgaulingus judesius, bet kamuolys į krepšį nekrito. A.Milaknis žaidė 20,5 min. ir taškų nepelnė (0/1 dvitaškio, 0/3 tritaškių). Po pertraukos jis nė karto nemetė į krepšį. A.Milaknis šį sezoną be taškų baigė antras rungtynes.

Marius Grigonis. Vienintelis lietuvis nesikeičiančiame „Žalgirio“ starto penkete stengėsi žaisti agresyviai, bet neretai atsidurdavo ten, kur varžovai jau būdavo pasirengę jį pasitikti. M.Grigonis per 28,5 min. pelnė 11 taškų (3/6 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų) ir išprovokavo 7 pražangas. Tačiau net 9 iš 11 taškų jis įmetė po pertraukos, kai nugalėtojai jau buvo aiškūs.

Lukas Lekavičius. L.Lekavičiaus dengiamas Ch.Jonesas pirmojo kėlinio pabaigoje darė, ką norėjo, ir pradėjo lemiamą „Makabi“ spurtą. Kitoje aikštės pusėje „Žalgirio“ gynėjas daug judėjo, bet retai rasdavo gerą atakos tęsinį ir mesdavo iš nepakankamai gerų padėčių. Jis žaidė 26 min., pelnė 9 taškus (3/9 dvitaškių, 3/4 baudų) ir išprovokavo 3 pražangas.

Paulius Jankūnas. „Žalgirio“ kapitonas po pertraukos pasigerino statistiką ir pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą, bet per du pirmuosius kėlinius, kai buvo sprendžiamas rungtynių likimas, nenuveikė nieko naudingo. P.Jankūnas žaidė 13,5 min., pelnė 5 taškus (2/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 1/1 baudos) ir atkovojo 6 kamuolius.

Martinas Gebenas. Kauniečių vidurio puolėjui iki pertraukos nepavyko palikti pėdsako nė vienoje aikštės pusėje. Jis žaidė 9 min., pelnė 2 taškus (0/1 dvitaškio, 2/2 baudų) ir atkovojo 4 kamuolius.

Edgaras Ulanovas. „Fenerbahçe“ puolėjo dengiamas A.Abrinesas žaidė taip, tarsi jo niekas nedengtų, ir vien pirmajame kėlinyje pataikė tris tritaškius (ir kartą nepataikė visai laisvas) bei dvitaškį su lietuvio pražanga. Tuo tarpu pačiam E.Ulanovui varžovai neleido atlikti jo mėgstamų veiksmų. E.Ulanovas žaidė 16,5 min. ir taškų nepelnė (0/1 tritaškio). Jis pirmą kartą šį sezoną rungtynes baigė nė karto neįmetęs į krepšį. Įdomu, kad praėjusį sezoną E.Ulanovas taškų nepelnė vieneriose Eurolygos rungtynėse. Varžovė ir tąkart buvo „Barcelona“.

Marekas Blaževičius. 19-metis vidurio puolėjas tikriausiai tikėjosi Eurolygoje debiutuoti kitokiomis aplinkybėmis, bet jam į aikštę teko žengti, kai varžovai triuškino „Žalgirį“ apie 30 taškų. M.Blaževičius bent jau pelnė pirmuosius taškus. Jis žaidė beveik 2 min. ir įmetė 2 taškus (2/2 baudų).

Karolis Lukošiūnas. K.Lukošiūnas, kaip ir M.Blaževičius, į aikštę buvo įleistas priešpaskutinę minutę, bet šį sezoną taškų Eurolygoje dar nepelnė. Tel Avive jis žaidė beveik 2 min. ir kartą netaikliai metė iš trijų taškų zonos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.