EUROLYGA 2023

Koronaviruso neprisileidęs ir apie rusišką vakciną girdėjęs K. Maksvytis: „Buvome mėnesį uždaryti, ekipoje – 17 sirgusių“

„Tą gyvenimą Rusijoje dabar vadinu lyg tarnavimu armijoje – nei artimųjų, nei galimybių išvykti, o dar ir mėnesio saviizoliacija“, – juokdamasis kalbėjo antrus metus Permės „Parma“ klubą treniruojantis 43-ejų Kazys Maksvytis.

FIBA čempionų lyga. Klaipėdos "Neptūnas" - Šalono "Elan" 75:73. Kazys Maksvytis<br>G.Šiupario nuotr.
FIBA čempionų lyga. Klaipėdos "Neptūnas" - Šalono "Elan" 75:73. Kazys Maksvytis<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis ir G.Kadžiulis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis ir G.Kadžiulis.<br>G.Šiupario nuotr.
Permės klube K.Maksvytis vienas svarbiausių užduočių aik<br>G.Šiupario nuotr.
Permės klube K.Maksvytis vienas svarbiausių užduočių aik<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis po 9 metų Lietuvos krep<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis po 9 metų Lietuvos krep<br>G.Šiupario nuotr.
Kauno Žalgiris- Klaipėdos Neptūnas, Kazys Maksvytis<br>G.Šiupario nuotr.
Kauno Žalgiris- Klaipėdos Neptūnas, Kazys Maksvytis<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis sveikino varžovus.<br> parmabasket.ru
K.Maksvytis sveikino varžovus.<br> parmabasket.ru
Kazys Maksvytis i<br> parmabasket.ru
Kazys Maksvytis i<br> parmabasket.ru
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 16, 2020, 10:07 PM, atnaujinta Nov 17, 2020, 8:11 AM

Į Kauno „Žalgirio“ bei Lietuvos nacionalinės ekipos stratego postą kviestas K.Maksvytis abukart turėjo susitaikyti, kad Rusijos klubas primygtinai prašė vykdyti pasirašyto kontrakto sąlygas ir nesuteikė galimybės kitam darbui.

Šis sezonas „Parma“ vadovaujančiam K.Maksvyčiui ir jo ekipai, kurioje, be dar dviejų lietuvių asistentų, žaidžia ir Adas Juškevičius bei Eigirdas Žukauskas, tapo rimtu išbandymu – į komandą įsisuko koronaviruso pandemija: iš pradžių susirgo 10 žaidėjų, po to – keturi darbuotojai ir klubas saviizoliacijoje iš viso buvo mėnesį.

„Taip išėjo – pradžioje beveik visi žaidėjai susirgo, tada buvome karantine, tik sugrįžome, kitą treniruotę dėl viruso patikrino visą klubą – dar keturi susirgimai. Pastarieji žmonės kontaktavo su krepšininkais, tad bac – ir vėl į saviizoliaciją.

Iš viso 17 žmonių klube sirgo koronavirusu, mėnesį prasėdėjome namie. Aš buvau tik stebėtojas – nesirgau, tačiau irgi turėjau praleisti spalio mėnesį namuose“, – kalbėjo „Parma“ vedlys.

Jungtinėje lygoje „Parma“ startavo sėkmingai: pirmoje akistatoje K.Maksvyčio kariauna įveikė Maskvos CSKA 97:95, o spalio 4-ąją sutriuškino Saratovo „Avtodor“ 93:70.

Tačiau po to sekė mėnesio priverstinės „atostogos“, o vėl į aikštė įbėgę Permės krepšininkai du kartus kėlė baltą vėliavą: Krasnojarsko „Jenisej“ nusileista 67:84, Žemutinio Naugardo „Nižnyj Novgorod“ klubui 73:88.

„Kaip ir neliko tos pergalės prieš CSKA. Juk turime įveikti tiesioginius savo konkurentus, tačiau po ligos protrūkio pralaimėjome.

Galima sakyti, kad viską privalėsime pradėti iš naujo. Bet negali juk kaltinti žaidėjų – matyti, kad po COVID-19 jie dar sunkiai bėgioja, neliko ištvermės“, – aiškino iš Darbėnų kilęs strategas.

„Parma“ su 2 laimėjimais po 4 dvikovų žengia septintoje vietoje ir yra viena iš penkių komandų, šį sezoną Jungtinėje lygioje yra sužaidusių mažiausiai mačų.

„Labai gaila, kad vasaros įdirbis nuėjo perniek – dėl koronaviruso praradome žaidimo kokybę“, – šnekėjo K.Maksvytis.

– Koronavirusas įspraudė „Parma“ ekipą į kampą?, lrytas.lt paklausė Permėje esančio K.Maksvyčio.

– Jei kalbėsime apie bendrą klubo situaciją, ji nėra labai bloga – komanda šiai dienai nesusiduria su finansinėmis problemomis, darbas vyksta.

Tačiau ekipos vadovai pripažįsta, kad sunkoka vykdyti įsipareigojimus rėmėjams – pandemija koreguoja ne tik tvarkaraščius, bet ir reklamų transliavimą.

Ir nėra džiugu, jog savo arenoje tenka žaisti be žiūrovų – kalbame ne tik apie palaikymą, bet ir apie tikrai nemažus pinigus iš parduotų bilietų. Permėje krepšinis mėgiamas, tad žiūrovų praradimas yra skausmingas.

– Permės klube, be jūsų, dar yra trenerio asistentai Gintaras Kadžiulis, Deividas Rinkevičius ir dar du krepšininkai iš Lietuvos. Jie sirgo koronavirusu?

– Aš galiu kalbėti tik už save – tai kiekvieno žmogaus reikalas. Aš nesusirgau.

– Tiek A.Juškevičius, tiek ir E.Žukauskas įtraukti į rinktinės kandidatų sąrašą lapkričio pabaigoje Vilniuje vyksiančioms Europos pirmenybių atrankos varžyboms. Jie atvyks?

– Kiek žinau, tai buvo išplėstinis žaidėjų sąrašas, rinktinės treneris Darius Maskoliūnas dar turės spręsti, ką konkrečiai kviesti į stovyklą.

– Manote, kad jūsų ekipai ši sezoną pavyks sužaisti Jungtinės lygos pirmenybėse?

– Galvoju, kad turėtume tai padaryti. Jau dabar matyti, kurie klubai įveikė tą pandemiją, o kurie – dar ne.

Ne viena komanda dėl persirgtos ligos yra ne ten, kur turėtų būti. Kad ir Rimo Kurtinaičio „Chimki“ – vargu, ar ji būtų aštuntoje vietoje, jei ne COVID-19.

Taip pat visiškai aišku, kad keturioms iš eilės „Avtodor“ pergalėms pirmenybėse įtaką padarė pandemija kitose komandose.

Dėl šios priežasties manyčiau, jog šis čempionatas bus lyg iškreiptas veidrodis. Jis nebus teisingas, nes neatspindės tikrosios situacijos – patekę į ligos gniaužtus klubai pralaimės tas dvikovas, kurias turėtų laimėti. Tikiuosi, kad galbūt po Naujųjų metų vaizdas pasikeis.

– Rusijoje skelbiama, kad yra sukurta vakcina nuo koronaviruso. Gal „Parma“ jau paskiepyta?

– Taip, pas mus jau buvo kalbų dėl tos toks vakcinos. „Parma“ vadovybė tarėsi, kad vertėtų paskiepyti visą ekipą, tačiau kol kas tuo viskas ir baigėsi.

Nėra jokių žinių, kada mus galėtų skiepyti – viskas kol kas kalbų lygyje.

– Jau antrus metus dirbate Rusijoje. Nepavargote nuo šios valstybės?

– Darbas yra darbas ir negali labai purkštauti – jei sutikai su sąlygomis, turi dirbti. Kitą vertus, šis sezonas yra tikrai emociškai sunkus – visi legionieriai tiesiog atskirti nuo savo šeimų, nuo galimybės bendrauti. Tai gniuždo.

Komandos užsieniečiai prakalbo, kad toks gyvenimas tikrai sekinantis, tad klubo vadovai jau surinko šeimos narių duomenis ir pabandys gauti leidimus artimiesiems aplankyti žaidėjus.

Praėjusiais metais kelis kartus buvau sugrįžęs į Lietuvą trumpam, namie švenčiau Kalėdas. Apie tai šį sezoną teks užmiršti – atskrisi, turėsi 14 dienų karantinuotis, po to į Rusiją sugrįžęs – dar tiek pat, ir iškrisi vienam mėnesiui iš darbų.

– „Parma“ buvo pateikusi prašymą dalyvauti FIBA Europos taurės turnyre. Planuojate žaisti?

– Dėl COVID-19 šio turnyro startas iš spalio 14 dienos perkeltas į kitų metų sausio 6-ąją. Tačiau neįsivaizduoju, ar tos varžybos prasidės – jos nėra jau tokios itin prestižinės, labiau susijusios su tam tikromis išlaidomis.

Manau, kad ir pati FIBA dar gerokai pagalvos, ar verta rengti turnyrą, kai dėl koronaviruso bei finansinių klausimų dalis ekipų nutars trauktis ir sugrius visa varžybų pirmamidė.

– Sekate kaip sekasi „Žalgiriui“ Eurolygoje? Pradžioje pagirtas Kauno ekipos treneris Martinas Schilleris pastaruoju metu sulaukia kritikos strėlių.

– Taip, seku „Žalgirio“ situaciją ir manau, kad žiūrint į turnyro lentelę viskas yra neblogai. Gal net sakyčiau, jog startas pranoko visas prognozes.

Dabar M.Schilleris yra kritikuojamas, kad naudoja senoką taip vadinamą „ice“ gynybos sistemą, kai varžovų komanda verčiama pulti jai nepatogia puse. Skaitau žiniasklaidoje, kad Šarūno Jasikevičiaus „stepoutai“ buvo žalgiriečiams kur kas efektyvesni.

Tačiau tikrai nesu įsitikinęs, kad „ice“ paseno ir yra neefektyvi gynyba: tiek Madrido „Real“ tam tikrais momentais ja naudojasi, tiek NBA klubai.

Ji nėra bloga ir nereikėtų priekaištauti treneriui dėl vieno ar kito pralaimėjimo – juk „Žalgiris“ nėra superturtingas ir galingas klubas, kuriam vienas pralaimėjimas yra didelė nesėkmė.

Kritiką reikia derinti su realybe. O ji tokia, kad kauniečių pasirodymas turnyre tikrai nėra nuviliantis, o trenerio M.Schillerio darbas duoda puikų rezultatą.

Bet taip pat žinau, kad apetitas ateina bevalgant, o krepšinio specialistų, kurie žino pergalių receptus, Lietuvoje yra trys milijonai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.