EUROLYGA 2023

EČ atranka: pirmoji latvių pergalė, bejėgis Sh. Larkinas ir buvusių LKL žaidėjų indėlis

Kroatijos ir Belgijos rinktinės penktadienį iškovojo trečiąsias pergales Europos krepšinio pirmenybių atrankos turnyre ir labiausiai priartėjo prie baigiamojo etapo.

EČ atranka: pirmoji latvių pergalė, bejėgis Sh.Larkinas ir buvusių LKL žaidėjų indėlis.<br>Scanpix nuotr.
EČ atranka: pirmoji latvių pergalė, bejėgis Sh.Larkinas ir buvusių LKL žaidėjų indėlis.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2020, 7:20 AM

Varžovai prie prarajos krašto dar stipriau pastūmė Turkijos rinktinę, kuriai iškovoti pirmosios pergalės nepadėjo net ir Eurolygos klubų krepšininkai, dviejose rinktinėse spindėjo buvę LKL žaidėjai Yannickas Franke ir Željko Šakičius, didžiausiu skirtumu nugalėjo buvusio Vilniaus „Ryto“ žaidėjo treniruojama Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė, o didžiausia dienos sensacija buvo užfiksuota Vilniuje, kur Lietuvos rinktinė gėdingai pralaimėjo grupės autsaiderei Danijos komandai.

Turkiškos dramos

Penktadienį didžiausią dėmesį prikaustė Stambule vykusi Turkijos ir Kroatijos krepšininkų dvikova. Turkai labai prastai pradėjo atrankos turnyrą ir vasario mėnesį pralaimėjo abejas rungtynes olandams bei švedams, todėl trauktis neturi kur.

„Dvylikos milžinų“ padėtį apsunkino tai, kad jie praėjusią savaitę neteko trenerio. Trejus metus rinktinei vadovavęs Ufukas Sarica atsistatydino dėl nesutarimų su šalies krepšinio federacijos vadovais. Turkų žiniasklaidos duomenimis, U.Sarica prieštaravo, kad rinktinėje žaistų natūralizuotas amerikietis Shane‘as Larkinas.

Turkijos krepšinio vadovams prieš kelis mėnesius teko labai pasistengti, kad Sh.Larkiną paverstų turku, todėl, jų manymu, palikti naujoką užribyje būtų pernelyg didelė prabanga. Nuomonėms drastiškai išsiskyrus, U.Sarica nusprendė trauktis, o į jo vietą skubiai buvo paskirtas amžių sandūroje rinktinėje ilgai žaidęs ir 2001 metais Europos vicečempionu taoęs Orhunas Ene.

Trumpą Turkijos rinktinės pasirengimą sutrukdė ir Stambulo „Anadolu Efes“ klubo problemos. Krepšinio federacijos vadovai buvo susitarę, kad Eurolygoje žaidžiantys Stambulo klubai į rinktinę išleis šešis krepšininkus („Anadolu Efes“ – penkis, „Fenerbahce“ – vieną), o Eurolygos rungtynes šią savaitę žais tik Sh.Larkinas ir Sertačas Šanli iš „Anadolu Efes“.

Tačiau „Anadolu Efes“ komandą praretino traumos, todėl ji į Belgradą išsivežė visus Turkijos rinktinės kandidatus, o Sh.Larkinas, S.Šanli, Dogušas Balbay ir Bugrahanas Tunceras žaidė dvi dienas iš eilės skirtinguose miestuose. Ketvirtadienį jie vilkėjo „Anadolu Efes“ aprangą ir Belgrade iškovojo pergalę prieš „Crvena Zvezda“, o penktadienį apsivilko Turkijos rinktinės marškinėlius.

„Fenerbahce“ gynėjas Melihas Mahmutoglu šią savaitę dėl rinktinės praleido Eurolygos rungtynes, nes jo klubas žaidė tuo pačiu metu, kaip ir rinktinė.

Debiutavo garsenybių sūnūs

Kroatai į Stambulą atvyko kišenėje turėdami dvi pergales ir nejausdami didelio spaudimo dėl rezultato. Vis dėlto ir patys kroatai turbūt nesitikėjo, kad trečią pergalę pasieks taip įtikinamai.

Atsipalaidavusi Kroatijos rinktinė varžovus nušlavė jau pirmajame kėlinyje, kurį laimėjo 24:7. Per kitus kėlinius kroatai neleido turkams pernelyg pavojingai priartėti ir šventė pergalę 79:62.

Treneris Veljko Mršičius į aikštę drąsiai leido net ir 18-metį rinktinės debiutantą Roko Prkačiną – buvusio garsaus krepšininko Nikolos Prkačino sūnų. Įdomu, kad į rinktinę pirmą kartą pateko dar vienos kroatų krepšinio legendos atžala – Stojano Vrankovičiaus sūnus Antonio (24-erių).

Kroatams net 30 taškų pelnė Miro Bilanas. 17 taškų pridėjo buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ puolėjas Željko Šakičius. Dabartinis „Lietkabelio“ vidurio puolėjas Marinas Maričius įmetė 2 taškus, o dar vienas buvęs „Lietkabelio“ žaidėjas Dominikas Mavra į aikštę nebuvo įleistas.

Turkijos rinktinės debiutantas Sh.Larkinas pelnė 12 taškų. Rezultatyviau tarp pralaimėjusių žaidė tik M.Mahmutoglu, surinkęs 14 taškų.

Beje, „Anadolu Efes“ klubas į Kroatijos rinktinę išleido Krunoslavą Simoną, bet jam leido žaisti tik antrąsias rungtynes su švedais.

Spindėjo Y.Franke

Kitose D grupės rungtynėse buvęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ gynėjas Yannickas Franke prie tikslo priartino Nyderlandų rinktinę. „Oranžiniai“ po permainingos kovos nugalėjo Švedijos krepšininkus 78:76, o Y.Franke pelnė 22 taškus (10/10 baudų).

Labai lygiai vykusiose rungtynėse olandai priešpaskutinę minutę pirmą kartą įgijo dviženklę persvarą 76:66. Vis dėlto švedai nenuleido rankų ir, kibiu spaudimu privertę varžovus klysti, sumažino skirtumą iki vieno taško (77:76), bet persverti rezultato nespėjo.

Po trijų turų Kroatija turi 3 pergales, Nyderlandai – 2, Švedija – 1, Turkija – 0. Sekmadienį žais Turkija – Nyderlandai ir Švedija – Kroatija.

Pirmoji latvių pergalė

H grupėje kapstytis iš duobės pradėjo Latvijos rinktinė. Latviai vasario mėnesį pralaimėjo bosniams ir bulgarams, o pirmąją pergalę penktadienį iškovojo per rungtynes su iki tol neklupusia Graikijos komanda.

Antrajame kėlinyje iniciatyvą perėmę ir nuo tada visą laiką apie 10 taškų skirtumu pirmavę latviai nugalėjo 77:66.

Latviai per šias rungtynes sulaukė pastiprinimo iš Eurolygos. Vilerbano ASVEL klubas išleido Rihardą Lomažą, kuris į graikų krepšį įmetė 6 taškus. R.Lomažas praleido tą patį vakarą vykusias Eurolygos rungtynes, kuriose ASVEL sudorojo „Barcelona“ ekipą.

R.Lomažas per šį atrankos langą yra vienintelis aukštesnio lygio klube žaidžiantis Latvijos rinktinės krepšininkas. Dauguma kitų žaidėjų atvyko iš Latvijos lygos klubų arba Rusijos lygos autsaiderių.

„Nemanau, kad lapkritį subūrėme stipresnę sudėtį negu vasarį, – po pirmosios pergalės sakė Latvijos rinktinės treneris Robertas Štelmaheris. – Tačiau sudėtis truputį kitokia. Noriu priminti, kad ir vasarį mums trūko labai nedaug, kad laimėtumėm. Žiemą abu kartus pralaimėjome paskutinėmis sekundėmis ir mums labai trūko teigiamų emocijų“.

Latviai kitas rungtynes sekmadienį žais su grupės šeimininke Bosnijos ir Hercegovinos rinktine. Įdomu, kad abi komandas treniruoja buvę Vilniaus „Ryto“ įžaidėjai: latvius – R.Štelmaheris, bosnius – Vedranas Bosničius.

Bosniai penktadienį sutriuškino bulgarus 88:49. Bulgarijos komandoje rezultatyviausiai žaidė natūralizuotas amerikietis, buvęs „Žalgirio“ gynėjas Dee Bostas (13 taškų).

H grupėje pirmaujančios Bosnijos ir Hercegovinos bei Graikijos rinktinės turi po 2 pergales, Latvijos ir Bulgarijos komandos – po 1.

Lygybės nebeliko

Prieš trečiąjį turą labiausiai intrigavusi padėtis buvo G grupėje, kurioje visos keturios komandos buvo laimėjusios po vieną kartą.

Penktadienį šioje grupėje į priekį išsiveržė Prancūzijos rinktinė, sutriuškinusi Didžiosios Britanijos komandą 79:56. Po mieste daug atkakliau vyko kitos rungtynės, kuriose Juodkalnijos krepšininkai įrodė pranašumą prieš Vokietijos rinktinę 80:74.

Sekmadienį susitiks Prancūzija – Vokietija ir Juodkalnija – Didžioji Britanija.

Jau aišku, kad iš Vilniaus būdama C grupės lyderė išvažiuos Belgijos rinktinė. Belgai penktadienį sutriuškino čekus 90:62 ir iškovojo trečiąją pergalę.

Kitos trys komandos – Lietuva, Čekija ir Danija – laimėjo po vieną kartą. Lietuviai trečiajame ture gėdingai pralaimėjo autsaiderei Danijos rinktinei 76:80.

Sekmadienį žais Lietuva – Belgija ir Čekija – Danija.

C grupė (Vilnius)

Lietuva – Danija 76:80. D.Gailius 16, T.Dimša 15, M.Blaževičius 10, R.Miniotas 8, A.Velička 6, M.Kuzminskas ir E.Bendžius po 5, M.Kalnietis ir J.Mačiulis po 4, L.Birutis 3, M.Girdžiūnas 0, A.Marčiulionis nežaidė/ I.Lundbergas 28, M.Christensenas 13, J.Zahore ir A.Darboe po 8.

Čekija – Belgija 62:90. P.Balvinas 14/ R.Obasohanas 18, P.A.Gillet 13, ... A.Van Vlietas 6.

Lentelė: Belgija – 3, Danija, Lietuva ir Čekija – po 1.

D grupė (Stambulas)

Nyderlandai – Švedija 78:76. Y.Franke 22, Ch.Kloofas 13/ Ch.Czerapowiczius 21, J.Lofbergas 16.

Kroatija – Turkija 79:62. M.Bilanas 30, 12 atk.kam., Ž.Šakičius 17, ... M.Maričius 2, D.Mavra nežaidė/ M.Mahmutoglu 14, Sh.Larkinas 12.

Lentelė: Kroatija – 3, Nyderlandai – 2, Švedija – 1, Turkija – 0.

G grupė (Po)

Vokietija – Juodkalnija 74:80. R.Benzingas 21, A.Obstas 17/ J.Cobbsas 20, N.Ivanovičius 18, ... M.Bjelica 2.

Didžioji Britanija – Prancūzija 56:79. A.Hamiltonas 12/ A.M‘Baye 24, A.Bouteille‘is 15.

Lentelė: Prancūzija ir Juodkalnija – po 2, Vokietija ir Didžioji Britanija – po 1.

H grupė (Sarajevas)

Graikija – Latvija 66:77. D.Agravanis 15, E.Margaritis 10/ M.Laksa 19, M.Mejeris 14, M.Meieris 13.

Bosnija ir Hercegovina – Bulgarija 88:49. K.Kamenjašas 12, J.Robersonas 11/ D.Bostas 13.

Lentelė: Bosnija/Hercegovina ir Graikija – po 2, Latvija ir Bulgarija – po 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.