EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dažnai skriaudžianti Belgija

Belgijos krepšinio rinktinė nebuvo Europos čempionato atrankos turnyro favoritė, tačiau būtent ji po pirmojo rato yra C grupės lyderė. Belgai laimėjo visas trejas rungtynes, o pergalingą žygį pradėjo, kai vasario mėnesį netikėtai lengvai sutriuškino Lietuvos krepšininkus 86:65.

Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dažnai skriaudžianti Belgija.<br>FIBA Europe nuotr.
Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dažnai skriaudžianti Belgija.<br>FIBA Europe nuotr.
Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dažnai skriaudžianti Belgija.<br>FIBA Europe nuotr.
Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dažnai skriaudžianti Belgija.<br>FIBA Europe nuotr.
Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dažnai skriaudžianti Belgija.<br>FIBA Europe nuotr.
Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dažnai skriaudžianti Belgija.<br>FIBA Europe nuotr.
Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dažnai skriaudžianti Belgija.<br>FIBA Europe nuotr.
Lietuvos krepšininkų varžovė – mūsiškius dažnai skriaudžianti Belgija.<br>FIBA Europe nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 29, 2020, 2:19 PM, atnaujinta Aug 19, 2022, 9:25 AM

Vos vieną kartą laimėjusi Lietuvos rinktinė sekmadienį su Belgijos komanda susitiks antrą kartą. Rungtynės vyks Vilniuje.

Užgriuvo traumų lavina

Į Lietuvos sostinę atvyko ne visi praėjusią žiemą Monse lietuvius triuškinę krepšininkai.

Jau seniai Belgijoje įsikūrusiam kroatų kilmės treneriui Dario Gjergjai prieš antrąjį atrankos langą teko spręsti dar daugiau galvosūkių, nes dėl traumų iš rikiuotės iškrito vieni pagrindinių „Belgian Lions“ žaidėjų Quentinas Serronas (30, 190; „Bilbao“, Ispanija), Jonathanas Tabu (35, 190; „Manresa“, Ispanija) ir Khalidas Boukichou (28, 208; be klubo).

Šie trys krepšininkai prieš devynis mėnesius lietuviams pridarė nemažai bėdų. J.Tabu (18 taškų) ir Q.Serronas (10) tuomet rungtynes pradėjo starto penkete, o Kh.Boukichou (8) sustiprino komandą pakilęs nuo suolo.

Belgams trūksta dar vieno pirmosiose rungtynėse žaidusio krepšininko Maxime‘o De Zeeuwo (32, 204). Jis neseniai sirgo COVID-19, bet prieš kelias dienas jo koronaviruso testas jau buvo neigiamas, todėl D.Gjergja tikėjosi, kad patyręs puolėjas prisidės prie komandos.

Tačiau sezono pradžioje be darbo buvęs M.De Zeeuwas nusprendė praleisti atrankos langą, nes ką tik pasirašė sutartį su Holono „Hapoel“ ir išvyko prisistatyti naujojo klubo vadovybei ir naujiems komandos draugams.

Vis dėlto belgai sulaukė ir pastiprinimo. Į rinktinę grįžo pirmąjį atrankos langą praleidęs pagrindinis įžaidėjas Emmanuelis Lecomte‘as (25, 180; Frankfurto „Skyliners“, Vokietija).

Į rinktinę taip pat ketino grįžti Jeanas Salumu (30, 193; Fechtos „Rasta“, Vokietija), tačiau šiam gynėjui sutrukdė dar viena trauma.

Kaip ir kitoms komandoms, Belgijos rinktinei atrankos varžybose tenka verstis be Eurolygos krepšininkų. O Eurolygos klubuose žaidžia du belgai Samas Van Rossomas (34, 188; „Valencia“, Ispanija) ir Ismaelis Bako (25, 208; Vilerbano ASVEL).

Per šį atrankos langą kartu su E.Lecomte‘u belgų smogiamąją jėgą sudaro Jeanas Marcas Mwema (31, 198; „Ostende“), Pierre‘as Antoine‘as Gillet (29, 201; „Ostende“) ir Retinas Obasohanas (27, 186; „Nymburk“, Čekija). Padėti lyderiams stengiasi Hansas Vanwijnas (25, 207; Dižono JDA, Prancūzija), Alexandre‘as Libert‘as (30, 187; Šarlerua „Spirou“), Kevinas Tumba (29, 206; Mursijos UCAM, Ispanija), Thomasas Akyazili (23, 188; Stambulo „Bahçeşehir“, Turkija).

Penktadienį per rungtynes su Čekijos komanda, kurią belgai sutriuškino 90:62, rezultatyviausiai žaidė R.Obasohanas (18 taškų), P.A.Gillet (13), H.Vanwijnas (12) ir A.Libert‘as (10).

Paslaptingi naujokai

Penktadienį Belgijos rinktinėje debiutavo du naujokai. Su vienu iš jų Lietuvos sirgaliai galėjo gerai susipažinti truputį anksčiau – vidurio puolėjas Andy Van Vlietas (25, 213) šį sezoną vilki „Šiaulių“ aprangą.

25 metų aukštaūgį lietuviai šiuo metu, ko gero, pažįsta net geriau negu belgai, nes A.Van Vlietas į mūsų šalį atvyko po penkerių Amerikoje praleistų metų. Prieš išvykdamas už Atlanto jis tik trumpai žaidė Belgijos lygoje atstovaudamas Antverpeno „Giants“ klubui.

„Rinktinėje daug krepšininkų, su kuriais kartu žaidžiau jaunimo rinktinėse. Prieš penkerius metus kartu su Emmanueliu Lecomte‘u, Hansu Vanwijnu, Thomasu Akyaziliu, Vincentu Kestelootu patekome į Europos 20-mečių čempionato ketvirtfinalį.

Nuo tada liko daug nuostabių prisiminimų, kuriais galime pasidalinti susitikę vyrų rinktinėje. Didžiuojuosi ir džiaugiuosi sulaukęs kvietimo į rinktinę“, – sakė A.Van Vlietas.

Beje, tai pačiai kartai priklauso ir Ismaelis Bako, kuris šią savaitę negalėjo atvykti į rinktinę dėl Eurolygos varžybų. Vilerbano ASVEL vidurio puolėjas prieš penkerius metus irgi žaidė belgams įsimintinose Europos 20-mečių pirmenybėse.

Kitas rinktinės naujokas – natūralizuotas amerikietis Michaelas Gilmore‘as (25, 208) – belgams dar paslaptingesnis. „Pamatę rinktinės kandidatų sąrašą, susižvalgėme – kas yra M.Gilmore‘as?“ – prisipažino Belgijos rinktinės žaidėjas Jeanas Marcas Mwema.

Į klausimą atsakė rinktinės direktorius Jacques‘as Stasas, kuris prieš kelis dešimtmečius žaidė viename klube su M.Gilmore‘o tėvu Orenu ir dar geriau pažinojo rinktinės naujoko motiną.

M.Gilmore‘o motina yra belgė, todėl šis krepšininkas be vargo gavo Belgijos pilietybę, o J.Stasas, palaikęs artimus ryšius su Gilmore‘ų šeima net tada, kai jie išsikraustė gyventi į Ameriką, visą laiką stebėjo jaunesniojo Gilmore‘o karjerą ir gerai žinojo jo galimybes.

Tiesa, M.Gilmore‘o galimybės, atrodo, nėra didelės. 25 metų 208 cm ūgio puolėjas praėjusį sezoną žaidė Hageno „Phoenix“ komandoje ir Vokietijos antrojoje lygoje pelnydavo tik 4,8 taško. Šį sezoną jis dar nepasirašė sutarties su jokiu klubu.

Beje, M.Gilmore‘o dėdė Artisas aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose buvo vienas geriausių JAV profesionalų lygų krepšininkų ir vienuolika kartų žaidė ABA ir NBA Žvaigždžių rungtynėse.

Belgijos arenose – tyla

Treneris D.Gjergja į rinktinę pakvietė septynis krepšininkus iš Belgijos klubų. Jiems šį rudenį buvo labai sunku įgyti bent pusėtiną sportinę formą, nes Belgijos pirmenybės prasidėjo tik lapkričio pradžioje ir jose kol kas sužaistos vos ketverios rungtynės.

Kilus pandemijai Belgijos lygos vadovybė vasarą nusprendė neskubėti ir laukti, kol bus sušvelninti masinių renginių apribojimai ir komandos galės leisti į arenas žiūrovus.

Todėl iš pradžių buvo numatyta šalies pirmenybes pradėti spalio pradžioje. Tačiau epideminei padėčiai pakrypus į blogąją pusę, Belgijos lygos pirmasis turas buvo nukeltas į lapkričio pradžią.

Spalio viduryje Belgijoje apskritai buvo sustabdytos visos uždarose patalpose rengiamos nacionalinės sporto varžybos. Lapkritį ribojimai buvo truputį sušvelninti, tačiau sporto klubai neskuba grįžti į sales, į kurias visai neįleidžiami sirgaliai.

Pavyzdžiui, Belgijos salės futbolo ir rankinio lygos šiuo metu planuoja, kad varžybas atnaujins tik po Naujųjų metų.

Kita vertus, pertrauka tinklinio lygoje buvo trumpa. Šio žaidimo pirmenybės spalio mėnesį buvo sustabdytos tik dvi savaites.

Belgijos krepšinio salės šį rudenį atgydavo tik per tarptautines rungtynes. Vis dėlto išties aktyvią veiklą vykdė vos vienas Belgijos krepšinio klubas Antverpeno „Giants“, žaidžiantis Europos taurės turnyre.

Tiesa, aikštėse Antverpeno krepšininkai didelio džiaugsmo nepatiria. „Giants“ pralaimėjo visas aštuonerias tarptautines rungtynes ir jau prarado galimybę patekti į Europos taurės „Top 16“ etapą. Antverpeno komandą nuskriaudė ir „Lietkabelis“, spalio mėnesį savo arenoje nugalėjęs svečius iš Belgijos 80:73.

Į rinktinę pakviesti du „Giants“ žaidėjai: 20-metis Vrenzas Bleijenberghas (Europos taurės turnyre pelno 8,3 taško) ir Vincentas Kestelootas (6,6 taško).

Tarptautines rungtynes – bet vos po dvejas – žaidė dar du Belgijos klubai. Stipriausias šio dešimtmečio Belgijos klubas „Ostende“ kovoja Čempionų lygoje, kurioje per dvejas rungtynes pasiekė vieną pergalę.

Ostendės krepšininkai svečiuose pralaimėjo Stambulo „Darusafaka“ ekipai, bet paskui namie įveikė šių metų Čempionų lygos nugalėtoją Burgoso „San Pablo“ klubą.

Patekti į Čempionų lygą taip pat bandė „Mons“. Šis klubas rugsėjo pabaigoje dalyvavo atrankos turnyre, bet jo antrajame etape pralaimėjo Orhuso „Bakken Bears“.

„Mons“ pasinaudojo teise pereiti į FIBA Europos taurės varžybas, tačiau jos prasidės tik sausio mėnesį.

Belgai laimi dažniau

Nors Belgijos rinktinė geriausiu atveju yra Europos krepšinio vidutiniokė, lietuviams kovoti su belgais visuomet būna nelengva. Lietuvos ir Belgijos komandos iki šiol žaidė penkerias oficialias rungtynes, per kurias mūsų šalies krepšininkai iškovojo vos dvi pergales.

Belgų jėgą lietuviai patyrė dar per 1997 metų Europos pirmenybių atrankos turnyrą. Tuomet Belgijos rinktinė savo aikštėje laimėjo pirmąsias rungtynes 85:83. Lietuvos komanda atsiskaitė Vilniuje, kur nugalėjo 75:52.

Per Liublianoje vukusias 2013 metų Europos pirmenybes Lietuvos komanda pasiekė įtikinamą pergalę 86:67. Tačiau po dvejų metų per Europos pirmenybes Rygoje nugalėjo Belgijos krepšininkai 76:74.

Trečiąją pergalę belgai iškovojo šių metų vasario mėnesį Monse, kur įveikė lietuvius 86:65. Per šias rungtynes Belgijos rinktinei daugiausia taškų pelnė R.Obasohanas (21), J.Tabu (18), P.A.Gillet (11) ir Q.Serronas (10), Lietuvos komandai – Donatas Motiejūnas (17), Mindaugas Kuzminskas (15) ir Mantas Kalnietis (12).

Belgijos rinktinė Europos pirmenybėse iki šiol dalyvavo 17 kartų. Belgai labai ilgai buvo didžiojo krepšinio užribyje ir nuo 1981 iki 2009 metų į žemyno čempionatą pateko vos kartą (1993 m.). Tačiau nuo 2011 metų Belgijos komanda nepraleido nė vienerių Europos pirmenybių.

Per praėjusį turnyrą, vykusį 2017 metais, belgai laimėjo tik vienerias iš penkerių rungtynių ir nepateko į atkrintamąsias varžybas. Grupės etape Belgijos krepšininkai laimėjo pirmąsias rungtynes su Didžiąja Britanija, bet po to nusileido Latvijos, Rusijos, Turkijos ir Serbijos rinktinėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu