EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovė – į duobelę patekusi Eurolygos lyderė Šaro „Barcelona“

Kaunas šią savaitę sulaukė garbingo svečio. Į gimtąjį miestą trumpam grįžo Šarūnas Jasikevičius, kurio treniruojama „Barcelona“ ekipa penktadienį žais Eurolygos dvyliktojo turo rungtynes su Kauno „Žalgiriu“.

 Šarūnas Jasikevičius<br>Twitter/Barcebasket nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>Twitter/Barcebasket nuotr.
Nikola Mirotičius ir Ante Tomičius.<br>Twitter nuotr.
Nikola Mirotičius ir Ante Tomičius.<br>Twitter nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>Instagram nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>Instagram nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>Twitter/Fcbarcabasket.com nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>Twitter/Fcbarcabasket.com nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-12-04 14:24

„Barcelona“ – viena rečiausiai pralaiminčių Europos komandų, bet į Kauną atvyko po dviejų iš eilės nesėkmių: parėjusį penktadienį Eurolygos rungtynėse svečiuose nusileido Vilerbano ASVEL ekipai, o antradienį Ispanijos lygos dvikovoje namie pralaimėjo „Valencia“ komandai.

Per lapkritį atsirado tarpas

Eurolygos sezono pradžioje „Žalgiris“ ir „Barcelona“ žygiavo beveik koja kojon ir spalio pabaigoje dalijosi pirmąją vietą. Tačiau per lapkritį viskas pasikeitė – tarp buvusios ir dabartinės Š.Jasikevičiaus komandų lentelėje atsirado didelis tarpas.

„Žalgiris“ šiuo metu tęsia penkių pralaimėjimų virtinę, o „Barcelona“ pavadinimas puikuojasi Eurolygos lentelės pirmojoje eilutėje.

Barselonos komanda per 10 rungtynių iškovojo 8 pergales. Taip pat 8 kartus laimėjo Maskvos CSKA, bet Rusijos klubas žaidė 11 rungtynių.

Šalia lyderių rikiuojasi „Valencia“ (laimėjo 7 iš 10 rungtynių), Miuncheno „Bayern“ (7 iš 11), Sankt Peterburgo „Zenit“ (6 iš 8), Milano „Olimpia“ (6 iš 9), Stambulo „Anadolu Efes“ (6 iš 10) ir Madrido „Real“ (6 iš 11).

„Žalgiris“ laimėjo 5 iš 11 rungtynių ir po pralaimėjimų virtinės nukrito į 11-ąją vietą.

Į Kauną – po autsaiderių antausio

„Barcelona“ pralaimėjimų skiltyje ilgai buvo įrašytas vienetas. Jį Katalonijos klubui dar antrajame ture – spalio 9 dieną – įrašė Sankt Peterburgo „Zenit“ krepšininkai, savo aikštėje nugalėję „mėlynus-granatinius“ 74:70.

Po to Š.Jasikevičiaus auklėtiniai laimėjo septynerias iš eilės Eurolygos rungtynes, bet lapkričio 27 dieną jiems pralaimėjimo kartėlį priminė Vilerbano ASVEL.

Tuo metu vos vieną pergalę turėjęs ir Eurolygoje paskutinę vietą užėmęs Prancūzijos klubas praėjusiame ture namie pranoko turnyro lyderius 80:68.

„Barcelona“ praėjusį penktadienį atrodė beviltiškai – jau pirmosiomis minutėmis atsiliko ir nesukūrė nieko, kad sukeltų tvirtai padėtį valdžiusiems ASVEL krepšininkams rimtesnių problemų.

„Varžovai buvo verti laimėti. Jie gerai pasiruošė visoms situacijoms“, – pripažino Š.Jasikevičius.

Barselonos komandoje sezono pradžioje ryškiausiai spindi daugiausiai uždirbantis žaidėjas Nikola Mirotičius. Jis pelno 17,1 taško, atkovoja 6,7 kamuolio, perima 1,7 kamuolio ir išprovokuoja 4,7 pražangos.

Paauglystėje į Ispaniją persikėlęs ir „Real“ krepšinio mokykloje išugdytas, bet po sėkmingos NBA karjeros „Barcelona“ kvietimu susigundęs juodkalnietis Eurolygoje pagal rezultatyvumą užima ketvirtąją vietą, pagal atkovotus kamuolius ir dvitaškių taiklumą – antrąją, pagal perimtus kamuolius – trečiąją.

Komandai puolant varžovams daug problemų kelia amerikiečiai Brandonas Daviesas (10,3 tšk., 4,1 išpr.praž.), Cory Higginsas (10,2 tšk.) ir taikliausiai Eurolygoje tritaškius mėtantis Kyle‘as Kuricas (9,8 tšk., 68 proc. tritaškių), latvis Rolandas Šmitas (8 tšk.), Alexas Abrinesas (8,7 tšk.) ir Eurolygoje pagal rezultatyvius perdavimus penktąją vietą užimantis graikų kilmės amerikietis Nikas Kalathis (7,8 tšk., 6,6 rez.perd.).

Ilgas titulų badas

Komandos užimama vieta Eurolygos lentelėje glosto „Barcelona“ gerbėjų savimeilę. Tačiau jiems svarbiau, kad „mėlyni-granatiniai“ būtų pirmi ne rudenį ar žiemą, bet pavasario pabaigoje ir vasaros pradžioje, kai kovojama dėl pagrindinių titulų.

„Barcelona“ iki šiol du kartus tapo Eurolygos čempione, bet abu kartus triumfavo dar praėjusiame dešimtmetyje – 2003 ir 2010 metais.

Barselonos krepšininkams labai ilgai nepavyksta tapti ir Ispanijos čempionais – pastaroji iš 18 pergalių nacionalinėse pirmenybėse iškovota 2014 metais. Po to „Barcelona“ porą kartų laimėjo Ispanijos taurę, bet šio klubo ambicijos siekia kur kas toliau.

Praėjusiame ACB lygos sezone, kuris dėl pandemijos buvo nutrauktas kovo mėnesį, bet vasarą vėl atnaujintas, „Barcelona“ buvo visai šalia tikslo. Kai baigiamajame turnyre pagrindinis varžovas „Real“ klubas net nepateko į pusfinalį, atrodė, kad kelias laisvas.

Tačiau tame kelyje pasipainiojo Vitorijos „Baskonia“ krepšininkai, finale nugalėję „Barcelona“ komandą 69:67.

Dėl pandemijos nutrauktame 2019-2020 metų Eurolygos sezone „Barcelona“ jau buvo užsitikrinusi kelialapį į atkrintamąsias varžybas ir beveik užsitikrinusi aikštės pranašumą ketvirtfinalio serijoje.

Barselonos krepšininkai laimėjo 22 iš 28 rungtynių, dalijosi antrąją vietą su „Real“ ir atsiliko tik nuo aiškaus sezono lyderio Stambulo „Anadolu Efes“ klubo.

Sudėtis pasikeitė nežymiai

Vos pasibaigus Ispanijos lygos baigiamajam turnyrui, „Barcelona“ sudrebino Europos krepšinio rinką pranešimu, kad pasirašė sutartį su treneriu Šarūnu Jasikevičiumi. Buvęs „Žalgirio“ treneris į Kataloniją kartu pasiėmė du padėjėjus Darių Maskoliūną ir Tomą Masiulį.

Atrodo, kad sprendimas pakeisti pustrečio sezono Barselonos krepšininkus muštravusį trenerį Svetislavą Pešičių buvo priimtas dar prieš lemiamas Ispanijos lygos rungtynes – apie permainas „Barcelona“ vadovybė paskelbė po pralaimėjimo Vitorijos ekipai praėjus vos dviem dienoms.

Per kelias kitas dienas „Barcelona“ pranešė, kad nepratęsė sutarčių su katalonu Pau Ribasu, kroatu Ante Tomičiumi ir kanadiečiu Kevinu Pangosu.

P.Ribasas ir A.Tomičius išvyko labai netoli – jiedu šį sezoną atstovauja kitam Katalonijos klubui Badalonos „Joventut“. Tuo tarpu buvęs žalgirietis K.Pangosas iškeliavo į kitą Europos kraštą ir tapo Sankt Peterburgo „Zenit“ žaidėju.

Liepos pradžioje „Barcelona“ sudarė sutartį su graikų kilmės amerikiečių Niku Kalačiu, kuris perėjo iš Atėnų „Panathinaikos“ klubo ir yra vienintelis šių metų vasarą „mėlynus-granatinius“ papildęs krepšininkas.

Ispanijos lygoje – treti

Eurolygos lyderiams blogiau sekasi nacionailnėse Ispanijos varžybose. Dar rugsėjo viduryje „Barcelona“ nepavyko iškovoti šalies supertaurės. Šio turnyro pusfinalyje Barselonos krepšininkai įveikė „Baskonia“ komandą, bet finale pralaimėjo „Real“ klubui 67:72.

ACB lygoje „Barcelona“ irgi atsilieka nuo lyderių. „Mėlyni-granatiniai“ laimėjo 9 iš 12 rungtynių ir užima trečiąją vietą. Pirmauja visas 12 rungtynių laimėjęs „Real“ ir sezono pradžioje nelauktai į viršų šovusi Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“, kuri laimėjo 10 iš 11 rungtynių.

„Barcelona“ dvi nesėkmes patyrė spalio mėnesį išvykose žaisdama su Vitorijos „Baskonia“ ir Mursijos UCAM. Lapkritį Barselonos penketas žygiavo pergalingai, bet pirmąją gruodžio dieną patyrė pirmą nesėkmę savo aikštėje. Į Katalonijos sostinę atvykusi „Valencia“ antradienį įveikė šeimininkus 100:90.

Per pastarąsias rungtynes Barselonos komandoje rezultatyviausiai žaidė N.Mirotičius (20 taškų), N.Kalathis (17) ir Pierre‘as Oriola (13).

ACB lygoje, kaip ir Eurolygoje, ryškiai išsiskiria N.Mirotičius. Jis pelno 15,2 taško ir atkovoja 5,6 kamuolio. Nė vieno kito „Barcelona“ žaidėjo rezultatyvumo vidurkis nėra dviženklis, o lyderiui labiausiai padeda C.Higginsas (9,4 tšk.), A.Abrinesas ir ukrainietis Artiomas Pustovyj (po 9,3 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.