EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: nutrūkusi M. Grigonio virtinė ir pakartotas R. Jokubaičio rekordas

Eurolygos dvyliktajame ture Vitorijos „Baskonia“ starto penkete lietuvių buvo daugiau nei Kauno „Žalgirio“ starto penkete. Ir nuotaika „Baskonia“ stovykloje buvo kur kas geresnė – ne vien dėl to, kad Tadas Sedekerskis pirmą kartą karjeroje Eurolygos rungtynes pradėjo starto penkete, o Rokas Giedraitis pagerino asmeninį rezultatyvių perdavimų rekordą.

 M.Grigonis prametė pirmąją baudą sezone.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 M.Grigonis prametė pirmąją baudą sezone.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 M.Grigonis prametė pirmąją baudą sezone.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 M.Grigonis prametė pirmąją baudą sezone.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 M.Grigonis prametė pirmąją baudą sezone.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 M.Grigonis prametė pirmąją baudą sezone.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis pelnė 15 taškų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis pelnė 15 taškų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis pelnė 15 taškų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis pelnė 15 taškų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-12-05 13:34

Vitorijos komanda šiame ture laimėjo – skirtingai nei „Žalgiris“, kurio gynėjas Rokas Jokubaitis pakartojo asmeninį taškų rekordą, o Marius Grigonis nutraukė taiklių baudos metimų virtinę. Tuo tarpu šią savaitę Sankt Peterburge vykusią lietuvių dvikovą laimėjo Artūrą Gudaitį aplankęs Edgaras Ulanovas.

„Žalgiris“

Kauno „Žalgirio“ nesėkmių virtinė tęsiasi... Stipriausias Lietuvos klubas penktadienį savo arenoje nusileido Šarūno Jasikevičiaus treniruojamai „Barcelona“ komandai 62:73 ir patyrė jau šeštą nesėkmę iš eilės. Namie kauniečiai laimėjo vos 1 iš 6 rungtynių ir pagal šį rezultatą yra blogiausia Eurolygos komanda.

Kauno krepšininkai Eurolygoje nelaimi nuo spalio 29 dienos, kai svečiuose nugalėjo Vilerbano ASVEL.

Šį penktadienį „Žalgiris“ rezultatą buvo persvėręs tik vieną kartą – 8-ąją min. Tačiau „Barcelona“ vos ne akimirksniu susigrąžino pranašumą ir pirmavo iki rungtynių pabaigos.

Treneris Martinas Schilleris pakeitė dvyliktuką. Vietoj Karolio Lukošiūno, kuris kartu su traumuotu Patricio Garino stebėjo rungtynes be sportinės aprangos, į paraišką buvo įtrauktas Marekas Blaževičius. Tačiau kaip anksčiau K.Lukošiūnas, taip ir šįkart M.Blaževičius, dvylikto žaidėjo treneriui aikštėje nereikėjo.

Kauno komandoje žaidė šeši lietuviai ir penki užsieniečiai. Lietuvos krepšininkai pelnė beveik pusę – 29 iš 62 taškų. Karjeros rezultatyvumo rekordą pakartojęs Rokas Jokubaitis įmetė 15 taškų, Lukas Lekavičius ir Marius Grigonis – po 5, Artūras Milaknis ir Martinas Gebenas – po 2, Paulius Jankūnas taškų nepelnė.

Baselonos komandoje žaidė trys Ispanijoje gimę krepšininkai (Alexas Abrinesas ir Pierre‘as Oriola pelnė po 6 taškus, Sergi Martinezas – 0) ir Ispanijoje išugdytas iš Juodkalnijos kilęs Nikola Mirotičius (9 taškai).

„Žalgiris“ laimėjo 5 iš 12 rungtynių ir dalijasi 11-ąją vietą su Stambulo „Fenerbahçe“.

Kauniečius nugalėjusi „Barcelona“ turnyro lentelėje apgynė pirmąją vietą. Katalonijos klubas laimėjo 9 iš 11 rungtynių. 9 pergales taip pat iškovojo Maskvos CSKA, bet Rusijos komanda žaidė 12 rungtynių.

Nuo lyderių mažiausiai atsilieka Miuncheno „Bayern“ (8 iš 12), „Valencia“ (7 iš 11) ir Madrido „Real“ (7 iš 12).

„Žalgiris“ kitą savaitę keliaus į Graikiją ir penktadienį (gruodžio 11 d.) susitiks su Atėnų „Panathinaikos“. Daugkartiniai Graikijos čempionai šiame ture išvykoje palaužė Milano „Olimpia“ komandą 80:77 (N.Nedovičius 16, G.Papapetrou ir K.Mitoglou po 14) ir pasiekė ketvirtąją pergalę per 11 rungtynių.

„Panathinaikos“ dalijasi tryliktąją vietą su Berlyno ALBA. Prasčiau šį sezoną žaidžia tik Tel Avivo „Makabi“, Belgrado „Crvena Zvezda“ (po 4 iš 12), Vilerbano ASVEL (3 iš 10) ir Rimo Kurtinaičio treniruojamas „Chimki“ (2 iš 11).

Legionieriai

Ketvirtadienį dviem lietuviams susitikus Sankt Peterburge po 6 taškus pelnė ir Artūras Gudaitis iš Sankt Peterburgo „Zenit“, ir Edgaras Ulanovas iš Stambulo „Fenerbahçe“. Geriau žaidė „Fenerbahçe“ klubas, permainingoje dvikovoje iškovojęs pergalę 73:65.

„Fenerbahçe“ antrajame kėlinyje pirmavo 17 taškų skirtumu, bet trečiajame kėlinyje sustingo įmetęs 47-ąjį tašką. „Zenit“ pelnė net 18 taškų iš eilės ir persvėrė rezultatą 50:47, bet paskutiniame ketvirtyje vėl geriau žaidė svečiai iš Stambulo.

„Fenerbahçe“ laimėjo pirmą kartą nuo tada, kai dėl traumos iškrito Nando De Colo, ir nutraukė keturių pralaimėjimų Eurolygoje virtinę, o „Zenit“ pralaimėjo trečias iš eilės namie žaistas rungtynes.

Net ir po šio mačo turnyro lentelėje daug geresnė Sankt Peterburgo komandos padėtis. Ji laimėjo 6 iš 9 rungtynių ir užima šeštąją vietą. „Fenerbahçe“ laimėjo 5 iš 12 rungtynių ir yra dalijasi 11-ąją vietą.

E.Ulanovui porai dienų išvykus iš Stambulo, svarbiausią Turkijos miestą aplankė Rokas Giedraitis, Tadas Sedekerskis bei kiti Vitorijos „Baskonia“ krepšininkai. „Baskonia“ penktadienį išvykoje sutriuškino Stambulo „Anadolu Efes“ klubą 77:59. R.Giedraitis pelnė 7 taškus, T.Sedekerskis – 4.

Šiose rungtynėse pirmaujanti komanda keitėsi tik kartą. Pirmajame kėlinyje geriau žaidė „Anadolu Efes“, bet „Baskonia“ antrojo kėlinio viduryje persvėrė rezultatą, o po pertraukos įgijo dviženklę persvarą, kurią vis didino.

„Baskonia“ laimėjo 6 iš 11 rungtynių ir dalijasi aštuntąją vietą su penktadienį įveiktu „Anadolu Efes“.

Lietuviai

Rokas Jokubaitis. Jaunojo gynėjo žaidimas buvo lyg gaivus vėjo gūsis varžovų uždusintame kauniečių puolime. R.Jokubaitis drąsiai žaidė vienas prieš vieną, nuolat žingsniu aplenkdavo jį dengusį varžovą ir pats pelnydavo taškus arba rasdavo kitą gerą atakos tęsinį. Vienintelis labai blogas epizodas buvo nepavykęs dėjimas greitoje atakoje, kai gynėjas ketvirtajame kėlinyje galėjo sumažinti „Žalgirio“ atsilikimą iki vieno taško.

Karjeros taškų rekordą pakartojęs R.Jokubaitis buvo rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas ir rezultatyviausias šio turo lietuvis. Jis per 29,5 min. pelnė 15 taškų (7/11 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 1/1 baudos), atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir perėmė 3 kamuolius.

Rokas Giedraitis. „Baskonia“ starto penketo puolėjas suko galvas varžovams prasiveržimais, kuriuos arba pabaigdavo metimais, arba pratęsdavo aštriais perdavimais. Tiesa, kitoje aikštės pusėje varžovai du pirmuosius kelinius R.Giedraičiui irgi keliskart susuko galvą taip, kad jis nespėdavo atsidurti toje vietoje, kurioje turėdavo būti. Kai varžovų gynyba pakriko, puolėjas keliskart metė laisvas iš toli, bet taiklumas vėl nebuvo jo stiprioji savybė.

R.Giedraitis per 28,5 min. pelnė 7 taškus (2/3 dvitaškių, 1/4 tritaškių, atkovojo 4 kamuolius ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus. Jis pasiekė karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą.

Edgaras Ulanovas. „Fenerbahçe“ starto penketo puolėjas rungtynių pradžioje blokavo A.Gudaičio metimą, sėkmingai žaidė nusisukęs nuo krepšio (būtent taip pelnė visus taškus), staigiai rasdavo gerus atakų tęsinius ir tiksliai atliko užduotis gindamasis. E.Ulanovas per 33 min. pelnė 6 taškus (2/3 dvitaškių, 2/2 baudų) ir išprovokavo 3 pražangas. Per praėjusius keturis turus E.Ulanovas, kuris visas sezono rungtynes pradėjo starto penkete, surinko vos 3 taškus ir pataikė tik 1 iš 9 metimų.

Artūras Gudaitis. Varžovai baudos aikštelėje nuolat dvigubino, trigubino, o kartais net penkiagubino gynybą prieš „Zenit“ vidurio puolėją. A.Gudaitis ne visada išsisukdavo iš keblios padėties, tačiau net tada, kai jį apspito visi penki „geltoni-mėlyni“, sugebėjo išprovokuoti pražangą. A.Gudaitis iki pirmojo keitimo 7-ąją min. pelnė 6 taškus, bet vos tik treneris X.Pascualis pasodino jį pailsėti, varžovų persvara pradėjo augti lyg ant mielių.

Paskui lietuvis taškų nebepelnė, o ketvirtajame kėlinyje pritrūko kvapo ir pradėjo vėluoti gindamasis. Jis žaidė 16 min. ir pelnė 6 taškus (1/3 dvitaškių, 4/4 baudų), atkovojo 6 kamuolius, išprovokavo 3 pražangas, 3 kartus prasižengė ir 4 kartus suklydo.

Tadas Sedekerskis. Pirmą kartą karjeroje per Eurolygos rungtynes į starto penketą patekęs „Baskonia“ puolėjas pelnė pirmuosius komandos taškus žaidžiant. Jis gerai užkirsdavo kelius varžovams gindamiasis, bet ne visada tiksliai žaidė puldamas. T.Sedekerskis žaidė 21,5 min. (ilgiausiai karjeroje), pelnė 4 taškus (1/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir 3 kartus suklydo. Jis pakartojo karjeros atkovotų kamuolių rekordą.

Artūras Milaknis. „Žalgirio“ metikas neatliko pagrindinės savo užduoties – nors kelis kartus pabėgo nuo jį dengusių varžovų, tritaškių nepataikė. Tačiau gindamasis jis laiku ateidavo į pagalbą komandos draugams, o trečiojo kėlinio pabaigoje gudriai palindęs po varžovu išprovokavo pražangą vos ne beviltiškoje padėtyje. A.Milaknis per 15 min. pelnė 2 taškus (0/3 tritaškių, 2/2 baudų). Jis per pastarąsias trejas rungtynes nepataikė nė vieno iš 8 tritaškių.

Lukas Lekavičius. Varžovai pirmoje rungtynių pusėję atkirto „Žalgirio“ gynėją nuo komandos draugų. Trečiajame kėlinyje jis pabandė imtis gelbėtojo vaidmens, bet didesnė dalis jo veiksmų nepasiteisino: ir tolimi metimai nebuvo taiklūs, ir prasiveržimai strigdavo tarp „Barcelona“ krepšininkų. L.Lekavičius žaidė 17,5 min., pelnė 5 taškus (2/3 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 1/2 baudų) ir išprovokavo 5 pražangas.

Martinas Gebenas. Vos įėjęs į aikštę „Žalgirio“ vidurio puolėjas dukart suklydo atlikdamas perdavimus. Jam pavyko pabaigti tik vieną komandos ataką. M.Gebenas žaidė 5,5 min. ir pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio).

Marius Grigonis. Vienintelis „Žalgirio“ starto penkete žaidžiantis lietuvis pirmą kartą šį sezoną nepataikė baudos metimo ir nutraukė 41 sėkmingo bandymo virtinę (42 – skaičiuojant praėjusio sezono pabaigą). Tai tarsi simbolizavo prasčiausias M.Grigonio rungtynes šį sezoną. Lyderis lyg ir bandydavo žaisti agresyviau, bet jo veiksmai nebuvo suderinti su komandos veiksmais.

M.Grigonis per 25 min. pelnė 5 taškus (2/3 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 1/2 baudų), išprovokavo 4 pražangas ir 4 kartus suklydo. Jo rezultatyvumas nebuvo dviženklis vos antrą kartą šį sezoną.

Paulius Jankūnas. Komandai puolant kapitonas buvo beveik nematomas, o ginantis – geriausiai matomas tada, kai palikdavo laisvą R.Šmitą arba prasižengdavo. P.Jankūnas žaidė 7 min. ir nė karto nemetė į krepšį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.