EUROLYGA 2023

Eurolygos 13-ojo turo lietuviai: save pristabdęs M. Grigonis, R. Jokubaičio kėlinys ir P. Jankūno veiksnys

Eurolygos tryliktajame ture tarp Lietuvos krepšininkų labiausiai pastebimas buvo Kauno „Žalgirio“ lyderis Marius Grigonis. Kauniečiams nutraukti ilgą nesėkmių virtinę padėjo ir puikiai paskutiniajame kėlinyje žaidęs Rokas Jokubaitis, tačiau mažiau pastebimą, bet labai didelį ir gal net lemiamą darbą atliko komandos kapitonas Paulius Jankūnas.

„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ nutraukė pralaimėjimų seriją.<br>Žalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 12, 2020, 11:02 AM

Visi užsienio klubams atstovaujantys lietuviai šią savaitę žaidė nerezultatyviai, o jų komandos patyrė pralaimėjimus.

„Žalgiris“

Velnio tuzinas Kauno „Žalgiriui“ buvo laimingas. Lietuvos čempionai penktadienį tryliktajame Eurolygos ture išvykoje nugalėjo Atėnų „Panathinaikos“ komandą 81:69 ir nutraukė šešių pralaimėjimų virtinę. „Žalgiris“ nugalėjo pirmą kartą nuo spalio pabaigoje irgi išvykoje žaistų rungtynių su Vilerbano ASVEL.

Penktadienį „žaliajame“ mūšyje beveik visą laiką sąlygas diktavo svečiai iš Kauno. „Panathinaikos“ nė karto nepirmavo, o „Žalgiris“ jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą. Tiesa, trečiajame kėlinyje šeimininkai pavijo, bet kauniečiai išgirdo pavojaus skambutį. Vos tik rezultatas tapo lygus, „Žalgiris“ įmetė 13 taškų be atsako ir Atėnų komandai teko sudėti ginklus.

„Žalgirio“ paraiškoje šįkart buvo vienuolika krepšininkų. Trūko ne tik susižeidusių Patricio Garino bei Steve‘o Vasturios. Sunegalavęs Atėnų viešbutyje liko Karolis Lukošiūnas. O Marekas Blaževičius į Atėnus nuskrido tik tam, kad pasėdėtų ant suolo.

Penki rungtyniavę „Žalgirio“ lietuviai pelnė daugiau nei pusę komandos taškų – 46 iš 81. Marius Grigonis įmetė 24 taškus, Rokas Jokubaitis – 10, Lukas Lekavičius – 5, Paulius Jankūnas – 4, Artūras Milaknis – 3, Martinas Gebenas taškų nepelnė.

„Žalgiris“ iškovojo 6-ąją pergalę (per 13 rungtynių), tačiau liko toje pačioje 11-ojoje vietoje. Tiesa, dabar Kauno komanda tik vienu tašku atsilieka nuo kelių ekipų, kurių sąskaitose yra po 7 pergales. Nuo šeštosios iki devintosios vietos rikiuojasi Sankt Peterburgo „Zenit“ (laimėjo 7 iš 11 rungtynių), Milano „Olimpia“, Pirėjo „Olympiakos“ (po 7 iš 12) ir Stambulo „Anadolu Efes“ (7 iš 13).

Kitą savaitę „Žalgiris“ turėtų žaisti dvejas Eurolygos rungtynes. Abejos rungtynės vyks Kaune, o Lietuvą rengiasi aplankyti net trys mūsų šalies krepšininkai.

Antradienį (gruodžio 15 d.) Lietuvos krepšinio lyderiai susitiks su Vitorijos „Baskonia“, kurioje žaidžia Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis, ketvirtadienį (gruodžio 17 d.) – su Stambulo „Fenerbahçe“, kuriai atstovauja praėjusius šešis sezonus „Žalgirio“ aprangą vilkėjęs Edgaras Ulanovas.

Abu būsimieji varžovai Eurolygos lentelėje yra „Žalgirio“ kaimynai arba beveik kaimynai. „Baskonia“ laimėjo 6 iš 12 rungtynių ir užima 10-ąją vietą, „Fenerbahçe“ laimėjo 5 iš 13 rungtynių ir dalijasi 13-ąją vietą su Tel Avivo „Maccabi“.

Eurolygoje pirmauja „Barcelona“ ir Maskvos CSKA, laimėję po 10 iš 13 rungtynių. Nuo lyderių mažiausiai atsilieka Miuncheno „Bayern“ (9 iš 13), Madrido „Real“ ir „Valencia“ (po 8 iš 13).

Legionieriai

Būsimieji „Žalgirio“ svečiai „Baskonia“ krepšininkai ketvirtadienį po atkaklios kovos namie pripažino Tel Avivo „Maccabi“ pranašumą 63:67. Vitorijos komandoje pirmą kartą šį sezoną Tadas Sedekerskis (6 taškai) žaidė rezultatyviau nei Rokas Giedraitis (4 taškai).

„Baskonia“ antrojo kėlinio pradžioje buvo įgijusi didžiausią rungtynėse 10 taškų persvarą, bet „Maccabi“ greitai pavijo, o antroje rungtynių pusėje pirmaujanti komanda keitėsi šešis kartus. Vis dėlto paskutiniame ketvirtyje Vitorijos krepšininkai nesugebėjo pralaužti varžovų gynybos.

Į „Fenerbahçe“ komandą ketvirtadienį grįžo penkias savaites dėl traumos nežaidęs Nando De Colo. Tai nieko nepakeitė – „Fenerbahçe“ išvykoje beviltiškai pralaimėjo Berlyno ALBA komandai 63:89 ir patyrė penktąją nesėkmę per pastarąsias šešerias rungtynes. „Geltonų-mėlynų“ puolėjas Edgaras Ulanovas pelnė 6 taškus.

Stambulo krepšininkai nė karto nepirmavo ir grimzti pradėjo jau pirmajame kėlinyje. O nuo 14-osios min. ALBA persvara visą laiką buvo dviženklė.

„Fenerbahçe“ jau trečią kartą varžovams nusileido 20 ar didesniu taškų skirtumu. Visi didžiausi pralaimėjimai patirti išvykose.

Sankt Peterburgo „Zenit“ stebina tuo, kad išvykose žaidžia daug geriau negu namie. Iki šio turo Rusijos šiaurės sostinės krepšininkai svečiuose buvo laimėję visas šešerias rungtynes, bet pergalių virtinė nutrūko Ispanijos sostinėje. Ketvirtadienį Sankt Peterburgo komanda nusileido Madrido „Real“ klubui 72:79. „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis pelnė 2 taškus.

Rezultatas neatspindėjo „Real“ pranašumo. Madrido komanda beveik visą laiką pirmavo, o trečiajame kėlinyje jos persvara šoktelėjo iki 22 taškų. Svečiai tik pabaigoje šiek tiek sumažino skirtumą.

Lietuviai

Marius Grigonis. Pirmoje rungtynių pusėje M.Grigoniui viskas ėjosi kaip per sviestą. Jis pelnė taškus pirmojoje atakoje, pataikė iš toli, sėkmingai žaidė du prieš du su J.Lauvergne‘iu ir iki pirmojo keitimo pelnė 10 taškų. Paskui įsibėgėjęs „Žalgirio“ lyderis pataikė ir per varžovo rankas, ir kone iš dešimties metrų. M.Grigonis iki pertraukos pelnė 18 taškų, bet trečiajame kėlinyje keli jo sprendimai buvo pernelyg optimistiniai, gindamasis jis nespėjo paskui N.Nedovičių ir anksti gavo trečiąją pražangą, o paskutiniame ketvirtyje kartais labiau stengėsi pergudrauti teisėjus negu varžovus.

M.Grigonis per 28 min. pelnė 24 taškus (3/6 dvitaškių, 6/8 tritaškių), atkovojo 6 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, 3 kartus suklydo, 3 kartus prasižengė ir išprovokavo 3 pražangas. Jam trūko tik vieno taško, kad pakartotų karjeros rekordą, kurį pasiekė spalio pabaigoje per rungtynes su ASVEL (25 taškai).

Vidutiniškai 15,2 taško pelnantis M.Grigonis užima šeštąją vietą Eurolygos rezultatyviausių žaidėjų lentelėje.

Paulius Jankūnas. „Žalgirio“ kapitonas kontroliavo abi baudos aikšteles. Jis ir kietai pasistumdydavo, ir tinkamai pasirinkdavo vietą. P.Jankūno sugrįžimas į aikštę trečiojo kėlinio viduryje neatsitiktinai sutapo su antru ir lemiamu komandos spurtu. Puolėjas per 12 min. pelnė 4 taškus (2/2 dvitaškių) ir atkovojo 5 kamuolius.

P.Jankūnas žaidė 354-ąsias Eurolygos rungtynes. Jis tapo daugiausiai Eurolygos rungtynių žaidusiu krepšininku. Kaunietis aplenkė „Real“ vidurio puolėją Felipe Reyesą (353 rungtynės), kuris šį sezoną žaidė tik vienerias rungtynes (beje, su „Žalgiriu“).

Rokas Jokubaitis. Vos įėjęs į aikštę jaunasis žalgirietis pirmojo kėlinio viduryje suklydo gindamasis ir dukart sužingsniavo puldamas, po to blogų epizodų virtinę pratęsė antrajame kėlinyje. R.Jokubaitis nusiramino tik po to, kai 31-ąją min. pelnė pirmuosius taškus. Ketvirtajame kėlinyje jis jau žaidė taip, kaip moka – ramiai ir patikimai. Jis pakartojo M.Grigonio rezultatą – per kėlinį pelnė 10 taškų. R.Jokubaitis žaidė 22,5 min., pelnė 10 taškų (3/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 1/1 baudos), atkovojo 3 kamuolius, prasižengė 3 kartus, išprovokavo 4 pražangas ir 5 kartus suklydo.

Tadas Sedekerskis. Vis didesnį trenerio D.Ivanovičiaus pasitikėjimą įgyjantis T.Sedekerskis antras iš eilės rungtynes pradėjo „Baskonia“ starto penkete, pataikė pirmą Eurolygos karjeroje tritaškį metimą ir pasiekė asmeninį karjeros rezultatyvumo rekordą. Tiesa, šis rekordas nėra didelis – ketvirtadienį puolėjas per beveik 20 min. pelnė 6 taškus (0/1 dvitaškio, 2/4 tritaškių) ir atkovojo 5 kamuolius. Jis labiau nei taškais pravertė tuo, kad sugebėdavo akimirksniu rasti geriausią atakos tęsinį, o gindamasis užkirsdavo varžovams kelius prie Vitorijos komandos krepšio.

Rokas Giedraitis. R.Giedraitis yra vienintelis „Baskonia“ žaidėjas, visas rungtynes pradėjęs starto penkete. Jis nepraranda trenerio pasitikėjimo net labai pablogėjus metimų taiklumui. Puolėjas lyg ir viską daro teisingai: žaidžia agresyviai, gerai atsidengia ir mėto laisvas, gerai įvertina padėtį ir laiku pastebi komandos draugus, tačiau jo ranka dreba ir kamuolys tinklelį perskrodžia retai. Likimo ironija, ketvirtadienį R.Giedraitis pataikė pirmąjį tritaškį, bet jis nebuvo įskaitytas, nes prieš akimirką teisėjai skyrė pražangą varžovui kitoje aikštės vietoje. R.Giedraitis žaidė 30 min., pelnė 4 taškus (2/4 dvitaškių, 0/4 tritaškių), atkovojo 4 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Lukas Lekavičius. Žemiausias žalgirietis vos įėjęs į aikštę pataikė tritaškį, bet komandos puolimui dirigavo labai neužtikrintai. 34-ąją min. jis tik dėl teisėjų gailestingumo išvengė nesportinės pražangos. L.Lekavičius per 14 min. pelnė 5 taškus (1/3 dvitaškių, 1/1 tritaškio) ir išprovokavo 3 pražangas.

Artūras Gudaitis. Vietą „Zenit“ starto penkete praradęs A.Gudaitis į aikštę įėjo pirmojo kėlinio viduryje ir greitai pelnė taškus, bet nepataikė papildomo baudos metimo. Nors pradžia buvo gera, vėliau lietuvis kamuolio į krepšį neįmetė nė karto. Jis daug judėjo, tačiau paskutinę akimirką pritrūkdavo staigumo ir net triskart palindo po varžovų „stogais“. Gindamasis A.Gudaitis dažniausiai nustumdavo W.Tavaresą į pasyvią padėtį, bet savo darbo neatlikdavo „Zenit“ antrosios linijos žaidėjai, todėl baudos aikštelėje zujo varžovų žemieji žaidėjai. Ketvirtajame kėlinyje visai nežaidęs A.Gudaitis per 14 min. pelnė 2 taškus (1/5 dvitaškių, 0/1 baudos) ir atkovojo tik 2 kamuolius. Jis žaidė trumpiausiai ir pelnė mažiausiai taškų šį sezoną.

Edgaras Ulanovas. „Fenerbahçe“ starto penketo puolėjas rungtynių pradžioje žaidė aktyviai ir keliskart atsidūrė atakų smaigalyje. Vis dėlto komandai pakrikus, ypač ginantis, rankas nuleido ir E.Ulanovas. Jis žaidė 18 min. pelnė 6 taškus (2/2 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų) ir visai nebuvo įleistas į aikštę ketvirtajame kėlinyje.

Artūras Milaknis. A.Milaknis pirmą kartą šį sezoną pateko į starto penketą, kuriame pakeitė susižeidusį S.Vasturią. „Žalgirio“ metikas, atbėgęs ten, kur nebūdavo varžovų, gaudavo kamuolį, tačiau jo metimai dažniausiai skriejo šalia tikslo. A.Milaknis vienintelį tritaškį pataikė 27-ąją min. Dengti jauną, aukštą ir staigų I.Papapetrou veteranui irgi buvo per sudėtinga. A.Milaknis per 21,5 min. pelnė 3 taškus (1/4 tritaškių). Gynėjas per pastarąsias šešerias rungtynes pataikė tik 2 iš 17 tolimų metimų.

Martinas Gebenas. „Žalgirio“ vidurio puolėjas į aikštę buvo įleistas antrojo kėlinio pradžioje, tačiau užduočių neįvykdė. Gindamasis jis atrodė šiek tiek pasimetęs, puldamas viską atlikdavo sulėtintai. Po pertraukos nebežaidęs M.Gebenas per 4,5 min. taškų nepelnė (0/1 dvitaškio).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.