EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: „Žalgirio“ skruzdėlynas, nauja M. Grigonio aukštuma ir legionierių košmaras

Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienį buvo kaip skruzdėlių šeima – kiekvienas krepšininkas į pergalės skruzdėlyną atnešė po nedidelį, bet svarbų šapelį. Martinas Gebenas savąjį šapelį pažymėjo dar ir asmeniniu sezono taškų rekordu, Marius Grigonis ir Paulius Jankūnas – karjeros rezultatyvių perdavimų rekordais. Tuo tarpu Stambulo „Fenerbahçe“ puolėjas Edgaras Ulanovas ir Sankt Peterburgo „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis šį turą turbūt norėtų pamiršti kaip blogą sapną.

 lrytas. koliažas
 lrytas. koliažas
 Marekas Blaževičius ir Rokas Jokūbaitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marekas Blaževičius ir Rokas Jokūbaitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgiris“ jau laimėjo trečią mačą iš eilės Eurolygoje<br> G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgiris“ jau laimėjo trečią mačą iš eilės Eurolygoje<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Martinas Gebenas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Martinas Gebenas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Edgaras Ulanovas ir Artūras Milaknis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Edgaras Ulanovas ir Artūras Milaknis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Artūras Gudaitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Artūras Gudaitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Giedraitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Giedraitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Dec 19, 2020, 9:23 AM

„Žalgiris“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai varžovų ketvirtadienį nė nepastebėjo. Kauniečiai šeimininkavo „Žalgirio“ arenoje nuo pirmojo ginčo ir, po pertraukos net žaisdami viena koja, sutriuškino Stambulo „Fenerbahçe“ komandą 99:62. 37 taškų skirtumu laimėjęs „Žalgiris“ pakartojo klubo didžiausios pergalės rekordą šiuolaikinėje Eurolygoje.

Lietuvos krepšinio lyderiai jau 7-ąją min. pirmavo 17:2, o antrojo kėlinio viduryje skirtumas buvo toks (27 taškai), kad bokso teisėjas būtų nutraukęs mačą dėl didelio pranašumo.

Tačiau krepšinio rungtynes reikėjo sužaisti iki finalo sirenos, todėl „Fenerbahçe“ teko kentėti dar pustrečio kėlinio.

Dėl traumų nežaidžiant Patricio Garino ir Steve‘ui Vasturiai, „Žalgirio“ dvyliktukas buvo toks pats, kaip antradienį. Kai skirtumas tapo milžiniškas, treneris Martinas Schilleris galėjo ramiai į aikštę leisti bet kurį krepšininką.

Ketvirtadienį vėl žaidė visi dvylika krepšininkų, bet šįkart, skirtingai nei antradienį, visi dvylika Kauno komandos žaidėjų pelnė taškus.

Aštuoni Lietuvos krepšininkai surinko daugiau nei pusę komandos taškų – 56 iš 99. Marius Grigonis įmetė 12 taškų, Artūras Milaknis ir Martinas Gebenas – po 11, Lukas Lekavičius ir Rokas Jokubaitis – po 8, Karolis Lukošiūnas – 3, Paulius Jankūnas – 2, Marekas Blaževičius – 1.

Prieš šį sezoną iš „Žalgirio“ į „Fenerbahçe“ komandą perėjęs Edgaras Ulanovas pelnė 2 taškus.

Stambulo komandoje buvo tik vienas Turkijos krepšininkas Melihas Mahmutoglu, kuris pelnė 5 taškus. („Fenerbahçe“ dvyliktuke dar buvo trys Turkijos pilietybę turintys užsieniečiai: amerikietis Bobby Dixonas, jordanietis Ahmetas Duverioglu ir bosnis Tarikas Biberovičius.)

Trijų pergalių virtinę tęsiančio „Žalgirio“ sąskaitoje po 15 rungtynių yra 8 pergalės. Kauno komanda pakilo į aštuntąją vietą. Taip pat 8 kartus laimėjo Sankt Peterburgo „Zenit“, bet Rusijos klubas žaidė tik 13 rungtynių.

Po šio turo vienvaldžiu Eurolygos lyderiu tapo Maskvos CSKA, laimėjęs 12 iš 15 rungtynių. Truputį atsiliko penktadienį pralaimėjusi „Barcelona“ (11 iš 15), netoli taip pat yra Miuncheno „Bayern“, Madrido „Real“ (po 10 iš 15), Milano „Olimpia“ (9 iš 14) ir „Valencia“ (9 iš 15).

„Žalgiris“ ir kitą savaitę niekur nekeliaus. Kauniečiai trečiadienį (gruodžio 23 d.) namie žais su trečiąją vietą užimančiu „Bayern“ klubu.

Legionieriai

Kitus užsienio komandose žaidžiančius Lietuvos krepšininkus penktadienį ištiko panašus likimas, kaip ketvirtadienį E.Ulanovą. Jų komandos taip pat dviženkliu skirtumu pralaimėjo išvykose. Tiesa, ne taip žiauriai, kaip „Fenerbahçe“.

Sankt Peterburgo „Zenit“ nusilenkė ilgamečiui Rusijos krepšinio lyderiui Maskvos CSKA, kuriam nusileido 65:83. „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis pelnė 2 taškus.

Vitorijos „Baskonia“ pripažino į Kauną besirengiančio „Bayern“ pranašumą 66:77. „Baskonia“ puolėjas Rokas Giedraitis įmetė 10 taškų, jo komandos draugas Tadas Sedekerskis – 4 taškus.

Lietuviai

Marius Grigonis. Kai antrajame kėlinyje N.De Colo pradėjo žaisti vienas, M.Grigoniui nepavyko visai jo sustabdyti, bet pavyko smarkiai suvaržyti.

Kadangi puolant komandai viskas ėjosi kaip per sviestą, „Žalgirio“ lyderiui nereikėjo dažnai imtis iniciatyvos, tačiau visai į šešėlį jis nepasitraukė ir per beveik 25 min. pelnė 12 taškų (3/3 dvitaškių, 2/5 tritaškių), išprovokavo 3 pražangas bei atliko 7 rezultatyvius perdavimus. M.Grigonis pagerino karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą.

Lukas Lekavičius. Kelias pirmąsias minutes L.Lekavičius net nežiūrėjo į krepšį, bet žiūrėti į krepšį buvo kam ir be jo.

Tačiau vos tik reikėjo pažvelgti į krepšį, gynėjas iškart pataikė tritaškį aidint pirmojo kėlinio sirenai. Gynėjas buvo tylusis „Žalgirio“ vedlys ir per 15 min. pelnė 8 taškus (2/2 dvitaškių, 2/2 baudų) bei prasižengė 3 kartus.

Artūras Milaknis. Gynėjas pirmoje „Žalgirio“ atakoje pataikė tritaškį, o ir paskui naudodamasis varžovų atidumo stoka dažnai atsidengdavo ir mėtė, mėtė, mėtė... A.Milaknis kartais pataikydavo, kartais nepataikydavo ir per 23 min. pelnė 11 taškų (1/2 dvitaškių, 3/6 tritaškių).

Martinas Gebenas. Vidurio puolėjas į aikštę buvo įleistas antrojo kėlinio pradžioje ir po abiem krepšiais žaidė beveik kaip P.Jankūnas – tiksliai ir apgalvotai.

M.Gebenas žaidė 14 min. (ilgiausiai šį sezoną), pelnė 11 taškų (4/6 dvitaškių, 3/4 baudų) ir atkovojo 3 kamuolius. Jis pasiekė asmeninį sezono taškų rekordą (karjeros rekordas – 12 taškų).

Paulius Jankūnas. Veteranas pirmajame kėlinyje neleido varžovams kišti nosies į „Žalgirio“ baudos aikštelę, bet antrajame kėlinyje, kai komandos persvara jau buvo milžiniška, rungtyniavo gana lengvabūdiškai.

Ne visai rimtas požiūris P.Jankūnui nesutrukdė, o galbūt kaip tik padėjo pakartoti karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą.

P.Jankūnas per 21 min. pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio), atkovojo 6 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Rokas Jokubaitis. Vos įėjęs į aikštę, gynėjas pastatė į vietą patyrusį, bet pernelyg savimi besimėgaujantį N.De Colo. Tačiau po to poroje epizodų R.Jokubaitis sužaidė labai neužtikrintai ir buvo pasiųstas apmąstyti savo veiksmus ant atsarginių suolo.

Po to jis žaidė gana ramiai ir gerai įvertindavo padėtį: kai reikėjo – mėtė, kai reikėjo – perduodavo kamuolį komandos draugams.

Žalgirietis per beveik 23 min. pelnė 8 taškus (0/2 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 2/2 baudų), atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir 3 kartus suklydo.

Rokas Giedraitis. „Baskonia“ puolėjas rungtynių pradžioje užsidegė parodyti, kad gali žaisti daug geriau, nei žaidė Kaune, ir bandė vos ne viską padaryti pats.

Tačiau jo prasiveržimai dukart atsitrenkė į „Bayern“ gynybos sieną ir treneris D.Ivanovičius jau antrąją minutę pasodino lietuvį atvėsti ant atsarginių suolo.

Atvėsęs puolėjas žaidė ne taip karštakošiškai, bet antrajame kėlinyje kai kurie jo sprendimai buvo suprantami tik jam pačiam.

Vis dėlto trečiajame kėlinyje būtent suaktyvėjęs R.Giedraitis, kartu su Z.Dragičiumi, suteikė Vitorijos komandai viltį, kad dar ne vėlu kovoti dėl pergalės.

R.Giedraitis žaidė 29 min., pelnė 10 taškų (3/5 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 4/4 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir prasižengė 3 kartus.

Tadas Sedekerskis. Vėl į „Baskonia“ starto penketą patekęs puolėjas žaidė kietai, bet per retai kėlė grėsmę varžovų krepšiui. Dėl to treneris D.Ivanovičius dar pirmajame kėlinyje pakeitė ir į aikštę vėl įleido tik ketvirtojo kėlinio antroje pusėje. T.Sedekerskis per 12 min. pelnė 4 taškus (1/1 dvitaškio, 2/3 baudų) ir atkovojo 3 kamuolius.

Marekas Blaževičius. Likus 3 min. į aikštę įleistas M.Blaževičius turėjo gerą galimybę pelnyti šimtąjį komandos tašką, bet paskutinėmis sekundėmis pataikė tik antrąjį iš dviejų baudos metimų. „Žalgirio“ vidurio puolėjas per 3 min. pelnė 1 tašką (0/1 dvitaškio, 1/2 baudų).

Karolis Lukošiūnas. Gynėjas į aikštę žengė neįprastai anksti – vos įsibėgėjus ketvirtajam kėliniui, bet mėtė ne taip taikliai, kaip antradienį. K.Lukošiūnas per 6 min. pelnė 3 taškus (1/3 tritaškių).

Artūras Gudaitis. „Zenit“ starto penketo vidurio puolėjas išstūmė iš savo baudos aikštelės N.Milutinovą, bet varžovas neleido lietuvio po CSKA krepšiu ir A.Gudaitis iki pertraukos neatliko nė vieno metimo.

Jis vienintelį kartą metė tik ketvirtajame kėlinyje, kai Sankt Peterburgo komanda jau buvo beviltiškai atsilikusi.

Antrojo kėlinio pabaigoje A.Gudaitis buvo nubaustas nesportine pražanga, kuri buvo nesąžininga, nes prieš tai taisykles aiškiai pažeidė jį stūmęs T.Šengelija. A.Gudaitis per 17,5 min. pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio) ir atkovojo 2 kamuolius.

Edgaras Ulanovas. Lietuvis pelnė pirmuosius „Fenerbahçe“ taškus, bet paskui į krepšį nebepataikė.

Gindamasis jis blaškėsi tarp „Žalgirio“ metikų ir kurį nors iš jų vis tiek palikdavo laisvą (tiesa, tai buvo visos Stambulo komandos gynybos bėda), puldamas vos ne viską darė sulėtintai.

E.Ulanovas žaidė beveik 12 min. (trumpiausiai šį sezoną), pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 0/1 baudos) ir 3 kartus suklydo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.