EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: kantrusis M. Grigonis, baudos aikštelių valdovas P. Jankūnas ir rezultatyvus R. Giedraitis

Paskutiniame Eurolygos pirmojo rato ture rezultatyviausiai tarp Lietuvos krepšininkų žaidė Vitorijos „Baskonia“ puolėjas Rokas Giedraitis. Ryškius pėdsakus taip pat paliko Sankt Peterburgo „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis ir Kauno „Žalgirio“ žaidėjai Paulius Jankūnas ir Marius Grigonis. Vis dėlto svarbiausia buvo tai, kad paskutines 2020 metų rungtynes laimėjo ir „Žalgiris“, ir visos svetur žaidžiančių lietuvių komandos.

 M.Grigonis, R.Giedraitis ir P.Jankūnas<br> lrytas.lt koliažas
 M.Grigonis, R.Giedraitis ir P.Jankūnas<br> lrytas.lt koliažas
 R.Giedraitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 R.Giedraitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis ir Martinas Gebenas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis ir Martinas Gebenas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Jokubaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Jokubaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 31, 2020, 7:20 AM

„Žalgiris“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai prieš Naujuosius metus sėkmingai išlaikė ir antrąjį vokišką egzaminą. Paskutinėse pirmojo rato rungtynėse Lietuvos čempionai antradienį išvykoje palaužė Vokietijos čempionę Berlyno ALBA komandą 74:71.

Nors ALBA išsirikiavo be koronavirusu užsikrėtusio trenerio Aito Garcios Reneseso ir trijų traumuotų krepšininkų, „Žalgiriui“ rungtynės klostėsi labai sunkiai.

Iki pertraukos šeimininkai, pasinaudodavę žalgiriečių klaidomis, beveik visą laiką pirmavo, o antrojo kėlinio pabaigoje įgijo didžiausią rungtynėse 10 taškų persvarą.

Vis dėlto po pertraukos geriau žaidė „Žalgiris“, trečiojo kėlinio pabaigoje persvėręs rezultatą, ketvirtajame kėlinyje nutolęs 9 taškų skirtumu ir neleidęs varžovams pavyti.

Kauno komanda į Vokietiją išvyko be traumuotų Patricio Garino ir Steve‘o Vasturios, tad dvyliktukas buvo toks pats, kaip kelis praėjusius mačus.

Du „Žalgirio“ žaidėjai Karolis Lukošiūnas ir Marekas Blaževičius antradienį vėl liko ant suolo, o šeši žaidę Lietuvos krepšininkai pelnė mažiau nei pusę – 34 iš 74 – komandos taškų.

Marius Grigonis įmetė 12 taškų, Paulius Jankūnas ir Rokas Jokubaitis – po 6, Lukas Lekavičius – 4, Artūras Milaknis ir Martinas Gebenas – po 3.

Nors ALBA žaidė namie viso dvyliktuko nesudarė ir įregistravo tik 11 krepšininkų. Tarp jų buvo septyni vokiečiai (beje, net keturi – ALBA krepšinio mokyklos auklėtiniai). Jie pelnė 37 taškus.

Penkių pergalių virtinę tęsianti Kauno komanda pirmąjį Eurolygos ratą pabaigė dalindamasi šeštąją vietą. „Žalgiris“ ir „Valencia“ laimėjo po 10 iš 17 rungtynių.

Eurolygoje pirmauja Maskvos CSKA (laimėjo 14 iš 17 rungtynių), Madrido „Real“ (12 iš 17), „Barcelona“, Miuncheno „Bayern“ (po 11 iš 17) ir Sankt Peterburgo „Zenit“ (10 iš 15).

„Žalgiris“ kitas rungtynes žais sausio 8 dieną (penktadienį). Į Lietuvą atvyks Rimo Kurtinaičio treniruojamas „Chimki“ (žinoma, tuo metu Pamaskvio klubas galbūt jau turės kitą trenerį), kurį kauniečiai pirmajame rate nugalėjo 84:70.

Per pirmąsias rungtynes Chimkų komandoje dėl traumų ir koronaviruso galėjo žaisti tik septyni krepšininkai.

Po pirmojo rato „Chimki“ yra absoliutus Eurolygos autsaideris – laimėjo tik 2 iš 17 rungtynių. Antradienį Chimkų krepšininkai namie pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“ klubui 88:105 (A.Švedas 22, J.Vialcevas ir J.Mickey po 17) ir patyrė devintąją iš eilės nesėkmę.

„Chimki“ nuo priešpaskutinę vietą besidalijančių Atėnų „Panathinaikos“ ir Vilerbano ASVEL komandų atsilieka trimis taškais. Nuo aštuntosios vietos, užtikrinančios kelialapį į atkrintamąsias varžybas, „Chimki“ atsilieka septyniais taškais.

Legionieriai

Paskutiniame pirmojo rato ture laimėjo ir visos trys Lietuvos krepšininkų turinčios užsienio komandos.

Užtikrintai žaidžiantis Sankt Peterburgo „Zenit“ dar vieną pergalę išsivežė iš Izraelio, kur antradienį pranoko Tel Avivo „Makabi“ komandą 78:72. „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis pelnė 9 taškus.

Pirmoji rungtynių pusė vyko lygiai, o „Zenit“ pergalę užsitikrino trečiajame kėlinyje, kuriame gana staigiai padidino persvarą iki 16 taškų. Nors paskutiniame ketvirtyje „Makabi“ pradėjo grėsmingai artėti, skirtumas buvo per didelis, kad Sankt Peterburgo komanda neišsaugotų pergalės.

Vitorijos „Baskonia“ antradienį namie nugalėjo „Valencia“ komandą 71:70. Rokas Giedraitis pelnė 14 taškų ir buvo antras pagal rezultatyvumą „Baskonia“ žaidėjas, o jo komandos draugas Tadas Sedekerskis prie pergalės pridėjo 4 taškus.

Vitorijos komanda pirmajame kėlinyje atsiliko 16 taškų skirtumu, bet trečiojo kėlinio viduryje pradėjo žaibiškas gaudynes ir jau pirmoje ketvirtojo kėlinio atakoje išlygino rezultatą. Paskutiniame ketvirtyje beveik visą laiką nedideliu skirtumu pirmavo „Baskonia“, svarbiausiu metu nebeleidusi varžovams išsiveržti į priekį.

Lengviausiai laimėjo trečiadienį žaidęs Stambulo „Fenerbahçe“, kuris namie sutriuškino Vilerbano ASVEL klubą 81:59. „Fenerbahçe“ puolėjas Edgaras Ulanovas pelnė 2 taškus.

Stambulo komanda lėtai įsisiubavo, bet antrajame kėlinyje persvėrė rezultatą, o po pertraukos nepaliko svečiams jokių šansų.

Nors „Fenerbahçe“ laimėjo antrą kartą iš eilės, šiai komandai reikės dar daug nuveikti, kad pakiltų į pirmąjį aštuonetą. „Geltoni-mėlyni“ laimėjo 7 iš 17 rungtynių ir dalijasi 12-ąją vietą su Tel Avivo „Makabi“.

Irgi antrą kartą iš eilės laimėjusi „Baskonia“ jau beldžiasi į atkrintamąsias varžybas. Vitorijos komanda laimėjo 8 iš 16 rungtynių ir dalijasi devintąją vietą su Pirėjo „Olympiakos“.

Lietuviai

Marius Grigonis. „Žalgirio“ lyderiui žaidžiant prieš buvusią komandą teko apsišarvuoti kantrybe. Varžovai beveik neleido jam susikurti net vidutinio sudėtingumo progų, todėl M.Grigonis dažnai ieškodavo komandos draugų.

Vis dėlto puldamas žalgirietis ne kartą pasikarščiavo, o gindamasis antrajame kėlinyje dažnai likdavo už N.Giffey nugaros. Nors M.Grigonis pelnė pirmuosius komandos taškus, jo metas iš tikrųjų atėjo tik ketvirtojo kėlinio pabaigoje.

Kaunietis per paskutines 3 minutes pelnė 8 taškus (dukart įmetė įsiveržęs į baudos aikštelę ir pataikė visas 4 baudas po varžovų sąmoningų pražangų). M.Grigonis žaidė 28 min., pelnė 12 taškų (4/6 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 4/4 baudų), atliko 5 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 5 pražangas, atkovojo 3 kamuolius ir 4 kartus suklydo.

M.Grigonis trečią kartą šį sezoną baigė rungtynes nepataikęs nė vieno tritaškio. Tiesa, kartą jis įmetė kamuolį į krepšį iš toli, bet tą padarė iškart po to, kai teisėjai jam skyrė pražangą puolant.

Paulius Jankūnas. Veteranas vos įėjęs į aikštę parodė, kad bus baudos aikštelių šeimininkas. Nors trečiajame kėlinyje varžovai buvo pasikėsinę į jo valdas, didesnę rungtynių dalį P.Jankūnas jam skirtas užduotis atliko vos ne tobulai.

Kapitonas buvo pavojingas ir toliau nuo krepšio – būtent jis trečiojo kėlinio viduryje tritaškiu metimu persvėrė rezultatą. P.Jankūnas per 17 min. pelnė 6 taškus (1/2 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 1/2 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius. Jis pasiekė asmeninį sezono atkovotų kamuolių rekordą.

Rokas Giedraitis. Puolėjas 3-iąją min. pelnė pirmuosius komandos taškus, po to pataikė priverstinį tritaškį aidint atakos laiko sirenai, bet atliekant tolimus metimus iš daug geresnių padėčių, jo taiklumas vis tiek buvo neaukštas.

R.Giedraitis daug patikimiau žaidė, kai atsidurdavo baudos aikštelėje, į kurią ir verždavosi su kamuoliu, ir laiku įbėgdavo be kamuolio. „Baskonia“ puolėjas žaidė beveik 31 min., pelnė 14 taškų (4/4 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 0/1 baudos), atkovojo 5 kamuolius ir prasižengė 4 kartus.

Artūras Gudaitis. Vidurio puolėjas žaidė gana trumpai, bet efektyviai. Jis baudos metimu pelnė pirmąjį Sankt Peterburgo komandos tašką, o trečiojo kėlinio pirmoje pusėje, kuomet „Zenit“ įgijo lemiamą persvarą, surinko 6 taškus.

Kita vertus, „Zenit“ baudos aikštelėje pirmajame kėlinyje buvo betvarkė – taškus iš po krepšio pelnė ir „Makabi“ aukštaūgiai, ir gynėjai. Turbūt dėl to, treneris X.Pascualis labiau pasitikėjo kitais aukštaūgiais, o ketvirtajame kėlinyje visai neleido lietuvio į aikštę.

A.Gudaitis žaidė 14,5 min., pelnė 9 taškus (4/5 dvitaškių, 1/4 tritaškių), išprovokavo 3 pražangas ir atkovojo 2 kamuolius.

Rokas Jokubaitis. „Žalgirio“ gynėjas užsikrėtė L.Lekavičiaus yda ir pirmoje rungtynių pusėje keliskart įlindo ten, kur nebuvo jokio atakos tęsinio.

Po pertraukos dauguma jo veiksmų buvo geriau apgalvoti ir R.Jokubaitis stengėsi pernelyg nerizikuoti. Jis žaidė 20 min., pelnė 6 taškus (2/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų), išprovokavo 3 pražangas ir 3 kartus suklydo.

Tadas Sedekerskis. Varžovai galbūt ir sąmoningai palikdavo T.Sedekerskį laisvą, bet jis nė karto nesugebėjo pataikyti iš toli. Vis dėlto Vitorijos ekipos starto penketo puolėjas be taškų neliko, o juos pelnė iš po krepšio antrojo kėlinio pabaigoje.

Lietuviui iki pertraukos kilo nemažai problemų ginantis, ypač dengiant veteraną F.San Emeterio, bet antroje rungtynių pusėje jis gynybos užduotis vykdė sėkmingiau. T.Sedekerskis per 17 min. pelnė 4 taškus (2/3 dvitaškių, 0/3 tritaškių) ir atkovojo 5 kamuolius.

Artūras Milaknis. Kauno komandos metikas penktas iš eilės rungtynes pradėjo starto penkete, bet labai ilgai buvo visai nepastebimas.

A.Milaknis vienintelį metimą – tritaškį iš aikštės kampo – pataikė paskutinę minutę. Jis žaidė 21 min. ir pelnė 3 taškus (0/2 dvitaškių, 1/2 tritaškių).

Edgaras Ulanovas. „Fenerbahçe“ starto penketo puolėjas naudojosi mažiausia proga žaisti agresyviai, bet vienintelius taškus pelnė trečiojo kėlinio viduryje.

Tik pirmajame ir trečiajame kėliniuose žaidęs E.Ulanovas per 13 min. pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių, 0/1 tritaškio) ir išprovokavo 3 pražangas.

Martinas Gebenas. Vidurio puolėjas trumpai žaidė tik antrajame kėlinyje. Jis dažniausiai tiksliai užsiimdavo padėtį ir puldamas, ir gindamasis, bet vėl neišvengė greitų pražangų. M.Gebenas per 4 min. pelnė 3 taškus (1/1 dvitaškio, 1/2 baudų) ir prasižengė 2 kartus.

Lukas Lekavičius. „Žalgirio“ gynėjas dažnai nusivarydavo kamuolį ten, kur jo laukdavo keli varžovai, tad L.Lekavičiaus bandymai žaisti agresyviai pasiteisindavo retai. L.Lekavičius per 16,5 min. pelnė 4 taškus (2/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio) ir 3 kartus suklydo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.