EUROLYGA 2023

Lietuviai užplūdo Ispanijos krepšinio lygą – kaip jiems sekasi?

Ispanijos krepšinio lygoje šį sezoną žaidžia net dešimt lietuvių. Tarp jų garsiausiai skamba dviejų ACB lygos debiutantų Roko Giedraičio iš Vitorijos „Baskonia“ ir Lauryno Biručio iš Kompostelos Santjago „Obradoiro“ pavardės.

Ispanijos krepšinio lygoje šį sezoną žaidžia net dešimt lietuvių. <br>Lrytas.lt montažas.
Ispanijos krepšinio lygoje šį sezoną žaidžia net dešimt lietuvių. <br>Lrytas.lt montažas.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Dimša<br>twitter.com nuotr.
Tomas Dimša<br>twitter.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-01-31 12:57

Pernai Vokietijos čempionu tapęs, bet vasarą iš Berlyno ALBA į Ispanijos čempionę Vitorijos „Baskonia“ komandą perėjęs Rokas Giedraitis nepasimetė ir stipresnėje nacionalinėje lygoje.

28 metų 200 cm ūgio puolėjas nacionalinėse varžybose yra rezultatyviausias „Baskonia“ žaidėjas, o ACB lygos rezultatyviausių krepšininkų lentelėje užima 13-ąją vietą. Jis pelno 13,6 taško. Be to, R.Giedraitis yra ilgiausiai žaidžiantis Ispanijos lygos krepšininkas. Jis aikštėje praleidžia vidutiniškai 30,7 minutės.

„Baskonia“ šiuo metu užima aukščiausią vietą tarp šešių komandų, kuriose žaidžia lietuviai. 15 iš 20 rungtynių laimėjusi Vitorijos komanda yra ketvirta ir atsilieka tik nuo Madrido „Real“ (17 iš 18), Šarūno Jasikevičiaus treniruojamos „Barcelona“ (16 iš 19) bei sezono atradimu tapusios Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ (16 iš 20).

Prie „Baskonia“ pergalių prisideda dar vienas lietuvis. 23-ejų Tadas Sedekerskis, kuris ACB lygoje žaidžia jau šeštąjį sezoną, bet praėjusiais metais sezono viduryje būdavo dažnai skolinamas silpnesnėms komandoms, pelno 3,9 taško.

ACB lygos statistikos lyderių sąrašuose mirga kito lietuvio pavardė. Pagal asmeninį indėlį tarp Lietuvos krepšininkų labiausiai pasižymi pernai su Kompostelos Santjago „Obradoiro“ sutartį sudaręs Laurynas Birutis. Jis užima aštuntąją vietą pagal rezultatyvumą (vid. 14,3 tšk.), antrąją – pagal išprovokuotas pražangas (5,7), trečiąją – pagal atkovotus kamuolius (6,3), penktąją – pagal blokuotus metimus (1,1) ir dėjimus (1,2).

23 metų 213 cm ūgio vidurio puolėjas buvo išrinktas geriausiu ACB lygos rugsėjo mėnesio krepšininku ir dukart pripažintas geriausiu turo žaidėju.

Santjago komandoje žaidžia dar vienas lietuvis. Praėjusio sezono viduryje į Galisiją išvykęs 23-ejų Laurynas Beliauskas pelno 8,6 taško.

„Obradoiro“ nustebino sezono pradžioje, kai per šešerias pirmąsias rungtynes iškovojo keturias pergales ir įsiterpė tarp lyderių. Tačiau netikėtumo veiksnys greitai išseko ir nuo spalio pabaigos Santjago komanda laimėjo vos vienerias iš devynerių rungtynių ir nukrito į 14-ąją vietą (laimėjo 6 iš 16 rungtynių).

Sausio mėnesį „Obradoiro“ buvo priverstas padaryti ilgą pertrauką ir šiais metais dar nežaidė, nes krepšininkai užsikrėtė koronavirusu.

Jei iki reguliariojo sezono pabaigos turnyro lentelėje neįvyktų jokių permainų, teisę žaisti atkrintamosiose varžybose gautų „Manresa“, kuriai atstovauja Martynas Sajus ir Deividas Dulkys. Nedidelio Katalonijos miesto komanda laimėjo 10 iš 20 rungtynių ir užima aštuntąją vietą.

Lietuviai nėra šios komandos lyderiai. M.Sajus pelno 7,6 taško, D.Dulkys – 2,6 taško.

Pasivyti bent lygos vidutiniokus bando labai prastai startavusi Las Palmo „Gran Canaria“, į kurią sezonui jau prasidėjus iš Kauno „Žalgirio“ išvyko Tomas Dimša. „Gran Canaria“ po 12 rungtynių turėjo tik 2 pergales, bet gruodžio mėnesį pradėjo kopti į viršų ir dabar užima 13-ąją vietą. Las Palmo krepšininkai laimėjo 7 iš 20 rungtynių.

T.Dimša pelno 7,6 taško.

„Gran Canaria“ kovoja ir Europos taurės turnyre, bet „Top 16“ etape pralaimėjo visas trejas rungtynes.

Iš lentelės dugno neišsikapsto „Bilbao“ komanda. Joje antrą sezoną žaidžia 23-ejų Arnoldas Kulboka, o šią žiemą prie jos prisidėjo LKL pirmenybių pradžioje „Prienuose“ spindėjęs 24-erių Regimantas Miniotas.

Abu lietuviai žaidžia naudingai: A.Kulboka pelno vidutiniškai 9 taškus ir atkovoja 3,8 kamuolio, R.Miniotas įmeta 9,1 taško ir atkovoja 4,5 kamuolio.

Tačiau „Bilbao“ laimėjo tik 4 iš 20 rungtynių ir dalijasi paskutinę vietą su San Sebastiano „Gipuzkoa“ (ACB lygoje žaidžia 19 komandų).

Trečiadienį Bilbao žaidė lemiamas Čempionų lygos pirmojo etapo rungtynes, bet jose patyrė nesėkmę ir nepateko į antrąjį etapą.

ACB lygos autsaiderius labai nežymiai lenkia Madrido „Estudiantes“, kuriame žaidžia 20-metis Dovydas Giedraitis. „Estudiantes“ laimėjo 5 iš 16 rungtynių ir užima 16-ąją vietą, o jaunasis gynėjas pelno 6,4 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.