EUROLYGA 2023

NBA ekspertų nuvertintas Europos krepšinio deimantas – L. Dončičius rašo naują istoriją

Ne taip dažnai prognozuojama, kad naudingiausio NBA žaidėjo titulą nuraškys ne kokia nors Amerikos žvaigždė, o jaunas talentas iš Europos. Bet Luka Dončičius jau užčiaupė daugybę kritikų ir naują NBA sezoną pradėjo būdamas favoritas.

L.Dončičius vadinamas favoritu tapti naudingiausiu šio sezono NBA žaidėju.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
L.Dončičius vadinamas favoritu tapti naudingiausiu šio sezono NBA žaidėju.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
L.Dončičius vadinamas favoritu tapti naudingiausiu šio sezono NBA žaidėju.<br>Scanpix nuotr.
L.Dončičius vadinamas favoritu tapti naudingiausiu šio sezono NBA žaidėju.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 31, 2021, 1:58 PM, atnaujinta Jan 31, 2021, 1:59 PM

L.Dončičius pradėjo trečiąjį sezoną NBA būdamas 21-erių. Spėjama, kad jo pabaigoje slovėnas bus ne tik metais brandesnis, bet ir pagerinęs žaidimą nustelbs kitas žvaigždes.

Per pirmąjį savo sezoną L.Dončičius rinko 21,2 taško, 7,8 atkovoto kamuolio ir 6 rezultatyvius perdavimus. Antrajame jo skaičiai ūgtelėjo iki 28,8 taško, 9,4 kamuolio ir 8,8 perdavimo.

Ekspertai kalbėjo vėjus

„Jo kojos lėtesnės nei eismas piko metu. Tikrai lėtos kojos... Kai žiūriu į jį ekrane, jam sunkiai sekasi prieš staigius gynėjus. Varžovai eina į jo erdvę, pasigauna... Taigi jo atitikmuo NBA būtų Hedo Turkoglu.“

„Kaip čia pasakius, jis geresnis už Ricky Rubio, bet man neatrodo kuo nors išskirtinis.“

„Atsiskleis visi dvimetrinio Dončičiaus trūkumai, kuriuos turėjo ir Dirkas Nowitzki. Dirkas nėra puikus atletas. Dirkas nėra fiziškai galingas. Dirkas neturi sprogstamosios jėgos. Tai nutiks Dončičiui... Nesakau, kad Luka uždegs NBA pasaulį, – nesu tikras, kad jis taps dominuojančiu NBA žaidėju.“

„Manau, Luka turėtų patekti į gerą komandą. Nemanau, kad jis turėtų būti pašauktas NBA naujokų biržoje. Ne, nemanau. Manau, kad jis lieka už jos ribų.“

„Man visiškai nerūpi, kaip šis vaikis atrodė Europoje.“

„Mes mėgstame pervertinti Europos krepšinį. Ten yra ribojimai, kurie jam naudingi. Europoje aikštėje negali turėti 9 amerikiečių. NBA su tavimi 95 proc. laiko žais 9 Amerikoje užauginti žaidėjai. Tai pakeičia žaidimo dinamiką.“

Tai ne atsitiktinių žmonių pareiškimai tviteryje, pasistengusių pateikti provokuojančius komentarus, kad tik surinktų kuo daugiau sekėjų ir įrašo citavimų. Visos šios citatos priklauso didžiųjų sporto kanalų ESPN ir FS1 ekspertams, aptarinėjusiems L.Dončičiaus galimybes prieš 2018-ųjų NBA naujokų biržą.

Daugybė talentų pradingo

L.Dončičius Europoje įrodė, ką gali. Jis tapo profesionalu vos trylikos, kai paliko Slovėniją ir vienas persikėlė į Ispaniją žaisti Madrido „Real“, o jo motina neatvažiavo dar trejus metus. Jis laimėjo Ispanijos lygos, Eurolygos ir Eurolygos finalo ketverto naudingiausiojo žaidėjo (MVP) prizą būdamas vos devyniolikos. Jis tapo jauniausiu MVP Eurolygos istorijoje.

Tačiau daugybė sirgalių JAV, o ir žiniasklaida skeptiškai žvelgia į pašlovintus Europos talentus, nes daugybė krepšininkų atvykę į NBA lūkesčių nepateisino.

2003 metų NBA biržoje vienas vyrukas iš Rytų Europos pašauktas labai anksti vienos komandos, kuri prieš mėnesį buvo sužaidusi Rytų konferencijos finale. Kitas vyrukas prieš metus taip pat buvo pašauktas anksti, bet taip nieko ir neparodė Denveryje.

Dar trejais metais anksčiau „New York Knicks“ pašaukė Europos žaidėją kelioliktą, bet jis NBA nesužaidė nė minutės.

Internete netrūksta bandymų reitinguoti visus užsienio krepšininkus pagal tai, kurie labiausiai nuvylė. Bet juk tai NBA. Tai nėra lengvas pasivaikščiojimas.

Yra priežasčių, kodėl vidutiniškai karjera NBA trunka vos 4 metus. Tai nereiškia, kad tie, kuriems nepavyko atsiskleisti NBA, yra ne tokie geri krepšininkai.

Sėkmė, tinkamas laikas, atitikimas, politika – kad ir kokia būtų priežastis, dažniau šie dalykai nesusiklosto nei susiklosto. O kur dar niuansai vertinant skirtingo meistriškumo lygose žaidžiančius krepšininkus.

Ilgai netruko, ir tie patys televizijos komentatoriai kalbėdami apie Luką pakeitė toną.

Graikas numatė šuolį

Dar iki tol, kol Luka pradėjo žaisti NBA, dviejų pastarųjų sezonų naudingiausias NBA žaidėjas Giannis Antetokounmpo numatė visa tai.

2018-ųjų vasarą Graikų Monstras duodamas interviu Madrido laikraščiui „Marca“ sakė, kad jis geriau nei bet kuris kitas gali įvertinti Lukos galimybes NBA, nes pats yra ne amerikietis.

„Jis yra daugiausia žadantis žaidėjas, pastaruoju metu atsiradęs krepšinyje. Praėjusiais metais Europoje jis laimėjo visur, kur žaidė: Europos čempionatą, Eurolygą, Ispanijos lygą. Jis tapo naudingiausiu Eurolygos ir finalo ketverto žaidėju, – kalbėjo G.Antetokounmpo. – Jis parodė, kad yra daugiau nei pasiruošęs žaisti, kad subrendo greičiau už kitus.

Kaip sakė Ch.Barkley, jis žaidė su profesionalais, kai kiti naujokai žaidė su mokinukais. Žmonės Amerikoje kartais pamiršta, kad Eurolygoje jie žaidžia labai gerai ir kietai – labiau nei NCAA. Kad iškiltum Eurolygoje, turi būti labai geras, ir Luka toks yra. Dončičius turi daug talento. Jis puikiai žais jau pirmąjį NBA sezoną, o jo sprogimas įvyks jei ne antrajame, tai tikrai trečiąjį sezoną.“

Atrodo, kad tas sprogimas įvyko jau per antrąjį sezoną. Nebent viskas dar nebuvo tai, apie ką kalbėjo Giannis. Ir gali būti, kad mes tapsime dar aukštesnio Lukos žaidimo lygio liudininkais.

Jau gruodžio viduryje sporto lažybose jis buvo favoritas tapti naudingiausiu NBA žaidėju.

Titulą ginantis Giannis buvo rikiuojamas iš paskos.

Įvertino ir NBA legendos

Giannis nėra vienintelis MVP, negailintis pagyrų buvusiai Madrido „Real“ žvaigždei.

Pats Karalius LeBronas tinklalaidėje „Road Trippin’“ gruodžio mėnesį pasakojo, kad vienu metu ketino kurti savo firminio ženklo atšaką, kurios centre būtų Luka.

„Norėjau pradėti „Team LeBron“ kolekciją, o pirmas, pasirašęs sutartį su „Nike“, turėjo būti Luka, – pasakojo LeBronas. – Net nežinau, ar pats Luka tai žino, bet dabar jau žinos. Tai parodo, kaip aš juo tikėjau.“

Liepos mėnesį Paulas Pierce’as net drįso ištarti, kad galbūt karūna jau turėtų būti perleista.

„Kalbame apie vaikį, kuris atliko vieną didžiausių šuolių nuo metų naujoko iki MVP lygio žaidėjo, – sakė „Boston Celtics“ legenda. – Jis laimėjo visas varžybas Europoje, visus Europos naudingiausiojo titulus.

Iš jo tikiuosi ypatingų dalykų. Akivaizdu, kad jis yra išskirtinis. Jis yra talentas. Mano nuomone, šiandien jis yra talentingiausias žaidėjas NBA. Dėmesio jam niekada nebus per daug.“

L.Dončičius jau pasiekė tiek asmeninių rekordų, kad „Wikipedia“ puslapis turi atskirą skyrių, skirtą vien jo laimėjimams.

Žmonės sugebėjo sudaryti 43 punktų sąrašą, detaliai aprašantį rezultatus, patekusius į istoriją. Keturiasdešimt trys punktai. Vos po dvejų metų NBA.

„Aš tiesiog pasitikiu savimi.

Jaučiu komandos draugų pasitikėjimą, todėl pasitikiu savimi ir džiaugiuosi mesdamas į krepšį. Jaučiuosi įkvėptas. Turiu pataikyti lemiamą metimą“, – sakė L.Dončičius 2019-aisiais interviu su Rachel Nichols iš ESPN.

Kai su šia žurnaliste vėl kalbėjo 2020-aisiais, jis pridūrė: „Savo gyvenime spaudimą jaučiau, kai man buvo trylika, kai turėjau vienas persikraustyti iš Slovėnijos į Madridą. Kasdien taip gyvenau, todėl ir spaudimo tiesiog daugiau nebejaučiu.“ (SLAM, LR)

Įspūdinga pirmoji atkrintamųjų varžybų serija

Prasidėjus vos trečiam slovėno sezonui lygoje, L.Dončičius jau pasiekė be galo daug rekordų.

Pamirškime du reguliariuosius sezonus, per kuriuos jis, pavyzdžiui, pralenkė Michaelą Jordaną daugiau kartų iš eilės surinkdamas 20-5-5, o tai reiškia daugiau nei 20 taškų, 5 atkovotus kamuolius ir 5 rezultatyvius perdavimus per rungtynes.

Užtenka peržvelgti į pirmąją atkrintamųjų varžybų seriją jo karjeroje, ir pasitvirtins visos kalbos. Šešių mačų serija rugpjūtį su „Los Angeles Clippers“ išsklaidė bet kokias užsilikusias abejones.

Pirmosios rungtynės: 42 taškai. Tai daugiausia taškų atkrintamųjų varžybų debiuto rungtynėse per visą NBA istoriją, pirmą kartą 21-erių metų žaidėjas pelnė daugiau nei 40 taškų po LeBrono Jameso ir tik ketvirtą kartą visoje lygos istorijoje (po Magico Johnsono, Tracy McGrady ir L.Jameso).

Antrosios rungtynės: 28 taškai, 8 atkovoti kamuoliai, 7 rezultatyvūs perdavimai. Tai daugiausia taškų (70) per NBA istoriją per pirmąsias dvejas žaidėjo atkrintamųjų varžybų rungtynes.

Trečiosios rungtynės: pirmasis „Mavericks“ žaidėjas, atkrintamosiose varžybose surinkęs trigubą dviženklį, o per NBA istoriją – trečias pagal amžių po Magico ir LeBrono.

Ketvirtosios rungtynės: sunkiai suskaičiuojami rekordai. Jų buvo tiek, kad „Mavericks“ Viešųjų ryšių skyrius tviteryje turėjo sukurti atskirą įrašų eilę, kad galėtų visus juos išvardyti. Ir vis tiek kai kuriuos praleido. Netrukus ekspertai papildė informaciją papildomais skaičiais.

Kai L.Dončičius pelnė 43 taškus, atkovojo 17 kamuolių ir atliko 13 rezultatyvių perdavimų, o jo metimas paskutinę sekundę išlygino serijos rezultatą 2:2.

Taip buvo viršyti šie rekordai: jauniausias žaidėjas atkrintamųjų varžybų istorijoje, surinkęs trigubą dviženklį ir 40 taškų, jauniausias žaidėjas atkrintamųjų varžybų istorijoje, pataikęs lemiamą metimą paskutinę sekundę, vienintelis žaidėjas, be Wilto Chamberlaino, surinkęs daugiau nei 43 taškus, atkovojęs daugiau nei 17 kamuolių ir atlikęs daugiau nei 13 rezultatyvių perdavimų, vienintelis žaidėjas, be M.Jordano, surinkęs daugiau nei 40 taškų ir pataikęs paskutinę minutę jo komandai atsiliekant, trečiasis žaidėjas atkrintamųjų varžybų istorijoje po Oscaro Robertsono ir Charleso Barkley, surinkęs 40-15-10, antrasis 21 metų žaidėjas atkrintamųjų varžybų istorijoje, surinkęs trigubą dviženklį ir daugiau nei 30 taškų, trečiasis žaidėjas atkrintamųjų varžybų istorijoje po Magico ir LeBrono, būdamas ne daugiau nei 21-erių, surinkęs ne vieną trigubą dviženklį. Šį sąrašą būtų galima tęsti, bet esmė aiški.

Nors „Mavericks“ tą seriją pralaimėjo 2:4, žvelgiant plačiau, jie buvo tikrieji laimėtojai – visam pasauliui parodė, kad savo komandoje turi TĄ vienintelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.