EUROLYGA 2023

Europos moterų krepšinio čempionato atranka: lietuvių laukia sunki užduotis

Nedidelė viltis dar liko. Vis dėlto Lietuvos moterų krepšinio rinktinei reikia nedidelio stebuklo – kad iškovotų kelialapį į 2021 metų Europos pirmenybes, mūsiškės privalo ne tik įveikti dvi stiprias komandas, bet ir sulaukti palankių rezultatų kitose grupėse.

Lietuvos moterų rinktinės laukia sunki užduotis.<br>LKF nuotr.
Lietuvos moterų rinktinės laukia sunki užduotis.<br>LKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2021, 8:16 AM, atnaujinta Feb 4, 2021, 8:22 AM

Vaikytis svajonę Lietuvos krepšininkės bandys Stambule, kur ketvirtadienį ir šeštadienį žais dvejas paskutines Europos pirmenybių atrankos turnyro rungtynes su Turkijos ir Serbijos rinktinėmis. Tomis pačiomis dienomis vyks ir kitų atrankos grupių varžybos.

Sistema

Europos pirmenybių atrankos turnyrą pradėjo 33 šalių rinktinės. Jos buvo suskirstytos į devynias grupes. Šešiose grupėse žaidė po keturias komandas, kitose trijose – po tris.

Viena komanda pasitraukė iš varžybų atrankos turnyro viduryje. Tai – Albanijos rinktinė.

Atrankos turnyre krepšininkės kovoja dėl 14 kelialapių į Europos pirmenybes. Kelialapius gaus visų grupių nugalėtojos ir penkios geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos. Rikiuojant grupių antrąsias komandas nebus skaičiuojamos rungtynės su komandomis, kurios užims ketvirtąsias vietas (tose grupėse, kuriose žaidžia po keturias komandas).

Kelialapius į Europos pirmenybes jau užsitikrino Serbijos (E grupė) ir Belgijos (G grupė) rinktinės, o baigiamojo turnyro šeimininkėms Prancūzijai ir Ispanijai nereikia dalyvauti atrankos varžybose. Žemyno pirmenybės numatomos šių metų birželio 17-27 dienomis.

Padėtis

Lietuvos rinktinė žaidžia E grupėje, kurios padėtis šiuo metu yra kone paprasčiausia. Būtent šioje grupėje žaidė Albanijos krepšininkės, o joms pasitraukus liko tik trys komandos. Beje, Albanijos rinktinės dvejų pirmųjų rungtynių rezultatai buvo panaikinti.

Serbijos rinktinė, laimėjusi visas trejas rungtynes, jau užsitikrino pirmąją vietą. Antrąją vietą užima Turkijos komanda, laimėjusi vienerias iš trejų rungtynių. Trečiojoje lentelės eilutėje įrašyta Lietuvos rinktinė, pralaimėjusi abejas rungtynes.

Grupėje liko sužaisti dvejas rungtynes. Abejas rungtynes žais Lietuvos krepšininkės, kurių varžovės bus Turkija (vasario 4 d.) ir Serbija (vasario 6 d.).

Pirmajame rate lietuvės pralaimėjo turkėms 51:74 ir serbėms 71:82. Kitose grupės rungtynėse serbės dukart nugalėjo turkes 59:56 ir 83:76 (po pratęsimo).

Jei Lietuvos rinktinė ketvirtadienį pralaimės turkėms, iškart praras galimybę pakilti į antrąją vietą. Net jei mūsų šalies komanda atsiskaitytų turkėms didesniu nei 23 taškų skirtumu, bet po to šeštadienį pralaimėtų serbėms ir grupėje užimtų antrąją vietą, galimybė patekti į Europos pirmenybes būtų labai maža. Nemažai kitose grupėse antrąją vietą užimsiančių komandų gali surinkti du ar net tris taškus.

Vienintelė lietuvių viltis – šią savaitę laimėti abejas rungtynes. Tačiau net šiuo atveju, reikės laukti palankių rezultatų kitose grupėse.

Varžovės

Turkija. Turkijos rinktinei rungtynės su lietuvėmis irgi bus žūtbūtinės. Ne vien aritmetinę, bet ir realią galimybę iškovoti kelialapį į Europos pirmenybes turkės išsaugos tik tuo atveju, jei nugalės Lietuvos komandą. Maža to, turkėms reikės stengtis laimėti kuo didesniu skirtumu, kad jųįmestų ir praleistų taškų skirtumas būtų geresnis negu komandų, kurios iškovos tiek pat pergalių kitose grupėse.

Turkijos rinktinės treneris Ceyhunas Yildizoglu ruoštis lemiamoms rungtynėms pakvietė dvi natūralizuotas amerikietes Quanitra Hollingsworth (32, 197, Stambulo „Galatasaray“) ir Kiah Stokes (27, 190, Stambulo „Fenerbahçe“). Vis dėlto žaisti ketvirtadienį galės tik viena iš jų. Labiau tikėtina, kad į aikštę eis buvusi Vilniaus „Teo“ vidurio puolėja Q.Hollingsworth.

Visos Turkijos rinktinės krepšininkės žaidžia Turkijos lygoje, kuri keletą pastarųjų sezonų yra neabejotinai stipriausia Europoje. Vis dėlto Turkijos klubuose svarbiausius vaidmenis atlieka užsienietės, o vietos krepšininkėms, net kai kurioms Turkijos rinktinės žaidėjoms, daugiausiai tenka šildyti atsarginių suolą. Verta pažymėti, kad tarp 20 rezultatyviausių superlygos krepšininkių nepatenka nė viena turkė (bet yra viena lietuvė – Eglė Šikšniūtė).

Tiesa, Turkijos rinktinės branduolį sudarančios Pelin Bilgič (26, 173, „Galatasaray“), Tugče Canitez (30, 188, „Fenerbahçe“), Olcay Čakir (27, 182, „Fenerbahçe“), Esra Ural (29, 198, „Kayseri“) klubuose žaidžia nemažai ir tai, ką išmoksta iš užsieniečių, pritaiko gindamos šalies garbę.

Vis dėlto šios krepšininkės jau yra gana brandaus amžiaus, bet nė viena iš jų netapo tokia ryškia žvaigžde, kokia praėjusį dešimtmetį buvo ilgametė rinktinės siela Išil Alben. Turkai tikisi, kad estafetę iš I.Alben perims Meltem Yildizhan (21, 188, „Galatasaray“). Ji yra ryškiausias Turkijos moterų krepšinio spindulėlis, tačiau kenčia dėl traumų ir šią savaitę taip pat negalės žaisti prieš Lietuvos komandą.

Serbija. Serbijos rinktinei paskutinių rungtynių rezultatas neberūpės, tačiau serbių trenerė Marina Maljkovič žada, kad jos auklėtinės varžovėms nenuolaidžiaus. Pasak M.Maljkovič, jos nedomina turnyro lentelė, juo labiau kad artėjant Tokijo olimpinėms žaidynėms svarbi kiekviena galimybė geriau suderinti komandos veiksmus.

Šią savaitę į rinktinę atvyko beveik visos geriausios Serbijos krepšininkės. Trūksta tik Sonjos Vasič (31, 189), kuri kartu su Giedre Labuckiene žaidžia Žironos „Spar“ (Ispanija).

Tačiau visos kitos geriausios Serbijos krepšininkės – Jelena Brooks (31, 190, „Sopron“, Vengrija), Ana Dabovič (31, 183, „Lattes-Montpellier“, Prancūzija), Saša Čadžo (31, 178, Tulūzos „Flammes“, Prancūzija), Aleksandra Crvendakič (24, 187, Liono ASVEL, Prancūzija) – prieš lietuves rungtyniaus. Serbijos rinktinės aprangą vilkės ir neseniai natūralizuota amerikietė Yvonne Anderson (30, 175), kuri kartu su Lietuvos rinktinės lydere Gintare Petronyte žaidžia Italijos lygoje pirmaujančioje Venecijos „Reyer“ komandoje.

Lietuvės

Palyginti su praėjusiu atrankos langu, Lietuvos rinktinėje įvyko kelios žymios permainos. Komandai šįkart negali padėti neseniai COVID-19 sirgusi Laura Juškaitė (ji pelno vidutiniškai 14 taškų ir yra rezultatyviausia rinktinės žaidėja šiame atrankos turnyre), sunkią traumą patyrusi Gabija Meškonytė (10,5 tšk.) ir Eglė Šikšniūtė (5,5 tšk.).

Tačiau į rinktinę grįžo rudenį nežaidusios Giedrė Labuckienė ir Daugilė Šarauskaitė.

Kelios Lietuvos rinktinės krepšininkės sausio viduryje atstovavo klubams, kovojusiems Europos turnyrų grupių varžybose. G.Labuckienė su Žironos „Spar“ ir Justė Jocytė su Liono ASVEL pateko į Eurolygos ketvirtfinalį, Gintarė Petronytė su Venecijos „Reyer“ – į Europos taurės atkrintamąsias varžybas.

Tuo tarpu Laura Miškinienė (Gdynės „Arka“) ir E.Šikšniūtė („Izmit“) baigė pasirodymą Eurolygoje. Iš Europos taurės turnyro iškrito „Adana“, kuriai atstovauja G.Meškonytė.

Stipriose užsienio lygose šį sezoną galingiausiai žaidžia G.Petronytė ir L.Miškinienė. Jos yra Italijos ir Lenkijos lygose pirmaujančių komandų lyderės.

Italijos lygoje G.Petronytė užima dvyliktąją vietą pagal rezultatyvumą (15,5 tšk.), penktąją – pagal atkovotus kamuolius (10) ir pirmauja pagal blokuotus metimus (1,6). Venecijos komanda laimėjo visas 18 rungtynių.

Lenkijos lygoje L.Miškinienė užima dešimtąją vietą pagal rezultatyvumą (16,5 tšk.) ir pirmauja pagal atkovotus kamuolius (13,1). Gdynės ekipa laimėjo visas 14 rungtynių, bet formaliai užima antrąją vietą, nes žaidė mažiau rungtynių negu Polkovicų CCC. Polkovicų komanda, kuriai atstovauja Kamilė Nacickaitė (vid. 12,4 tšk.), laimėjo 15 iš 16 rungtynių.

Dar rezultatyviau žaidžia E.Šikšniūtė. Ji pagal pelnomus taškus (vid. 17,3) užima 14-ąją vietą Turkijos lygoje. Tačiau Izmito ekipa laimėjo tik 10 iš 18 rungtynių ir užima septintąją vietą.

Vengrijos lygoje pagal atkovotus kamuolius ir blokuotus metimus pirmauja D.Šarauskaitė (12,2 atk.kam., 2,8 bl., 10,7 tšk.). Jos komanda Pėčo „Pinkk“ laimėjo mažiau nei pusę rungtynių (8 iš 17) ir užima septintąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.