EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: T. Sedekerskio rekordas, nuvylęs M. Grigonis ir A. Gudaičio kuriozas

Eurolygos 25-ajame ture tarp Lietuvos krepšininkų daugiausiai taškų pelnė Vitorijos „Baskonia“ puolėjas Rokas Giedraitis. Vis dėlto dar labiau pasižymėjo jo komandos draugas Tadas Sedekerskis, kurio rezultatyvumas pirmą kartą karjeroje buvo dviženklis.

Eurolygoje lietuviams sekėsi skirtingai.<br>Lrytas.lt ir Zalgiris.lt koliažas.
Eurolygoje lietuviams sekėsi skirtingai.<br>Lrytas.lt ir Zalgiris.lt koliažas.
A.Milaknis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Milaknis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis.<br>„Zalgiris.lt“ nuotr.
M.Grigonis.<br>„Zalgiris.lt“ nuotr.
Artūras Gudaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tadas Sedekerskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tadas Sedekerskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eurolygos lietuvių pasirodymai.<br>Lrytas.lt lentelė.
Eurolygos lietuvių pasirodymai.<br>Lrytas.lt lentelė.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 20, 2021, 9:57 AM

Kauno „Žalgirio“ komandoje dešimties taškų ribos nepasiekė nė vienas žaidėjas, Edgaras Ulanovas į krepšį metė tik po sirenos, o netaiklus Artūro Gudaičio baudos metimas buvo paverstas pergalingu jo komandos draugo Kevino Pangoso tritaškiu.

„Žalgiris“

Po beveik trijų savaičių pertraukos Eurolygos rungtynes žaidęs Kauno „Žalgiris“ nebuvo lygiavertis varžovas turnyro lyderei „Barcelona“ komandai. Praėjusį savaitgalį Lietuvos taurę dar kartą iškovojęs „Žalgiris“ ketvirtadienį išvykoje nusileido Ispanijos taurę susigrąžinusiems „Barcelona“ krepšininkams 62:86.

Kauno komanda priešinosi tik pirmąjį kėlinį, po kurio rezultatas buvo lygus 24:24. Tačiau jau antrajame kėlinyje „mėlyni-granatiniai“ pradėjo nesustabdomai tolti, o po pertraukos aikštėje nebebuvo jokios kovos.

„Žalgiris“ šį sezoną didesniu skirtumu pralaimėjo tik kartą. Lapkričio viduryje kauniečiai svečiuose nusileido Tel Avivo „Maccabi“ 57:85.

Nors grįžo traumą išsigydęs Steve‘as Vasturia, Kauno komanda registravo tik 11 krepšininkų. Trūko koronavirusu užsikrėtusio Luko Lekavičiaus, į Lietuvos rinktinę išleisto Mareko Blaževičiaus ir dėl traumos ilgai nežaidžiančio Patricio Garino.

Šeši Lietuvos krepšininkai pelnė truputį daugiau nei pusę komandos taškų – 33 iš 62. Marius Grigonis ir Artūras Milaknis surinko po 8 taškus, Martinas Gebenas ir Rokas Jokubaitis – po 6, Paulius Jankūnas – 3, Karolis Lukošiūnas – 2.

Įdomu, kad taškus pelnė visi vienuolika žalgiriečių, bet nė vieno krepšininko rezultatyvumas nebuvo dviženklis. Rezultatyviausiai žaidęs Nigelas Hayesas įmetė 9 taškus.

24 rungtynes žaidusio „Žalgirio“ sąskaitoje liko 13 pergalių. Lietuvos čempionai iškrito iš pirmojo aštuoneto ir užima devintąją vietą. Kauniečius mažiausiai lenkia po 14 pergalių pasiekę Stambulo „Anadolu Efes“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ bei po 15 rungtynių laimėję Madrido „Real“, Miuncheno „Bayern“ ir Stambulo „Fenerbahce“.

Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ iškovojo 18 pergalių ir užima pirmąją vietą. Artimiausi persekiotojai Milano „Olimpia“ ir Maskvos CSKA laimėjo po 16 kartų.

Kitą savaitę „Žalgiris“ žais du kartus. Antradienį (vasario 23 d.) Kauno krepšininkai nukeltose rungtynėse priims Belgrado „Crvena Zvezda“ komandą, o ketvirtadienį (vasario 25 d.) planinėse 26-ojo turo rungtynėse išvykoje susitiks su „Real“ klubu.

Šią savaitę abu būsimieji „Žalgirio“ varžovai pralaimėjo. „Crvena Zvezda“ namie nusileido „Zenit“ klubui 75:76 (J.Loydas 21, O.Dobričius 13), „Real“ išvykoje pripažino „Valencia“ pranašumą 78:89 (J.Carrollas 20, A.Abalde 13, W.Tavaresas 11).

„Crvena zvezda“ laimėjo tik 7 iš 24 rungtynių ir užima priešpaskutinę 17-ąją vietą.

Legionieriai

Visos trys lietuvių turinčios užsienio komandos šiame ture iškovojo pergales.

Ilgiausią pergalių virtinę Eurolygoje tęsia Stambulo „Fenerbahce“. „Geltoni-mėlyni“ penktadienį savo aikštėje nugalėjo Berlyno ALBA komandą 89:84 ir pasiekė dešimtąją pergalę iš eilės. Nugalėtojų puolėjas Edgaras Ulanovas taškų nepelnė.

Permainingoje dvikovoje pirmaujanti komanda keitėsi septynis kartus: iki pertraukos ilgiau pirmavo svečiai, po pertraukos – šeimininkai. „Fenerbahçe“ tik 36-ąją min. pirmą kartą įgijo dviženklę persvarą, bet ir ji neužtikrino ramios pabaigos. Paskutinėmis minutėmis ALBA dar patampė nervus Turkijos komandai.

Penktadienį su ugnimi žaidė Sankt Peterburgo „Zenit“ krepšininkai, išvykoje dramatiškoje dvikovoje palaužę Belgrado „Crvena Zvezda“ komandą 76:75. „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis pelnė 9 taškus.

Sankt Peterburgo komanda jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą ir ilgai pirmavo apie 10 taškų skirtumu. Vis dėlto paskutiniame ketvirtyje Belgrado ekipa atkūrė intrigą ir persvėrė rezultatą. „Zenit“ pergalę išplėšė tik klaidų kupinoje mačo pabaigoje.

Vitorijos „Baskonia“ ketvirtadienį žaidė nuobodžiausias sezono rungtynes, kuriose išvykoje pirmavo nuo penktosios sekundės iki paskutinės sirenos ir sutriuškino silpniausią Eurolygos komandą „Chimki“ 89:67. Nugalėtojams Rokas Giedraitis pelnė 13 taškų, karjeros rekordą pasiekęs Tadas Sedekerskis – 11 taškų.

„Chimki“ patyrė jau 16-ąjį iš eilės pralaimėjimą.

Vitorijos komanda vėl priartėjo prie „Žalgirio“. „Baskonia“ turi 12 pergalių ir užima 11-ąją vietą.

Lietuviai

Tadas Sedekerskis. „Baskonia“ starto penketo puolėjas buvo nepakeičiamas po abiem krepšiais. Jis išvaikydavo „Baskonia“ baudos aikštelę aplankyti norėjusius varžovus ir pelnydavo taškus vos ne kiekvieną kartą, kai tik gaudavo kamuolį varžovų baudos aikštelėje.

T.Sedekerskis dar pridėjo taiklų tolimą metimą ir pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą. Tiesa, lietuvis neišvengė ir nemalonaus epizodo – gavo bloką nuo tingiausio Eurolygos krepšininko A.Švedo. T.Sedekerskis žaidė 22 min., pelnė 11 taškų (4/6 dvitaškių, 1/1 tritaškio), atkovojo 3 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. Iki šios savaitės T.Sedekerskio rekordas buvo 8 taškai.

Artūras Gudaitis. „Zenit“ vidurio puolėjas rungtynių pradžioje gerai užsiimdavo padėtį ir sumaniai judėjo tiek statydamas užtvaras, tiek išvesdamas iš baudos aikštelės varžovų milžiną O.Kuzmičių. Vis dėlto žaisdamas ilgesnius tarpsnius lietuvis pristigdavo ištvermės ir ne visada sutrukdydavo „Crvena Zvezda“ aukštaūgiams. Likus 31 sek. A.Gudaitis pataikė tik pirmą iš dviejų baudos metimų, bet tai baigėsi gerai, nes „Zenit“ atkovojo kamuolį, o K.Pangosas po kelių akimirkų įmetė, kaip vėliau paaiškėjo, pergalingą tritaškį. A.Gudaitis žaidė 27,5 min., pelnė 9 taškus (2/3 dvitaškių, 5/6 baudų), atkovojo 6 kamuolius, išprovokavo 7 pražangas ir prasižengė 3 kartus.

Rokas Giedraitis. „Baskonia“ puolėjas jau 5-ąją sek. pelnė pirmuosius rungtynių taškus, bet aikštėje judėjo gana vangiai, ypač pirmojoje rungtynių pusėje dengdamas A.Švedą, kuriam beveik nesutrukdė rinkti taškus. Puldamas R.Giedraitis irgi buvo apsnūdęs ir kartą net nepataikė į lanką. Vis dėlto net žaisdamas gerokai žemiau galimybių jis per 27 min. pelnė 13 taškų (1/5 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Martinas Gebenas. P.Jankūnui greitai prasižengus du kartus, M.Gebenas į aikštę buvo įleistas jau pirmojo kėlinio viduryje. Jis ir pats įmetė, ir iki pertraukos neleido įmesti varžovų aukštaūgiams. Vis dėlto antroje rungtynių pusėje po savo krepšiu M.Gebenas nežaidė tvirtai, o ketvirtajame kėlinyje gindamasis pralaimėjo daug mikrodvikovų P.Oriolai. M.Gebenas žaidė 14,5 min. (ilgiausiai šį sezoną), pelnė 6 taškus (3/4 dvitaškių) ir atkovojo 4 kamuolius.

Marius Grigonis. „Žalgirio“ lyderis pirmajame kėlinyje beveik nežiūrėjo į krepšį, bet rasdavo puikius atakos tęsinius ir kūrė progas komandos draugams. Kita vertus, gindamasis jis beveik nesutrukdė per pusę kėlinio 9 taškus surinkusiam C.Higginsui. Nuo antrojo kėlinio M.Grigonis pradėjo daugiau žaisti individualiai, tačiau po pertraukos per ilgai delsdavo, kol nuspręsdavo, ką darys, degino atakos laiką ir pats mėtė labai netaikliai. M.Grigonis per 27,5 min. pelnė 8 taškus (2/5 dvitaškių, 0/5 tritaškių, 4/4 baudų), išprovokavo 7 pražangas ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

M.Grigonis ketvirtą kartą šį sezoną baigė rungtynes nepataikęs nė vieno tritaškio (beje, jis nė vieno tritaškio neįmetė ir per pirmąsias rungtynes su „Barcelona“), taip pat ketvirtą kartą šį sezoną pelnė mažiau nei 10 taškų ir pakartojo karjeros išprovokuotų pražangų rekordą.

Artūras Milaknis. „Žalgirio“ starto penketo gynėjas pirmajame kėlinyje puldamas atsidrudavo ten, kur varžovai jo nelaukdavo, ir keliskart pasinaudojo tuo, kad jį dengęs N.Kalathis buvo visiškai bevertis. A.Milaknis vien per pirmąjį kėlinį pelnė 8 taškus, bet kitoje mačo dalyje buvo nematomas ir taškų sąskaitos nepapildė. Jis žaidė 18,5 min. ir pelnė 8 taškus (1/1 dvitaškio, 2/3 tritaškių).

Paulius Jankūnas. Dvi vienoje varžovų atakoje gautos pražangos pirmojo kėlinio viduryje labai greitai pasodino „Žalgirio“ kapitoną ant suolo. Antrajame kėlinyje P.Jankūnas atrodė keistai sutrikęs, bet prieš pat pertrauką efektingai baigė ataką dvitaškiu su varžovo pražanga. Puolėjas tik po pertraukos pradėjo aktyviau žaisti varžovų aikštės pusėje, bet Kauno komanda tuo metu jau atsiliko per dideliu skirtumu. P.Jankūnas per 10 min. pelnė 3 taškus (1/1 dvitaškio, 1/1 baudos), atkovojo 4 kamuolius ir prasižengė 3 kartus.

Rokas Jokubaitis. Pirmoje rungtynių pusėje R.Jokubaitis gerai keitė atakos ritmą, bet žaidė neagresyviai. Trečiajame kėlinyje jis žymiai pridėjo agresyvumo, tačiau pristigo tikslumo: tiek mesdamas į krepšį, tiek atlikdamas perdavimus. „Žalgirio“ gynėjas žaidė 20,5 min., pelnė 6 taškus (2/4 dvitaškių, 2/4 baudų), perėmė 3 kamuolius, išprovokavo 3 pražangas ir 3 kartus suklydo.

Edgaras Ulanovas. Kiek kartų E.Ulanovas gavo kamuolį varžovų pusėje, turbūt galima suskaičiuoti pirštais. Net kai gaudavo kamuolį, „Fenerbahçe“ puolėjas žaisdavo pasyviai ir vienintelį kartą į krepšį metė trečiojo kėlinio viduryje, bet ir tada paleido kamuolį jau nuaidėjus atakos laiko sirenai, o visą ketvirtąjį kėlinį sėdėjo ant suolo. E.Ulanovas žaidė 14,5 min. ir neatliko nė vieno „legalaus“ metimo.

Karolis Lukošiūnas. Retai žaidžiantis žalgirietis dėl žaidėjų trūkumo į aikštę buvo įleistas jau pirmojo kėlinio pabaigoje, bet buvo silpnoji penketo grandis. Jis prastai įvertindavo padėtį ir greitai rinko pražangas, o komandos puolimą truputį pagyvino tik ketvirtajame kėlinyje. K.Lukošiūnas žaidė 13 min. (ilgiausiai karjeroje), pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio) ir prasižengė 3 kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.