EUROLYGA 2023

LKL klubų vasaris: trofėjumi džiaugėsi „Žalgiris“, bet pralaimėjimų išvengė tik „Rytas“

Vasario mėnesį buvo įteiktas pirmasis Lietuvos krepšinio sezono prizas – Karaliaus Mindaugo taurė. Ją dar kartą iškovojo Kauno „Žalgiris“. Vienintelė per mėnesį nė vieno pralaimėjimo jokiame turnyre nepatyrusi komanda buvo Vilniaus „Rytas“.

 Kauniečiai laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę.<br>G.Šiupario nuotr.
 Kauniečiai laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę.<br>G.Šiupario nuotr.
 Kauniečiai laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę.<br>G.Šiupario nuotr.
 Kauniečiai laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę.<br>G.Šiupario nuotr.
 Kauniečiai laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę.<br>G.Šiupario nuotr.
 Kauniečiai laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę.<br>G.Šiupario nuotr.
Vasario mėnesį „Pieno žvaigždės“ nelaimėjo nė karto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vasario mėnesį „Pieno žvaigždės“ nelaimėjo nė karto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Žibėnas skina pergales.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Žibėnas skina pergales.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Alytaus klubas rodo nagus.<br>G.Šiupario nuotr.
 Alytaus klubas rodo nagus.<br>G.Šiupario nuotr.
 Šiauliečiai laimi retai.<br>G.Šiupario nuotr.
 Šiauliečiai laimi retai.<br>G.Šiupario nuotr.
 Uteniškiai buvo treti KMT finalo ketverte.<br>G.Šiupario nuotr.
 Uteniškiai buvo treti KMT finalo ketverte.<br>G.Šiupario nuotr.
Klaipėdiečiai žaidė KMT finalo ketverte.<br>G.Šiupario nuotr.
Klaipėdiečiai žaidė KMT finalo ketverte.<br>G.Šiupario nuotr.
 Panevėžiečiai iškopė į KMT finalą.<br>G.Šiupario nuotr.
 Panevėžiečiai iškopė į KMT finalą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 1, 2021, 5:18 PM

Nė viena pergale savo gerbėjų nenudžiugino „Prienai“, Pasvalio „Pieno Žvaigždės“ ir Kėdainių „Nevėžis“.

Kauno „Žalgiris“

Vasarį: 7-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 16-2, Lietuvos taurė: 4-0, Eurolyga: 14-12.

Varžovai nesugebėjo nustebinti „Žalgirio“ krepšininkų Karaliaus Mindaugo taurės turnyre. Kauniečiai, kaip ir prognozuota, vasario viduryje laimėjo abejas finalo ketverto rungtynes ir dar metus saugos antrąjį pagal rangą Lietuvos krepšinio prizą.

„Žalgiris“ tvirtai žengia ir Lietuvos lygoje, kurioje vasarį savo sąskaitą papildė keturiomis pergalėmis. Nors kauniečiai artimiausius persekiotojus „Rytą“ ir „Juventus“ lenkia viena pergale, jie žaidė mažiau rungtynių, o pagal pralaimėjimus jų persvara didesnė.

Vis dėlto Lietuvos krepšinio lyderiams svarbiausia – Eurolyga. O tarptautiniame fronte Martino Schillerio penketui iškilo problemų. „Žalgiris“ pralaimėjo dvejas rungtynes išvykose galingiausiems Ispanijos klubams „Barcelona“ ir Madrido „Real“, vasarį tenkinosi vos viena pergale prieš autsaiderę Belgrado „Crvena Zvezda“ ir iškrito iš pirmojo aštuoneto. Tiesa, aštuntoji vieta visai šalia – nuo jos žalgiriečiai atsilieka tik vienu tašku. Tačiau visą kovo mėnesį dėl pergalių, regis, reikės kovoti be traumą patyrusio Artūro Milaknio.

Vilniaus „Rytas“

Vasarį: 3-0.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 15-5, Lietuvos taurė: 0-2, Čempionų lyga: 2-4.

Vilniaus komanda pradėjo kilti į viršų. Nuo tada, kai sausio viduryje atleido trenerį Donaldą Kairį ir paaukštino buvusį jo padėjėją Giedrių Žibėną, „Rytas“ laimėjo visas septynerias rungtynes (skaičiuojant visus turnyrus), o Lietuvos pirmenybėse tęsia aštuonių pergalių virtinę.

Tiesa, vasario mėnesį vilniečiams nereikėjo spręsti labai sudėtingų galvosūkių. Pastarosiose rungtynėse jie nugalėjo apatinėje lentelės dalyje esančias Šiaulių, Kėdainių ir Prienų komandas. Tad tikrieji egzaminai G.Žibėno laukia ateityje.

Ateities egzaminus Vilniaus komanda laikys be amerikiečių Keitho Bensono (vid. 9,4 tšk., 4 atk.kam.) ir Ryano Boatrighto (9,1 tšk.). Šiedu krepšininkai iš „Ryto“ išvyko sužaidę vos po kelerias rungtynes.

Nuo sezono pradžios net aštuonis krepšininkus išregistravęs „Rytas“ sulaukė ir vieno naujoko – priekinę liniją sustiprino kroatas Ivanas Buva. Komandos sirgalius optimistiškai turėtų nuteikti ir sutrumpėjęs traumuotų žaidėjų sąrašas. Į aikštę jau grįžo traumas išsigydę Andrew Goudelockas, Martynas Echodas ir Kristjanas Kitsingas.

Panevėžio „Lietkabelis“

Vasarį: 4-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 14-6, Lietuvos taurė: 3-1, Europos taurė: 2-8.

Panevėžio komanda antrą kartą per penkis sezonus pateko į šalies taurės finalą, tačiau lemiamoje dvikovoje turėjo pripažinti, kad „Žalgirio“ krepšininkai yra stipresni. Kita vertus, antroji vieta Karaliaus Mindaugo taurės turnyre turbūt sustiprins Panevėžio krepšininkų pasitikėjimą savimi prieš svarbiausias kovas LKL pirmenybėse.

LKL pirmenybėse Nenado Čanako komandai dar teks paplušėti, nes ji nukrito į ketvirtąją vietą ir nežymiai – vos viena pergale – atsilieka nuo pagrindinių varžovų iš Vilniaus ir Utenos. Šį atsilikimą nulėmė vasario pradžioje patirtas pralaimėjimas Alytuje. Mėnesio pabaigoje panevėžiečiai atsiskaitė su „Dzūkija“, bet ir antrosios rungtynes su šia komanda paliko nemalonių nuosėdų, nes traumą patyrė Džordže Gagičius. O pačioje žiemos pabaigoje „Lietkabelis“ bent trumpam prarado dar du susižeidusius krepšininkus Vytenį Lipkevičių ir Margirį Normantą.

Naujienos labai nemalonios. Juo labiau kad praėjusį mėnesį „Lietkabelis“ net ir prieš silpnesnius varžovus „Šiaulius“ ir „Pieno Žvaigždes“ laimėjo smarkiai girgždėdamas, o už pergales labiausiai turėjo dėkoti LKL rezultatyviausių žaidėjų sąraše trečiąją vietą užimančiam Kyle‘ui Vinalesui (16,3 tšk.).

Utenos „Juventus“

Vasarį: 4-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 15-6, Lietuvos taurė: 4-1 (1 lyg.).

Po įspūdingos pergalės Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje Utenos krepšininkai garsiai žvangino ginklais ir prieš finalo ketvertą. Vis dėlto ginklai nebuvo pakankamai pagaląsti ir uteniškiai pusfinalyje nusileido „Lietkabeliui“. „Juventus“ tenkinosi tuo, kad pakartojo geriausią rezultatą klubo istorijoje ir taurės turnyre užėmė trečiąją vietą.

LKL pirmenybėse uteniškiai vasarį visas ketverias rungtynes žaidė su lentelės apatinėje pusėje esančiomis komandomis, bet vieną antausį gavo. Mėnesio pradžioje treneris Žydrūnas Urbonas žaibais svaidėsi jo komandai pralaimėjus Šiauliuose.

Kovojant dėl antrosios vietos vos ne lygioje vietoje išbarstyti taškai gali brangiai kainuoti. Vis dėlto „Juventus“ turi nemažai kozirių, tarp kurių kone svariausias – Vaidas Kariniauskas, vasario mėnesį po ilgos pertraukos grįžęs į Lietuvos rinktinę, pakilęs į pirmąją vietą LKL rezultatyviausių žaidėjų sąraše (vid. 17,8 tšk.), užimantis antrąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (6,6) ir trečiąją – pagal išprovokuotas pražangas (4,5).

Alytaus „Dzūkija“

Vasarį: 3-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 7-11, Lietuvos taurė: 3-1.

Rudens pabaigoje ir žiemos pradžioje pertraukas dėl sveikatos krizės padariusi „Dzūkija“ vasario mėnesį žaidė daugiausiai LKL rungtynių, tačiau vis dar yra viena mažiausiai rungtynių žaidusių LKL komandų. Praėjusį mėnesį alytiškiams vytis tvarkaraštį sekėsi visai neblogai – jie pasiekė neplaninę pergalę prieš „Lietkabelį“ ir dukart nugalėjo „Šiaulius“, kuriuos tikriausiai vis dar reikėtų vadinti pagrindiniais varžovais siekiant išvengti paskutinės vietos.

Tiesa, šiuo metu autsaiderės etiketė „Dzūkiją“ turbūt net įžeistų. Alytaus komanda LKL lentelėje pakilo į septintąją vietą, o pagal prarastus taškus apskritai yra penkta.

Vis dėlto priešaky dar daug rungtynių, o „Dzūkijos“ sudėtis yra kone silpniausia. Ir tai visai nesusiję su tuo, kad Alytaus klubas nutraukė sutartį su amerikiečiu Thomasu Dziagwa. Šio gynėjo indėlis buvo labai menkas (2,4 tšk.).

Kita vertus, treneris Nikola Vasilevas šį sezoną iš savo krepšininkų išspaudžia viską ar net daugiau nei viską, o sirgalius džiugina ir nepailstantys veteranai Simas Jasaitis bei Artūras Jomantas, ir kituose klubuose neįvertintas Kristupas Žemaitis, kuris LKL užima trečiąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,1).

Klaipėdos „Neptūnas“

Vasarį: 2-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 8-13, Lietuvos taurė: 1-3, Čempionų lygos atranka: 1-1.

Lietuvos lygoje neliko komandų, neturinčių užsieniečių. Pirmoje sezono pusėje vien iš Lietuvos krepšininkų sudarytas „Neptūnas“ visgi nusprendė ieškoti pastiprinimo ir vasarį pasirašė sutartį su praėjusį sezoną Klaipėdoje jau žaidusiu amerikiečiu Darrinu Dorsey.

Komandos nuotaika buvo nebloga dar prieš atvykstant naujokui. Tiesa, Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverte Tomo Gaidamavičiaus penketas nelaimėjo nė karto, bet šiuo metu „Neptūno“ padėtis tokia, kad dėl pralaimėjimų „Žalgiriui“ ir „Juventus“ nederėtų graužtis, o pergalės prieš lentelės kaimynes „Pieno Žvaigždes“ ir „Dzūkiją“, kurias mėnesio pradžioje klaipėdiečiai nugalėjo Lietuvos lygoje, yra labai vertingos.

„Neptūnas“ šiek tiek nutolo nuo autsaiderių ir kovoja dėl penktosios vietos, tačiau nusiraminti dar anksti. Net šešias komandas, užimančias nuo penktosios iki dešimtosios vietos, skiria vos trys taškai, o iki reguliariojo sezono pabaigos dar liko daugiau nei trečdalis rungtynių.

„Šiauliai“

Vasarį: 1-4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 5-15, Lietuvos taurė: 3-3.

Elvaras Fridrikssonas ryškiai spindi ne vien „Šiauliuose“, bet ir Islandijos rinktinėje, kuriai vasario viduryje padėjo laimėti pasaulio čempionato atrankos preliminaraus etapo grupės varžybas. Tačiau pergalėmis šis gynėjas gali džiaugtis tik gindamas savo šalies garbę. Tuo tarpu su Šiaulių komanda, kuri praėjusį mėnesį į rinktines buvo išleidusi dar du krepšininkus belgą Andy Van Vlietą ir latvį Kasparą Bėrzinį, laimėti pavyksta labai retai.

Tiesa, vasario pradžioje šiauliečiai nudžiugino savo gerbėjus pergale prieš „Juventus“, bet paskui pralaimėjo keturis kartus paeiliui. Ypač skaudžios ir svarbios nesėkmės patirtos kovojant su „Dzūkija“, su kuria Antano Sireikos auklėtiniai susitiko dukart. Pergalių atveju „Šiauliai“ būtų aplenkę alytiškius, bet nė vienas iš dviejų bandymų nebuvo sėkmingas, tad Šiaulių komanda lieka paskutinėje LKL lentelės vietoje.

Kai nėra pergalių, nedžiugina ir aukštos E.Fridrikssono vietos asmeninės statistikos sąrašuose. Islandas yra pirmas pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7,2) ir išprovokuotas pražangas (5,5) bei ketvirtas pagal pelnomus taškus (15,9).

Prienų „CBet“

Vasarį: 0-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 7-15, Lietuvos taurė: 2-2.

Prienų komanda vasarį žaidė tik du kartus ir patyrė du pralaimėjimus aukštesnio lygio varžovams. Bet jei mėnesio pradžioje su „Juventus“ pavyko lygiai kovoti iki paskutinių minučių, tai paskutinį mėnesio savaitgalį „Rytas“ iš Manto Šerniaus komandos nepaliko nė šlapios vietos.

Vasario viduryje „CBet“ liko be lyderio – dėl nesutarimų su klubo vadovais iš Lietuvos išvyko rezultatyviausias LKL krepšininkas Marquisas Wrightas (17,3 tšk., 5,5 rez.perd.). Jis jau antras krepšininkas, kuris šio sezono viduryje išvyko iš „CBet“ užimdamas pirmąją vietą LKL rezultatyviausių žaidėjų sąraše. Rudens pabaigoje ši komanda prarado Regimantą Miniotą (18,5 tšk., 10,5 atk.kam.).

Vasarį su Prienais taip pat atsisveikino Gilvydas Biruta (6,1 tšk.), o vietoj jo buvo pakviestas amerikietis Demetriusas Treadwellas, kuris Lietuvoje kol kas žaidė tik vienerias rungtynes.

„CBet“ žiemą palydėjo būdami aštuntojoje LKL lentelės vietoje, tačiau turi tiek pat pralaimėjimų, kiek ir paskutinę vietą užimantys ir mažiau rungtynių žaidę „Šiauliai“. Rezultatyviausių žaidėjų sąraše penktąją vietą užimančiam Mindaugui Sušinskui (15,1 tšk.) ir jo komandos draugams reikės gerokai paprakaituoti, kad Prienų komanda išgyventų LKL autsaiderių mėsmalėje.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Vasarį: 0-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 8-12, Lietuvos taurė: 4-2.

Prieš porą mėnesių atrodė, kad „Pieno žvaigždžių“ padėtis LKL lentelės viduryje labai tvirta. Dabar taip nebeatrodo. Nuo Naujųjų metų Pasvalio komanda laimėjo vos vienerias iš dešimties rungtynių (skaičiuojant ir dvejas Lietuvos taurės ketvirtfinalio rungtynes) ir pavasarį pradeda devintąją vietą užimantį „Nevėžį“ lenkdama vos dviem taškais.

Vasario mėnesį „Pieno žvaigždės“ nelaimėjo nė karto. Gedimino Petrausko vyrams žaidžiant su „Neptūnu“ ir „Lietkabeliu“ trūko labai nedaug, tačiau lemiamose atkarpose Fortūna jiems atsuko nugarą.

Kovo mėnesį pasvaliečiai žais daug rungtynių su žemesnes vietas užimančiomis komandomis. Šis laikotarpis turėtų parodyti, ar tikrai „Pieno žvaigždes“ galima vadinti tvirtomis LKL vidutiniokėmis.

Kėdainių „Nevėžis“

Vasarį: 0-4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 6-16, Lietuvos taurė: 1-3.

Prieš du mėnesius į Lietuvą atvykęs naujasis „Nevėžio“ treneris Davidas Gale‘as jau galėjo įsitikinti, kad LKL pirmenybėse laimėti nėra paprasta. Kėdainių komandos padėtis vis blogėja – ji nuo lapkričio pradžios, skaičiuojant visus turnyrus, laimėjo vos 1 iš 17 rungtynių, o šiuo metu tęsia penkių pralaimėjimų virtinę.

Nors LKL lentelėje „Nevėžis“ yra priešpaskutinis, jis patyrė daugiau pralaimėjimų negu paskutinę vietą užimantys ir mažiau rungtynių žaidę „Šiauliai“.

Vasario mėnesį „Nevėžis“ pralaimėjo visas ketverias rungtynes. Tiesa, ir varžovai buvo labai stiprūs: „Žalgiris“ (su juo žaidė dukart), „Rytas“ ir „Juventus“.

Šiuo laikotarpiu treneris galėjo paderinti komandos veiksmus, tačiau taktiką reikės vėl koreguoti, nes prie „Nevėžio“ prisidės patyręs naujokas – Brazilijos rinktinės gynėjas Rafaelis Luzas. Jis turėtų tapti gera paspirtimi dabartiniams lyderiams: į LKL rezultatyviausių žaidėjų dešimtuką patenkantiems Sedrickui Barefieldui (16,9 tšk.; antroji vieta) ir Panagiočiui Kalaitzakiui (14,2 tšk.; šeštoji vieta) bei pagal atkovotus kamuolius lygoje pirmaujančiam Juliui Kazakauskui (vid. 8,7).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.