EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai. Visapusis R. Giedraitis, L. Lekavičiaus gimtadienis ir „Žalgirio“ atsarginių šėlsmas

Pastarosiomis savaitėmis ryškiausiai tarp Lietuvos krepšininkų Eurolygoje spindintis Rokas Giedraitis nedarė pertraukos ir 32-ajame ture. Jis sužaidė vienas geriausių karjeros rungtynių ir priartino Vitorijos „Baskonia“ komandą prie atkrintamųjų varžybų. Antradienį sezono rezultatyvumo rekordą pasiekė gimtadienį pažymėjęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Lukas Lekavičius, o paprastai nedaug progų gaunantys Karolis Lukošiūnas ir Martinas Gebenas pagerino arba pakartojo karjeros rekordus.

Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-03-31 12:06

Vis dėlto „Žalgiris“ antradienį prarado galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas. Tuo tarpu be traumuoto Edgaro Ulanovo žaidęs Stambulo „Fenerbahçe“ užsitikrino kelialapį į ketvirtfinalį.

„Žalgiris“

Nors Kauno „Žalgirio“ krepšininkai antradienį nutraukė keturių pralaimėjimų virtinę, jie prarado galimybę patekti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas. Nepalankūs rezultatai kitose arenose lėmė, kad „Žalgirio“ pergalė prieš Berlyno ALBA komandą 96:86 jau buvo pavėluota.

Antradienį „Žalgirio“ arenoje komandos sužaidė dvi skirtingas puses. Iki pertraukos Kaune šeimininkavo svečiai iš Berlyno, kuriems pavyko įgyti 10 taškų persvarą. Tačiau trečiajame kėlinyje vaizdas apsivertė aukštyn kojomis ir „Žalgiris“ varžovus pranoko visa galva. Kauniečiai 27-ąją min. persvėrė rezultatą, o ketvirtajame kėlinyje pirmavo 21 taško skirtumu.

Beje, pirmaujanti komanda šiose rungtynėse keitėsi vos vieną kartą.

Kauno komandoje negalėjo žaisti traumos dar neišsigydęs Artūras Milaknis ir koronavirusu užsikrėtęs Augustine‘as Rubitas. Visi sveiki krepšininkai buvo įtraukti į dvyliktuką.

Septyni Lietuvos krepšininkai antradienį pelnė daugiau nei pusę – 56 iš 96 – komandos taškų. Lukas Lekavičius įmetė 21 tašką, Karolis Lukošiūnas ir Martinas Gebenas – po 12, Marius Grigonis – 6, Rokas Jokubaitis – 5, Paulius Jankūnas ir Marekas Blaževičius – po 0.

Berlyno komandoje žaidė penki vokiečiai. Jie pelnė 19 taškų. Beje, du Vokietijos krepšininkai Maodo Lo ir Johannesas Thiemannas antradienį žaisti negalėjo.

Kauno komanda per 32 turus iškovojo 16 pergalių ir užima 11-ąją vietą. „Žalgiris“, kaip ir dar septynios žemesnes vietas užimančios komandos, nebegali patekti į atkrintamąsias varžybas. Tarp atsiliekančiųjų yra ir Kaune viešėjusi ALBA. Ji iškovojo 11 pergalių ir užima 15-ąją vietą.

Teisę žaisti atkrintamosiose varžybose užsitikrino penkios komandos: „Barcelona“ (laimėjo 23 iš 32 rungtynių), Maskvos CSKA (21 iš 31), Stambulo „Anadolu Efes“ (21 iš 32), Milano „Olimpia“ ir Stambulo „Fenerbahçe“ (po 20 iš 32).

Dėl likusių trijų kelialapių kovoja penkios komandos: Miuncheno „Bayern“ (19 iš 32), Vitorijos „Baskonia“, Madrido „Real“ (po 18 iš 32), „Valencia“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ (po 17 iš 31).

Kitas rungtynes „Žalgiris“ žais jau ketvirtadienį. Kauniečių varžovė bus kita Vokietijos komanda „Bayern“, o krepšininkai susitiks Bavarijos sostinėje.

Dėl vietos ketvirtfinalyje kovojantis „Bayern“ antradienį savo aikštėje žaidė labai svarbias rungtynes su „Fenerbahce“ klubu ir pralaimėjo 68:77 (W.Baldwinas 20, P.Zipseris 12, V.Lučičius 11).

Legionieriai

„Žalgirio“ aritmetines galimybes antradienį nubraukė Vitorijos „Baskonia“, išvykoje sutriuškinusi Atėnų „Panathinaikos“ klubą 97:82. Vitorijos komandoje rezultatyviausiai žaidė 25 taškus pelnęs Rokas Giedraitis. Tadas Sedekerskis prie pergalės pridėjo 4 taškus.

„Baskonia“ trumpai atsiliko tik rungtynių pradžioje, bet jau antrajame kėlinyje pirmą kartą įgijo dviženklę persvarą, o nuo 22-osios min. visą laiką pirmavo dviženkliu skirtumu.

Vitorijos komanda iš pirmojo aštuoneto išstūmė Sankt Peterburgo „Zenit“ klubą, kuris namie pralaimėjo Maskvos CSKA komandai 74:86. „Zenit“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis pelnė tik 2 taškus.

Sankt Peterburgo krepšininkai nė karto nepirmavo. Tiesa, šeimininkai iki pertraukos atsiliko nedideliu skirtumu, o antrajame kėlinyje net lygino rezultatą, bet antroje rungtynių pusėje CSKA beveik visą laiką pirmavo apie 10 taškų.

Trečias iš eilės rungtynes praleido Stambulo „Fenerbahçe“ puolėjas Edgaras Ulanovas. Be jo žaidusi Stambulo komanda išvykoje iškovojo gyvybiškai svarbią pergalę prieš Miuncheno „Bayern“ klubą 77:68 ir užsitikrino kelialapį į atkrintamąsias varžybas.

Iki pertraukos „Fenerbahçe“ ir „Bayern“ žaidė labai lygiai, o pirmaujanti komanda keitėsi septynis kartus. Vis dėlto paskutinėje antrojo kėlinio atakoje Stambulo krepšininkai persvėrė rezultatą, o trečiajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą, kurios nebeprarado.

Lietuviai

Rokas Giedraitis. „Baskonia“ puolėjas jau pirmoje rungtynių atakoje prasiveržęs pelnė taškus iš po krepšio ir aštriais prasiveržimais draskė varžovų gynybą visas rungtynes. R.Giedraitis buvo nepakeičiamas ir rengiant greitas atakas, kurias komanda keliskart pradėjo lietuviui perėmus kamuolį arba padėjus jį perimti. Kad R.Giedraičio žaidimas būtų visiškai visapusis, iki trečiojo kėlinio vidurio trūko tolimų metimų, bet galiausiai jis pasitelkė ir šį žaidimo elementą.

R.Giedraitis per 34 min. pelnė 25 taškus (5/7 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 3/4 baudų), atliko 5 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 5 pražangas, atkovojo 4 kamuolius ir perėmė 3 kamuolius. Jis trečią kartą šį sezoną pelnė 20 ar daugiau taškų (jo sezono ir karjeros rekordas – 26 taškai, sezono vidurkis – 12,3 tšk.).

Lukas Lekavičius. Gynėjas per 27-ąjį gimtadienį į aikštę buvo įleistas pirmojo kėlinio viduryje, bet per porą atakų nepataikė dviejų metimų balionu. Iš pradžių jam prastai sekėsi ir gintis – L.Lekavičius pralaimėjo kelias dvikovas ūgio ir jėgos pranašumu pasinaudojusiam J.Grangeriui. Vis dėlto žalgirietis jau pirmajame kėlinyje atrišo varžovų krepšį ir taikliai atakavo tiek iš toli, tiek iš vidutinio nuotolio, gerai pastebėdavo laisvus komandos draugus. Jis žaidė 21,5 min., pelnė 21 tašką (3/7 dvitaškių, 5/5 tritaškių), atliko 5 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 3 kamuolius ir 3 kartus prasižengė.

L.Lekavičius pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą. Jo karjeros rekordas – 29 taškai (2017 m. vasarį per rungtynes su Bambergo klubu), o šio sezono vidurkis – 7,8 taško.

Martinas Gebenas. Vidurio puolėjas puikiai užsiimdavo padėtį varžovų baudos aikštelėje ir, gavęs kamuolį, naudodavosi poziciniu pranašumu. M.Gebenas tvirtai žaidė ir po savo krepšiu, o jam įėjus į aikštę trečiajame kėlinyje, „Žalgiris“ pradėjo svarbiausią spurtą. M.Gebenas per 16,5 min. pelnė 12 taškų (5/5 dvitaškių, 2/3 baudų), atkovojo 4 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 3 pražangas. Jis pakartojo karjeros rezultatyvumo rekordą, kurį pasiekė praėjusių metų vasarį per rungtynes su „Olympiakos“ klubu, ir pasiekė karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą.

Karolis Lukošiūnas. Pirmojo kėlinio pabaigoje į aikštę įleistas gynėjas daug bėgiojo ir greitai pataikė pirmąjį tritaškį, bet jo dengiamas M.Erikssonas žaidė taip, tarsi jo niekas nedengtų. Trečiajame kėlinyje K.Lukošiūnas įsismagino taip, kad mėtė lyg per treniruotę, ir dviem tritaškiais sukrovė lemiamą Kauno komandos persvarą. K.Lukošiūnas per 14 min. pelnė 12 taškų (0/1 dvitaškio, 4/4 tritaškių) ir dukart pagerino asmeninį rezultatyvumo rekordą (jo rekordas buvo 6 taškai).

Tadas Sedekerskis. „Baskonia“ starto penketo puolėjas pirmoje varžovų atakoje prasižengė, tačiau vėliau gindamasis beveik nedarė net mažų klaidų. Nors T.Sedekerskis mesdavo retai, puolimo nestabdydavo ir, gavęs progą, lipdavo varžovams ant galvų. Jis žaidė 29,5 min., pelnė 4 taškus (2/2 dvitaškių), atkovojo 4 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir 4 kartus prasižengė.

Paulius Jankūnas. Antras iš eilės rungtynes starto penkete pradėjęs „Žalgirio“ kapitonas retai atsidurdavo atakų smaigalyje, bet laiku pastebėdavo atsidengusius komandos draugus ir gerai gynė savo baudos aikštelę. P.Jankūnas žaidė 21 min., taškų nepelnė (0/2 dvitaškių), atkovojo 8 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Rokas Jokubaitis. Nuo pirmojo kėlinio vidurio žaidęs gynėjas greitai prasižengė du kartus ir pirmoje rungtynių pusėje puolimui dirigavo labai neužtikrintai. Trečiajame kėlinyje jis nusprendė imtis iniciatyvos ir pataikė du metimus, tačiau po to atakavo netaikliai ir padarė porą apmaudžių klaidų. R.Jokubaitis per 18,5 min. pelnė 5 taškus (1/6 dvitaškių, 1/1 tritaškio), atkovojo 3 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Artūras Gudaitis. „Zenit“ starto penketo vidurio puolėjui varžovai leido panaudoti tik nedidelę dalį jo galios. Nors A.Gudaitis po krepšiais aktyviai stumdėsi su M.Ericu, geros padėties neužsiimdavo ir buvo atkirstas nuo komandos draugų. Lietuvis žaidė tik pirmajame bei trečiajame kėliniuose, per 10 min. pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių) ir atkovojo vos 1 kamuolį.

Marius Grigonis. Nepakeičiamas „Žalgirio“ starto penketo gynėjas žaidė be ūpo. Jis antrose iš eilės rungtynėse nepataikė baudos metimo iš šios statistikos kategorijos lentelėje nukrito iš pirmosios į trečiąją vietą, trečiojo kėlinio pirmąją minutę prasižengė trečiąjį kartą, atliko vos vieną metimą žaidžiant (35-ąją min.) ir 36-ąją min. paliko aikštę dėl penktos pražangos. M.Grigonis antrą kartą šį sezoną nebaigė rungtynių dėl penkių pražangų, šeštą kartą šį sezoną pelnė mažiau nei 10 taškų ir žaidė trumpiausiai šį sezoną.

Kauno komandos lyderis per 19 min. pelnė 6 taškus (1/1 tritaškio, 3/4 baudų), išprovokavo 3 pražangas ir prasižengė 5 kartus. M.Grigonio sezono vidurkis – 13,9 taško.

Marekas Blaževičius. Jauniausias žalgirietis į aikštę buvo įleistas likus 2 min. iki sirenos ir geros progos mesti į krepšį nesusikūrė. Jis taškų nepelnė (0/1 dvitaškio). M.Blaževičius žaidė pirmą kartą nuo sausio pradžioje triuškinamai laimėtų rungtynių su „Chimki“ klubu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.