EUROLYGA 2023

Nuo 1 iki 37 – „Žalgirio“ ir Lietuvos krepšininkų sezonas Eurolygoje pro skaičių prizmę

Kiek žiūrovų šį sezoną apsilankė „Žalgirio“ arenoje, kurioje statistikos kategorijoje antrąją vietą užėmė Marius Grigonis, kuris Lietuvos krepšininkas žaidė ilgiausiai, su kuriomis komandomis Kauno „Žalgiris“ žaidė geriausiai, keli žalgiriečiai nepraleido nė vienų rungtynių?

Kauniečiai laimėjo 17 iš 34 rungtynių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai laimėjo 17 iš 34 rungtynių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai laimėjo 17 iš 34 rungtynių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai laimėjo 17 iš 34 rungtynių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Kurtinaitis neteko darbo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Kurtinaitis neteko darbo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius iškovojo daugiausia pergalių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius iškovojo daugiausia pergalių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 13, 2021, 4:32 PM

Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus rasite įdomiausių Eurolygos sezono lietuviškų skaičių rinkinyje.

1

Pirmąją vietą Eurolygos reguliariajame sezone užėmė „Barcelona“, kurią pirmą sezoną treniruoja Šarūnas Jasikevičius. Barselonos krepšininkai laimėjo 24 iš 34 rungtynių ir ketvirtfinalyje kovos su Sankt Peterburgo „Zenit“ klubu.

2

Atkrintamosiose varžybose galės žaisti tik du Lietuvos krepšininkai: Edgaras Ulanovas iš Stambulo „Fenerbahçe“ ir Artūras Gudaitis iš Sankt Peterburgo „Zenit“.

Abi šios komandos reguliariajame sezone iškovojo po 20 pergalių. „Fenerbahçe“ užėmė septintąją vietą ir ketvirtfinalyje žais su Maskvos CSKA, „Zenit“ užėmė aštuntąją vietą ir susitiks su „Barcelona“. Atkrintamosios varžybos prasidės balandžio 20 dieną.

3

Dėl sveikatos saugumo taisyklių žiūrovai į „Žalgirio“ areną šį sezoną buvo leidžiami tik trejose rungtynėse. Per jas krepšininkų kovas gyvai pamatė 10,4 tūkst. žmonių. Vis dėlto būtent Kaune pasiektas šio Eurolygos sezono lankomumo rekordas. Lietuvos čempionų rungtynes su „Valencia“ stebėjo 5131 žiūrovas, su „Anadolu Efes“ – 5011 žiūrovų. Per trečias rungtynes su „Real“ klubu įleisti 239 sirgaliai.

Nė viename kitame mieste 5 tūkstančių žiūrovų riba nebuvo pasiekta. Visas rungtynes su žiūrovais žaidė tik CSKA, kurio areną per sezoną aplankė 53,3 tūkst. žmonių (vid. 3,3 tūkst.).

4

Spalio mėnesį Marius Grigonis tapo ketvirtuoju „Žalgirio“ krepšininku, išrinktu geriausiu Eurolygos mėnesio žaidėju. Kauno komanda sezono pradžioje laimėjo 5 iš 6 rungtynių, o M.Grigonis spalį pelnydavo 15,5 taško ir tuo metu Eurolygos rezultatyviausių žaidėjų lentelėje užėmė septintąją vietą.

Anksčiau geriausio Eurolygos mėnesio krepšininko laurus buvo nuskynę trys žalgiriečiai: 2007 metų gruodį – Marcus Brownas, 2017 metų gruodį – Paulius Jankūnas, 2018 metų balandį – Brandonas Daviesas.

5

„Žalgirio“ lyderis M.Grigonis atlikdamas baudos metimus per sezoną suklydo vos 5 kartus. Jis pataikė 85 iš 90 baudų (94,4 proc.) ir pagal šį rodiklį Eurolygoje užėmė antrąją vietą. Truputį taikliau baudas mėtė tik „Fenerbahçe“ gynėjas Nando De Colo (pataikė 93 iš 98 arba 94,9 proc.).

Pagal tritaškių taiklumą penktąją vietą užėmė Lukas Lekavičius, kuris pataikė lygiai pusę tolimų metimų (25 iš 50). Kiti žalgiriečiai ir užsienio klubuose žaidžiantys lietuviai į asmeninės statistikos lyderių penketus nepateko.

6

Lapkritį ir gruodžio pradžioje „Žalgiris“ pralaimėjo šešerias iš eilės rungtynes. Tamsiausiu sezono laikotarpiu Kauno komanda nusileido Madrido „Real“, Tel Avivo „Makabi“, Maskvos CSKA, Milano „Olimpia“, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir „Barcelona“ krepšininkams.

Tačiau iškart po to „Žalgiris“ nuo gruodžio vidurio iki sausio vidurio iškovojo šešias iš eilės pergales. Lietuvos krepšinio lyderiai įveikė Atėnų „Panathinaikos“, Vitorijos „Baskonia“, Stambulo „Fenerbahçe“, Miuncheno „Bayern“, Berlyno ALBA ir „Chimki“ komandas.

7

Pernai iš „Žalgirio“ į „Fenerbahçe“ perėjęs Edgaras Ulanovas net septyneriose rungtynėse nepelnė nė taško. Puolėjo vidurkis šį sezoną buvo 4,5 taško – vos ne dukart blogesnis negu praėjusį sezoną Kauno komandoje (jis tuomet pelnydavo 8,3 taško).

E.Ulanovas šį sezoną žaidė 28 rungtynes, o pastarosiomis savaitėmis nerungtyniavo dėl traumos.

8

Rokas Giedraitis buvo aštuntas pagal aikštėje praleistą laiką. „Baskonia“ puolėjas žaisdavo vidutiniškai 28,8 minutės. Retai keičiamas buvo ir Marius Grigonis, žaisdavęs 27,6 minutės ir pagal šį rodiklį Eurolygoje užėmęs 13-ąją vietą.

9

Devyni „Žalgirio“ krepšininkai žaidė daugiau nei 30 rungtynių: Marius Grigonis, Paulius Jankūnas ir Thomasas Walkupas – po 34, Lukas Lekavičius, Martinas Gebenas ir Nigelas Hayesas – po 33, Joffrey Lauvergne‘is – 32, Rokas Jokubaitis ir Augustine‘as Rubitas – po 31.

M.Grigonis ir Th.Walkupas visas 34 rungtynes pradėjo Kauno komandos starto penkete.

Tarp keturių dešimčių Eurolygos krepšininkų, kurie šį sezoną nepraleido nė vienerių rungtynių, buvo ir „Baskonia“ puolėjas Rokas Giedraitis.

10

„Žalgiris“ žaisdamas savo aikštėje laimėjo 10 iš 17 rungtynių. Išvykose Kauno komanda iškovojo 7 pergales ir patyrė 10 pralaimėjimų.

Žalgiriečiai šį sezoną nė karto neįveikė „Barcelona“, Madrido „Real“, Milano „Olimpia“, Maskvos CSKA, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Tel Avivo „Makabi“ komandų, bet po du kartus nugalėjo Pirėjo „Olympiakos“, Atėnų „Panathinaikos“, „Chimki“, Belgrado „Crvena Zvezda“, Vilerbano ASVEL ir Berlyno ALBA ekipas.

Su kitomis penkiomis komandomis kauniečiai pasidalijo po pergalę. Vienintelė varžovė, su kuria kovojant nesuveikė namų sienų veiksnys, buvo „Valencia“. „Žalgiris“ jai pralaimėjo namie, bet nugalėjo Valensijoje.

11

„Žalgiris“ reguliariajame sezone užėmė 11-ąją vietą. Tai – žemiausia Kauno komandos vieta nuo tada, kai Eurolygos rengėjai pertvarkė turnyrą ir pradėjo rengti ilgą reguliarųjį sezoną. 2017 metais kauniečiai užėmė 10-ąją vietą, 2018 metais – šeštąją, 2019 metais – aštuntąją, o nebaigtame praėjusiame sezone – devintąją.

Kita vertus, „Žalgiris“ daugiau pergalių per vieną sezoną iškovojo tik kartą – 2017-2018 metų sezone, kuriame pateko į finalo ketvertą. Tą sezoną kauniečiai laimėjo 22 iš 36 rungtynių (reguliariajame sezone – 18 iš 30, atkrintamosiose varžybose – 4 iš 6).

2018-2019 metų sezone, kuriame antrą kartą pateko į ketvirtfinalį, „Žalgiris“ laimėjo 16 iš 34 rungtynių (reguliariajame sezone – 15 iš 30, ketvirtfinalio serijoje – 1 iš 4).

Šį sezoną „Žalgiris“ laimėjo 17 iš 34 rungtynių.

13

Lietuvos krepšininkai šį sezoną 13 kartų per rungtynes pelnė 20 ar daugiau taškų. Penkis kartus šią ribą pasiekė Marius Grigonis, keturis – Rokas Giedraitis, po du – Lukas Lekavičius ir Artūras Gudaitis.

Trys iš šių krepšininkų šį sezoną pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordus. R.Giedraitis asmeninio rekordo kartelę pakėlė iki 26 taškų, M.Grigonis ir A.Gudaitis – iki 25 taškų. L.Lekavičiaus sezono rekordas buvo 21 taškas, o karjeros rekordą jis pasiekė, kai 2017 metų pradžioje įmetė 29 taškus.

14

Eurolygos klubuose šį sezoną buvo registruoti 14 Lietuvos krepšininkų. Dvylika lietuvių buvo paraiškose nuo sezono pradžios, o žiemos pabaigoje „Žalgiris“ papildomai įregistravo du dublerių komandos žaidėjus. Tiesa, 17-metis Paulius Murauskas nė karto nepateko į dvyliktuką, o 19-metis Mantas Rubštavičius pirmą kartą buvo registruotas per paskutines sezono rungtynes. Treneris M.Schilleris likus 2 minutėms iki reguliariojo sezono pabaigos įleido jaunuolį į aikštę ir jis pelnė pirmuosius 2 taškus.

17

Marius Grigonis rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų lentelėje užėmė 17-ąją vietą. „Žalgirio“ lyderis pelnydavo 13,4 taško (457 taškus per 34 rungtynes).

21-ąją vietą tarp rezultatyviausių turnyro krepšininkų užėmė Rokas Giedraitis (12,7 tšk.), 52-ąją – Artūras Gudaitis (9,9 tšk.).

Kauno komandoje, be M.Grigonio, rezultatyviausiai žaidė Joffrey Lauvergne‘is (10,7 tšk.), Nigelas Hayesas (9,5 tšk.), Lukas Lekavičius (8,2 tšk.), Thomasas Walkupas (8,2 tšk.), Augustine‘as Rubitas (8,1 tšk.) ir Rokas Jokubaitis (7 tšk.).

18

P.Jankūnas baigė 18-ąjį Eurolygos sezoną, iš kurių 17 praleido „Žalgiryje“. Balandžio pabaigoje 37-ąjį gimtadienį pažymėsiantis puolėjas per karjerą žaidė 375 rungtynes, pelnė 3178 taškus ir atkovojo 1965 kamuolius. Visų laikų Eurolygos lentelėse jis yra pirmas pagal žaistas rungtynes ir atkovotus kamuolius, trečias pagal aikštėje praleistas minutes (8174), penktas pagal pelnytus taškus, pataikytus dvitaškius (998), pataikytus baudos metimus (738) ir išprovokuotas pražangas (1024).

„Žalgirio“ kapitonas paskelbė, kad tęs karjerą ir kitą sezoną, bet rezultatyviausi Eurolygos krepšininkai jam nepavejami. Vasilis Spanoulis per karjerą pelnė 4455 taškus, Juanas Carlosas Navarro – 4152, Nando De Colo – 3518, Giorgos Printezis – 3474.

20

Sezono viduryje darbo netekęs Rimas Kurtinaitis vadovavo „Chimki“ komandai 20 rungtynių. Per jas Pamaskvio krepšininkai iškovojo vos dvi pergales.

Chimkų komandoje R.Kurtinatis dirbo dvejus metus – nuo 2019 metų sausio iki 2021 metų sausio.

21

Kauno komanda šiuolaikinėje Eurolygoje žaidė 21-ąjį sezoną. „Žalgiris“ yra viena iš keturių komandų, kurios nuo 2000 metais įvykusio Europos krepšinio skilimo nepraleido nė vieno Eurolygos sezono. Kitos trys komandos – „Barcelona“, Vitorijos „Baskonia“ ir Pirėjo „Olympiakos“.

29

Joffrey Lauvergne‘is per rungtynes su „Chimki“ komanda pelnė 29 taškus. Tai – šio sezono „Žalgirio“ žaidėjų rezultatyvumo rekordas. Per šias 18-ojo turo rungtynes prancūzas taip pat atkovojo 9 kamuolius ir surinko 38 naudingumo balus. Jis buvo pripažintas naudingiausiu turo krepšininku.

„Žalgirio“ žaidėjai šį sezoną dukart buvo pripažinti naudingiausiais turo krepšininkais. 6-ajame ture naudingiausiu tapo Marius Grigonis, per rungtynes su Vilerbano ASVEL ekipa pelnęs 25 taškus ir surinkęs 27 naudingumo balus.

37

Gruodžio mėnesį „Žalgiris“ savo arenoje sutriuškino Stambulo „Fenerbahçe“ komandą 37 taškų skirtumu 99:62. Kauniečiai pakartojo savo didžiausios pergalės šiuolaikinėje Eurolygoje rekordą. Tokiu pačiu 37 taškų skirtumu Kauno krepšininkai 2012 metų lapkritį nugalėjo Vitorijos „Baskonia“ komandą 82:45.

Rezultatyviausiai šį sezoną „Žalgiris“ žaidė per rungtynes namie su „Chimki“ komanda, kurią nugalėjo 102:75. Tai buvo vienintelės rungtynės, kuriose kauniečių rezultatyvumas buvo triženklis.

Įmesti šimto taškų į „Žalgirio“ krepšį šį sezoną nepavyko nė vienai komandai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.