EUROLYGA 2023

Eurolygoje išaušo lemiamų kovų metas: ekspertai įvardino didžiausias „Top 8“ etapo intrigas

Eurolygoje išaušo lemiamų kovų metas. Savo kelionę dėl trofėjaus tęsia aštuoni stipriausi Senojo žemyno klubai. Nuo antradienio startuosiančiose atkrintamosiose varžybose komandos aiškinsis, kurios yra verčiausios atsidurti galingiausiųjų ketverte.

Kovą dėl Eurolygos titulo tęsia aštuoni stipriausi turnyro klubai.<br>Lrytas.lt montažas.
Kovą dėl Eurolygos titulo tęsia aštuoni stipriausi turnyro klubai.<br>Lrytas.lt montažas.
Š.Jasikevičius ir N.Mirotičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičius ir N.Mirotičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Jamesas CSKA ekipą paliko sezono viduryje.<br>KKF Scanpix Baltics nuotr.
M.Jamesas CSKA ekipą paliko sezono viduryje.<br>KKF Scanpix Baltics nuotr.
J.Vesely pasirodymas atkrintamosiose varžybose yra pakibęs ant plauko.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Vesely pasirodymas atkrintamosiose varžybose yra pakibęs ant plauko.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Stambulo klubas įsisiautėjo antroje sezono pusėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Stambulo klubas įsisiautėjo antroje sezono pusėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis.<br>ZUMMAPRESS/Scanpix nuotr.
A.Gudaitis.<br>ZUMMAPRESS/Scanpix nuotr.
E.Messina ir A.Trinchieri karštu būdu pasižymintys italai.<br>Scanpix ir lrytas.lt koliažas.
E.Messina ir A.Trinchieri karštu būdu pasižymintys italai.<br>Scanpix ir lrytas.lt koliažas.
Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Purlys ir Mindaugas Brazys.<br>Lrytas.lt koliažas.
Tomas Purlys ir Mindaugas Brazys.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 20, 2021, 10:01 AM, atnaujinta Apr 20, 2021, 10:32 AM

Prie „Top 8“ etapo starto linijos stovi: Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ (1 vieta reguliariajame sezone), turnyro titulą ginanti Maskvos CSKA (2), Turkijos puolimo mašina Stambulo „Anadolu Efes“ (3), po ilgo laiko vėl apie save priminusi Milano „Olimpia“ (4), šio sezono išsišokėlė Miuncheno „Bayern“ (5), netekčių išretintas, tačiau niekada nepasiduodantis Madrido „Real“ (6), antroje sezono pusėje pabudusi ir Edgarą Ulanovą savo gretose turinti Stambulo „Fenerbahce“ (7) ir paskutinį atkrintamųjų varžybų bilietą gavusi ir istorinį sezoną žaidžianti Artūro Gudaičio atstovaujama Sankt Peterburgo „Zenit“ (8).

Aštuonios stipriausios reguliaraus sezono komandos pagal savo užimtas pozicijas buvo paskirstytos į keturias poras.

Jose bus kovojama serijoje iki trijų pergalių. Pirmojo ketverto komandos pirmąsias dvejas rungtynes žais namų aikštelėse.

Portalas lrytas.lt kartu su krepšinio ekspertais bei treneriais Tomu Purliu ir Mindaugu Braziu apžvelgė laukiančias atkrintamųjų varžybų dvikovas bei pasidalino savo mintimis prieš artėjantį „Top 8“ etapą.

„Barcelona“ (1 vieta) – „Zenit“ (8)

Tarpusavio rungtynių istorija.

2020 m. spalio 9 diena (Sankt Peterburgas). Pergalę 74:70 šventė „Zenit“.

2021 m. sausio 26 diena (Barselona). Pergalę 85:81 šventė „Barcelona“.

Ryškiausi komandų lyderiai:

„Barcelona“: Nikola Mirotičius. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 16,9 taško, atkovoja po 6,3 kamuolio ir renka po 21,9 naudingumo balo.

„Zenit“: Kevinas Pangosas. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 13,1 taško, atlieka po 6,6 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 14,3 naudingumo balo.

Eurolygos reguliaraus sezono nugalėtoja tapusi „Barcelona“ pati pirmoji užsitikrino vietą stipriausiųjų aštuonete, tuo tarpu Sankt Peterburgo klubas į turnyro aštuonetą įšoko paskutinėmis akimirkomis.

Nors „Zenit“ šiame sezone sykį ant menčių paguldė katalonus, tačiau abu krepšinio ekspertai neabejoja, kad šioje „Top 8“ etapo poroje bus mažiausiai intrigos ir Š.Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ turėtų prasibrauti į Eurolygos finalinį ketvertą.

T.Purlys: „Serijoje iki trijų pergalių maksimumas, ką gali pasiekti „Zenit“ yra viena pergalė. „Barcelona“ keletą paskutiniųjų rungtynių žaidė ne pilnos sudėties, prie komandos taip pat prisijungė ir Pau Gasolis, kuris atlieka daug nematomo darbo ir dar labiau sustiprina priekinę liniją.

„Barcelona“ yra aiškus ne tik šios poros, bet ir visos Eurolygos favoritas.“

Spėjimas: „Barcelona“ laimės seriją – 3:1.

M.Brazys: „Akivaizdu, kad „Zenit“ nepasiduos ir bandys įkąsti savo varžovams, tačiau „Barcelona“ yra akivaizdi poros favoritė. Galbūt „Zenit“ ir pavyks iškovoti vieną pergalę, tačiau didesnių staigmenų laukti nereikėtų.“

Spėjimas: „Barcelona“ laimės seriją – 3:1.

Maskvos CSKA (2) – Stambulo „Fenerbahce“ (7)

Tarpusavio rungtynių istorija.

2020 m. spalio 14 diena (Stambulas). Pergalę po pratęsimo 78:77 šventė CSKA.

2021 m. sausio 22 diena (Maskva). Pergalę 89:83 šventė „Fenerbahce“.

Ryškiausi komandų lyderiai:

CSKA: Willas Clyburnas. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 13,1 taško, atkovoja po 3,6 kamuolio ir renka po 12,7 naudingumo balo.

„Fenerbahce“: Nando De Colo. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 15,5 taško, atlieka po 4,1 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 18,9 naudingumo balo.

Sezoną blankiai pradėjusi Stambulo ekipa prie komandos prisijungus Marko Guduričiui pakeitė savo veidą. Atvykus serbui „Fenerbahce“ iškovojo net 10 pergalių iš eilės ir žaibiškai atsispyrė nuo turnyrinės lentelės dugno.

Itin skirtingas dvi sezono puses išgyveni ir Maskvos CSKA ekipa. Mike'o Jameso į priekį vedami raudonarmiečiai kurį laiką rikiavosi pirmoje turnyrinės lentelės pozicijoje, tačiau kiek vėliau pasipylė problemos, kurios išmušė Maskvos klubą iš vėžių.

Dėl peties traumos iki sezono pabaigos iškrito vidurio puolėjas Nikola Milutinovas. Po konflikto su treneriu Dimitriu Itoudžiu išsiskyrė CSKA ir M.Jameso keliai.

Išsibalansavęs Rusijos klubas Eurolygos reguliarųjį sezoną baigė antroje pozicijoje, tačiau yra stipriai pažeidžiamas.

Į atkrintamąsias varžybas su problemomis žengia ir „Fenerbahce“. Prieš pat reguliaraus sezono pabaigą čiurnos traumą patyrė vienas iš komandos lyderių Janas Vesely. Vis dar nėra tiksliai aišku, kada aukštaūgis iš Čekijos sugrįš į Stambulo ekipos gretas.

Milžinišką smūgį turkams prieš pat Eurolygos atkrintamąsias varžybas smogė ir COVID-19 – praėjusios savaitės pabaigoje „Fenerbahce“ pranešė, kad tarp septynių klubo narių, kurie užsikrėtė virusu, penki yra komandos žaidėjai.

Vis dėlto nepaisant patirtų netekčių, Stambulo ekipa neketina atidėti trečiadienį Maskvoje vyksiančių pirmųjų serijos rungtynių.

Lrytas.lt kalbinti krepšinio ekspertai taip pat pabrėžė stipriai komandoms smogusias netektis ir prognozuoja itin atkaklų šių dviejų Europos milžinų mūšį.

T.Purlys: „CSKA yra viena iš tų komandų, kurią norėtų gauti bet kuri antrojo ketverto ekipa. Maskvos klubas rungtyniauja be dviejų savo lyderių – N.Milutinovo ir M.Jameso ir be jų komanda tikrai neatrodo taip gerai.

Labai daug kas priklausys nuo J.Vesely. Jei jis žais, tada poros favoritu tampa Stambulo „Fenerbahce“, tačiau jeigu ne – abiejų komandų galimybės taps apylygės.

Tai bus labai intriguojanti ir visų penkerių rungtynių pareikalauti galinti serija.“

Spėjimas: Serijos rezultatas – 2:2. Poros nugalėtoją lems J.Vesely faktorius.

M.Brazys: „Šioje serijoje esminiu lūžiu taps J.Vesely. Daug kas priklausys, ar jis grįš, o jei grįš, tai kokia bus jo forma. Tai yra labai svarbus, per dvi pozicijas galintis žaisti krepšininkas.

Čekas buvo labai geras papildymas gynėjui N.De Colo. Iš rikiuotės iškritus J.Vesely, prancūzui tapo kur kas sunkiau ir jis buvo priverstas dažniau imtis iniciatyvos svarbiu momentu.

Kai nebėra balanso – varžovams tampa lengviau, nes padidėja koncentracija ties N.De Colo. J.Vesely faktorius yra milžiniškas. Jei jis grįš – ši serija taps labai įdomi, tačiau poros favoritu vis tiek laikyčiau Maskvos klubą.“

Spėjimas: CSKA laimės seriją – 3:2.

Stambulo „Anadolu Efes“ (3) – Madrido „Real“ (6)

Tarpusavio rungtynių istorija.

2020 m. gruodžio 29 diena (Stambulas). Pergalę 73:65 šventė „Real“.

2021 m. kovo 30 diena (Madridas). Pergalę 108:83 šventė „Anadolu Efes“.

Ryškiausi komandų lyderiai:

„Anadolu Efes“: Vasilije Micičius. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 16,1 taško, atlieka po 5 rezultatyvius perdavimus ir renka po 17,1 naudingumo balo.

„Real“: Walteris Tavaresas. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 11,5 taško, atkovoja 8 kamuolius ir renka po 18,5 naudingumo balo.

Eurolygos atkrintamąsias varžybas Madrido „Real“ pasitiks visai kitokios sudėties nei pradėjo reguliarųjį sezoną. Karališkasis klubas jau atsisveikino su Facundo Campazzo ir Gabrieliu Decku – abu argentiniečiai pakėlė savo sparnus į NBA.

Iš Madrido klubo rikiuotės taip pat iki sezono pabaigos dėl Achilo sausgyslės traumos iškrito ir vienas lyderių Anthony Randolphas.

„Real“ Eurolygos „Top 8“ etape lauks Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkai.

Formą tik sezono viduryje įgavęs Turkijos klubas savo varžovus ėmė šluoti vieną po kito ir net užbaigus Eurolygos reguliarųjį sezoną trečioje pozicijoje išlieka vienu iš favoritu laimėti turnyrą.

Tiek T.Purlys, tiek M.Brazys serijoje tikisi atkaklios kovos, tačiau finaliniame ketverte abu kalbinti ekspertai regi „Anadolu Efes“ ekipą.

T.Purlys: „Real“ šiame sezone labai stipriai nukraujavo. Komandą paliko G.Deckas, F.Campazzo, traumą patyrė A.Randolphas. Šios netektys „Anadolu Efes“ padaro dar ryškesne poros favorite.

Vis dėlto „Real“ pasižymi nugalėtojų mentalitetu. Nesvarbu, kad ir kiek netekčių turėtų šis klubas, vis tiek atsiranda koks nors žaidėjas, kuris reikiamu metu sugeba iššauti.

Šioje poroje susigrums dvi puolimo komandos ir galime laukti šiokios tokios intrigos. Visgi „Anadolu Efes“ forma antroje sezono dalyje nesukelia didesnių abejonių, serijoje su „Real“ nebus lengva, tačiau šią ekipą taip pat regiu Eurolygos finale.“

Spėjimas: „Anadolu Efes“ laimės seriją – 3:1.

M.Brazys: „Pagal sudėtį „Anadolu Efes“ yra pranašesnė už „Real“, tačiau labai milžiniško atotrūkio tarp šių komandų nėra. Sezono pabaigoje Turkijos klubas kiek atleido akseleratoriaus pedalą, tačiau manau, kad „Efes“ tai padarė specialiai, kad skirtų daugiau dėmesio lemiamoms kovoms.“

Spėjimas: „Anadolu Efes“ laimės seriją – 3:1.

Milano „Olimpia“ (4) – Miuncheno „Bayern“ (5)

Tarpusavio rungtynių istorija:

2020 m. spalio 2 diena (Miunchenas). Pergalę po pratęsimo 81:79 šventė „Olimpia“.

2021 m. sausio 21 diena (Milanas). Pergalę 75:51 šventė „Olimpia“.

Ryškiausi komandų lyderiai:

„Olimpia“: Zachas LeDay. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 10,3 taško, atkovoja 4,5 kamuolio ir renka po 12,7 naudingumo balo.

„Bayern“: Vladimiras Lučičius. Vidutiniškai per rungtynes įmeta po 13,8 taško, atkovoja 4,8 kamuolio ir renka po 17,7 naudingumo balo.

Vienas iš didžiausių šio sezono Eurolygos išsišokėlių Miuncheno „Bayern“ šiemet nustebino visą krepšinio bendruomenę. Vokietijos klubas pirmą istorijoje pateko tarp 8 stipriausių Eurolygos reguliaraus sezono komandų.

Ne vieną Europos milžiną ant menčių patiesę Andrea Trinchieri auklėtiniai nežada sustoti ir „Top 8“ etape, tiesa, ten jų lauks taip pat solidų žaidimą demonstruojanti Milano „Olimpia“ ekipa.

Krepšinio profesoriumi tituluojamo Ettore Messina'os treniruojama Italijos komanda savo būsimus serijos varžovus reguliariame sezone įveikė abu kartus.

Lrytas.lt kalbinti krepšinio ekspertai pripažįsta, kad laukia itin įdomi akistata ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų, nes abu treneriai iš Italijos jau ne kartą šiame sezone buvo įsivėlę į tarpuasvio konfliktus.

T.Purlys: „Trenerių dvikovoje E.Mesina turi kur kas daugiau patirties nei A.Trinchieri. Suprantama, kad didesnis poros favoritas yra „Olimpia“, tačiau „Bayern“ šiame sezone įrodė, kad nėra tik vieno ar pusantro Eurolygos rato išsišokėlis. Ši komanda ne tik pateko į atkrintamąsias varžybas, bet ir užėmė penktąją vietą.

„Olimpia“ turi daugiau šansų patekti į finalo ketvertą, bet nebūtų jokios staigmenos, jei tarp keturių stipriausių komandų matytumėme ir Miuncheno „Bayern“. Tiek Wade'as Baldwinas, tiek Vladimiras Lučičius padarė labai didelę pažangą.

Šioje poroje bus labai daug intrigos.“

Spėjimas: „Olimpia“ laimės seriją – 3:2.

M.Brazys: „Pagal sudėtį, patyrusių žaidėjų skaičių ir sukauptą trenerio patirtį favoritė yra „Olimpia“, bet visą sezoną matėme, kad „Bayern“ kaunasi iki galo, turi tvirtą charakterį ir niekada nepasiduoda. Buvo ne vienerios rungtynės, kai atsilikdamas Miuncheno klubas sugebėdavo pasivyti savo varžovus ir likimą nuspręsdavo dvikovos pabaigoje.

Žiūrint į fizinę komandų kovą tai turėtų būti pati įdomiausia pora. Susitiks dvi itin fiziškai žaidžiančios ekipos, du treneriai, kurie turi didelių ambicijų vienas prieš kitą.

Krepšinio grožiu ir rezultatyvumu žiūrovams gal tai nebus pati gražiausia serija, tačiau kovos atžvilgiu laukia labai intriguojantis susidūrimas. Žaidėjai kausis dėl kiekvieno centimetro aikštėje.“

Spėjimas: „Olimpia“ laimės seriją – 3:2.

Eurolygos ketvirtfinaliai startuos nuo balandžio 20 dienos. Tuo tarpu turnyro finalinio ketverto varžybos Kelno (Vokietija) miete vyks gegužės 28-30 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.