EUROLYGA 2023

Lietuviško kraujo turinčios NBA legendos sūnus kelionę į Tokiją grįs ir mūšiu prieš protėvių žemės rinktinę

Kai Lietuvos trijulių krepšinio rinktinė olimpiniame atrankos turnyre kitą savaitę stos į mūšį su JAV ekipa, su vienu amerikiečių bus galima sveikintis lietuviškai.

C.Barry apie olimpiadą nebūtų galėjęs pasvajoti, bet proga atsirado į žaidynes įtraukus trijulių krepšinį.<br>„Usab.com“ nuotr.
C.Barry apie olimpiadą nebūtų galėjęs pasvajoti, bet proga atsirado į žaidynes įtraukus trijulių krepšinį.<br>„Usab.com“ nuotr.
JAV trijulių rinktinė olimpinei atrankai ruošėsi jau nuo kovo mėnesio.<br>„Instagram“ nuotr.
JAV trijulių rinktinė olimpinei atrankai ruošėsi jau nuo kovo mėnesio.<br>„Instagram“ nuotr.
Canyono tėvas – NBA legenda R.Barry, motina – buvusi NCAA žvaigždė L.Barry.<br>„Twitter“ nuotr.
Canyono tėvas – NBA legenda R.Barry, motina – buvusi NCAA žvaigždė L.Barry.<br>„Twitter“ nuotr.
 Atrankos tvarkaraštis
 Atrankos tvarkaraštis
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-05-22 10:46

Canyonas Barry užaugo Amerikoje, bet jo močiutė kilusi iš Lietuvos, o tėvas – NBA legenda Rickas Barry – turi ką papasakoti.

„Virė virė košę, vaikai atsilošę, tam davė, tam davė, tam davė“, – linksmai deklamavo 1975-ųjų NBA čempionas 77-erių R.Barry.

Jo mama Alpha Petronėlė gimė lietuvių šeimoje, kuri emigravo į Naująjį Džersį, bet vaikus su kitais išeiviais augino lietuviškame rajone.

Nenuostabu, kad vaikišką eilėraštį lietuviškai išberti išmoko ir keturi vyresnieji R.Barry sūnūs. Vienas jų – 2005 m. ir 2007 m. NBA čempionas Brentas Barry – 1991-aisiais netgi rungtyniavo Vilniuje, kai Lietuvai atgavus nepriklausomybę čia vyko pasaulio lietuvių sporto žaidynės.

Jauniausiasis garsiosios krepšinio dinastijos atstovas Canyonas pagaliau irgi gaus paragauti lietuviško krepšinio skonio.

Ateinantį ketvirtadienį Austrijos mieste Grace JAV 3x3 rinktinė, kurios gretose yra C.Barry, rungtynėmis su Lietuvos trijulių rinktine pradės kovą dėl kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes. Iš 20 dalyvausiančių komandų į Japoniją keliaus trys.

Taikosi į auksą

„Aišku, NBA – geriausia pasaulio lyga ir patekti ten – didžiausia svajonė, bet olimpinės žaidynės yra nepakartojamas dalykas. Mano tėtis visada sako, kad didžiausias nusivylimas per jo karjerą buvo tai, kad jis niekada netapo olimpiečiu“, – sakė 27 metų 198 cm ūgio C.Barry.

Šis atakuojantysis gynėjas iš antrinės NBA G lygos apie olimpiadą su JAV krepšinio rinktine negalėtų nė pasvajoti, bet galimybė atsirado į žaidynes įtraukus trijulių krepšinį.

Kaip Lietuvos 3x3 rinktinei atstovauja ne ryškiausi tradicinio krepšinio žaidėjai, taip ir JAV komandoje nerasi NBA krepšininkų. Tik vienas jų, Robbie Hummelis, yra kadaise trumpai žaidęs „Minnesota Timberwolves“.

Kiti nepakilo taip aukštai: Dominique’as Jonesas karjerą darė krepšinio cirkininkų komandoje „Harlem Globetrotters“, o Kareemas Maddoxas pasiblaškė po antrarūšes Europos lygas, kol atrado atsivėrusias galimybes trijulių krepšinyje.

Amerikiečiai ruošėsi olimpinei atrankai jau nuo kovo. Treniravosi Orlande, o gegužės pradžioje visi įsikraustė į Beverli Hilse specialiai paruoštą treniruočių centrą ir namą, pavadintą „Red Bull 3x House“.

Čia buvo įrengta krepšinio aikštė su tokia pat danga, kuri naudojama olimpinėje atrankoje ir žaidynėse. Viduje buvo pridėliota japoniškų suvenyrų, kad kasdien primintų žaidėjams, koks jų galutinis tikslas.

Čia įrengta net apdovanojimų pakyla, ant kurios aukščiausiojo laiptelio pastatyti JAV marškinėliais aprengti manekenai. Todėl akivaizdu, kad amerikiečiai nusiteikę ne tik patekti į Tokijo žaidynes, bet ir iškovoti auksą, kaip tai padarė 2019-ųjų pasaulio 3x3 krepšinio čempionate.

Tuomet Lietuva net nepateko į atkrintamąsias varžybas.

„Tikime savimi, – sakė R.Hummelis. – Esame pasaulio čempionai – kadangi 2020-aisiais varžybų nebuvo, išsaugojome titulą.

Esame laimėję, matę, ko reikia tokio lygio pergalei – taigi į Austriją važiuojame kupini pasitikėjimo savimi.“

NBA – „broliai lietuviai“

Canyono kelią į trijulių krepšinio elitą su pasididžiavimu stebi jo tėvas R.Barry. Neįtikėtina, kad visi penki sūnūs tapo profesionaliais krepšininkais, o trys jų pateko į NBA.

„Man atrodo, kad krepšininko genus gavau ne iš mamos, nors jie ir lietuviški“, – šyptelėjo R.Barry, išrinktas naudingiausiu 1975-ųjų NBA finalo serijos žaidėju, kai laimėjo titulą su „Golden State Warriors“.

Pamilti krepšinį ir šio žaidimo pagrindų jį išmokė jo tėvas, o mama daugiau rūpinosi skaniai pamaitinti augantį vyruką. Alpha Petronėlė kalbėjo lietuviškai ne blogiau nei angliškai. Tik savo vaikų beveik neišmokė tos kalbos, nes ištekėjo už amerikiečio.

Tačiau ji be galo apsidžiaugė, kai į R.Barry universiteto krepšinio komandą atėjo naujokas lietuviškai skambančia pavarde – Guokas.

„Paklausk to naujo komandos draugo, ar jis nėra lietuvis“, – sūnui liepė R.Barry motina.

„Mamos dėka aš iš karto sužinojau, kad turiu to paties kraujo komandos draugą.

Aišku, tuo metu niekas negalėjo nuspėti, kad abu tapsime NBA čempionais“, – apie daugiau nei 50 metų senumo pažintį su Mattu Guoku pasakojo R.Barry.

1967 metų NBA čempionas M.Guokas turėjo močiutę, kurios vardas taip pat buvo Petronėlė. R.Barry ir M.Guokas vienas kitą vadindavo „broliu lietuviu“.

Įsiminė Kauno stadionas

Atrodytų, kad ta lietuvybė turėjo išblėsti, nes R.Barry keturi berniukai po tėvų skyrybų augo visiškai amerikietiškoje aplinkoje su motina.

Tačiau informacijos apie lietuvišką Barry kraują atkapstė išeiviai. 1991-aisiais Čikagos lietuviai, rinkdami komandą keliauti po laisvę iškovojusią tėvų žemę, susirado vieną R.Barry sūnų Brentą Barry, tada rungtyniavusį Oregono universitete.

„Jie žinojo, kad mano tėtis turėjo lietuviško kraujo. Daugiausia vyresni vyrukai ieškojo žmonių, kurie didžiuojasi savo kilme. Man atrodė įdomu nuvažiuoti į Lietuvą pažaisti krepšinio, nors savo senelius mažai prisimenu“, – pasakojo B.Barry, 1996-aisiais išgarsėjęs pergale NBA „Oro karaliaus“ konkurse.

Būsimajam NBA čempionui akyse išliko pasaulio lietuvių žaidynių atidarymo ceremonijos Kaune vaizdas. „Man įstrigo, kaip virš stadiono skraidė sraigtasparnis su raudona žvaigžde, lyg rusai mus stebėtų, – sakė B.Barry. – Labai keistas stadionas – tribūnos buvo tik vienoje pusėje.

Šarūnas Marčiulionis uždegė žaidynių ugnį. Aš jį žinojau, nes jis jau žaidė NBA, žiūrėdavau „Warriors“ rungtynes. Lietuvoje susipažinome. Man tai buvo nuostabu.“

Pasaulio lietuvių komanda rungtyniavo Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. B.Barry nemokėjo lietuviškai, išskyrus „virė virė košę“, bet grįžo namo išmokęs gerokai stipresnių žodžių.

„Vien keiksmų, – juokėsi krepšininkas. – Aikštėje sutikau daug jaunų gerų žaidėjų. Jie man sakė, kad grįžęs į Ameriką universitetų treneriams pasakyčiau, kur ieškoti talentų.“

Prieš porą dešimtmečių Lietuvoje yra žaidęs ir ketvirtasis Barry – Drew. Jis atstovavo Sopoto „Trefl“ komandai ir rungtyniavo Čempionų taurės varžybose Alytuje, o paskui – Vilniuje. Tuo metu Sopote amerikiečio komandos draugai buvo Tomas Masiulis ir Darius Maskoliūnas.

„Jie nuolat juokavo, kad aš turėčiau prašyti Lietuvos pilietybės ir mėginti patekti į nacionalinę rinktinę“, – pasakojo D.Barry.

Baudas meta kaip tėvas

Visų šių istorijų jauniausias Barry dinastijos palikuonis Canyonas nežino.

Jis augo atskirai nuo vyresniųjų brolių, nes garsusis tėvas mažiausiojo susilaukė su antrąja žmona jau būdamas penkiasdešimties.

Bet Canyono vaikystėje krepšinio netrūko, nes jo motina Lynn Barry – buvusi NCAA žvaigždė, o baigusi žaisti dirbo JAV moterų krepšinio rinktinėje trijose olimpiadose – 1988 m., 1992 m. ir 1996 m.

„Kai buvau mažas, lakstydavau po salę, kol treniruodavosi olimpinė rinktinė, – pasakojo dabar pats į žaidynes bandantis patekti C.Barry. – Mama dažnai nepastebima dėl to, kokia buvo tėčio karjera. Bet pradžioje būtent ji dirbo prie mano krepšinio pagrindų, daugybės kamuolio valdymo pratimų, kartu mėtydavo į krepšį.“

Tačiau C.Barry žaidime neįmanoma nepastebėti ir tėvo rankos. Ypač kai būsimasis Lietuvos rinktinės varžovas stoja prie baudų linijos, nes jis kamuolį meta ne iškėlęs rankas, o iš apačios – lygiai taip pat, kaip tai darydavo jo tėvas visus 15 savo karjeros NBA metų.

Pataikymo iš tarpukojo procentas? Daugiau nei 90! R.Barry buvo taikliausias baudų metikas lygoje net devynis sezonus.

„Niekas manęs neerzindavo. Tai būtų buvę nelengva, kai kamuolys visą laiką įkrinta“, – juokėsi R.Barry, 1967-aisiais tapęs NBA Visų žvaigždžių rungtynių naudingiausiu žaidėju.

Kai iš apačios baudas dabar meta Canyonas, žiūrovai kartais kikena ir šaiposi. Bet jis dėl to neišgyvena.

Tėvo propaguotą „močiutės metimą“ amerikietis išbandė žaisdamas dar mokykloje ir paskui naudojo tiek NCAA, tiek rungtyniaudamas profesionaliai Suomijoje, Čekijoje, Kinijoje ir NBA G lygoje. „Iowa Wolfes“ klube praėjusį sezoną C.Barry iš apačios pataikė visas 21 baudą.

„Manyčiau, kad tai vienintelis kartas, kai kas nors tokiu būdu sumetė 100 procentų baudų iš tokio skaičiaus bandymų“, – kalbėjo C.Barry.

Jis norėtų, kad daugiau žaidėjų pabandytų šią techniką. „YouTube“ kanale krepšininkas netgi įrašė pamokas, kaip taisyklingai mesti iš apačios, o savo „Instagram“ puslapyje paskelbė: „Jei baudas meti mažesniu kaip 70 proc. taiklumu, pasvarstyk keisti metimo būdą.“

Po du mūšius per dieną

Austrijos mieste Grace vyksiančiame olimpiniame trijulių krepšinio atrankos turnyre Lietuvos rinktinė su C.Barry ir kitais JAV komandos žaidėjais susidurs antrajame mače ketvirtadienį 14 val. 55 min. Prieš tai tą pačią dieną 12 val. 50 min. lietuviai susigrums su Kazachstanu. B grupėje mūsiškiai dar kovos su Belgija (šeštadienį 13 val. 15 min.) ir Pietų Korėja (15 val. 20 min.).

Iš penkių grupės komandų dvi pateks į ketvirtfinalį. Bilietą į olimpines žaidynes garantuos pergalė pusfinalyje, o jei nepavyktų – laimėtas mačas dėl 3-iosios vietos. Kas keliaus į Tokiją, galutinai paaiškės sekmadienį, gegužės 30 d.

Vietas olimpinėse žaidynėse jau turi užsitikrinusios Serbijos, Rusijos, Kinijos ir Japonijos trijulių krepšinio rinktinės.

Lietuvos rinktinei atstovaus Nacionalinės krepšinio lygos klubo Šakių „Vyčio“ žvaigždės Aurelijus Pukelis ir Šarūnas Vingelis bei Darius Tarvydas iš Jonavos „CBet“. Treneris Dainius Novickas į komandą įtraukė ir vieną LKL žaidėją – Utenos „Juventus“ puolėją Igną Vaitkų, kuris dėl olimpinės svajonės praleis pusfinalio seriją su Kauno „Žalgiriu“.

Kartu su šiuo ketvertu į Austriją vyks atsarginiai Paulius Semaška („Vytis“) ir Modestas Kumpys („Gargždai“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?