EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkės: ką jos nuveikė užsienio klubuose

Stipriose užsienio lygose žaidžia nedaug Lietuvos krepšininkių. Vis dėlto kelios lietuvės šį sezoną atstovavo aukštus tikslus kėlusiems klubams ir pavasarį džiaugėsi svariais laimėjimais.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
M.Solopova.<br>G.Šiuparys
M.Solopova.<br>G.Šiuparys
Gabija Meškonytė<br>A.Didžgalvio nuotr.
Gabija Meškonytė<br>A.Didžgalvio nuotr.
 Gintarė Petronytė<br> G.Šiupario  nuotr.
 Gintarė Petronytė<br> G.Šiupario  nuotr.
 Kamilė Nacickaitė<br> G.Šiupario  nuotr.
 Kamilė Nacickaitė<br> G.Šiupario  nuotr.
 Justė Jocytė<br> G.Šiupario  nuotr.
 Justė Jocytė<br> G.Šiupario  nuotr.
 Eglė Šulčiūtė<br> G.Šiupario  nuotr.
 Eglė Šulčiūtė<br> G.Šiupario  nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 22, 2021, 1:39 PM

2021 metų pavasarį Laura Miškinienė tapo Lenkijos čempione ir taurės laimėtoja, Gintarė Petronytė – Italijos čempione, Laura Juškaitė – Europos taurės laimėtoja ir Ispanijos vicečempione, Giedrė Labuckienė – Ispanijos taurės laimėtoja, Urtė Čižauskaitė – Prancūzijos taurės laimėtoja ir vicečempione, Kamilė Nacickaitė – Lenkijos vicečempione, Marina Solopova – Rumunijos vicečempione, Santa Baltkojienė – Latvijos vicečempione.

Italija

Venecijos „Reyer“ komanda, kurioje žaidė Gintarė Petronytė, šį pavasarį pateko į visų trijų turnyrų finalus, tačiau vienintelį titulą – Italijos čempionės vardą – iškovojo tik trečiuoju bandymu. Prieš tai „Reyer“ kovo mėnesį Italijos taurės finale pripažino Skijaus „Famila“ pranašumą 55:69, o balandį Europos taurės lemiamame mače nusileido „Valencia“ komandai 81:82.

Dramatiškai vyko ir Italijos lygos finalo serija, kurioje reguliariojo sezono nugalėtoja „Reyer“ įveikė „Famila“ ekipą 3:2. Venecijos krepšininkės laimėjo dvejas pirmąsias rungtynes namie, po to dukart pralaimėjo išvykoje, bet lemiamose penktosiose rungtynėse savo aikštėje įtikinamai pasiekė pergalę 72:58. Venecijos komanda šalies čempione tapo po 75 metų pertraukos.

G.Petronytė buvo viena geriausių „Serie A“ vidurio puolėjų. Ji įmesdavo 12,5 taško, lygoje užėmė antrąją vietą pagal blokuotus metimus (vid. 1,4), trečiąją – pagal dvitaškių taiklumą (60 proc.), septintąją pagal išprovokuotas pražangas (4), aštuntąją – pagal atkovotus kamuolius (8,9), devintąją – pagal baudos metimų taiklumą (80 proc.).

Italijos lygoje žaidė dar dvi lietuvės: San Martino „Fila“ komandoje – Eglė Šulčiūtė, Empolio „Scotti Rosa“ – Gabrielė Narvičiūtė. Reguliariojo sezono lentelėje šios dvi komandos užėmė gretimas vietas („Scotti Rosa“ – šeštąją, „Fila“ – septintąją), o iš atkrintamųjų varžybų iškrito ketvirtfinalyje.

E.Šulčiūtė buvo viena svarbiausių „Fila“ žaidėjų. Ji pelnydavo 10,4 taško, atkovodavo 8,6 kamuolio, atlikdavo 4 rezultatyvius perdavimus ir išprovokuodavo 3,6 pražangos. E.Šulčiūtė lygoje užėmė aštuntąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus, o pagal atkovotus kamuolius ir išprovokuotas pražangas pateko į antrąjį geriausiųjų dešimtuką.

G.Narvičiūtės vaidmuo buvo epizodinis. Ji įmesdavo 1,9 taško.

Lenkija

Dvi Lietuvos krepšininkės susitiko Lenkijos lygos finalos serijoje. Joje Gdynės „Arka“ nugalėjo Polkovicų CCC komandą 3:2. Aukso medaliu buvo apdovanota Laura Miškinienė („Arka“), sidabro – Kamilė Nacickaitė (CCC).

Šios komandos taip pat kovojo Lenkijos taurės finale. Jame irgi geriau žaidė „Arka“, šventusi pergalę 69:65.

Gdynės krepšininkės iki pat pirmenybių finalo nepatyrė nė vieno pralaimėjimo. Jos laimėjo visas 20 rungtynių reguliariajame sezone ir rezultatu 3:0 nugalėjo ketvirtfinalio bei pusfinalio serijose.

Vis dėlto finišo tiesiojoje sezono lyderėms nebuvo lengva. „Arka“ laimėjo dvejas pirmąsias finalo rungtynes, bet po to dviem pergalėmis atsakė CCC komanda. Sirgaliai laukė aršios kovos lemiamose penktosiose rungtynėse, tačiau Gdynės komanda savo aikštėje sutriuškino varžoves 97:69 ir antrus metus iš eilės tapo čempione.

L.Miškinienė buvo viena labiausiai dominavusių PLKK aukštaūgių. Ji pelnydavo 14,5 taško ir atkovodavo 11,2 kamuolio. Lietuvė turnyre užėmė pirmąją vietą pagal dvitaškių taiklumą (74 proc.), antrąją – pagal atkovotus kamuolius ir šeštąją – pagal baudos metimų taiklumą (85 proc.).

K.Nacickaitė pelnydavo 11,8 taško.

Ispanija

Ispanijos lygoje aukščiausio tikslo siekė „Valencia“ su Laura Juškaite ir Žironos „Spar“ su Giedre Labuckiene. Tačiau šioms komandoms koją pakišo Salamankos „Perfumerias Avenida“ krepšininkės.

Reguliariajame sezone „Perfumerias Avenida“ ir „Valencia“ iškovojo po 29 pergales (per 30 rungtynių), bet Salamankos komanda užėmė pirmąją vietą dėl geresnių rezultatų tarpusavio rungtynėse. „Spar“ per visą reguliarųjį sezoną pralaimėjo tik dviem lyderėms, pasiekė 26 pergales ir liko trečia.

Pusfinalyje Valensijos komanda dukart nugalėjo Žironos krepšininkes, tačiau finalo serijoje „Valencia“ turėjo pripažinti Salamankos klubo pranašumą 1:2.

Lietuvos krepšininkės nebuvo pagrindinės komandų žaidėjos. L.Juškaitė įmesdavo vidutiniškai 5 taškus, G.Labuckienė – 6,3 taško.

Nors pasidabinti Ispanijos lygos auksu nepavyko, L.Juškaitė ir G.Labuckienė be titulų neliko. „Valencia“ balandžio mėnesį iškovojo Europos taurę (finale nugalėjo Venecijos „Reyer“ krepšininkes 82:81), o „Spar“ kovo mėnesį laimėjo Ispanijos taurę (finale įveikė „Valencia“ ekipą 72:62).

Prancūzija

Dvi jaunos Lietuvos krepšininkės bando įsitvirtinti stipriuose Prancūzijos klubuose: 15-metė Justė Jocytė – Liono ASVEL, 18-metė Urtė Čižauskaitė – „Lattes-Montpellier“. Tiesa, kol kas pagrindinėse komandose jos žaidžia labai nedaug.

Šį sezoną Prancūzijos moterų lygoje U.Čižauskaitė žaidė tik 3 rungtynes ir taškų nepelnė. Per lemiamas sezono rungtynes ji nebuvo įtraukta į komandos paraišką. J.Jocytė žaidė 12 rungtynių ir įmesdavo 1,6 taško.

LFB reguliariajame sezone geriau pasirodė antrąją vietą užėmusi ASVEL. Tačiau atkrintamųjų varžybų pusfinalyje Liono krepšininkės nusileido Mon de Marsano „Landes“ ekipai 73:77. Tuo tarpu Lato ekipa pusfinalyje įveikė reguliariojo sezono nugalėtoją Buržo „Tango“ klubą 74:73 ir tik finale pripažino „Landes“ pranašumą 64:72.

Lato krepšininkėms nueiti visą kelią pavyko Prancūzijos taurės turnyre. Šių varžybų finale „Lattes-Montpellier“ nugalėjo Šarlvilio-Mezjero „Carolo“ komandą 75:74.

Turkija

Turkijos lygoje, kuri šiuo metu yra neabejotinai stipriausia Europos nacionalinė lyga, žaidė dvi Lietuvos krepšininkės, tačiau jų komandos dėl aukštų vietų nekovojo.

„Adana“ su Gabija Meškonyte buvo viena iš dviejų beviltiškų superlygos autsaiderių, o „Izmit“ su Egle Šikšniūte įsitaisė lentelės viduryje, bet dėl kelių nesėkmių reguliariojo sezono pabaigoje nepateko į atkrintamąsias varžybas.

„Izmit“ laimėjo 11 iš 26 rungtynių ir užėmė devintąją vietą. „Adana“ iškovojo tik 2 pergales, užėmė priešpaskutinę 13-ąją vietą ir iškrito į antrąją lygą.

Abi lietuvės buvo komandų lyderės. E.Šikšniūtė pelnydavo 16,2 taško ir atkovodavo 7,6 kamuolio. Ji lygos rezultatyviausių žaidėjų lentelėje užėmė 17-ąją vietą. G.Meškonytė įmesdavo 13,2 taško ir atkovodavo 5,5 kamuolio.

Turkijos čempione tapo per visą sezoną nė vieno pralaimėjimo nepatyrusi Stambulo „Fenerbahçe“. Ši komanda finalo serijoje 3:0 nugalėjo kitą Stambulo klubą „Galatasaray“.

Rumunija

„Satu Mare“ žaidėja Marina Solopova tapo Rumunijos vicečempione. Satu Marės krepšininkės šalies pirmenybėse nusileido tik aiškiai Rumunijos krepšinio lyderei Sfentu Georgės „Sepsi“ komandai.

„Satu Mare“ reguliariajame sezone užtikrintai užėmė antrąją, o finalo serijoje nusileido favoritėms 1:3. M.Solopova ir jos komandos draugės galėjo pasiguosti bent tuo, kad neleido „Sepsi“ pabaigti sezoną nepatyrus nė vieno pralaimėjimo.

M.Solopova buvo viena pagrindinių „Satu Mare“ žaidėjų. Ji įmesdavo 12,8 taško, atkovodavo 5,6 kamuolio ir atlikdavo 4,3 rezultatyvaus perdavimo. Lietuvė lygoje užėmė trečiąją vietą pagal tritaškių taiklumą (37,5 proc.) ir šeštąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus.

Rumunijos taurę taip pat iškovojo „Sepsi“ krepšininkės. „Satu Mare“ iš taurės turnyro iškrito pusfinalyje, kuriame pralaimėjo būsimoms taurės savininkėms.

Latvija

Latvijos lygoje maksimalią užduotį įvykdė „Liepāja“ krepšininkės, tarp kurių buvo po motinystės pertraukos į sportą grįžusi Santa Baltkojienė. Liepojos komanda netapo čempione, bet laimėti aukso medalius buvo beveik neįmanoma – Latvijoje jau ne vieną sezoną aiškiai dominuoja Rygos TTT komanda.

Reguliariajame sezone trečiąją vietą užėmusi „Liepāja“ džiaugėsi tuo, kad pusfinalyje nugalėjo Rygos LU komandą 65:58 ir iškovojo sidabro apdovanojimus. Finale Liepojos krepšininkės nusileido TTT klubui net 58:85.

Vasario mėnesį į Latviją išvykusi S.Baltkojienė įmesdavo 9,1 taško.

Vengrija ir Vokietija

Labai retai pergalės skonį patirdavo Vengrijos ir Vokietijos lygose žaidusios lietuvės.

Vengrijos lygoje Pėčo „Pinkk“, kuriai atstovavo Daugilė Šarauskaitė, laimėjo tik 6 iš 28 rungtynių ir užėmė priešpaskutinę 11-ąją vietą.

Lietuvė buvo viena iš nedaugelio gelbėti komandą bandžiusių krepšininkių. D.Šarauskaitė pelnydavo 10,9 taško ir lygoje buvo pirma pagal atkovotus kamuolius (vid. 12,1) bei blokuotus metimus (2,7).

Vengrijos čempione tapo „Sopron“ komanda, finalo serijoje įveikusi Seksardo „Atomeromu“ klubą 3:1.

Vokietijos lygoje lietuvių komandos užėmė dvi paskutines vietas: „Hannover“ su Mante Kvederavičiūte – 11-ąją, Haidelbergo „BasCats“ su Ieva Bagdanavičiene – 12-ąją.

M.Kvederavičiūtė sezono viduryje į Hanoverio komandą atvyko iš „Newcastle Eagles“ klubo, bet Vokietijos lygoje žaidė blankiai ir įmesdavo vos 1,4 taško. I.Bagdanavičienė pelnydavo 9,3 taško.

Haidelbergo krepšininkės nustebino Vokietijos taurės turnyre, kuriame pateko į finalą. Vis dėlto paskutinėse rungtynėse „BasCats“ nerado priešnuodžių Vokietijos krepšinio lyderei Kelterno „Rutronik Stars“ komandai.

Švedija ir Islandija

Prie pat finalo slenksčio buvo sustabdytos Švedijoje ir Islandijoje rungtyniavusios Lietuvos krepšininkės.

Švedijos lygos pusfinalyje pralaimėjo „Umeå“ su Gintare Mažionyte ir Gioteborgo „Hogsbo“ su Ieva Ivaškevičiūte, Islandijos lygos pusfinalio kliūties neperžengė „Fjolnir“ su Lina Pikčiute.

L.Pikčiutė buvo viena geriausių Islandijos lygos krepšininkių. Ji užėmė dešimtąją vietą pagal rezultatyvumą (vid. 15,5 tšk.), penktąją – pagal atkovotus kamuolius (11,9), trečiąją – pagal blokuotus metimus (1,5).

Švedijos lygoje G.Mažionytė įmesdavo 12,2 taško ir atkovodavo 7,3 kamuolio, I.Ivaškevičiūtė pelnydavo 5,1 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.