EUROLYGA 2023

V. Chomičius įvertino P. Jankūno sprendimą baigti karjerą Lietuvos rinktinėje: „Jis dar būtų naudingas“

Paulius Jankūnas šiemet tiesiog skina įvairiausių statistikos viršūnių derlius – Eurolygoje sužaidė rekordinius 375 mačus, LKL čempionate neseniai „atšventė“ 500-ųjų rungtynių jubiliejų, Eurolygoje pirmas pagal pagal atkovotus kamuolius – 1965 ir tame turnyre iš viso aikštėje buvo net 8178 minutes.

 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> lrytas.lt koliažas
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> lrytas.lt koliažas
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Valdemaras Chomičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Valdemaras Chomičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> M.Kulbio nuotr.
 Paulius Jankūnas baigė karjerą rinktinėje.<br> M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 8:10 PM, atnaujinta Jun 8, 2021, 1:02 PM

Tačiau vieni statistiniai skaičiai nuo šiol užšals vietoje ir juos bus galima tik vytis ar aplenkti – 37-erių P.Jankūnas atsisveikino su Lietuvos krepšinio rinktine, sužaidęs 73 oficialias rungtynes.

Sekmadienį P. Jankūnas neišvydo savo pavardės rinktinės trenerio Dariaus Maskoliūno sudarytame paskutiniame 15 kandidatų sąraše, nors išplėstiniame sąraše strategas matė jį ekipoje.

Po šios žinios krepšinio veteranas prasitarė, kad jo karjera yra baigta nacionalinėje komandoje ir jis atsisveikina su rinktine. Apie tai pirmasis pranešė portalas basketnews.lt.

„Mes negalime tiksliai atsakyti į ir taip nelengvą bei nepaprastą klausimą, kokią rinktinės viziją treneris turi konkrečiai situacijai.

Jis dėlioja galimus komandos akcentus ir padėkoja tiems, kurių paslaugų nereikia. Nors mano nuomone, Paulius Jankūnas dar būtų naudingas rinktinei.

Jis turi daug būtinų savybių, kurios rinktinę padaro tikrai pajėgia komanda“ , – sakė buvęs Lietuvos rinktinės treneris olimpinis čempionas Valdemaras Chomičius.

Nukelta olimpiada – ne į naudą

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Darius Maskoliūnas sekmadienį pateikė visuomenei kandidatų sąrašą, kurie ruošis olimpinės atrankos krepšinio turnyrui Lietuvoje ir sieks iškovoti teisę dalyvauti olimpinėse žaidynėse Japonijoje.

Rinktinės strategas į dvi savaites truksiančią treniruočių stovyklą pakvietė 15 krepšininkų.

„Nacionalinės komandos formavimas buvo daugmaž kaip ir aiškus. Renkiesi tą, kas yra geriausia ir šnekiesi, ar atvažiuos ar dalyvaus. Manau jog su didžiąja dalimi kandidatų net nereikia kalbėtis, nes atsakymai yra aiškūs“, – puslapiui ltu.basketball teigė D.Maskoliūnas.

Savo pavardės sąraše neišvydo ne tik P.Jankūnas, bet ir Jonas Mačiulis, NBA žaidžiantis Deividas Sirvydžis ir Artūras Gudaitis.

„Aišku, kiekvieno krepšininko svajonė dalyvauti žaidynėse, bet aš realiai vertinu savo galimybes. Juk olimpinis turnyras metams nusikėlė, o man, veteranui, tai ne į naudą.

Jei rinktinės treneriai dar kvies į treniruočių stovyklą, nenusprendžiau, kaip pasielgsiu“,- dar prieš paskelbiant žinią „Olimpinei panoramai“ sakė 205 cm ūgio P.Jankūnas, leisdamas suprasti, jog dar gerai galvotų, prieš atvykstant į komandos stovyklą.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pasiruošimą olimpinei atrankai Kaune turėtų pradėti birželio 16 dieną, o jau birželio 29 dieną startuos mūšiuose dėl vienintelio kelialapio į Tokijo žaidynes.

Lietuvių varžovais šioje atrankoje bus Venesuelos, Pietų Korėjos, Lenkijos, Slovėnijos ir Angolos ekipos.

Rinktinėje turėjo individualias treniruotes

Karjerą rinktinėje dabartinis Kauno „Žalgirio“ kapitonas P.Jankūnas pradėjo prieš šešiolika metų – 2005 metais, kai debiutavo Europos čempionate akistatoje su Bulgarija bei pelnė 12 taškų.

„Tada į rinktinę paėmėme jauną žalgirietį Paulių Jankūną. Kodėl ji rinkomės? Su treneriais galvojome, jog mūsų komandai reikia tokio kovingo krepšininko ir mąstėme apie perspektyvą.

Jis buvo jaunas, reikėjo šviežio kraujo, tad mintis pasiimti žalgirietį buvo ir dėl perspektyvos ateičiai“, – tikino V.Chomičius.

1988-ųjų Seulo olimpiados čempionas, Lietuvos rinktinės marškinėlius 1991-1995 metais vilkėjęs V.Chomičius nuo 2000-ųjų iki 2006 metų buvo nacionalinės ekipos trenerio asistentu ir padėjo P.Jankūnui apsiprasti komandoje.

„Turėjome su juo individualias treniruotes, nes jo stiprioji ranka yra kairė – jis kairiarankis. Pauliui buvo 21-eri ir jam reikėjo būtinai patobulinti judėjimą su kamuoliu į dešinę, todėl treniruotėse su juo daug dirbau, kad taptų įvairiapusiu puolėju“, – sakė V.Chomičius.

2007 metais P. Jankūnas su Lietuvos nacionaline komanda Ispanijoje Europos čempionate jau džiaugėsi savo pirmuoju trofėjų vyrų krepšinyje – iškovojo bronzos medalius, o 2015 metais Prancūzijoje tapo Europos vicečempionu.

Buvo ir dar vienas P.Jankūno įspūdingas pasiekimas – 2010 metais atidavus rinktinės vadžias jaunam treneriui Kęstučiui Kemzūrai lietuviai pasaulio čempionate Turkijoje nugvelbė bronzą.

Krepšininkas taip pat žaidė 2011-ųjų Europos čempionate Lietuvoje, 2006, 2014 ir 2019 m. pasaulio čempionate, 2012 ir 2016 m. olimpinėse žaidynėse.

14 kartų LKL čempionu tapęs P.Jankūnas neseniai pratęsė sutartį su „Žalgiriu“ dar vienam sezonui.

Patikimas žaidėjas

Paskutiniąsias savo karjeros rungtynes P.Jankūnas yra sužaidęs 2019 metų pasaulio čempionate Kinijoje, kur lietuviai antrame etape sudaužė Dominykos Respublikos ekipą 74:55, tačiau šį sėkmė buvo tik menka paguoda – į lemiamus mūšius dėl apdovanojimų Dainiaus Adomaičio kariauna nepateko.

Tąkart P.Jankūnas per beveik 16 minučių pelnė 4 taškus, pataikęs viena dvitaškį metimą iš penkių ir abi baudas.

„Tai žaidėjas, kuris metai iš metų progresavo ir matėsi, kad jis buvo geras visais aspektais. Svarbiausia, jog P.Jankūnas per visą sav karjerą neprarado to noro kovoti iki pabaigos, nežiūrint į jokias situacijas, – tikino dar ir 2011 metais Europos čempionate Lietuvoje žaidėją rinktinėje treniravęs V.Chomičius. – Jis buvo ir yra labai patikimas krepšininkas aikštėje.

Aš jį į rinktinę imčiau vien tik todėl, kad jis yra kovotojas, jis yra labai svarbus žmogus rūbinėje – tokių žaidėjų bet kuriai komandai labai reikia. Paulius moka reikiamu momentu pats susikoncentruoti ir priversti kitus siekti reikiamo tikslo“.

Lėmė ne amžius

P.Jankūnas jau 2019 metų pirmenybėse buvo vyriausias rinktinės narys, kuris aikštėje lyg ir kalnų nevertė, bet buvo ypač naudingas už jos ribų, rūbinėje, perėmęs iš Roberto Javtoko rinktinės dvasinio lyderio vaidmenį.

„Nemanau, kad verta kalbėti apie žaidėjo metus – jie čia mažai turi įtakos. Kalbu tai atsakingai, nes pats žaidžiau iki 40 metų, galiu pabaksnoti į NBA, kur tikrai yra nemažai įspūdingai žaidžiančių krepšininkų nors jiems jau 35 ar daugiau metų.

Čia yra tik klausimas, ar tu teisingai esi parengęs savo kūną fizinėms apkrovoms. Manau, šią situaciją su P.Jankūnu, neįtraukimu į sąrašą, įvardinčiau kaip aplinkybių išdava – yra nemažai kandidatų į jo poziciją, viską lėmė labiau trenerio vizija“, – kalbėjo V.Chomičius.

Dirbs „Žalgiryje“

Dabar jau pasitraukęs iš nacionalinės ekipos P.Jankūnas beveik pusę šio sezono buvo kamantinėjamas, ar jau kala vinį savo sportbačiams.

Tačiau veteranas, sausį abstrakčia kalbėjęs apie savo ateitį, galiausiai apsisprendė – jis žais 18-ąjį sezoną „Žalgirio“ komandoje, kurioje debiutavo dar 2003 metais ir kovojo petys į petį su Arvydu Saboniu.

„Visiems labai rūpėjo ar aš baigiu karjerą Eurolygoje, karjerą „Žalgiryje“, apskritai karjerą, – kortas balandį atvertė P.Jankūnas. – Bet paskutinį mėnesį buvau ramus, nes sprendimas pats savaime išsigrynino.

Pakalbėjome su Pauliumi Motiejūnu. Susidėliojome akcentus ir nutarėme, kad galbūt dar metus pažaisiu bei pabūsiu rūbinėje, kur galbūt esu labiau reikalingas.“

Tačiau sportininkas davė suprasti, kad po kito sezono greičiausiai jo krepšininko karjera baigsis ir jis žino, naujo savo iššūkio kelią.

„Gal bandysiu įsidarbinti „Žalgirio“ klube. Juk labai daug metų žaidžiu šioje komandoje, puikiai pažįstu vadovus. Aš planuoju bandyti įsidarbinti „Žalgirio“ vadovybėje“, – kalbėjo P.Jankūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.