EUROLYGA 2023

Olimpinė atranka: kroatų galvos skausmas – žaidėjų traumos ir NBA atkrintamosios varžybos

Kroatijos vyrų krepšinio rinktinė dėl kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes kovos namie. Vienas iš olimpinės atrankos turnyrų bus surengtas Splite.

 Kroatai pradėjo pasirengimą.<br> Federacijos nuotr.
 Kroatai pradėjo pasirengimą.<br> Federacijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2021, 10:05 AM

Nors namų sienos taps dideliu privalumu, Kroatijos rinktinę treniruojančiam buvusiame žalgiriečiui Veljko Mršičiui galvos skausmo netrūksta. Kroatams teks žaisti be kelių traumuotų ar NBA atkrintamosiose varžybose užtruksiančių žvaigždžių.

„Norime būti komanda, kuria Kroatijos sirgaliai didžiuotųsi“, – praėjusią savaitę per rinktinės pristatymą svarbiausią tikslą nurodė kroatus treniruojantis buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas Veljko Mršičius.

Kad priverstų sirgalius didžiuotis, Kroatijos krepšininkai pirmiausiai turi iškovoti kelialapį į Tokijo žaidynes ir reabilituotis už prieš kelerius metus patirtą nesėkmę, kai rinktinė nesugebėjo patekti į 2019 metų pasaulio pirmenybes.

Nors kroatai olimpinės atrankos rungtynes žais namie, kelias bus duobėtas. Jau aišku, kad kovoti dėl olimpinio kelialapio teks be keleto pagrindinių žaidėjų.

Dėl traumų į rinktinę neatvyko šių metų Eurolygos čempionas Krunoslavas Simonas (Stambulo „Anadolu Efes“), Draganas Benderis (Tel Avivo „Makabi“) ir Filipas Krušlinas (Sasario „Dinamo“), o du Kroatijos krepšininkai tuo metu, kai vyks atrankos turnyras, rungtyniaus NBA atkrintamosiose varžybose.

Dario Šaričius su „Phoenix Suns“ jau pateko į Vakarų grupės finalą, o dėl kito kelialapio šios grupės pusfinalyje kovoja dvi kroatų turinčios komandos „Utah Jazz“ ir „Los Angeles Clippers“. „Jazz“ gretose yra Bojanas Bogdanovičius, „Clippers“ – Ivica Zubacas. Jų dvikova baigsis ne anksčiau nei birželio 18 dieną, tad B.Bogdanovičius arba I.Zubacas prisidėti prie rinktinės galės tik kitą savaitę.

Kroatijos sirgaliai turbūt sutiktų, kad į Vakarų grupės finalą patektų „Clippers“, o B.Bogdanovičius padėtų rinktinei. Jis yra labiau patyręs, geriau pažįsta kitus rinktinės žaidėjus, o ir NBA pirmenybėse žaidė naudingiausiai tarp kroatų. Septintus metus už Atlanto rungtyniaujantis B.Bogdanovičius reguliariajame sezone pelnydavo vidutiniškai 17 taškų. I.Zubacas įmesdavo 9 taškus, D.Šaričius – 8,7 taško, dar vienas NBA žaidžiantis kroatas Luka Šamaničius („San Antonio Spurs“) – 3,7 taško.

Nors nuostolių daug, praėjusį antradienį (birželio 8 d.) Opatijoje treniruočių stovyklą pradėjęs treneris V.Mršičius sulaukė ir gerų žinių.

Grįžti į rinktinę sutiko Kroatijos krepšinio „sunkus vaikas“ Mario Hezonja, kuris ilgai blaškėsi karjeros kryžkelėse ir šių metų pradžioje po ilgų, bet nesėkmingų bandymų įsitvirtinti NBA komandose grįžo į Europą. 26 metų puolėjas sudarė sutartį su Atėnų „Panathinaikos“.

Šios savaitės pradžioje maloniai nustebino gegužės viduryje per NBA rungtynes traumą patyręs L.Šamaničius. Gydytojai prognozavo, kad „Spurs“ puolėjas negalės treniruotis dar kelias savaites, bet pirmadienį 21 metų krepšininkas netikėtai pasirodė ant treniruočių stovyklos slenksčio. L.Šamaničius tikisi iki mėnesio pabaigos atgauti tinkamą fizinę formą ir patekti į pagrindinį dvyliktuką.

Kol kas stipriose Europos lygose žaidusių krepšininkų Kroatijos rinktinės treniruočių stovykloje nėra daug. Labiausiai patyrę tarp jau atvykusių – Roko Leni Ukičius („Split“), Miro Bilanas (Sasario „Dinamo“), Toni Katičius (Sasario „Dinamo“), Željko Šakičius (Saratovo „Avtodor“). Po kelių dienų prie rinktinės turėtų prisidėti Ante Žižičius (Tel Avivo „Makabi“), kuris šiuo metu kovoja Izraelio lygos finale.

„Tikiuosi, kad atvyks visi žaidėjai, kurių reikia komandai. Žinome, kad bus sunku, tačiau labai norime patekti į olimpines žaidynes ir tikime, kad galime iškovoti kelialapį“, – per rinktinės pristatymą kalbėjo buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ puolėjas Ž.Šakičius.

Beje, Kroatijos krepšinio apžvalgininkai nustebo net plačiame kandidatų sąraše nepamatę dviejų kitų buvusių „Lietkabelio“ žaidėjų Dominiko Mavros („Zadar“) ir Marino Maričiaus („Split“) pavardžių. Treneris V.Mršičius šiuodu krepšininkus nuolat kviesdavo į rinktinę per Europos pirmenybių atrankos rungtynes, kuomet negalėdavo atvykti NBA ir Eurolygos žaidėjai.

Ne tik rinktinę, bet ir šių metų Kroatijos čempioną „Zadar“ klubą treniruojantis V.Mršičius ypač pasitikėjo D.Mavra. Lūkesčius pateisinęs gynėjas buvo išrinktas Kroatijos lygos finalo naudingiausiu krepšininku, tačiau skundėsi įsisenėjusiais kelio skausmais. Būtent sveikatos problemos sutrukdė D.Mavrai varžytis dėl vietos rinktinės dvyliktuke.

Kurie krepšininkai labiausiai verti būti dvyliktuke, paaiškės per porą artimiausių savaičių. Išsirinkti geriausius treneriui V.Mršičiui padės ir ketverios draugiškos rungtynės. Šią savaitę kroatai dukart susitiks su slovėnais (trečiadienį Rijekoje ir penktadienį Liublianoje), o birželio 23-24 dienomis taip pat dukart išbandys jėgas su Puerto Riko rinktine.

Kroatijos rinktinė

Į treniruočių stovyklą atvykę žaidėjai: Luka Babičius („Split“), Miro Bilanas (Sasario „Dinamo“, Italija), Mateo Drežnjakas (Zagrebo „Cibona“), Antonio Jordano („Zadar“), Toni Katičius (Sasario „Dinamo“, Italija), Pavle Marčinkovičius („Split“), Toni Perkovičius („Split“), Roko Rogičius (Vaisenfelso „Mitteldeutscher“, Vokietija), Željko Šakičius (Saratovo „Avtodor“, Rusija), Roko Leni Ukičius („Split“), Luka Šamaničius („San Antonio Spurs“, NBA).

Stovykloje laukiami žaidėjai: Bojanas Bogdanovičius („Utah Jazz“, NBA), Mario Hezonja (Atėnų „Panathinaikos“, Graikija), Dario Šaričius („Phoenix Suns“, NBA), Ivica Zubacas („Los Angeles Clippers“, NBA), Ante Žižičius (Tel Avivo „Makabi“, Izraelis), Filipas Krušlinas (Sasario „Dinamo“, Italija).

Olimpinė atranka

Olimpinės atrankos turnyras vyks birželio 29 – liepos 4 dienomis. Kaune žais šešios komandos. Pirmojo etapo A grupėje kovos Lietuva, Korėja ir Venesuela, B grupėje – Lenkija, Slovėnija ir Angola. Po dvi geriausias komandas pateks į pusfinalį, o pusfinalių nugalėtojai susitiks finale. Kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes iškovos tik atrankos turnyro nugalėtojai.

Tuo pačiu metu vyks kiti trys atrankos turnyrai. Viktorijoje (Kanada) varžysis Kanados, Kinijos, Graikijos, Turkijos, Čekijos ir Urugvajaus rinktinės, Splite (Kroatija) – Kroatijos, Brazilijos, Tuniso, Vokietijos, Rusijos ir Meksikos rinktinės, Belgrade – Serbijos, Filipinų, Dominikos Respublikos, Italijos, Senegalo ir Puerto Riko rinktinės.

Teisę dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse jau turi aštuonios komandos: Japonija, Prancūzija, Ispanija, JAV, Argentina, Australija, Nigerija ir Iranas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.