EUROLYGA 2023

D. Maskoliūno sprendimas suskaldė krepšinio bendruomenę: vieni gūžčioja pečiais, kiti gina: „Lengva rėkauti iš šono“

„#KurTadas“, – štai tokia grotažyme Lietuvos krepšinio gerbėjai užplūdo Tado Sedekerskio socialinio tinklapio Instagram paskyrą. Sekmadienį Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Darius Maskoliūnas paskelbė galutinį krepšininkų dvyliktuką, kuris šią savaitę varžysis Tokijo olimpinių žaidynių krepšinio atrankos turnyre.

D.Maskoliūnas ir T.Sedekerskis.<br>Lrytas.lt koliažas.
D.Maskoliūnas ir T.Sedekerskis.<br>Lrytas.lt koliažas.
D.Maskoliūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Maskoliūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Maskoliūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Maskoliūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Sedekerskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Sedekerskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Sedekerskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Sedekerskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 28, 2021, 8:09 PM, atnaujinta Jun 28, 2021, 8:40 PM

Vis dėlto, daugelio nuostabai, 50-metis krepšinio specialistas į jį nusprendė neįtraukti Vitorijos „Baskonia“ žaidėjo T.Sedekerskio.

Kartu su 23-ejų 204 cm ūgio puolėju už rinktinės borto liko ir kitas Ispanijoje rungtyniaujantis lietuvis Regimantas Miniotas.

„Kas dėl Tado – jam kažkaip labai sunkiai sekėsi į tas gynybines schemas prisitaikyti. Nežinau, paprasčiausiai mes jo nematėme šioje pozicijoje. Šiai dienai jis puolime nėra tas, kuris galėtų mums daug padėti.

Dėl Regio – jis prieš pasiruošimą buvo už linijos, gavosi taip, kad jį pasikvietėme patį paskutinį. Jis neblogai atrodė draugiškose, bet mums reikėjo rinktis tarp dviejų ir pasirinkome kitą žaidėją. Galvojame, kad taip mums bus naudingiau“, – pasirinkimą pakomentavo rinktinės strategas.

Sprendimas neįtraukti T.Sedekerskio į galutinį rinktinės dvyliktuką dar sekmadienį vakare sulaukė nemažai krepšinio bendruomenės kritikos.

„Eik tu na...mas – T.Sedekerskis už borto! Aš apakęs!“, – vos pranešus galutinį dvyliktuką savo socialiniame tinkle „Facebook“ rašė krepšinio komentatorius bei ekspertas Vaidas Čeponis.

D.Maskoliūno pasirinkimas už galutinio dvyliktuko ribos palikti „Baskonia“ gretose žibėjusio T.Sedekerskio nustebino ir kitą krepšinio komentatorių Rytį Vyšniauską.

„Tikrai neturiu nieko prieš Gytį Masiulį, bet sprendimas vietoj Eurolygos žaidėjo, kuris ginasi per keturias pozicijas, pasilikti aukštaūgį iš „Lietkabelio“ atrodo šiek tiek keistai.

Suprantu, kad 11 ar 12 žaidėjas nėra taip jau svarbu, bet tikrai galvojau, kad T.Sedekerskis dėl savo gynybinių įgūdžių turi ką pasiūlyti rinktinei“, – „Facebook“ puslapyje „Užkalti Halės Langai“ samprotavo Eurolygos kovas komentuojantis R.Vyšniauskas.

Už sprendimą atsako treneris

Pirmadienį portalui lrytas.lt savo nuomonę apie šį D.Maskoliūno sprendimą pasidalino ir krepšinio treneriai bei ekspertai Linas Šalkus, Žydrūnas Urbonas ir Tomas Purlys.

Visi trys kalbinti specialistai sutiko, kad T.Sedekerskio neįtraukimas į galutinį Lietuvos krepšinio rinktinės dvyliktuką sukėlė nemažą nuostabą, tačiau dėl šio sprendimo pastarieji neskuba peikti D.Maskoliūno pasirinkimo.

„Išgirdus šį sprendimą mano reakciją prilygo daugeliui – likau labai nustebęs ir nesupratęs. Vienintelis atvejis, kuriuo bandau pateisinti trenerį, kad galbūt kažkas vyksta treniruotėje ko mes nematome“, – teigė T.Purlys.

„Sprendimas neįtraukti T.Sedekerskio kažkiek ir nustebino, tačiau tai yra trenerio pasirinkimas – jis atsako už rinktinę ir renkasi žaidėjus.

Panašioje situacijoje esu atsidūręs ir aš, kai treniravau jaunimo rinktinę, tąsyk man atrodė, kad kuris nors žaidėjas netinka, tačiau vėliau jis atsiskleidė visomis spalvomis. Už viską atsako treneris.

Galvojau, kad T.Sedekerskis tikrai turėjo patekti į dvyliktuką, tačiau yra trenerių štabas, kuris renkasi žaidėjus ir atsako už rinktinę bei jos rezultatus“, – samprotavo L.Šalkus.

„Trenerio sprendimai yra nekvestionuojami.

Jis viską žino ir mato iš vidaus. Mums, žiūrint iš šono, vertinti ir kritikuoti yra nelabai etiška. Taip, tai „faniška“, iš fanų pusės normalu, tačiau neetiška.

Pasitikiu D.Maskoliūnu ir jo sprendimais. Lengva yra parėkauti iš šono, tačiau galutinį sprendimą vis tiek priima treneris. Jis yra Lietuvos rinktinės strategas ir reiktų gerbti tokį jo pasirinkimą“, – portalui lrytas.lt kalbėjo Utenos „Juventus“ strategas Ž.Urbonas.

L.Dončičiaus problema

Pasak T.Purlio, Eurolygoje sėkmingu darbu gynyboje pasižymėjęs T.Sedekerskis ne tik buvo vertas atsidurti tarp 12 Lietuvai atstovausiančių krepšininkų, tačiau galėjo tarpti ir vienu iš kertiniu šalies rinktinės krepšininku.

Krepšinio specialisto manymu, būtent Vitorijos „Baskonia“ rungtyniaujantis puolėjas galėjo tapti vienu pagrindiniu gynybos ramsčiu potencialioje dvikovoje su Slovėnijos rinktine bei jos lyderiu Luka Dončičiumi.

„Matėme Tado darbą ir jo sugebėjimus gynyboje viso sezono metu – Eurolygoje jam buvo patikėta gintis prieš geriausius turnyro žaidėjus. Pagal tai jis turėjo būti vienas iš pagrindinių ginklų pristabdant L.Dončičių.

Žinoma, aš nemačiau visų niuansų viduje, tačiau T.Sedekerskis buvo ne tik dvyliktuko, bet ir vienas iš kertinių Lietuvos rinktinės žaidėjų. Pasiruošimo metu jis gerai pasirodė gynyboje, pasižymėjo tinkamu krepšinio intelektu ir kamuolio perdavimu“, – kalbėo T.Purlys.

Tuo tarpu Ž.Urbonas neįžvelgia didelės problemos dėl T.Sedekerskio nebūvimo rinktinės dvyliktuke.

„Juventus“ strategas teigia, kad Slovėnijos krepšinio talento negali sustabdyti net didžiausios NBA žvaigždės, todėl vargu, ar T.Sedekerkis būtų galėjęs tapti išimtimi iš taisyklės.

„Dabar krepšinio visuomenė sako, kad blogai, jog nepasirinko T.Sedekerskio, nes jis būtų uždengęs L.Dončičių.

Tai L.Dončičiaus neuždaro nei Kawhi Leonardas, nei Kevinas Durantas, nei LeBronas Jamesas. Jis kaip metė po savo 30 taškų, taip ir meta.

Truputėlį keistoka, kai mes pradedame svarstyti, kas čia uždengs L.Dončičių“, – kalbėjo Ž.Urbonas.

Buvęs Vilniaus „Sakalų“ treneris L.Šalkus pridūrė, kad viską lems Lietuvos rinktinės pasirodymas šią savaitę prasidedančiame atrankos turnyre. Tik po jo D.Maskoliūnas galės sulaukti kritikos strėlių arba laurų vainikų.

„Gal mums iš šono viskas atrodo kitaip, tačiau treneriai mato visą darbą iš arti. Kiekvienas krepšinio specialistas turi savo viziją, o galbūt treniruotėje kažkas netinka.

Už viską atsakingi yra treneriai. Bus blogai – kaltas liks treneris, nes nepasirinko T.Sedekerskio, bus gerai – džiaugsimės trenerio sprendimu, nes net nereikėjo T.Sedekerskio“, – samprotavo krepšinio ekspertas.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė:

Gynėjai: Mantas Kalnietis, Rokas Jokubaitis, Lukas Lekavičius, Marius Grigonis, Rokas Giedraitis, Tomas Dimša.

Puolėjai: Mindaugas Kuzminskas, Arnas Butkevičius, Eimantas Bendžius, Gytis Masiulis.

Vidurio puolėjai: Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis.

Pirmąjį mačą olimpinėje atrankoje lietuviai žais antradienį (birželio 29 d.) 19.30 val. su Venesuela. Antrosios grupių etapo rungtynės, kuriose mūsiškiams kelią pastoti mėgins Pietų Korėjos rinktinė, bus žaidžiamos ketvirtadienį (liepos 1 d.) 19.30 val.

Kitoje olimpinės atrankos grupėje varžysis Slovėnijos, Lenkijos ir Angolos nacionalinės ekipos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.