EUROLYGA 2023

Olimpinė atranka: klaidų nekartoję meksikiečiai, pirmasis kelialapis namo ir kroatus skriaudęs kroatas

Venesuelos, Slovėnijos, Lenkijos, Meksikos, Brazilijos, Serbijos, Italijos ir Puerto Riko vyrų krepšinio rinktinės trečiadienį užsitikrino teisę žaisti Tokijo olimpinių žaidynių atrankos turnyrų pusfinalyje. Kelialapį namo pirmoji gavo Kaune dukart pralaimėjusi Angolos komanda.

brazilas George'as De Paola su ekipa įveikė Kroatiją. <br> AFP/Scanpix/com nuotr.
brazilas George'as De Paola su ekipa įveikė Kroatiją. <br> AFP/Scanpix/com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-30 23:32, atnaujinta 2021-06-30 23:34

Kaunas

Teisę žaisti Kauno turnyro pusfinalyje užsitikrino Venesuelos, Slovėnijos ir Lenkijos rinktinės, o dėl paskutinio kelialapio ketvirtadienį kovos Lietuvos ir Korėjos krepšininkai.

Venesuelos rinktinė trečiadienį 14 taškų skirtumu įveikė korėjiečius 94:80. Kadangi venesueliečiai pirmajame ture lietuviams pralaimėjo mažesniu 11 taškų skirtumu, jei visos trys komandos iškovotų vienodai pergalių, Venesuelos rinktinė dėl teigiamo taškų skirtumo užimtų bent antrąją vietą.

Lietuvos rinktinė nepatektų į pusfinalį nebent tuo atveju, jei ketvirtadienį korėjiečiams pralaimėtų 13 taškų ar didesniu skirtumu. Jei Lietuviai nugalės arba pralaimės 1-8 taškų skirtumu, A grupėje užims pirmąją vietą. Jei Lietuvos krepšininkai pralaimės 9-12 taškų skirtumu, grupėje bus antri, o pirmąją vietą užims Venesuela.

Pasirodymą Kaune jau baigė Angolos rinktinė, pralaimėjusi abejas B grupės rungtynes. Afrikiečius įveikusios Slovėnijos ir Lenkijos komandos užsitikrino teisę žaisti pusfinalyje ir ketvirtadienį išsiaiškins, kuri iš jų grupėje užims pirmąją vietą.

Trečiadienį Slovėnijos krepšininkai sutriuškino Angolos rinktinę net 50 taškų skirtumu 118:68. Tai – didžiausias skirtumas olimpinės atrankos turnyre.

Splitas

Splito turnyro B grupėje antrąją pergalę pasiekė Brazilijos rinktinė, netikėtai lengvai sutriuškinusi šeimininkę Kroatijos komandą 94:67. Dėl antrosios vietos šioje grupėje ketvirtadienį kovos brazilams pralaimėjusios Kroatijos ir Tuniso komandos.

A grupėje Meksikos rinktinė nugalėjo Rusijos krepšininkus 8 taškų skirtumu 72:64. Meksikiečiai, kurie pirmajame ture pralaimėjo vokiečiams 6 taškų skirtumu, atsidūrė tokioje pačioje padėtyje, kokioje yra Kauno turnyre žaidžianti Venesuelos rinktinė. Jie užsitikrino teisę žaisti pusfinalyje.

Ketvirtadienį lemiamose A grupės rungtynėse susitiks Vokietija ir Rusija. Kad pakiltų bent į antrąją vietą ir aplenktų vokiečius, rusams reikės laimėti 7 ar daugiau taškų skirtumu. Priešingu atveju į pusfinalį pateks Vokietija ir Meksika.

Belgradas

Belgrado turnyre į pusfinalį pateko Serbijos, Italijos ir Puerto Riko komandos, o dėl paskutinio kelialapio ketvirtadienį kovos Dominikos Respublikos ir Filipinų krepšininkai.

Serbai trečiadienį nugalėjo filipiniečius 83:76, pasiekė antrąją pergalę ir užsitikrino pirmąją vietą A grupėje.

B grupėje dar nebuvo sužaistos nė vienerios rungtynės, nes Senegalo komanda neatvyko į Serbiją dėl sveikatos krizės. Ketvirtadienį šioje grupėje dėl pirmosios vietos kovos Italija ir Puerto Rikas.

Aukštaūgiai

Šią vasarą ir draugiškose, ir oficialiose rungtynėse nedideliu skirtumu vis pralaimėdavę meksikiečiai trečiadienį pagaliau sugebėjo paskirstyti jėgas taip, kad jų užtektų iki ketvirtojo kėlinio pabaigos. Treneris Omaras Quintero sumaniai parinko tarpsnius, kada pasodinti ant suolo lyderius, todėl jo komandai šįkart nekilo problemų dėl pražangų, o Gustavo Ayonas (11 taškų) ketvirtajame kėlinyje tryško energija.

Rezultatyviausiai Meksikos rinktinėje vėl žaidė buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Paco Cruzas (21 taškas). Pasvalio ‚Pieno Žvaigždžių“ aukštaūgis Danielis Amigo prie pergalės pridėjo 4 taškus.

Meksikos aukštaūgiai tiesiog sunaikino ryškiausią rusų žvaigždę Timofejų Mozgovą. Buvęs NBA čempionas, šią vasarą puikiai žaidęs draugiškose rungtynėse, trečiadienį pelnė tik 2 taškus ir padarė 5 klaidas.

Šou

Brazilijos rinktinę treniruojančiam kroatui Aleksandarui Petrovičiui trečiadienį buvo nelengva. Jam reikėjo kovoti prieš tautiečius – Kroatijos rinktinę. Tačiau jokių emocijų šiose rungtynėse nebuvo – brazilai netikėtai lengvai sutriuškino Splito turnyro šeimininkus. Kroatijos krepšininkai nė karto nebuvo persvėrę rezultato, o dviženkliu skirtumu atsiliko dar pirmajame kėlinyje.

Nors Brazilijos rinktinėje žaidžia du pastarąjį sezoną NBA lygoje rungtyniavę aukštaūgiai Andersonas Varejao ir Bruno Caboclo, kroatus labiausiai stebino 35-erių Rafaelis Hettsheimeiris.

Geriausiu karjeros laikotarpiu Madrido „Real“ klube jėgas pabandęs, bet prieš septynerius metus į tėvynę grįžęs vidurio puolėjas tai pergudraudavo varžovus po krepšiu, tai švystelėdavo tritaškį ir iki pertraukos surinko 13 taškų.

Būtent po jo tritaškio brazilų persvara prieš pat pertrauką vėl tapo dviženklė 45:34.

O kai trečiajame kėlinyje siautėti pradėjo B.Caboclo (jis prieš kelis mėnesius perėjo iš „Houston Rocket“ į Limožo CSP ekipą), Kroatijos rinktinė tapo žiūrove. Įdomu, kad brazilai kroatus nugalėjo net didesniu skirtumu (27 taškais) negu primosiose rungtynėse tunisiečius (26 taškais).

R.Heitsheimeiris pelnė 20 taškų, B.Caboclo – 17, A.Varejao – 11. Nesnaudė ir Kėdainių „Nevėžio“ gynėjas Rafaelis Luzas. Jis pelnė 10 taškų.

Kroatijos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė 16 taškų pelnęs Bojanas Bogdanovičius. Tačiau jis taškus pradėjo rinkti tik tada, kai varžovai jau buvo nepavejami. Iki pertraukos ryškiausia kroatų žvaigždė pataikė vos 1 iš 5 metimų.

Dar labiau nuvylė Mario Hezonja. Jis pataikė 1 iš 7 metimų ir pelnė 9 taškus. Buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ puolėjas Željko Šakičius įmetė 3 taškus.

Sunkumai

Neužtikrintu žaidimu stebina Serbijos rinktinė. Antradienį serbai daugiau nei tris kėlinius kankinosi žaisdami su Dominikos Respublikos rinktine, o trečiadienį jiems dar rimčiau į atlapus kibo Filipinų krepšininkai.

Nors trečiajame kėlinyje serbai pirmavo 16 taškų skirtumu, šis pranašumas nereiškė pergalės. Svečiai iš Azijos staiga pakilo į kovą ir ketvirtajame kėlinyje persvėrė rezultatą 74:73. Filipinų komandai laimėti nepavyko, tačiau Belgradų sirgaliai kovingus varžovus iš arenos palydėjo plojimais.

Paskutinėmis minutėmis Filipinų rinktinei nepavyko pramušti 222 cm ūgio Bobano Marjanovičiaus sienos. Buvęs Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas ir rinko taškus, ir išvydavo varžovus iš savo baudos aikštelės. Iš viso B.Marjanovičius pelnė 25 taškus ir atkovojo 10 kamuolių. Jis buvo rezultatyviausias trečiadienį Europoje žaistų atrankos turnyro rungtynių krepšininkas.

Serbijos rinktinė žaidė be Nikolos Kaliničiaus, Nemanjos Bjelicos ir Vasilijės Micičiaus.

2 turas

Kauno turnyras

A grupė

Venesuela – Korėja 94:80. H.Guillentas 17, M.Carrera 16, 12 atk.kam., P.Chourio 16, G.Sojo 13/ H.j.Lee 18, R.Ratliffe‘as 17, 10 atk.kam., D.s.Lee 17.

Lentelė: Lietuva – 1 ir 0, Venesuela – 1 ir 1, Korėja – 0 ir 1.

B grupė

Slovėnija – Angola 118:68. Z.Dragičius 16, V.Čančaras ir L.Dončičius po 13, M.Tobey ir L.Rupnikas po 12, E.Muričius, G.Hrovatas ir J.Čebašekas po 10/ Y.Moreira 15, G.Buiamba 10.

Lentelė: Slovėnija – 1 ir 0, Lenkija – 1 ir 0, Angola – 0 ir 2.

Splito turnyras

A grupė

Meksika – Rusija 72:64. P.Cruzas 21, P.Stollas ir G.Ayonas po 11, ... D.Amigo 4/ S.Antonovas 13, A.Voroncevičius 11.

Lentelė: Vokietija – 1 ir 0, Meksika – 1 ir 1, Rusija – 0 ir 1.

B grupė

Brazilija – Kroatija 94:67. R.Hettsheimeiris 20, B.Caboclo 17, L.Meindlis 14, A.Varejao 11, R.Luzas 10/ B.Bogdanovičius 16, R.L.Ukičius 13, ... Ž.Šakičius 3.

Lentelė: Brazilija – 2 ir 0, Tunisas – 0 ir 1, Kroatija – 0 ir 1.

Belgrado turnyras

A grupė

Serbija – Filipinai 83:76. B.Marjanovičius 25, 10 atk.kam., O.Dobričius 16, M.Teodosičius 13, D.Andžušičius 12/ K.Kouame 17, J.Headingas 13, K.Sotto ir J.Baltazaras po 10.

Lentelė: Serbija – 2 ir 0, Filipinai – 0 ir 1, Dominikos Respublika – 0 ir 1.

B grupė

Neatvykus Senegalo rinktinei, šioje grupėje rungtynės dar nevyko.

1 turas

Viktorijos turnyras

A grupė

Graikija – Kanada 91:97. K.Mitoglou 14, 10 atk.kam., N.Kalathis ir K.Sloukas po 12, G.Papagiannis 11, L.Kaselakis 10/ A.Wigginsas 23, R.J.Barrettas 22, N.Alexanderis-Walkeris 18, D.Powellas 12.

B grupė

Urugvajus – Turkija 86:95. J.Grangeris 25, 10 rez.perd., M.Calfani 16, E.Batista 12, L.Parodi 10/ C.Osmanas 27, A.Sengunas 15, M.Mahmutoglu 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.