EUROLYGA 2023

Olimpinė atranka: P. Cruzo šėlsmas, Europos pranašumas ir buvusių „Ryto“ trenerių dvikova

Europos šalių krepšininkai sėkmingai pradėjo olimpinių žaidynių atrankos varžybas. Trijuose Europoje vykstančiuose atrankos turnyruose antradienį pergales šventė keturios Senojo žemyno šalių rinktinės, o prie jų prisidėjo europiečio treniruojama Brazilijos komanda.

 Vokiečiai įveikė meksikiečius.<br> FIBA nuotr.
 Vokiečiai įveikė meksikiečius.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2021, 12:03 AM, atnaujinta Jun 30, 2021, 12:18 AM

Ketvirtą atrankos turnyrą rengia Kanados miestas Viktorija.

Europiečiai

Antradienį ketveriose iš penkerių Europoje žaistų olimpinės atrankos rungtynių europiečiai susitiko su kitų žemynų komandomis. Europos šalių rinktinės buvo stipresnės visose ketveriose rungtynėse: Lietuva nugalėjo Venesuelą 76:65, Lenkija – Angolą 83:64 (Kauno turnyras), Vokietija – Meksiką 82:76 (Splito turnyras), Serbija – Dominikos Respubliką 94:76 (Belgrado turnyras)

Vienintelėse „neeuropietiškose“ rungtynėse Splito turnyre Brazilija sutriuškino Tunisą 83:57.

Truputis

Meksikos rinktinė ruošdamasi atrankos turnyrui žaidė šešerias draugiškas rungtynes, per kurias iškovojo tik vieną pergalę, bet net keturis kartus stipriems varžovams, tarp jų – serbams ir graikams, pralaimėjo 3-5 taškų skirtumu.

Splite istorija pasikartojo. Meksikiečiai daugiau nei tris ketvirčius rungtynių pirmavo, bet beveik be keitimų žaidusiems lyderiams pavargus ir prisirinkus pražangų, ketvirtajame kėlinyje prarado iniciatyvą ir pralaimėjo Vokietijos komandai 6 taškų skirtumu.

Duetai

Lietuvos rinktinės smogiamoji jėga yra du NBA milžinai Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis. Per pirmąsias rungtynes su Venesuelos komanda jiedu žaidė tvirtai ir kartu pelnė 32 taškus (J.Valančiūnas 20, D.Sabonis 12).

Vokietijos komanda taip pat turi du NBA žaidžiančius aukštaūgius. Tiesa, Moritzas Wagneris ir Isaacas Bonga stipriausioje pasaulio lygoje daugiausiai laiko leidžia ant suolo. Pastarąjį sezoną net tris komandas pakeitęs M.Wagneris pelnydavo 6,9 taško, I.Bonga – 2 taškus.

Vis dėlto Vokietijos rinktinei ir NBA atsarginiai yra didelė paspirtis. Antradienį I.Bonga surinko 13 taškų, M.Wagneris – 11 taškų. Jiedu ypač aktyviai žaidė ketvirtajame kėlinyje, kai vokiečiai pasiekė persilaužimą.

Beje, pastarąjį sezoną NBA lygoje žaidė net šeši vokiečiai, bet dėl olimpinio kelialapio kovoja tik du.

NBA klubuose žaidžiantys aukštaūgiai sudaro ir Serbijos rinktinės priekinę liniją. Serbų milžinai antradienį taip pat rodė jėgą: Bobanas Marjanovičius pelnė 18 taškų, Nemanja Bjelica – 12 taškų.

„Mūsiškiai“

Rezultatyviausiai antradienį žaidė buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Paco Cruzas, kuris pastarąjį sezoną buvo rezultatyviausias Turkijos lygos krepšininkas (vid. 19,6 tšk.) ir puikią sportinę formą atsivežė į rinktinę. Meksikietis į vokiečių krepšį įmetė 30 taškų, be to atkovojo 7 kamuolius ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Iki pertraukos P.Cruzas buvo tikras Vokietijos komandos košmaras ir per du kėlinius surinko 18 taškų, bet antroje mačo pusėje 37,5 min. žaidusiam gynėjui jau trūko kvapo.

Meksikos rinktinėje žaidžia dar vienas buvęs LKL krepšininkas. Pastaruosius pusantro sezono Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ aprangą vilkėjęs vidurio puolėjas Danielis Amigo pelnė 4 taškus ir prasižengė 5 kartus (vos per 12,5 min.).

Antradienį neturėjo kuo pasigirti ir Kauno „Žalgirio“ naujokas Nielsas Giffey. Vokietijos rinktinės gynėjas per 20 min. pelnė 3 taškus.

Brazilijos rinktinėje žaidžia Kėdainių „Nevėžio“ gynėjas Rafaelis Luzas. Jis per 16 min. pelnė 4 taškus.

Galingai atrankos turnyrą pradėjo du „Žalgiryje“ rungtyniavę Serbijos krepšininkai. B.Marjanovičius įmetė 18 taškų ir atkovojo 10 kamuolių, naudingiausias pastarojo sezono Eurolygos krepšininkas Vasilije Micičius pelnė 16 taškų.

Treneriai

Antradienį Splite susitiko du buvę Vilniaus „Ryto“ treneriai. Kroatas Aleksandaras Petrovičius dirba Brazilijos rinktinėje, vokietis Dirkas Bauermannas – Tuniso rinktinėje.

A.Petrovičiaus treniruojamos komandos sudėtis daug stipresnė, todėl nebuvo nieko keisto, kad brazilai nugalėjo 26 taškų skirtumu – didžiausiu antradienį Europoje žaistose rungtynėse.

D.Bauermannas vilniečius treniravo nuo 2013 metų kovo mėnesio, kai pakeitė pusmetį komandai vadovavusį Darių Maskoliūną. Vokietis buvo atleistas 2013 metų gruodį, o į jo vietą Vilniaus klubas pakvietė A.Petrovičių. Kroatas sezono pabaigos Lietuvoje irgi nesulaukė – buvo atleistas 2014 metų kovą, o jo pareigas perėmė iki tol trenerio padėjėju dirbęs Dainius Adomaitis. D.Adomaitis laikinai vyriausiojo pareigas ėjo ir 2013 metų gruodį, kol klubo vadovai susitarė su A.Petrovičiumi.

Virusas

Belgrade antradienį įvyko tik vienerios iš dvejų numatytų rungtynių. Senegalo rinktinė neatvyko į Serbiją, nes keturiems delegacijos nariams užsikrėtus koronavirusu, visa komanda nebuvo išleista iš Vokietijos.

Senegaliečiai stovyklavo Vokietijoje nuo birželio 18 dienos. Ten ir paaiškėjo, kad koronavirusu užsikrėtė trys krepšininkai ir trenerio padėjėjas. Vienas iš susirgusiųjų buvo natūralizuotas amerikietis Pierria Henry, kuris tik prieš porą savaičių tapo Senegalo piliečiu ir ruošėsi debiutuoti rinktinėje.

Pastarąjį sezoną Vitorijos „Baskonia“ gretose spindėjęs P.Henry birželio viduryje keliavo į Dakarą atsiimti Senegalo pasą, tačiau Afrikoje užtruko ilgiau nei planavo. Dėl šios šalies Vidaus reikalų ministerijoje kilusių nesklandumų P.Henry turėjo kelias dienas laukti, kol dokumentas pateko į jo rankas.

Beje, atstovauti Senegalui ruošesi ne tik P.Henry, bet ir dar penki Ispanijos bei Prancūzijos klubų krepšininkai ir praėjusį sezoną kelias savaites „Ryto“ aprangą vilkėjęs, bet paskui į Kinijos lygą išvykęs Maurice‘as Ndouras.

Kauno turnyras

A grupė

Lietuva – Venesuela 76:65. J.Valančiūnas 20, 11 atk.kam., M.Kalnietis ir D.Sabonis po 12, R.Giedraitis 10, M.Grigonis 8, R.Jokubaitis 7, L.Lekavičius 4, E.Bendžius 3, G.Masiulis, A.Butkevičius, T.Dimša ir M.Kuzminskas po 0/ D.Cubillanas 11, M.Carrera 9, H.Guillentas 8.

B grupė

Lenkija – Angola 83:64. M.Ponitka 22, A.J.Slaughteris 16, A.Balcerowskis 14/ Y.Moreira 27, E.Ndoniema 11.

Splito turnyras

A grupė

Vokietija – Meksika 82:76. J.Saibou 17, I.Bonga 13, A.Obstas ir M.Wagneris po 11, J.Voigtmannas 10, 10 atk.kam., ... N.Giffey 3/ P.Cruzas 30, G.Ayonas 18, 15 atk.kam., ... D.Amigo 4.

B grupė

Tunisas – Brazilija 57:83. O.Marnaoui 13, S.Mežri 12, O.Abada 10/ V.Benite 15, R.Hettsheimeris 11, L.Meindlis 10, ... R.Luzas 4.

Belgrado turnyras

A grupė

Dominikos Respublika – Serbija 76:94. V.Lizas ir M.Torresas po 16, G.Solano 10/ B.Marjanovičius 18, 10 atk.kam., F.Petruševas 17, V.Micičius 16, N.Bjelica 12.

B grupė

Rungtynės nevyko neatvykus Senegalo rinktinei

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.