EUROLYGA 2023

Olimpinė atranka: tritaškių varžytuvės Kaune, kroatų išgąstis ir blogiausia Europos komanda

Trijuose Europoje vykstančiuose olimpinių žaidynių vyrų krepšinio atrankos turnyruose baigėsi grupių varžybos ir paaiškėjo pusfinalių dalyviai. Atkakliausiai ketvirtadienį kovojo Splite žaidžiančios komandos.

L.Dončičiaus į priekį vedama Slovėnija nepasigailėjo Lenkijos ekipos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
L.Dončičiaus į priekį vedama Slovėnija nepasigailėjo Lenkijos ekipos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 11:42 PM, atnaujinta Jul 1, 2021, 11:44 PM

Pusfinaliai

Į trijų Europoje vykstančių olimpinės atrankos turnyrų pusfinalius pateko septynios Europos ir penkios Lotynų Amerikos šalių rinktinės.

Kauno turnyro pusfinalyje susigrums Lietuva – Lenkija ir Slovėnija – Venesuela.

Splito turnyro pusfinalyje žais Brazilija – Meksika ir Vokietija – Kroatija.

Belgrado turnyro pusfinalyje rungtyniaus Serbija – Puerto Rikas ir Italija – Dominikos Respublika.

Po atrankos turnyrų pirmojo etapo namo iškeliavo Rusijos, Angolos, Tuniso, Korėjos ir Filipinų krepšininkai. Senegalo rinktinė neatvyko į Belgrado turnyrą dėl COVID-19. Lotynų Amerika grupių varžybose nepatyrė nuostolių.

Dar vienas atrankos turnyras vyksta Kanados mieste Viktorijoje. Jame po dviejų turų pirmąsias vietas grupėse užsitikrino Kanados ir Turkijos rinktinės.

Pusfinalio rungtynės bus žaidžiamos šeštadienį, finalo – sekmadienį. Kelialapius į olimpines žaidynes iškovos tik atrankos turnyrų nugalėtojai.

Teisę dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse jau turi aštuonios komandos: Japonija, Prancūzija, Ispanija, JAV, Argentina, Australija, Nigerija ir Iranas.

Lyderiai

Ketvirtadienį Europoje vykstančiuose atrankos turnyruose rezultatyviausiai žaidė 27 taškus pelnęs ir Kroatijos rinktinę nuo gėdos gelbėjęs Mario Hezonja (9/11 dvitaškių, 2/10 tritaškių, 3/6 baudų).

Tik tašku nuo jo atsiliko Korėjos rinktinės natūralizuotas amerikietis Ricardo Ratliffe‘as. Jis nepabūgo Lietuvos rinktinės milžinų Jono Valančiūno bei Domanto Sabonio ir pirmajame kėlinyje pelnė 14 iš 16 savo komandos taškų.

Tiesa, korėjiečiai pirmąjį kėlinį pralaimėjo 16:28, o ir per kitus kėlinius nesukėlė sunkumų Lietuvos rinktinei. Kauno turnyro šeimininkai sutriuškino azijiečius 96:57.

Per kitus kėlinius aprimo ir R.Ratliffe‘as. Jis per 35,5 min. pelnė 26 taškus (13/22 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 0/1 baudos).

Tritaškiai

Su kuo pusfinalyje žais Lietuvos krepšininkai, paaiškėjo per Slovėnijos ir Lenkijos rinktinių rungtynes. Slovėnai pasiekė antrą triuškinamą pergalę 112:77.

B grupėje dvi pirmąsias vietas užsitikrinusios komandos ketvirtadienį nepersistengė ir rungtynes pavertė vos ne tritaškių konkursu.

Kol lenkai pataikė iš toli (pirmajame kėlinyje jie įmetė 6 iš 8 tritaškių), skirtumas nebuvo didelis. Tačiau Lenkijos komandos tritaškių atsargos pamažu seko, o Slovėnijos rinktinė pataikė visas rungtynes ir didino persvarą.

Iš viso slovėnai pataikė 18 iš 32 tritaškių, lenkai – 13 iš 30 tritaškių (po pertraukos – tik 3 iš 12).

„Pralaimėjome skaudžiai, tačiau laukiame pusfinalio“, – sakė Lenkijos rinktinę treniruojantis amerikietis Mike‘as Tayloras.

Išgąstis

Tuniso rinktinė ruošdamasi olimpinei atrankai žaidė šešerias draugiškas rungtynes su Europos ir Lotynų Amerikos komandomis.

Keli varžovai nebuvo labai stiprūs (pavyzdžiui, Lenkija ir Rusija), bet tunisiečiai patyrė šešis triuškinamus pralaimėjimus.

Šie rezultatai neturėjo stebinti, nes Tuniso rinktinėje žaidžia vienuolika krepšininkų iš šios šalies lygos (tiesa, vienas iš jų labai patyręs – buvęs NBA ir Eurolygos klubų vidurio puolėjas Salahas Mežri) ir vienas legionierius iš Prancūzijos mėgėjų lygos.

Splito atrankos turnyro pirmosiose rungtynėse iš Tuniso komandos nė šlapios vietos nepaliko Brazilijos krepšininkai, todėl buvo sunku patikėti, kad Afrikos čempionai gali pasipriešinti Kroatijos rinktinei.

Tačiau lemiamose Splito turnyro B grupės rungtynėse užvirė karšta kova, o Bojanas Bogdanovičius, Mario Hezonja, Roko-Leni Ukičius, Ante Žižičius ir kitos Kroatijos žvaigždės vos išvengė didelės gėdos.

Buvusio Vilniaus „Ryto“ trenerio vokiečio Dirko Bauermanno vadovaujama Tuniso rinktinė trečiajame kėlinyje panaikino dviženklį atsilikimą ir paskutinėje mačo dalyje komandos žaidė lygiai. Vis dėlto lemiamu metu tunisiečiai nepasinaudojo keliomis geromis progomis ir Kroatijos komanda išplėšė pergalę 75:70.

„Tikslą pasiekėme, bet gerai nebuvo“, – pripažino Kroatijos rinktinę treniruojantis buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas Veljko Mršičius.

Kova

Ketvirtadienį žūtbūtinės rungtynės vyko ir kitoje Splito turnyro grupėje. Šiose rungtynėse Vokietijos rinktinė galėjo net ir pralaimėti rusams 1-6 taškų skirtumu. Nugalėtojai išties nebuvo aiškūs iki paskutinių sekundžių, bet Vokietijos krepšininkai pasiekė pergalę 69:67.

Rusai pirmajame ir trečiajame kėliniuose dukart buvo įgiję reikiamą ir net truputį didesnę persvarą (17:7 ir 51:41), bet vokiečiams abukart nereikėjo daug laiko, kad išlygintų arba persvertų rezultatą (20:19 ir 55:55).

Paskutinėmis sekundėmis rusai pradėjo beprasmį sąmoningų pražangų žaidimą. Vokiečiai netgi tyčia nepataikė baudos metimų ir buvo pasiruošę atiduoti pergalę, tačiau varžovai dovanos neišvyniojo – atsilikdami vienu tašku nepataikė iš po krepšio.

Vienas rezultatyviausių Vokietijos rinktinės žaidėjų buvo Kauno „Žalgirio“ naujokas Nielsas Giffey. Jis pelnė 11 taškų.

Belgradas

Apginti Azijos krepšinio garbę bandė Filipinų rinktinė. Belgrado turnyro A grupės lemiamose rungtynėse filipiniečiai pustrečio kėlinio lygiai žaidė su Dominikos Respublikos rinktine (rezultatas buvo 51:53), bet po to žaidimas vyko vos ne į vieną krepšį ir Karibų krepšininkai nugalėjo 94:67.

Vienintelėse Belgrado turnyro B grupės rungtynėse Italijos rinktinė nugalėjo Puerto Riko komandą 90:83. Puertorikiečiai iki trečiojo kėlinio vidurio pirmavo, bet tada italai pelnė 19 taškų be atsako ir persvėrė rezultatą 67:58.

Paskutiniai

Rusijos rinktinė buvo vienintelė Europos komanda, Europoje vykstančiuose atrankos turnyruose nepatekusi į pusfinalį. Rusai pralaimėjo abejas rungtynes Meksikai ir Vokietijai.

Šią vasarą žaisti atsisakius Aleksejui Švedui ir dar keliems Eurolygos patirties turintiems rinktinės senbuviams šis rezultatas buvo lengvai nuspėjamas – kovoti dėl olimpinio kelialapio atvyko nedaug tarptautinės patirties turintys krepšininkai, o dėl vietos dvyliktuke varžėsi net ir keli Rusijos antrosios lygos komandų žaidėjai (vienas iš jų rungtyniavo Splite).

Vis dėlto Rusijos rinktinės treneris Sergejus Bazarevičius prisiekinėjo, kad jo lūkesčiai buvo didesni: „Splite tikėjomės geresnio rezultato. Rezultatas blogas, bet bloga patirtis – irgi patirtis. Rusijoje visi galvoja, kad krepšinis mirė. Aš taip nemanau. Yra jaunų krepšininkų, kurie gali žaisti aukštame lygyje“.

Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka tvirtino, kad nesėkmė olimpinėje atrankoje neturės įtakos S.Bazarevičiaus likimui. „Nemanau, kad trenerio ateitį lems tai, ar mes pateksime į olimpines žaidynes. Bet tikiuosi, kad jis to nežino“, – dar prieš lemiamas rungtynes sakė A.Kirilenka.

3 turas

Kauno turnyras

A grupė

Lietuva – Korėja 96:57. J.Valančiūnas 15, 13 atk.kam., R.Jokubaitis ir M.Grigonis po 13, T.Dimša 11, D.Sabonis 9, 10 atk.kam., E.Bendžius 8, R.Giedraitis ir L.Lekavičius po 7, G.Masiulis 6, A.Butkevičius 5, M.Kuzminskas 2, 0/4 metimų, M.Kalnietis 0, 0/4 metimų, 9 rez.perd. / R.Ratliffe‘as 26, H.Lee 11.

Lentelė: Lietuva – 2, Venesuela – 1, Korėja – 0.

B grupė

Slovėnija – Lenkija 112:77. L.Dončičius 18, 10 rez.perd., K.Prepeličius 17, G.Hrovatas 16, Z.Dragičius ir J.Blažičius po 11, V.Čančaras 10, ... Ž.Dimecas 6/ M.Ponitka 16, A.J.Slaughteris ir A.Balcerowskis po 11.

Lentelė: Slovėnija – 2, Lenkija – 1, Angola – 0.

Pusfinalyje žais: Lietuva – Lenkija ir Slovėnija – Venesuela.

Splito turnyras

A grupė

Rusija – Vokietija 67:69. A.Voroncevičius 17, S.Antonovas 9/ J.Voigtmannas 13, M.Wagneris 12, N.Giffey ir J.Saibou po 11.

Lentelė: Vokietija – 2, Meksika – 1, Rusija – 0.

B grupė

Kroatija – Tunisas 75:70. M.Hezonja 27, A.Žižičius 14, 12 atk.kam., B.Bogdanovičius 14/ R.Slimane‘as 15, O.Marnaoui 14, M.El Mabroukas ir S.Mežri po 13.

Lentelė: Brazilija – 2, Kroatija – 1, Tunisas – 0.

Pusfinalyje žais: Vokietija – Kroatija ir Brazilija – Meksika.

Belgrado turnyras

A grupė

Filipinai – Dominikos Respublika 67:94. J.Headingas 16, K.Kouame 10/ V.Lizas 23, G.Solano 21, M.Torresas 20, A.Nunezas 13.

Lentelė: Serbija – 2, Dominikos Respublika – 1, Filipinai – 0.

B grupė

Italija – Puerto Rikas 90:83. A.Polonara 21, 11 atk.kam., N.Mannionas ir S.Fontecchio po 21/ G.Clavellis 24, G.Browne‘as 16, 16 rez.perd., E.Andujaras 11.

Lentelė: Italija – 1, Puerto Rikas – 0. Senegalas neatvyko.

Pusfinalyje žais: Serbija – Puerto Rikas ir Italija – Dominikos Respublika.

2 turas

Viktorijos turnyras

A grupė

Kanada – Kinija 109:79. A.Wigginsas 20, R.J.Barrettas 16, A.Nicholsonas 14, D.Powellas 12/ Hu Mingxuanis 24, Zhou Qi 12.

Lentelė: Kanada – 2 ir 0, Graikija – 0 ir 1, Kinija – 0 ir 1.

B grupė

Turkija – Čekija 87:70. F.Korkmazas 20, M.Mahmutoglu 13, E.Ilyasova 12, C.Osmanas 11/ T.Satoransky 15, J.Vesely 13, 11 atk.kam., P.Auda 10.

Lentelė: Turkija – 2 ir 0, Urugvajus – 0 ir 1, Čekija – 0 ir 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.