EUROLYGA 2023

Po istorinio Lietuvos krepšinio fiasko – žvilgsnis į skaičius: kas lietuvius žudė labiausiai

Lietuvos krepšinio rinktinei nepavyko aštuntą kartą iš eilės įsėsti į olimpinį traukinį – Tokijo žaidynės vyks be mūsų šalies komandos. Nuo pat Nepriklausomybės atgavimo olimpinių žaidynių krepšinio turnyruose medalius medžiojusi ir triskart su bronza sugrįžusi Lietuvos ekipa šią teisę nenoriai, tačiau atidavė Luka Dončičiaus vedamai slovėnų kariaunai.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Domantas Sabonis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Domantas Sabonis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Domantas Sabonis ir Marius Grigonis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Domantas Sabonis ir Marius Grigonis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Arnas Butkevičius<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Arnas Butkevičius<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Darius Maskoliūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Darius Maskoliūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Jonas Valančiūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Jonas Valančiūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Marius Grigonis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Mantas Kalnietis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Mantas Kalnietis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 5, 2021, 9:29 AM, atnaujinta Jul 5, 2021, 9:42 AM

Pirmą kartą olimpiadoje dalyvausianti Slovėnija Kaune susižėrė įspūdingą trofėjų po 2017-ųjų aukso Europos pirmenybėse: beveik 11 tūkstančių mūsų aistruolių akyse ant menčių paguldė Lietuvos komandą 96:85 ir rankose laikė simbolinį kvietimą vykti į Tokiją.

Nors lietuviai puikiai žinojo ir beveik visą atrankos laiką kalbėjo apie būtinumą stabdyti „Dallas Mavericks“ ekipos žvaigždę L.Dončičių, būtent šis krepšininkas ir tapo lietuviškos svajonės duobkasiu.

Luka nesižvalgė į kitus komandos draugus ir vienas pats tempė savanoriškai užsikrautą naštą – surinko trigubą dviženklį: įmetė 31 tašką, atsikovojo 11 kamuolių ir atliko 13 rezultatyvių perdavimų.

Jis vienas užgožė ir abu mūsų NBA žaidėjus – Joną Valančiūną bei Domantą Sabonį.

Kartu sudėjus jie ne tik pelnė mažiau taškų – J.Valančiūnas sumetė 14, o D.Sabonis – 9 taškus, tačiau ir nesugebėjo dominuoti po krepšiais.

201 cm ūgio slovėnas vienas susirinko 11 kamuolių, o Lietuvos rinktinės aukščiausieji atsikovojo po 6 kamuolius.

Mūsų šalies ekipoje taip ir neatsirado „lietuviškojo Dončičiaus“, kuris sugebėtų tempti komandą į priekį.

D.Maskoliūnas akistatoje su slovėnais leido savo jėgą išbandyti vienuolikai žaidėjų ir penki iš jų pelnė dviženklį taškų skaičių. Tačiau tas indėlis visiškai neprilygo Slovėnijos žvaigždei.

Mantas Kalnietis, Arnas Butkevičius ir J.Valančiūnas pataikė po 14 taškų, Eimantas Bendžius pridėjo 11, o Marius Grigonis – 10 taškų.

Tačiau pastarasis žaidėjas, išvykstantis į Maskvos CSKA ekipą, vargu ar džiaugėsi šiuo pasiekimu: M.Grigoniui krito tik kas trečias metimas, o jo pataikymo procentas buvo blogiausias ekipoje – vos 27,3 proc. (3/11)

Vaizdą aikštėje pralaimėtame mače gadino ir labai nevykęs lietuvių pataikymas nuo baudų linijos: mūsiškiai metė iš viso 25 baudas, tačiau sugebėjo įmesti vos 15 (60 proc.).

Galima sakyti, kad būtent šių lengvų taškų Lietuvai ir pritrūko sugrįžti į varžybas dėl pergalės, o blogiausia pataikymo statistika šįkart priklausė J.Valančiūnui, kuris NBA nuo baudų linijos meta 78 proc. tikslumu, o šįkart sugebėjo iš 6 metimų įmesti vos 2 (33 proc.).

Šansu padidinti taškų kraitį baudomis kaip reikiant nepasinaudojo ir M.Grigonis, pataikęs 3 metimus iš 5 (60 proc.)

Ne vienerius metus kalbama, kad su J.Valančiūnu ir D.Saboniu Lietuvos rinktinės priekinė linija yra viena geriausių Europoje, tačiau sekmadienį šis mitas buvo išsklaidytas: slovėnai iš viso atsikovojo 37 kamuolius, o mūsų ekipa – tik 34.

Maža to, slovėnai, kurių ūgio vidurkis yra 198 cm, sugebėjo karaliauti po lietuvių krepšiu – jie puolime sugriebė 9 kamuolius, o mūsų žaidėjai 7.

Lemiamoje dvikovoje šįkart net 7 mūsų žaidėjai būdami aikštėje turėjo neigiamą kovos statistiką – būnant šiems žaidėjams aikštėje varžovai pelnė daugiau taškų nei jie įmetė su ekipa.

Blogiausias rodiklis priklauso M.Kalniečiui, kuriam būnant ant parketo slovėnai įmetė 18 taškų daugiau. Antras pagal šią statistiką buvo J.Valančiūnas su -17 taškų, trečias – su minus 13 taškų buvo D.Sabonis.

Sėkmingiausiai iš lietuvių žaidė Rokas Jokubaitis: jam būnant aikštėje Lietuva įmetė 7 taškais daugiau nei varžovai.

Rungtynėse su slovėnais Lietuva dar ir bandė viską spręsti tritaškių pagalba, tačiau ir šis ginklas šįkart buvo atšipęs: mūsiškiai įmetė 10 tolimų metimų iš 27 (37 proc.), tuo tarpu Slovėnija – 13 iš 31 (42 proc.).

Tragiškai šįkart iš toli metė lyg ir neblogu snaiperiu laikomas M.Grigonis – jam įkrito vos 1 metimas iš 7 bandymų (14 proc.), vos 2 šūvius iš 5 sugebėjo pataikyti ir M.Kalnietis (40 proc.).

Tuo tarpu mūsų ekipos tritaškių statistiką gerino Arnas Butkevičius, kuris sugebėjo pataikyti visus 3 tolimus metimus.

Žaidimo efektingumo statistikoje finale niekas neprilygo L.Dončičiui, kuris surinko net 42 balus. Tuo tarpu iš mūsų komandos žaidėjų geriausiai sekėsi balus rinkti komandos kapitonui M.Kalniečiui, kurio sąskaitoje buvo 15 balų, vienu mažiau buvo surinkęs J.Valančiūnas.

Nors mūsų ekipoje nė vienas iš žaidėjų neturėjo neigiamo efektingumo balo, vis dėlto Slovėnijos krepšininkai žaidė dvikovą kur kas solidžiau, bendrai surinkę 110 efektingumo balų. Tuo tarpu lietuviai tenkinosi 88 balais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.