EUROLYGA 2023

Slovėnija jau ruošia naują pravardę Luka Didysis ir aprauda Lietuvą: atrankos sistema yra nesąžininga

Slovėnijos sporto aistruoliai jaučiasi lyg patekę į rojų. Slovėnijos vyrų krepšinio rinktinė sekmadienį lemiamose rungtynėse nugalėjo Lietuvos komandą ir pirmą kartą iškovojo kelialapį į olimpines žaidynes. Tačiau slovėnai savaitgalį didžiavosi ne vien Luka Dončičiumi ir krepšinio supertalento bendražygiais – „Tour de France“ dviračių lenktynėse varžovus triuškino kitas jų tautietis Tadejus Pogačaras.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Luka Dončičius<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Luka Dončičius<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Slovėnijos žiniasklaida
 Slovėnijos žiniasklaida
 Slovėnijos žiniasklaida
 Slovėnijos žiniasklaida
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 5, 2021, 2:26 PM, atnaujinta Jul 5, 2021, 5:50 PM

Užjautė Lietuvos rinktinę

„Svajonės virto tikrove. Su Luka Dončičiumi įmanomos ir naujos, dar didesnės“, – Slovėnijos krepšinio rinktinei iškovojus olimpinį kelialapį svajoti apie naujas pergales pradėjo nacionalinės televizijos RTV interneto svetainė.

„Slovėnijos krepšininkai atliko istorinį žygdarbį“, – tvirtino „Primorske novice“ dienraštis.

„Praėjus ketveriems metams po pergalės Europos pirmenybėse Slovėniją vėl apėmė krepšinio euforija. Olimpinės žaidynės ilgai buvo Slovėnijos krepšinio svajonė, o su L.Dončičiumi ji nėra nepasiekiama. NBA lygos žvaigždė su kitais Slovėnijos vaikinais pateko į Tokiją ir parašė antrą krepšinio pasakos skyrių“, – žavėjosi „Slovenske novice“ leidinys.

„Kaip tik tada, kai Slovėnija švenčia 30-ąsias nepriklausomos valstybės metines, mūsų krepšininkai atliko didį metimą.

Jie ant L.Dončičiaus sparnų nuskriejo į olimpines žaidynes, kuriose dalyvaus tik dvylika komandų. Auksiniai Europos pirmenybių slovėnai turės gerą galimybę iškovoti medalį“, – neabejojo RTV.

„Primorske novice“ užjautė ir lemiamas rungtynes pralaimėjusią Lietuvos rinktinę: „Vietos Tokijuje buvo vertos abi komandos.

Abi komandos parodė aukščiausio lygio žaidimą ir dar kartą įrodė, kad Tarptautinės krepšinio federacijos ir olimpinės šeimos atrankos sistema yra nesąžininga.

Deja, tik dvylika rinktinių gali keliauti į didžiausią pasaulio sporto renginį. Ir Slovėnija, ir Lietuva nusipelnė vietos Tokijuje. Mūsų laimei, ten žais Slovėnija“.

Laukė 30 metų

Slovėnijos vyrų krepšinio rinktinė 2017 metais tapo Europos čempione. Tačiau į olimpines žaidynes Slovėnijos rinktinės – nei vyrų, nei moterų – dar nebuvo patekusios.

Keli slovėnų krepšininkai vieningos Jugoslavijos laikais žaidė šios šalies rinktinėje ir dalyvavo olimpinėse žaidynėse.

Tačiau Jugoslavijos komandoje slovėnų nebūdavo daug, o olimpinius medalius iškovojo tik trys krepšininkai (Ivo Daneu ir Aljoša Žorga – 1968 m., Jure Zdovcas – 1988 m.) ir viena krepšininkė. Tuo tarpu per 1980 metų Maskvos olimpines žaidynes, kuriose Jugoslavijos rinktinė laimėjo aukso medalius, tarp čempionų nebuvo nė vieno slovėno.

„29 metus skirtingos rinktinės kartos nesėkmingai gaudė svajonę žaisti po penkiais olimpiniais žiedais, – skaičiavo RTV interneto svetainė. – Dabar rinktinė pasiekė antrą didelį laimėjimą po 2017 metais iškovoto Europos čempionės vardo.

Abu kartus lemiamą vaidmenį atliko L.Dončičius, didelių darbų kūrėjas. Jei prieš ketverius metus dar būdamas paauglys jis padėjo pirmajam smuikui Goranui Dragičiui, tai dabar buvo orkestro alfa ir omega. Po ketverių metų jis grįžo į rinktinę būdamas vienas geriausių pasaulio atlikėjų ir pateisino aukščiausius lūkesčius nuostabiu pasirodymu Kaune.

Kad jis priklauso pasaulio krepšinio grietinėlei, patvirtina tai, jog dukart pateko į stipriausios lygos geriausių žaidėjų penketą. Dabar jis įgyvendino slovėnų olimpinę svajonę. Jau dabar aišku, kad per trumpą, bet ypatingai turtingą karjerą jis padarė tiek daug, kad jam baigus karjerą, jo pavardė bus įrašyta Šlovės muziejuje. Luka Didysis“.

Tikisi G.Dragičiaus sugrįžimo

Krepšinio sirgaliai nuostabiu L.Dončičiaus žaidimu žavėjosi visą olimpinės atrankos savaitę. Slovėnų superžvaigždė Kaune pelnydavo 21,3 taško, atlikdavo 11,3 rezultatyvaus perdavimo ir atkovodavo 8 kamuolius.

Labiausiai nuo L.Dončičiaus kentėjo Lietuvos rinktinė. Per svarbiausias turnyro rungtynes varžovų lyderis įmetė 31 tašką, atkovojo 11 kamuolių ir atliko 13 rezultatyvių perdavimų.

„Didysis Luka, krepšinio burtininkas, kuriantis didelius stebuklus, – taip rinktinės lyderį pavadino RTV interneto svetainė. – Trylika rungtynių vilkint Slovėnijos aprangą ir trylika pergalių iš eilės. Tokia yra krepšinio burtininko L.Dončičiaus, ant kurio sparnų Slovėnija pirmą kartą istorijoje nuskriejo į olimpines žaidynes, statistika“.

Vis dėlto Slovėnijos rinktinė – ne vien L.Dončičius. Tą priminė „24ur“: „Kiekvienas, taip pat ir visas trenerių štabas, vertas pagarbos už tai, kad Kaune puikiai atliko darbą.“

Ar L.Dončičius galės atstovauti savo šaliai olimpinės atrankos turnyre, ilgai nebuvo aišku. 22 metų gynėjas su „Dallas Mavericks“ kovojo NBA atkrintamosiose varžybose, bet Slovėnijos sirgaliai lengviau atsikvėpė, kai Dalaso komanda patyrė nesėkmę jau pirmajame rate ir L.Dončičiui neliko jokių kliūčių atvykti į rinktinę.

Dabar slovėnai jau įsisvajojo, kad per Tokijo olimpines žaidynes į rinktinę grįš ir kitas NBA krepšininkas 35-erių Goranas Dragičius.

„Nors iškovojęs Europos čempiono vardą jis baigė karjerą rinktinėje, Kauno užkulisiuose pasklido gandai, kad buvęs kapitonas vėl apsivilks Slovėnijos aprangą. Daugelis nustebo Kauno arenos tribūnose pamatę populiarųjį Gogį, kuris vėl džiaugėsi komandos pergalėmis, kaip prieš ketverius metus. Tikimės, kad jį pagaus išskirtinė komandos dvasia ir kad tai nėra tik sirgalių troškimas“, – svarstė „Slovenske novice“.

Turi ir kitą didvyrį

Slovėnai sekmadienį džiaugėsi ne vien krepšininkų pergale. „Tour de France“ dviračių lenktynėse neįtikėtiną galią parodė „Team Emirates“ komandos lyderis Tadejus Pogačaras. Jis jau pirmąjį kalnų savaitgalį įgijo triuškinamą persvarą prieš visus varžovus.

Po devintojo etapo 22 metų slovėnas antrąją vietą užimantį australą Beną O‘Connorą (AG2R) lenkia 2 min. 1 sek. Tačiau B.O‘Connoras nelaikomas pretendentu užimti aukštą vietą bendrojoje įskaitoje. Kai australas sekmadienį Alpių kalnuose nuvažiavo į pabėgimą, favoritų grupė nekreipė į jį jokio dėmesio.

Tarp tų, kurie prieš lenktynes buvo minimi tarp favoritų, nuo lyderio mažiausiai atsilieka kolumbietis Rigoberto Uranas („EF Education“). Tačiau trečiąją vietą užimantį R.Uraną ir T.Pogačarą jau skiria 5 min. 18 sek.

„T.Pogačaras dalyvauja savo lenktynėse. Mes dabar jau varžomės ne su juo, bet tarpusavyje“, – sekmadienį pripažino buvęs „Giro d‘Italia“ nugalėtojas ekvadorietis Richardas Carapazas.

Iki „Tour de France“ finišo liko dar dvi savaitės. Per jas gali atsitikti visko. Gali atsitikti ir tokia nelaimė, kokia atsitiko kitam slovėnui Primožui Rogličiui („Jumbo-Visma“). Jis buvo laikomas pagrindiniu T.Pogačaro varžovu, bet pirmosiomis dienomis pateko į tris dideles griūtis ir sekmadienį nusprendė pasitraukti iš lenktynių.

Suprantama, T.Pogačaro gerbėjai apie blogiausią scenarijų negalvoja. Slovėnai tikisi, kad jų numylėtinis dar padidins persvarą ir galbūt padarys tai, ko niekas nepadarė nuo 1984 metų, kai „Tour de France“ čempionu tapęs prancūzas Laurent‘as Fignonas galutinėje įskaitoje artimiausią persekiotoją apelnkė 10 min. 32 sek. Nuo tada skirtumas tarp pirmosios ir antrosios vietų niekada nebuvo didesnis negu 10 minučių.

Stebina pasaulį

„Dar vienas žingsnis, griaunantis visas įsivaizduojamas ribas“, – apie dviejų supertalentų laimėjimus rašė Slovėnijos verslo dienraštis „Delo“, sportui paprastai skiriantis nedaug dėmesio.

„Slovėnija šiomis dienomis sulaukia didelio tarptautinio dėmesio. Girdėdami ar skaitydami apie Slovėnijos perimtą pirmininkavimą ES tarybai, naujus Tadejaus Pogačaro žygdarbius „Tour de France“ lenktynėse ir Luką Dončičių, kuris nuvedė krepšinio rinktinę į Tokijo olimpines žaidynes, svetimšaliai turbūt galvoja, kad mūsų yra gerokai daugiau nei du milijonai.

Geriausi mūsų sportininkai parodė savo genialumą, kurio Slovėnijai pavydi ir didžiausios pasaulio šalys“, – didžiavosi „Delo“ apžvalgininkas Miha Hočevaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.