EUROLYGA 2023

Olimpiniame krepšinio turnyre stebina kinės ir japonės: europietėms nebuvo lengva

Kelialapius į Tokijo olimpinių žaidynių moterų krepšinio turnyrą iškovojo tik keturios Europos komandos. Per olimpines žaidynes visos keturios komandos – Ispanija, Belgija, Serbija ir Prancūzija – pakankamai gerai žaidė grupių etape ir pateko į atkrintamąsias varžybas.

Japonijos krepšininkės pateko į ketvirtfinalį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Japonijos krepšininkės pateko į ketvirtfinalį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-02 17:25, atnaujinta 2021-08-02 17:32

Ketvirtfinalyje taip pat kovos JAV, Kinijos, Japonijos ir Australijos krepšininkės.

Pirmajame etape po tris pergales pasiekė Kinijos, JAV ir Ispanijos rinktinės. Kinėms iš dalies padėjo ir palankūs burtai – Azijos vicečempionės nugalėjo Puerto Riko, Belgijos ir sudėtingą laikotarpį išgyvenančią Australijos rinktinę.

Ko gero, labiau negu kinės nustebino Japonijos krepšininkės. Nors Azijos čempionės olimpiniame turnyre priverstos verstis be sunkią kelio traumą patyrusios ryškiausios žvaigždės Ramu Tokašiki, šeimininkių komanda sugebėjo įveikti ir šių metų Europos vicečempionę Prancūziją, ir Afrikos čempionę Nigeriją, kurios branduolį sudaro JAV užaugusios krepšininkės.

„Mums labai reikėjo tokių rungtynių. Kai pradeda kristi tritaškiai, viskas vyksta labai sklandžiai. Pajutome ritmą ir žaidėme taip, kaip mėgstame žaisti“, – po pirmadienį vykusių rungtynių, per kurias sutriuškino Nigeriją 102:83 ir pataikė 19 tritaškių, sakė japones treniruojantis amerikietis Tomas Hovasse‘as.

Pirmajame etape kone didžiausią intrigą kėlė Serbijos ir Ispanijos krepšininkių dvikova. Serbės birželio pabaigoje tapo Europos čempionėmis, o namie rungtyniavusios ispanės žemyno pirmenybėse žaidė labai prastai, užėmė tik septintąją vietą ir nepateko į 2022 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą.

Vis dėlto prieš olimpines žaidynes į rikiuotę grįžo Europos pirmenybes dėl COVID-19 praleidusi Alba Torrens ir Ispanijos komandos žaidimas iškart tapo daug darnesnis.

Ispanės laimėjo visas A grupės rungtynes, o serbes nugalėjo 85:70. „Jaučiame didelį spaudimą, – prisipažino Ispanijos rinktinės treneris Lucasas Mondelo. – Kai per rungtynes su serbėmis atsilikome devyniais taškais, komanda pakriko. Todėl labai džiaugiuosi, kad sugebėjome vėl susitelkti ir laimėti šias rungtynes“.

Tik per plauką į ketvirtfinalį pateko Prancūzijos krepšininkės. Europos vicečempionės B grupėje laimėjo tik vienerias rungtynes prieš Nigerijos rinktinę ir turėjo skaičiuoti įmestus bei praleistus taškus. Prancūzių laimei, jų taškų skirtumas (+10) buvo geresnis negu A grupėje taip pat vieną pergalę iškovojusios ir trečiąją vietą užėmusios Kanados rinktinės (+7).

Prancūzijos krepšininkėms pasiekti ketvirtfinalį nebuvo lengva, nes paskutiniame ture jos žaidė su neįveikiama JAV rinktine, kuri olimpinėse žaidynėse nepralaimi nuo 1992 metų ir tęsia 52 pergalių virtinę. Prancūzėms pirmadienį nepavyko nustebinti krepšinio bendruomenės, bet jos pralaimėjo pakankamai mažu skirtumu 82:93.

Paskutinį kelialapį į ketvirtfinalį dramatiškai iškovojo Australijos rinktinė, paskutinėse pirmojo etapo rungtynėse sutriuškinusi olimpinių žaidynių debiutantę Puerto Riko rinktinę 96:69 ir iškovojusi pirmąją pergalę.

Kad trečiųjų komandų rikiuotėje nebūtų paskutinės ir patektų į ketvirtfinalį, australėms reikėjo laimėti bent 24 taškų skirtumu. Paskutinių rungtynių pirmoje pusėje atrodė, kad ši užduotis bus neįgyvendinama, nes Australijos ir Puerto Riko komandos žaidė lygiai. Vis dėlto po pertraukos australės pradėjo žaisti daug geriau ir paskutinę minutę pasiekė reikiamą persvarą.

3 turas

A grupė

Kanada – Ispanija 66:76, Korėja – Serbija 61:65.

Lentelė: Ispanija – 3, Serbija – 2, Kanada – 1, Korėja – 0.

B grupė

Nigerija – Japonija 83:102, Prancūzija – JAV 82:93.

Lentelė: JAV – 3, Japonija – 2, Prancūzija – 1, Nigerija – 0.

C grupė

Kinija – Belgija 74:62, Australija – Puerto Rikas 96:69.

Lentelė: Kinija – 3, Belgija – 2, Australija – 1, Puerto Rikas – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.