EUROLYGA 2023

Olimpinį krepšinio turnyrą sudrebino į pusfinalį įsiveržusios japonės

Tokijo olimpinių žaidynių moterų krepšinio turnyrą sudrebino Japonijos rinktinės žygdarbis. Trečiadienį japonės ketvirtfinalio rungtynėse nugalėjo Belgijos komandą ir pirmą kartą pateko į olimpinio turnyro pusfinalį. Kitas ketvirtfinalio rungtynes laimėjo JAV, Serbijos ir Prancūzijos rinktinės.

 Japonės pateko į olimpinio krepšinio turnyro pusfinalį.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Japonės pateko į olimpinio krepšinio turnyro pusfinalį.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2021, 5:39 PM, atnaujinta Aug 4, 2021, 5:46 PM

„Iki penktadienio ši pergalė bus didžiausias Japonijos krepšinio laimėjimas. Bet mes jį pagerinsime“, – po įspūdingos pergalės olimpinių žaidynių ketvirtfinalio rungtynėse pareiškė Japonijos krepšininkes treniruojantis amerikietis Tomas Hovasse‘as.

Dar olimpinio turnyro pradžioje drąsiai kalbėjęs, kad jo tikslas – aukso medaliai, T.Hovasse‘as kol kas vykdo pažadą ir su Japonijos rinktine nukeliavo į pusfinalį. Trečiadienį ketvirtfinalio rungtynėse japonės įveikė Belgijos komandą 86:85.

Ketvirtfinalyje Japonijos krepšininkės išsikapstė iš labai sunkios padėties. Trečiajame kėlinyje belgės įgijo grėsmingą persvarą 58:45. Tačiau Azijos čempionės sugebėjo atsikirsti.

Ketvirtojo kėlinio viduryje jos pavijo varžoves 72:72, o europietėms vėl truputį nutolus, priešpaskutinę minutę prisidirbo kvailą nesportinę pražangą gavusi belgių gynėja Julie Vanloo.

Per vieną ataką keturis taškius pelniusios japonės dar sykį išlygino rezultatą 81:81, o pergalę Japonijos komandai išplėšė likus 15 sekundžių tritaškį pataikiusi ir rezultatą persvėrusi Saki Hajaši.

Nors belgėms liko nemažai laiko, jos sudelsė persivarydamos kamuolį į varžovių pusę ir nesugebėjo surengti rezultatyvios atakos.

„Atsiprašau, jei elgiausi nepagarbiai Belgijos komandos atžvilgiu. Gerbiu varžoves, bet po sirenos pamečiau galvą. Neatsimenu, kada jaučiausi taip, kaip dabar“, – sakė T.Hovasse‘as.

Didžiausias Japonijos krepšinio laimėjimas yra moterų rinktinės 1975 metais iškovoti pasaulio pirmenybių medaliai.

Tačiau nuo devintojo dešimtmečio japonės retai patekdavo į pasaulio pirmenybes ar olimpines žaidynes, o šalies moterų krepšinis atsigavo tik praėjusį dešimtmetį.

Nuo 2013 metų japonės iškovojo aukso medalius visose ketveriose Azijos pirmenybėse. Tekančios saulės šalies krepšininkių dominavimas nenutrūko net tada, kai FIBA sujungus Azijos ir Okeanijos zonas, Azijos pirmenybėse pradėjo žaisti Australijos rinktinė.

Tokijo olimpiniame turnyre japonės nustebino jau per pirmąsias rungtynes, kuriose patiesė Europos vicečempionę Prancūzijos rinktinę.

Po to šeimininkių komanda įveikė Afrikos čempionę Nigerijos rinktinę, kurios dauguma žaidėjų yra amerikietės. Po šių dviejų pergalių labai trumpą atsarginių suolą turinti Belgijos ekipa per rungtynes su japonėmis net neatrodė favoritė.

Beje, pusfinalyje japonės žais su šiame turnyre jau įveiktomis prancūzėmis.

Nedaug trūko, kad į pusfinalį patektų dar viena Azijos komanda. Kinijos krepšininkės lygiai kovojo su Serbijos rinktine, bet pergalę 77:70 pasiekė Europos čempionės.

Šioje dvikovoje skirtumas nė karto nebuvo dviženklis. Trečiojo kėlinio pabaigoje azijietėms pavyko įgyti didžiausią rungtynėse 9 taškų persvarą 58:49.

Likus žaisti dvi minutes rezultatas dar buvo lygus 70:70, bet pabaigoje labiau patyrusios serbės žaidė sumaniau negu Kinijos rinktinė, kurios daugumai krepšininkių yra 21-26 metai.

Nors serbės pateko į pusfinalį, jų trenerė Marina Maljkovič pyko ant žaidėjų: „Serbijos rinktinė laimi, kai yra tikra Serbijos rinktinė.

Žmonės mus gerbia, kai kovojame, bet šiandien kovoti pradėjome tik ketvirtajame kėlinyje. Nepykstu, kai pralaimime, bet pykstu, kai žaidžiame taip, kaip šiandien žaidėme tris kėlinius. Laimei, ketvirtajame kėlinyje atskleidėme mūsų komandos esybę“.

M.Maljkovič nusilenkė ir varžovėms: „Po kelerių metų įveikti Kinijos rinktinę bus dar sunkiau“.

Beje, trečiadienį serbai džiaugėsi ne vien krepšininkių pergale. Į olimpinį pusfinalį taip pat pateko ketvirtfinalio rungtynes laimėjusios Serbijos moterų tinklinio ir vyrų vandensvydžio rinktinės. Ir tinklininkės, ir vandensvydininkai įveikė Italijos komandas.

Tik paskutinėmis akimirkomis paaiškėjo dviejų Europos krepšinio galiūnių susirėmimo baigtis. Prancūzijos rinktinė palaužė Ispanijos komandą 67:64.

Prancūzės beveik visą laiką pirmavo, o antrajame ir trečiajame kėliniuose jų persvara buvo dviženklė. Vis dėlto ketvirtajame kėlinyje ispanės persvėrė rezultatą ir Prancūzijos krepšininkėms teko iš naujo įrodinėti, kad yra stipresnės.

Paskutinėmis sekundėmis varžovėms šansus suteikė tik po vieną iš dviejų baudos metimų pataikiusios Prancūzijos rinktinės krepšininkės Alix Duchet ir Gabby Williams. Tačiau lemiamos ispanių atakos nebuvo sėkmingos.

Ketvirtfinalio rungtynėse labai blogai žaidė ryškiausia Ispanijos krepšinio žvaigždė Alba Torrens. Ji pelnė 10 taškų, bet vos per 20 minučių gavo penkias pražangas.

Ketvirtfinalyje nesunkiai laimėjo tik JAV rinktinė, sutriuškinusi Australijos komandą 79:55.

Penktadienį pusfinalyje susitiks JAV – Serbija ir Prancūzija – Japonija.

Prieš penkerius metus Rio de Žaneiro žaidynių finale amerikietės sutriuškino ispanes, o rungtynėse dėl bronzos medalių serbės nugalėjo prancūzes.

Ketvirtfinalis

Serbija – Kinija 77:70. Brooks 18, Vasič 16, 10 atk.kam./ Šao 17, Han 15.

JAV – Australija 79:55. Stewart 23, Griner 15/ Mitchell 14.

Japonija – Belgija 86:85. Mijazava 21, Takada 19, R.Mačida 10, 14 rez.perd./ Meesseman 25, 11 atk.kam., K.Mestdagh 24.

Prancūzija – Ispanija 67:64. Johannes 18, Williams 11/ Ndour 16, Cazorla 12.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.