EUROLYGA 2023

Afrikos krepšinio čempionate – Kamerūno nelaimė ir Eurolygos žvaigždės

Ruandos sostinėje Kigalyje vykstančiose Afrikos vyrų krepšinio pirmenybėse sekmadienį baigėsi grupių varžybos. Jose geriausiai žaidė po tris pergales iškovojusios Tuniso, Dramblio Kaulo Kranto ir Senegalo rinktinės. Nelauktai anksti namo iškeliavo Kamerūno komanda, kurioje žaidė du buvę Vilniaus „Ryto“ krepšininkai D.J.Strawberry ir Kennethas Kadji.

Maurice‘as Ndouras <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Maurice‘as Ndouras <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2021, 12:23 AM

Savaitės pradžioje Afrikos pirmenybes pradėjo 16 komandų, kurios pirmajame etape buvo suskirstytos į keturias grupes. Grupių nugalėtojos Žaliojo Kyšulio, Tuniso, Dramblio Kaulo Kranto ir Senegalo rinktinės užsitikrino teisę žaisti ketvirtfinalyje. Trys iš keturių grupių nugalėtojų iškovojo po tris pergales, o Žaliojo Kyšulio krepšininkai neišvengė vienos nesėkmės.

Komandos, kurios grupėse užėmė antrąją ir trečiąją vietas, pirmadienį kovos aštuntfinalyje. Šiame etape susitiks: Ruanda – Gvinėja, Egiptas – Angola, Nigerija – Uganda ir Pietų Sudanas – Kenija.

Afrikos čempionai paaiškės sekmadienį (rugsėjo 5 d.).

Tarp keturių komandų, kurios jau pirmojo etapo buvo išsiųstos namo, netikėtai atsidūrė Kamerūno rinktinė. Kamerūniečiams koją pakišo ne tik blogas žaidimas, bet ir neatsakingas elgesys. Kamerūno krepšininkai pažeidė epidemines sveikatos saugumo taisykles, todėl jiems nebuvo leista žaisti pirmojo turo rungtynių su Afrikos pirmenybių debiutante Pietų Sudano rinktine.

Antrajame ture Kamerūno rinktinė, kuriai atstovavo du buvę Vilniaus „Ryto“ krepšininkai D.J.Strawberry ir Kennethas Kadji, gana nelauktai nusileido Ugandos komandai 66:80 ir prarado galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas dar prieš paskutines grupės rungtynes su favorite Senegalo komanda. Senegaliečiai sekmadienį sutriuškino pakrikusią Kamerūno komandą 98:65.

Dar vienas buvęs „Ryto“ krepšininkas Maurice‘as Ndouras žaidžia Senegalo rinktinėje. Senegalas apskritai subūrė kone galingiausią sudėtį, kurioje išsiskiria NBA lygos senbuvis, šiais metais su „Atlanta Hawks“ sutartį sudaręs Gorgui Diengas, praėjusį sezoną Eurolygoje spindėjęs natūralizuotas amerikietis Pierria Henry, prieš naują sezoną perėjęs iš Vitorijos „Baskonia“ į Stambulo „Fenerbahçe“ klubą, ir „Barcelona“ priklausantis Brancou Badio.

Nors 22-ejų B.Badio dar nespėjo išgarsėti Europoje, būtent jis yra rezultatyviausias Senegalo rinktinės žaidėjas ir užima ketvirtąją vietą rezultatyviausių turnyro krepšininkų sąraše (vid. 18,3 tšk.).

Nemažai krepšininkų iš Europos klubų žaidžia ir kitose stipriausiose Afrikos šalių rinktinėse. Tarp ryškiausių žvaigždžių – Žaliojo Kyšulio rinktinės ir Madrido „Real“ vidurio puolėjas Walteris Tavaresas, Tuniso rinktinės vedliai Salahas Mejri ir natūralizuotas amerikietis Michaelas Rollas.

Centrinei Afrikai atstovavo 40-metis Romainas Sato, kuris jau kelis sezonus nežaidžia profesionalų klubuose, bet neatsisako padėti talentų stokojančiai rinktinei. R.Sato pelnydavo 7,3 taško, bet Centrinės Afrikos komanda užėmė paskutinę vietą grupėje ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Į atkrintamąsias varžybas vos pateko daugkartinė žemyno čempionė Angolos rinktinė. Angoliečiai po labai atkaklios kovos pralaimėjo dvejas pirmąsias rungtynes Žaliajam Kyšuliui 71:77 (po pratęsimo) ir Ruandai 68:71, bet lemiamoje dvikovoje sugebėjo įveikti Kongo Demokratinės Respublikos krepšininkus.

Afrikos čempionės vardą gina Tuniso rinktinė, kuri prieš ketverius metus praėjusių žemyno pirmenybių finale nugalėjo Nigerijos komandą. Bronzos medalius praėjusiame turnyre iškovojo Senegalo krepšininkai.

Pirmojo etapo grupių lentelės

A grupė: Žaliasis Kyšulys – 2, Ruanda – 2, Angola – 1, Kongo Demokratinė Respublika – 1.

B grupė: Tunisas – 3, Egiptas – 1, Gvinėja – 1, Centrinės Afrikos Respublika – 1.

C grupė: Dramblio Kaulo Krantas – 3, Nigerija – 2, Kenija – 1, Malis – 0.

D grupė: Senegalas – 3, Pietų Sudanas – 2, Uganda – 1, Kamerūnas – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.