EUROLYGA 2023

Nuvertino: buvęs LKL treneris tapo mokyklinio autobusiuko vairuotoju

„Išmetė kaip šunį iš kepyklos“, – taip be užuolankų į klausimą, kaip atsitiko, kad ilgus metus Plungės sporto ir rekreacijos centre (SRC) dirbęs treneris tapo mokyklinio autobuso vairuotoju, atsakė plungiškis Genadijus Glikmanas.

 Treneris Genadijus Glikmanas.<br>G.Šiupario nuotr.
 Treneris Genadijus Glikmanas.<br>G.Šiupario nuotr.
 Treneris Genadijus Glikmanas.<br>G.Šiupario nuotr.
 Treneris Genadijus Glikmanas.<br>G.Šiupario nuotr.
 Treneris Genadijus Glikmanas.<br>G.Šiupario nuotr.
 Treneris Genadijus Glikmanas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jolanta Vasiliauskienė „Plungė“

Sep 8, 2021, 10:03 AM, atnaujinta Sep 8, 2021, 11:04 AM

Apie tokį 66 metų nusipelniusio krepšinio trenerio karjeros „šuolį“ sužinota per mokyklinio autobusiuko priimtuvių ceremoniją Plungės „Saulės“ gimnazijoje.

„Sulaukiau pensinio amžiaus ir turiu ilgą liežuvį. Nebijau pasakyti savo nuomonės, kuri nepatinka vadovui“, – atleidimo iš Sporto ir rekreacijos centro krepšinio trenerio pareigų priežastį įvardijo telefonu kalbintas G. Glikmanas.

Buvęs treneris teigė, kad minėtojoje įstaigoje dar norėjo padirbėti metus, išleisti treniruojamus 2003 m. gimusius vaikus ir tada gražiai atsisveikinti. Tikslinantis atleidimo priežastis, jis tikino, jog esą SRC direktorius Alvydas Viršilas prikalbino jo ugdytinius išeiti pas kitus trenerius, neva pririnko įvairių tėvų skundų, esą G. Glikmanas nekompetentingas treneris ir pan. Visa tai ir nulėmė atleidimą.

G. Glikmanas neslėpė, kad jo treniruojamoje grupėje buvo likę tik 8 iš 13 privalomų vaikų.

„Bet visiems treneriams duodamas terminas papildyti grupes. Man tokios galimybės nebuvo“, – tvirtino jis.

Įspėjimą apie tai, kad bus atleistas, G. Glikmanas sakė gavęs dar birželio mėnesį, tad kai iš gimnazijos direktoriaus Algimanto Budrio sulaukė prašymo imtis vairuoti mokyklinį autobusą – sutiko.

„Įdomi situacija. Būsiu vienintelis nusipelnęs krepšinio treneris, tapęs mokyklinio autobuso vairuotoju“, – kalbėjo G. Glikmanas. Ir pridūrė, kad iš SRC vadovų nesulaukė net padėkos už ilgametį darbą.

Dirbti treneriu Plungės sporto mokykloje G. Glikmanas pradėjo 1980 m.

„Nesakau, kad atidaviau 41 metus. Aš per tuos metus tik gavau. Gavau galimybę dirbti su vaikais, ugdyti sportininkus“, – atsisveikindamas tarė treneris.

Išklausę trenerį norėjome išgirsti ir jo buvusio darbdavio nuomonę.

„G. Glikmanas turėjo 15 deklaruotų vaikų, gimusių 2003–2006 m. Kai kuriems jų perėjus į kitas grupes, išvažiavus mokytis kitur, beliko aštuoni. Grupėje turi būti 13 vaikų. Kitas treneris taip pat turi panašaus amžiaus grupes. Jam taip pat trūko vaikų. Kalbėdamiesi su tėvais, ugdytiniais, išgirdome ir įdomesnių detalių. Paaiškėjo, jog G. Glikmanas treniruočių žurnale pažymėdavo daugiau vaikų, nei realiai jų būdavo. Formaliai vaikai yra, tačiau veikloje jie nedalyvauja. Atlikome šiokią tokią inventorizaciją ir gavome rezultatą“, – telefonu dėstė A. Viršilas.

Paaiškėjus, kad dviem treneriams trūksta ugdytinių, abu treniruoja panašaus amžiaus vaikus, žinoma, atsižvelgta ir į neva rastus negerumus, buvo sudaryta komisija, į kurią įėjo darbo tarybos, profsąjungos atstovai.

„Aš toje komisijoje nedalyvavau. Ji man ir pateikė siūlymą jungti dvi grupes į vieną. Tad savaime suprantama, jog kažkuris treneris netenka darbo. Kadangi G. Glikmanas jau yra sulaukęs pensinio amžiaus, buvo nuspręsta, jog teisingiau bus iš darbo atleisti jį“, – sakė SRC direktorius.

Pasiteiravome, kodėl treneriui nebuvo suteikta galimybė papildyti grupę.

„Tokia galimybė buvo. Kai atlaisvėjo karantino suvaržymai ir leista sportuoti, užsiimti kita veikla, treneriai gavo pranešimus, jog turi mėnesį papildyti grupes. Tačiau kai kurie nesutiko, siūlė tą daryti, kai karantinas bus visai pasibaigęs, – kalbėjo A. Viršilas. – Bet juk visai neaišku, kada jis baigsis, gali dar dvejus metus užsitęsti. Be to, kiti treneriai sugebėjo papildyti grupes, kai kurie surinko net daugiau ugdytinių, nei reikia.“

O kaip dėl gražaus atsisveikinimo ir pagerbimo?

„Rugpjūčio 31 d. buvo paskutinė G. Glikmano darbo diena. Tikėjomės jo sulaukti darbe, bet jis nepasirodė. Aš esu tik už tai, kad žmogus turi būti pagerbtas, jam būtina padėkoti už ilgametį darbą, bet turbūt reikia išlaukti, kol įtampa atslūgs.

Be to, dar neaišku, kuo baigsis tas atleidimas. Gal ir teisme atsidursime“, – mįsle savo komentarą užbaigė SRC direktorius.

Kurio žodžiuose daugiau tiesos, ko gero, žino tik G. Glikmanas ir A. Viršilas.

Lieka tikėtis, jog laikui bėgant nuoskaudos užsimirš ir susitikę gatvėje vyrai nebėgs į kitą jos pusę.

Daugiau kaip prieš du dešimtmečius G. Glikmanas treniravo LKL žaidusią Plungės "Olimpo" komandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.