EUROLYGA 2023

„Juventus“ krepšininkus nuo Čempionų lygos skiria tik Estijos čempionai

Patekti į FIBA Čempionų lygos grupių varžybas siekiantys Utenos „Juventus“ krepšininkai atliko du trečdalius darbo. Taline vykstančiame atrankos turnyre Utenos komanda laimėjo dvejas rungtynes ir penktadienį lemiamoje dvikovoje susitiks su šeimininke Talino „Kalev-Cramo“ ekipa.

„Juventus“ krepšininkus nuo Čempionų lygos skiria tik Estijos čempionai.<br>G.Šiupario nuotr.
„Juventus“ krepšininkus nuo Čempionų lygos skiria tik Estijos čempionai.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2021, 11:36 AM

Taline vykstančio Čempionų lygos atrankos turnyro favoritėmis buvo laikomos Bambergo „Brose“ ir Baro „Mornar“ komandos. Jos traukiant burtus pateko į stipriausią krepšelį ir praleido ketvirtfinalio etapą. Tačiau ši privilegija nepadėjo – pusfinalyje „Brose“ ir „Mornar“ komandas iš kelio patraukė „Juventus“ ir „Kalev-Cramo“ krepšininkai, kurie penktadienį susigrums dėl vienintelio kelialapio į Čempionų lygos grupių varžybas.

Estijos sostinėje „Juventus“ pakeliui į finalą nugalėjo Kapfenbergo „Bulls“ 90:68 ir „Brose“ 83:79, o „Kalev-Cramo“ įveikė Lisabonos „Sporting“ 86:69 ir „Mornar“ 104:89.

„Kalev“ yra garsiausias Estijos krepšinio pavadinimas, tačiau šio „Kalev-Cramo“ klubo istorija nėra labai sena. Klubas buvo įkurtas 1998 metais „Ehitustooriist“ pavadinimu (tai – klubo savininkės „Cramo“ bendrovės buvęs pavadinimas), bet 2005 metais įsigijo „Kalev“ pavadinimo teises ir nuo tada žaidžia kaip „Kalev-Cramo“.

Kaip tik tada „Kalev-Cramo“ tapo vienu iš Estijos krepšinio lyderių. Šis klubas šalies pirmenybėse beveik visada užima pirmąją arba antrąją vietą, o šiais metais iškovojo dvyliktąjį Estijos čempiono vardą.

Nuo 2009 metų „Kalev-Cramo“ nuolat žaidžia Rusijos rengiamoje Vieningoje lygoje. Anksčiau Talino klubas keliskart išmėgino jėgas Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre, bet patekti į FIBA Čempionų lygą bando vos antrą kartą.

Estijos krepšinio lyderiai Čempionų lygos atrankos turnyre pirmą sykį dalyvavo 2017 metų rudenį, tačiau tąkart antrajame atrankos rate juos sustabdė Sėkešfehėrvaro „Alba“ iš Vengrijos.

Nors „Kalev-Cramo“ jau šešis sezonus aiškiai viešpatauja Estijos turnyruose, pergalės vien nacionalinėse varžybose klubo vadovų netenkina. O geresnių rezultatų bent Vieningoje lygoje pasiekti nepavyksta.

Per dvylika Rusijos rengiamo turnyro sezonų Talino klubas vos vieną kartą pateko į atkrintamąsias varžybas, o praėjusį sezoną vėl smarkiai atsiliko nuo lyderių. „Kalev-Cramo“ pralaimėdavo kur kas dažniau negu laimėdavo (per 24 rungtynes pasiekė 9 pergales) ir Vieningoje lygoje tarp 13 komandų užėmė tik dešimtąją vietą.

Nesėkmės paskatino Estijos čempionų vadovybę pakeisti beveik visą sudėtį. „Kalev-Cramo“ prieš šį sezoną nepratęsė sutarties nė su vienu užsieniečiu, o tarp išvykusių buvo ir amerikietis Chavanaugh Lewisas, kuris prieš šešis sezonus europinę karjeros dalį pradėjo ne kur kitur, bet „Juventus“ klube.

Vasarą „Kalev-Cramo“ pakvietė keturis naujus amerikiečius: Davioną Berry (29, 193, iš Nikosijos APOEL, Kipras), Kamarį Murphy (27, 206, Frankfurto „Skyliners“, Vokietija), JeQuane‘ą Lewisą (27, 185, „Ramat HaŠaron“, Izraelis) ir Silasą Melsoną (25, 193, „Limburg United“, Belgija).

Kartu su šia ketveriuke Talino komandos pagrindinį penketą sudaro Estijos rinktinės puolėjas Kristjanas Kitsingas (30, 206), kuris šiais metais į „Kalev-Cramo“ grįžo po vieno Vilniaus „Ryte“ praleisto sezono.

Nuo atsarginių suolo padėti pagrindiniams žaidėjams kyla tryliktą sezoną „Kalev-Cramo“ aprangą vilkintis komandos kapitonas Martinas Dorbekas (30, 194), du kiti estai Kregoras Hermetas (24, 204) ir Rauno Nurgeris (27, 208) bei dar vienas naujokas latvis Ojaras Silinis (28, 204, „Astana“, Kazachstanas).

„Juventus“ ir „Kalev-Cramo“ rungtynių nugalėtojai pateks į Čempionų lygos F grupę, kurioje taip pat žais Strasbūro SIG, „Ostende“ ir Bursos „Tofaş“ komandos.

Šią savaitę vyksta dar trys Čempionų lygos atrankos turnyrai. Atėnuose į finalą pateko Klužo „Universitatea“ ir Fribūro „Olympic“, Trevize – „Treviso“ ir Minsko „Cmoki“, Sofijoje – Permės „Parma“ ir Kamensko „Prometej“.

Kazio Maksvyčio treniruojamoje Permės komandoje žaidžia Adas Juškevičius ir Eigirdas Žukauskas, Trevizo komandoje – Tomas Dimša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.