EUROLYGA 2023

Eurolygos komandų reitingas: favoritais išlikę čempionai ir ispanų grandai III dalis

Nors krepšinio Eurolygos komandų sudėtys keičiasi, jėgų santykis lieka panašus. 2021-2022 metų sezono favoritės bus tos pačios komandos, kurios kovojo dėl aukščiausių vietų praėjusiame turnyre.

 Stambulo „Anadolu Efes“.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
 Stambulo „Anadolu Efes“.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
 Sergio Rodriguezas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Sergio Rodriguezas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis.<br>CSKA instagramo nuotr.
Marius Grigonis.<br>CSKA instagramo nuotr.
Madrido „Real“.<br>Real Madrid Basket Twitter nuotr.
Madrido „Real“.<br>Real Madrid Basket Twitter nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>Barca Basket nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>Barca Basket nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 4:17 PM, atnaujinta Sep 30, 2021, 4:22 PM

6. Miuncheno „Bayern“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 5 vietą (21 ir 13), ketvirtfinalyje pralaimėjo Milano „Olimpia“ 2:3. Vokietijos lygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą (24 ir 10), finale pralaimėjo Berlyno ALBA 1:3. Vokietijos taurės finale nugalėjo Berlyno ALBA 85:79.

Optimalus penketas. Corey Waldenas (JAV, 29, 188, Belgrado „Crvena Zvezda“), Darrunas Hilliardas (JAV, 28, 196, Maskvos CSKA), Vladimiras Lučičius (Serbija, 32, 204), Paulis Zipseris (27, 203), Othello Hunteris (JAV, 35, 203, Tel Avivo „Makabi“). Treneris Andrea Trinchieri (Italija).

Kaip pasikeitė per vasarą? „Bayern“ praėjusį sezoną pirmą kartą įskriejo į Eurolygos atkrintamąsias varžybas ir aršiai grūmėsi dėl teisės žaisti finalo ketverte, o šios komandos lyderiai žymiai pakėlė savo vertę. Tiesa, nors Miuncheno komandoje pasikeitė daugiau nei pusė krepšininkų, sirgaliai veikiausiai pasiges tik dviejų: Wade‘o Baldwino ir Jaleno Reynoldso, priėmusių kitų Eurolygos klubų kvietimus.

Gali būti, kad juos pamiršti pavyks gana greitai, nes „Bayern“ papildė visas būrys patyrusių naujokų. Amerikiečiai Corey Waldenas, Darrunas Hilliardas, DeShaunas Thomasas, Augustine‘as Rubitas, Othello Hunteris jau yra neblogai žinomi Eurolygos žiūrovams, o šį sezoną jie kartu kovos dėl Miuncheno komandos pergalių.

Ko tikėtis? Nors „Bayern“ prarado du rezultatyviausius praėjusio sezono krepšininkus, komanda nesusilpnėjo. Netgi priešingai – jos atsarginių suolas labai ilgas, dvyliktukas lygus, bet kartu yra ir žaidėjų, pretenduojančių į aiškaus lyderio vaidmenį. Tiesa, bavarams šį sezoną, skirtingai nei pernai, nepavyks pasinaudoti netikėtumo veiksniu, tačiau nėra jokių prielaidų manyti, kad „Bayern“ gali atsidurti antroje lentelės pusėje.

5. Maskvos CSKA

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (24 ir 10), ketvirtfinalyje nugalėjo Stambulo „Fenerbahçe“ 3:0, pusfinalyje pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes“ 86:89, rungtynėse dėl 3 vietos – Milano „Olimpia“ 73:83. Rusijos lygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą (17 ir 7), finale nugalėjo Kazanės „Uniks“ 0:3.

Optimalus penketas. Aleksejus Švedas (32, 198, „Chimki“), Marius Grigonis (Lietuva, 27, 198, Kauno „Žalgiris“), Willas Clyburnas (JAV, 31, 201), Tornike Šengelija (Gruzija, 29, 206), Nikola Milutinovas (Serbija, 26, 213). Treneris Dimitris Itoudis (Graikija).

Kaip pasikeitė per vasarą? Krepšinio sirgaliai vos ne visą praėjusį sezoną stebėjo Mike‘o Jameso muilo operą. Dėsninga jos pabaiga buvo CSKA klubo ir vieno rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų skyrybos. Dabar M.Jamesas – jau ne Dimitrio Itoudžio, bet kitų trenerių galvos skausmas.

Tačiau „armiečiai“ įsigijo kitą galvos skausmą – Aleksejų Švedą, kuris taip pat sugeba nepaprastai daug, bet aikštėje yra dar sunkiau valdomas negu M.Jamesas.

A.Švedas – ne vienintelis skambus Maskvos klubo pirkinys. Į Rusijos sostinę taip pat persikraustė praėjusį sezoną Kauno „Žalgiryje“ spindėjęs Marius Grigonis, kuris pakeitė priešinga kryptimi išvykusį Janį Strėlnieką ir Darruną Hilliardą.

Ko tikėtis? Nors CSKA sudėtyje kiekvieną vasarą būna svarbių pokyčių, nemažai krepšininkų kartu žaidžia jau gana ilgai ir komandos veiksmai yra neblogai nugludinti. Be to, maskviečiai pastaraisiais metais sustiprino priekinę liniją ir atsarginių suolą. O šį sezoną rezultatus kone labiausiai lems tai ar A.Švedas įsilies į komandą, ar paisys tik savo interesų.

4. Milano „Olimpia“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą (21 ir 13), ketvirtfinalyje nugalėjo Miuncheno „Bayern“ 3:2, pusfinalyje pralaimėjo „Barcelona“ 82:84, rungtynėse dėl 3 vietos nugalėjo Maskvos CSKA 83:73. Italijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (22 ir 6), finale pralaimėjo Bolonijos „Virtus“ 0:4. Italijos taurės finale nugalėjo Pėzaro „Victoria Libertas“ 87:59. Italijos lygos taurės finale nugalėjo Bolonijos „Virtus“ 75:68.

Optimalus penketas. Malcolmas Delaney (JAV, 32, 191), Shavonas Shieldsas (JAV, 27, 201), Luigi Datome (27, 203), Konstantinos Mitoglou (Graikija, 25, 210, Atėnų „Panathinaikos“), Nicolo Melli (30, 206, „Dallas Mavericks“). Treneris Ettore Messina.

Kaip pasikeitė per vasarą? Praėjusį sezoną „Olimpia“ po labai ilgos pertraukos prasibrovus į finalo ketvertą, klubo vadovai gavo ženklą, kad eina teisingu keliu. Vis dėlto tarpsezoniu milanečiai atliko kelias labai svarbias korekcijas: leido išvykti pagrindinio penketo žaidėjams Zachui LeDay ir Kevinui Punteriui (abu patraukė į Belgrado „Partizan“) bei veteranui Vladimirui Micovui, kuris išgyveno kelias „Olimpia“ revoliucijas ir buvo tapęs vos ne šios komandos simboliu.

Garsiausi „raudonųjų batelių“ naujokai – du europiečiai: graikas Konstantinos Mitoglou ir po šešerių metų pertraukos į tėvynę grįžęs Nicolo Melli, kuris du praėjusius sezonus šildė NBA komandų suolus. Trys „Olimpia“ pakviesti amerikiečiai Jerianas Grantas, Devonas Hallas ir Troy Danielsas taip pat turi NBA patirties, bet yra Eurolygos debiutantai.

Ko tikėtis? Milano klubas žengė rizikingą žingsnį ir pakvietė net tris Eurolygoje nežaidusius amerikiečius. Vienas iš jų (T.Danielsas) net nėra žaidęs Europoje. Vis dėlto NBA komandose dirbęs treneris Ettore Messina praėjusiais sezonais lengvai rasdavo kalbą su „Olimpia“ atstovavusiais JAV krepšininkais, o tai suteikia vilčių, kad naujokų adaptacija nebus sudėtinga. Daugiau abejonių kyla dėl Milano komandos priekinės linijos, bet praėjusį sezoną spragos šioje grandyje nebuvo pragaištingos.

3. „Barcelona“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (24 ir 10), ketvirtfinalyje nugalėjo Sankt Peterburgo „Zenit“ 3:2, pusfinalyje – Milano „Olimpia“ 84:82, finale pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes“ 81:86. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (32 ir 4), finale nugalėjo Madrido „Real“ 2:0. Ispanijos taurės finale nugalėjo Madrido „Real“ 88:73.

Optimalus penketas. Nikas Kalathis (JAV, 32, 198), Cory Higginsas (JAV, 32, 196), Kyle‘as Kuricas (JAV, 32, 193), Nikola Mirotičius (30, 208), Brandonas Daviesas (JAV, 30, 208). Treneris Šarūnas Jasikevičius (Lietuva).

Kaip pasikeitė per vasarą? Nors iš „Barcelona“ išvykusių krepšininkų sąraše yra kelios garsios pavardės, Katalonijos komanda, galima sakyti, nepatyrė jokių nuostolių. „Mėlyni-granatiniai“ tiesiog išleido žaidėjus, kurie treneriui Šarūnui Jasikevičiui praėjusį sezoną buvo lyg balastas – nei Adamui Hangai, nei Victorui Claverui svarbios užduotys nebūdavo skiriamos. Juo labiau svarbių užduočių negaudavo Leo Westermannas ar Artiomas Pustovyj, su kuriais sutartys irgi nebuvo pratęstos.

Pagrindinis „Barça“ penketas liko nepakitęs, bet komandą papildė keli krepšininkai, kuriais Š.Jasikevičius pasitikės labau. Du naujokus Roką Jokubaitį ir Nigelą Hayesą dabartinis Barselonos ekipos strategas jau treniravo, kai dirbo „Žalgiryje“. Kiti du naujokai Nicolasas Laprovittola ir Sertačas Šanli žemyno arenose pasižymėjo tiek, kad jų žaidimo ypatumus gerai žino visi krepšinio specialistai.

Ko tikėtis? Praėjusį sezoną Barselonos komandai kilo problemų dėl to, kad ne visi krepšininkai buvo patenkinti savo vaidmenimis. Dabar komandos mikroklimatas turėtų būti daug geresnis, o „Barcelona“ žaidimo sistema buvo veiksminga ir praėjusį sezoną, kuriame trenerio sumanymus įgyvendino dauguma tų pačių krepšininkų.

2. Madrido „Real“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 6 vietą (20 ir 14), ketvirtfinalyje pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes“ 2:3. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (34 ir 2), finale pralaimėjo „Barcelona“ 0:2. Ispanijos taurės finale pralaimėjo „Barcelona“ 73:88.

Optimalus penketas. Thomas Heurtelis (Prancūzija, 32, 188, Vilerbano ASVEL), Sergio Llullis (33, 190), Adamas Hanga (Vengrija, 32, 200, „Barcelona“), Trey Thompkinsas (JAV, 31, 208), Walteris Tavaresas (Žaliasis Kyšulys, 29, 220). Treneris Pablo Laso.

Kaip pasikeitė per vasarą? Nors „karališkasis“ klubas tarpsezoniu išlydėjo keturis krepšininkus, komandos galimybėms jų išvykimas lemiamos įtakos neturi. Žinoma, „Real“ buvo labai gaila skirtis su 19-mečiu Usmanu Garuba, su kuriuo buvo galima sieti ilgalaikę ateitį, bet sparnus į NBA pakėlęs jaunuolis šiapus Atlanto dar nespėjo tapti viską triuškinančia jėga. Dėl kitų priežasčių buvo labai gaila skirtis su Felipe Reyesu, tačiau 41-erių veteranas sulaukė neišvengiamos dienos, kai ateina laikas baigti profesionalo karjerą.

Pirmąją šio sezono dėlionės detalę Madrido klubas padėjo dar balandžio mėnesį, kai sudarė sutartį su NBA neįsitvirtinusiu Vincent‘u Poirier. Vasarą kitomis ne mažiau svarbiomis detalėmis tapo buvę „Barcelona“ žaidėjai Adamas Hanga ir Thomas Heurtelis (tiesa, šis prancūzas iš „mėlynų-granatinių“ į „baltųjų“ gretas keliavo su tarpine stotele Vilerbano ASVEL ekipoje).

Madrido komandos prancūzišką atspalvį dar labiau sustiprino kitas iš ASVEL pakviestas žaidėjas Guerschonas Yabusele‘is. Dabar Madrido komandoje yra net keturi prancūzai.

Ko tikėtis? „Real“ suolas yra ilgiausias. „Baltieji“ gali sudaryti tris pajėgius penketus, o trečiasis penketas būtų ne blogesnis negu ALBA ar ASVEL pirmasis penketas. Dauguma Madrido komandos žaidėjų labai patyrę, bet yra ir kol kas svarbių titulų nelaimėjusių jaunesnės kartos krepšininkų. Net ir keli vyresnės kartos žaidėjai tikriausiai dega noru įrodyti, jog nebuvo pakankamai įvertinti kitose komandose. Šios sudėtinės dalys daro „Real“ vienu pagrindinių Eurolygos favoritų.

1. Stambulo „Anadolu Efes“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 3 vietą (22 ir 12), ketvirtfinalyje nugalėjo Madrido „Real“ 3:2, pusfinalyje – Maskvos CSKA 89:86, finale – „Barcelona“ 86:81. Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (29 ir 1), finale nugalėjo Stambulo „Fenerbahçe“ 3:0.

Optimalus penketas. Shane‘as Larkinas (JAV, 28, 180), Vasilije Micičius (Serbija, 27, 196), Krunoslavas Simonas (Kroatija, 36, 197), Chrisas Singletonas (JAV, 31, 206), Bryantas Dunstonas (JAV, 35, 203). Treneris Erginas Atamanas.

Kaip pasikeitė per vasarą? „Anadolu Efes“ sudėtis beveik nesikeičia jau ketvirtą sezoną. Tiesa, tai nereiškia, kad klubo vadovai vasarą galėjo sėdėti sudėję rankas, nes kai kurių svarbių žaidėjų sutartys šiais metais baigėsi ir su jais reikėjo derėtis iš naujo. Tačiau derybos vyko sklandžiai ir Stambule liko net tie, kurie dairėsi į NBA pusę. Neabejotinai didžiausias „Anadolu Efes“ vadybos laimėjimas buvo pratęstas bendradarbiavimas su naudingiausiu praėjusio finalo ketverto krepšininku Vasilije Micičiumi. Vis dėlto vieną svarbų žaidėją Eurolygos čempionai prarado. Per du praėjusius sezonus atsiskleidęs Sertačas Šanli nusprendė pakeisti aplinką ir išvyko į „Barcelona“.

Ko tikėtis? Stabili sudėtis šiuolaikiniame krepšinyje yra milžiniškas privalumas. O „Anadolu Efes“ galima laikyti vos ne stabilumo etalonu. Kad šios komandos krepšininkai yra labai aukšto lygio, parodo iškovotas Eurolygos čempionų vardas, tad „Anadolu Efes“ ir šį sezoną bus pagdininis favoritas. Vienintelis trūkumas gali būti tai, kad tapę čempionais žaidėjai jaučia mažesnį pergalių alkį. Tačiau ši aplinkybė veikiausiai turės įtakos reguliariajame sezone, bet ne atėjus svarbiausių kovų metui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.