EUROLYGA 2023

Naujojo Eurolygos sezono startas: kas laukia „Žalgirio“ ir jo varžovų?

Vasaros atostogos baigėsi. Paskutinę rugsėjo dieną didžiausiose Europos arenose vėl bumsės kamuoliai, aidės sirgalių balsai ir stipriausios vyrų krepšinio komandos pradės 22-ąjį šiuolaikinės Eurolygos sezoną. Tarp jų bus nuolatinis Lietuvos čempionas Kauno „Žalgiris“, kuris pirmąsias rungtynes žais spalio pirmąją dieną svečiuose su Vilerbano ASVEL ekipa.

Ketvirtadienį startuoja naujas Eurolygos sezonas.<br>Lrytas.lt, ZP/Scanpix ir Twitter nuotr. koliažas.
Ketvirtadienį startuoja naujas Eurolygos sezonas.<br>Lrytas.lt, ZP/Scanpix ir Twitter nuotr. koliažas.
J.Lauvergne.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Lauvergne.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Motiejūnas.<br>Instagram nuotr.
D.Motiejūnas.<br>Instagram nuotr.
E.Mudiay.<br>LKL nuotr.
E.Mudiay.<br>LKL nuotr.
A.Džiordževičius.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Džiordževičius.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-09-30 07:25

Sistema

Prie Eurolygos starto linijos išsirikiavo 18 komandų. Jos atstovauja dešimčiai krepšinio federacijų: po tris – Ispanijai („Barcelona“, Madrido „Real“ ir Vitorijos „Baskonia“) ir Rusijai (Maskvos CSKA, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Kazanės „Uniks“), po dvi – Graikijai (Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiakos“), Turkijai (Stambulo „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahce“), Vokietijai (Berlyno ALBA ir Miuncheno „Bayern“) ir Prancūzijai (Vilerbano ASVEL ir „Monaco“), po vieną – Italijai (Milano „Olimpia“), Izraeliui (Tel Avivo „Makabi“), Serbijai (Belgrado „Crvena Zvezda“) ir Lietuvai (Kauno „Žalgiris“).

Eurolygos debiutantas „Monaco“ klubas įsikūręs Monako Kunigaikštystėje, tačiau priklauso Prancūzijos krepšinio struktūrai.

Reguliariajame sezone, kuris prasidės rugsėjo 30 d. ir baigsis balandžio 8 d., visos komandos sužais po 34 rungtynes. Aštuonios komandos pateks į atkrintamąsias varžybas. Ketvirtfinalio serijos, kuriose bus kovojama iki trijų pergalių, vyks balandžio antroje pusėje ir gegužės pradžioje. Finalo ketvertas bus surengtas gegužės 27-29 d. Berlyne.

Permainos

Palyginti su praėjusiu sezonu, Eurolygoje pasikeitė du klubai. Iš turnyro pasitraukė „Chimki“ ir „Valencia“, o juos pakeitė „Monaco“ ir „Uniks“.

Daugkartinį Rusijos vicečempioną Chimkų klubą nugramzdino finansiniai sunkumai. Jis buvo priverstas pasitraukti ir iš Vieningos lygos. Šį sezoną „Chimki“ žaidžia tik antrojoje Rusijos krepšinio pakopoje.

„Valencia“ prarado teisę žaisti Eurolygoje pasibaigus trumpalaikei licencijai, kurią gavo kaip 2019 metų Europos taurės laimėtoja (pernai ši licencija buvo pratęsta, nes dėl pandemijos nabuvo baigtas 2019-2020 m. sezonas).

„Uniks“ grįžta į Eurolygą po keturių sezonų pertraukos, o „Monaco“ yra turnyro debiutantas. „Monaco“ tapo 86-uoju į šiuolaikinę Eurolygą patekusiu klubu.

Tik keturi klubai be pertraukų žaidžia šiuolaikinėje Eurolygoje nuo pat jos įkūrimo 2000 metais. Tai – „Barcelona“, „Baskonia“, „Olympiakos“ ir „Žalgiris“.

„Žalgiris“

„Žalgiris“ naują sezoną pradeda labai pasikeitęs. Kauno komandoje liko tik keturi pagrindinio dvyliktuko žaidėjai: prancūzas Joffrey Lauvergne‘is (praėjusį sezoną pelnydavo 10,7 tšk.), Lukas Lekavičius (8,2 tšk.), Artūras Milaknis (6 tšk.) ir kapitonas Paulius Jankūnas (3,9 tšk.).

Keli buvę Lietuvos čempionų lyderiai sustiprino kitus Eurolygos klubus. Marius Grigonis (13,4 tšk.) išvyko į CSKA, amerikietis Nigelas Hayesas (9,5 tšk.) ir Rokas Jokubaitis (7 tšk.) – į „Barcelona“, amerikietis Thomasas Walkupas (8,2 tšk.) – į „Olympiakos“, amerikietis Augustine‘as Rubitas (8,1 tšk.) – į „Bayern“.

Su „Žalgiriu“ taip pat atsisveikino argentinietis Patricio Garino, amerikietis Steve‘as Vasturia ir Martinas Gebenas.

Atsiradus daug laisvų vietų, papildymo „Žalgiris“ ieškojo abiejose Atlanto pusėse. Iš Amerikos atvyko Europoje iki šio sezono nežaidęs Emmanuelis Mudiay, iš kitų Eurolygos klubų – latvis Janis Strėlniekas (CSKA), vokietis Nielsas Giffey (ALBA) ir po sezono pertraukos į Kauną grįžęs Edgaras Ulanovas („Fenerbahçe“). Eurolygos patirties turi dar vienas kauniečių sugrįžėlis Mantas Kalnietis (Krasnodaro „Lokomotiv“) ir naujokas amerikietis Tyleris Cavanaugh (Lagūnos „Tenerife“). Eurolygoje nėra žaidęs tik vienas „Žalgirio“ debiutantas amerikietis Joshas Nebo (Eilato „Hapoel“).

Lietuviai

Užsienio klubuose šį rudenį registruoti septyni Lietuvos krepšininkai. Šarūno Jasikevičiaus treniruojamoje „Barcelona“ žaidžia Rokas Jokubaitis, CSKA – Marius Grigonis, „Baskonia“ – Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis, „Zenit“ – Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas, „Monaco“ – Donatas Motiejūnas.

Penki iš šių krepšininkų rungtyniavo Eurolygoje ir praėjusį sezoną, o M.Kuzminskas ir D.Motiejūnas grįžta į svarbiausią žemyno turnyrą po pertraukos. M.Kuzminskas praleido tik vieną sezoną. Tuo tarpu D.Motiejūnas praėjusį kartą Europoje žaidė labai seniai – 2011-2012 metų sezone.

Pabaiga

Šiais metais karjerą baigė du legendiniai Eurolygos krepšininkai. Kad atėjo laikas ištarti paskutinį „sudie“, nusprendė 41-erių ispanas Felipe Reyesas ir 38-erių graikas Vasilis Spanoulis.

Šiedu krepšininkai pagal per karjerą žaistas Eurolygos rungtynes užima antrąją ir trečiąją vietas (V.Spanoulis žaidė 358 rungt., F.Reyesas – 357 rungt.). Juos lenkia tik „Žalgirio“ simbolis P.Jankūnas (375 rungt.). Ilgametis Madrido „Real“ vidurio puolėjas F.Reyesas svarbiausiame žemyno turnyre žaidė 17 sezonų, Atėnų „Panathinaikos“ atstovavęs, bet 2010 metais į Pirėjo „Olympiakos“ perėjęs gynėjas V.Spanoulis – 15 sezonų.

Kad baigia karjerą, šiais metais paskelbė dar du garsūs Graikijos krepšininkai: 37-erių Nikos Zisis ir 36-erių Stratos Perperoglou. Tiesa, jiedu praėjusį sezoną jau nežaidė Eurolygoje.

Praradimai

Kiekvienais metais bent kelios Eurolygos žvaigždės patraukia per Atlantą ir bando įsitvirtinti NBA klubuose. Nors pastarąjį tarpsezonį išvykusių iš Senojo žemyno į Naująjį pasaulį nebuvo daug, kai kurių pajėgių krepšininkų Eurolygos sirgaliai pasiges.

Didžiausias praradimas – kanadietis Kevinas Pangosas. „Zenit“ atstovavęs gynėjas praėjusį sezoną užėmė trečiąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus ir buvo išrinktas į geriausių Eurolygos krepšininkų pirmąjį penketą, o šį rudenį džiaugėsi, kad jam sutartį pasiūlė „Cleveland Cavaliers“ klubas.

Užtat kiti devyni krepšininkai, praėjusį sezoną išrinkti į pirmąjį arba antrąjį geriausių Eurolygos žaidėjų penketą, ne tik liko Eurolygoje, bet ir žaidžia tose pačiose komandose, kurių aprangą vilkėjo iki vasaros atostogų. Eurolygos čempioną „Anadolu Efes“ vesti į pergales vėl bandys Vasilije Micičius ir Shane‘as Larkinas, vicečempionę „Barcelona“ – Nikola Mirotičius ir Brandonas Daviesas, „Olimpia“ – Shavonas Shieldsas, CSKA – Willas Clyburnas, „Bayern“ – Vladimiras Lučičius, „Real“ – Walteris Tavaresas, „Fenerbahçe“ – Nando De Colo.

Vis dėlto negalima nepažymėti dar vieno svarbaus Eurolygos praradimo. 19-metis Usmanas Garuba, pavasarį apdovanotas Kylančios žvaigždės prizu, atsisveikino su „Real“ ir pasirašė sutartį su „Houston Rockets“.

Naujokai

Krepšininkai keliauja ir priešinga kryptimi – iš Šiaurės Amerikos į Europą. Tiesa, mainai nėra lygiaverčiai, nes į Eurolygą atvyksta NBA neįsitvirtinę žaidėjai.

Garsiausi šiais metais Eurolygos klubų pakviesti Europos krepšinio debiutantai yra kadaise NBA naujokų biržoje trečiuoju šaukimu pakviestas O.J. Mayo (perėjo į „Uniks“), Shabazzas Napieras (į „Zenit“) ir Emmanuelis Mudiay (į „Žalgirį“). Tiesa, Sh.Napieras ir E.Mudiay praėjusį sezoną nežaidė jokiame klube, o NBA klubų jau senokai pamirštas O.J.Mayo rungtyniavo Kinijos lygoje.

Praėjusį sezoną jokiame klube nežaidė dar vienas Europos krepšinio debiutantas – į „Olimpia“ atvykęs Troy Danielsas.

Keli krepšininkai grįžo į Eurolygą po nesėkmingų bandymų įsitvirtinti NBA klubuose. Šiaurės Amerikoje laimės nerado italas Nicolo Melli (šiais metais perėjo į „Olimpia‘), graikas Kostas Antetokounmpo (į ASVEL), 2017 metų Eurolygos čempionas Jamesas Nunnally (į „Makabi“).

Po devynerių metų pertraukos Eurolygoje žais ilgai po Šiaurės Ameriką ir Kiniją klajojęs Donatas Motiejūnas (perėjo į „Monaco“).

Perėjimai

Eurolygoje liko visi dešimt krepšininkų, kurie praėjusį sezoną pateko į rezultatyviausių žaidėjų dešimtuką. Tačiau trys rezultatyviausi žaidėjai pakeitė komandas.

Pavasarį antrą kartą A.Fordo prizu, skirtu rezultatyviausiam Eurolygos žaidėjui, apdovanotas rusas Aleksejus Švedas iš subyrėjusio „Chimki“ klubo perėjo į Rusijos krepšinio lyderę Maskvos CSKA komandą. Antrąją vietą tarp rezultatyviausių užėmęs Mike‘as Jamesas nutraukė labai komplikuotus santykius su CSKA klubu ir bandys į aukštumas kelti Eurolygos naujokę „Monaco“ ekipą, o Jordanas Loydas, kurio pavardė buvo įrašyta trečiojoje eilutėje, iš „Crvena Zvezda“ komandos perėjo į „Zenit“ klubą.

Vasarą komandas pakeitė ir du pirmojo rezultatyviausių dešimtuko apatinėje pusėje buvę krepšininkai Jordanas Mickey (iš „Chimki“ į „Zenit“) ir Wade‘as Baldwinas (iš „Bayern“ į „Baskonia“).

Treneriai

Šiais metais neįprastai rami buvo Europos trenerių rinka. Vasarą trenerius pakeitė tik keturios komandos.

74-erių Aito Garcia Renesesas pasitraukė nuo ALBA vairo. Berlyno klubo vadovai jam pamainos toli neieškojo ir vyriausiuoju treneriu paskyrė kitą ispaną Israelį Gonzalezą, kuris šešis sezonus dirbo A.Garcios Reneseso padėjėju.

„Panathinaikos“ nusprendė nutraukti bendradarbiavimą su Odedu Katašu, kurį į Graikijos sostinę pakvietė vos prieš kelis mėnesius – šių metų sausį. Naujuoju „žaliųjų“ strategu tapo keturis praėjusius sezonus „Uniks“ klubą treniravęs Dimitris Priftis.

Šiam graikui grįžus į tėvynę, naujo trenerio reikėjo Kazanės komandai. „Uniks“ vadovai nutarė pasitikėti praėjusį sezoną niekur nedirbusiu kroatu Velimiru Perasovičiumi.

Tik metus Europoje ištvėrė Igoras Kokoškovas. Jis praėjusį sezoną treniravo „Fenerbahçe“ krepšininkus, bet šiais metais grįžo į NBA ir tapo „Dallas Mavericks“ trenerio padėjėju. Stambulo komandoje vieną serbą pakeitė kitas serbas – Aleksandaras Džordževičius.

Praėjęs sezonas

Pavasarį Eurolygos čempionu pirmą kartą tapo Stambulo „Anadolu Efes“ klubas, finale nugalėjęs Šarūno Jasikevičiaus treniruojamą „Barcelona“ komandą 86:81.

„Barcelona“ buvo reguliariojo sezono nugalėtoja, bet svarbiausioje metų dvikovoje nieko negalėjo padaryti „Anadolu Efes“ į pergalę vedusiems Vasilije Micičiui ir Shane‘ui Larkinui. Buvęs žalgirietis V.Micičius finale pelnė 25 taškus ir buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto žaidėju.

„Žalgiris“ ilgai kovojo dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas, tačiau nesėkmių ruožas kovo mėnesį nubloškė kauniečius į 11-ąją vietą. Kauno komanda praėjusį sezoną laimėjo lygiai pusę rungtynių – 17 iš 34.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.