EUROLYGA 2023

Rugsėjo LKL klubų reitingas: girgždantys lyderiai ir sunkus „Pieno žvaigždžių“ startas

Naujo krepšinio sezono pradžioje LKL lentelės viršuje įsitaisė praėjusio sezono finalininkai, tačiau ir Kauno „Žalgiris“, ir Vilniaus „Rytas“ iš vietos pajudėjo girgždėdami. Šalies pirmenybėse nesėkmių dar nepatyrė ir Utenos „Juventus“, bet ši komanda pralaimėjo svarbų mūšį dėl teisės žaisti Čempionų lygos grupių varžybose.

G.Žibėnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Žibėnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Žalgirio“ lyderis E.Mudiay (dešinėje) per rungtynes Alytuje pelnė 32 taškus.<br>LKL nuotr.
„Žalgirio“ lyderis E.Mudiay (dešinėje) per rungtynes Alytuje pelnė 32 taškus.<br>LKL nuotr.
Žydrūnas Urbonas.<br>G.Šiupario nuotr.
Žydrūnas Urbonas.<br>G.Šiupario nuotr.
Panevėžio ekipa vos neįveikė Kauno klubo.<br>G.Šiupario nuotr.
Panevėžio ekipa vos neįveikė Kauno klubo.<br>G.Šiupario nuotr.
Virginijus Šeškus.<br>lkl.lt nuotr.
Virginijus Šeškus.<br>lkl.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 1, 2021, 12:44 PM

Prasčiausiai startavo Pasvalio „Pieno Žvaigždės“, kurios rugsėjį pralaimėjo visas rungtynes abiejuose nacionaliniuose turnyruose.

Kauno „Žalgiris“

Rugsėjį: 3-0.

Lietuvos lyga: 3-0.

Nors „Žalgiris“ rugsėjo pabaigoje įsitaisė LKL lentelės viršūnėje, čempionų sirgaliams kol kas nėra dėl ko džiaugtis. Kauno krepšininkai pralaimėjo visas penkerias ikisezonines rungtynes, o Lietuvos pirmenybėse visas tris pergales iškovojo tik per plauką. Kad būtų įveikta „Dzūkija“, teko plušėti net 50 minučių ir žaisti du pratęsimus.

Žaidžiant su Alytaus komanda blykstelėjo „Žalgirio“ naujokas Emmanuelis Mudiay, pelnęs net 32 taškus ir iškart labai aukštai pakėlęs LKL sezono rezultatyvumo rekordo kartelę. Vis dėlto per kitas dvejas rungtynes svarbiausias „Žalgirio“ pirkinys pasižymėjo tik netaikliais metimais ir surinko 8 bei 3 taškus.

Vilniaus „Rytas“

Rugsėjį: 2-0.

Lietuvos lyga: 2-0.

Vilniaus komandos pralaimėjimų skiltyje po pirmosios sezono atkarpėlės taip pat puikuojasi nulis, tačiau ir „Rytas“ dėl abiejų pergalių per rungtynes su Pasvalio ir Šiaulių krepšininkais irgi turėjo kovoti iki paskutinių minučių.

Trenerio Giedriaus Žibėno laimei, jo komandoje yra Ivanas Buva. Kroatas per dvejas pirmąsias rungtynes pelnydavo 19,5 taško ir yra rezultatyviausias LKL žaidėjas. Tačiau dviejų naujų „Ryto“ amerikiečių Tannerio Leissnerio ir Kennetho Smitho indėlis kol kad vos pastebimas.

Utenos „Juventus“

Rugsėjį: 5-1.

Lietuvos lyga: 2-0, Lietuvos taurė: 1-0, Čempionų lygos atranka: 2-1.

Utenos komanda anksčiausiai pradėjo oficialų sezoną, bet europinį sezoną baigė kitoms Lietuvos komandoms dar nesužaidus pirmųjų oficialių rungtynių.

Iš Čempionų lygos „Juventus“ pasitraukė labai apmaudžiai. Uteniškiams atrankos antrajame etape įveikus Bambergo „Brose“ klubą, atrodė, jog sunkiausia darbo dalis atlikta. Tačiau su tuo nesutiko Talino „Kalev-Cramo“ krepšininkai, kurie lemiamose atrankos rungtynėse nugalėjo Lietuvos atstovus ir pagriebė kelialapį į Čempionų lygos grupių varžybas.

Užtat treneris Žydrūnas Urbonas sužinojo, kad galės pasikliauti amerikiečiu Patricku Milleriu. Naujokas Čempionų lygos atrankos turnyre įmesdavo vidutiniškai 20,3 taško, o per dvejas pirmąsias LKL rungtynes, kuriose „Juventus“ pasiekė dvi pergales, pelnydavo 16,5 taško.

Patikrinti kito amerikiečio Jaylino Airingtono sugebėjimus teks vėliau, nes šis gynėjas pirmosiose LKL rungtynėse patyrė traumą.

„Neptūnas“

Rugsėjį: 2-1.

Lietuvos lyga: 1-1, Lietuvos taurė: 1-0.

„Neptūnas“ buvo išskirtinė komanda, nes sezoną pradėjo neturėdama nė vieno užsieniečio. Tačiau išskirtinumo neliko, kai rugsėjo pabaigoje į Klaipėdą atvyko tik šiais metais JAV universitetą baigęs amerikietis Isaacas Bontonas.

Jo dar laukia pirmieji išbandymai, o naujieji I.Bontono komandos draugai jau patyrė ir gerų, ir blogų emocijų. Pralaimėjimas 20 taškų skirtumu „Lietkabeliui“ buvo labai skaudus, bet „Neptūnas“ tučtuojau atsigavo ir, įveikęs „Pieno Žvaigždes“, iškovojo pirmąją pergalę LKL pirmenybėse, o dar labiau sustiprino pasitikėjimą savimi, kai Karaliaus Mindaugo taurės pirmajame mače užtikrintai sudorojo „Jonavą“.

Panevėžio „Lietkabelis“

Rugsėjį: 1-1.

Lietuvos lyga: 1-1.

Pagal optimistinį scenarijų „Lietkabelio“ sąskaitoje galėjo būti dvi pergalės, tačiau lygiose rungtynėse su „Žalgiriu“ teko pripažinti varžovų pranašumą. Užtat „Neptūno“ krepšininkai didelių problemų nesukėlė ir šiuos varžovus panevėžiečiai įveikė užtikrintai.

Suprantama, daryti toli siekiančias išvadas dar anksti, bet iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad trenerio Nenado Čanako neturėtų nuvilti nė vienas šiais metais į Panevėžį pakviestas naujokas.

„Dzūkija“

Rugsėjį: 2-2.

Lietuvos lyga: 1-2, Lietuvos taurė: 1-0.

Alytaus krepšininkai privertė apie juos kalbėti, kai keturis kėlinius ir du pratęsimus tampė nervus „Žalgiriui“. Nors pergalės iškovoti tąkart nepavyko, gautas emocinis užtaisas gali praversti kelias kitas savaites.

Pergales „Dzūkija“ iškovojo žaisdama su „Šiauliais“: iš pradžių – Lietuvos lygoje, po to – ir šalies taurės turnyre. Du dzūkų krepšininkai įsitaisė rezultatyviausių LKL žaidėjų penkete: antrąją vietą užima Joshas Newkirkas (vid. 18,7 tšk.), penktąją – Justas Furmanavičius (15,7 tšk.). Dar didesnio dėmesio sulaukė 42-ejų Mindaugas Lukauskis, kuris tapo vyriausiu visų laikų LKL krepšininku.

„Jonava“

Rugsėjį: 1-2.

Lietuvos lyga: 1-1, Lietuvos taurė: 0-1.

LKL pirmenybėse debiutuojanti Jonavos komanda savo sirgaliams jau įteikė dvi dovanas. Tiesa, jonaviškiams laimėti pirmųjų rungtynių su „Žalgiriu“ nepavyko, bet vien tai, jog kovojant su čempionais įtampa neatslūgo iki paskutinių sekundžių, turėjo nudžiuginti ir nuteikti optimistiškai. O per antrąsias sezono rungtynes lygos naujokai iškovojo pirmąją pergalę. Ir ne bet kokią – varžovė „Dzūkija“ buvo sutrypta dar iki didžiosios pertraukos.

„Jonavos“ atakų organizatorius Emmanuelis Lecomte‘as po pirmųjų rungtynių pirmauja lygoje pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7). Tai nėra netikėtumas, o treneriui Virgnijui Šeškui, ko gero, labiausiai turėtų patikti 15,5 taško pelnančio Lachlano Andersono indėlis.

Jonaviečiai neišvengė ir šalto dušo. Jie dideliu skirtumu pralaimėjo pirmąsias Karaliaus Mindaugo taurės rungtynes „Neptūnui“.

„Nevėžis“

Rugsėjį: 1-2.

Lietuvos lyga: 1-1, Lietuvos taurė: 0-1.

„Nevėžio“ krepšininkai jau pirmose LKL rungtynėse jaunatvišką ryžtą pavertė pergale prieš Prienų komandą, o sirgaliai pamatė, kad nė 20-ies neturintys jaunuoliai gali drąsiai imtis iniciatyvos ir nulemti dvikovos baigtį. Po dviejų turų trys rezultatyviausi Kėdainių ekipos žaidėjai yra 19-metis Abramo Canka, 17-metis Darrylas Doualla ir Amaras Sylla, kuriam spalio pirmąją sukanka 20 metų. A.Sylla gimtadienį pasitinka Lietuvos lygoje užimdamas pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius (vid. 9,5).

Vis dėlto stabilumas nebus šios komandos bruožas. Tą parodė rungtynės su „Juventus“, kurių ketvirtajame kėlinyje Gedimino Petrausko penketas iššvaistė 18 taškų persvarą.

„Prienai“

Rugsėjį: 1-2.

Lietuvos lyga: 0-2, Lietuvos taurė: 1-0.

„Prienai“ – viena iš dviejų komandų, kurioms rugsėjo mėnesį nepavyko laimėti nė vienerių LKL rungtynių. Vis dėlto prieniškiai sezono pergalių sąskaitą atsidarė, kai Karaliaus Mindaugo taurės turnyre varžovų arenoje nugalėjo „Nevėžį“.

Pirmosios oficialios rungtynės patvirtino tai, ką buvo galima nuspėti dar pasiruošimo laikotarpiu. Šią komandą temps gynėjų duetas Jovanas Kljajičius ir Ignas Sargiūnas. Bent iki tol, kol pasveiks labiausiai patyręs „Prienų“ krepšininkas Vasilije Pišica, kuris sezono pradžią praleidžia dėl traumos.

„Šiauliai“

Rugsėjį: 1-3.

Lietuvos lyga: 1-2, Lietuvos taurė: 0-1.

Šiaulių krepšininkai pirmąją pergalę pasiekė sutriuškinę „Pieno Žvaigždes“. Nedaug trūko ir iki antrosios pergalės, bet Antano Sireikos vyrai sostinėje po lygios kovos nusileido „Rytui“.

Išvyka į Vilnių šiauliečiams buvo itin skaudi dėl kitos priežasties. Jie ilgam prarado kapitoną Arminą Urbutį, kuris kelis mėnesius negalės žaisti dėl blauzdikaulio lūžio. Dėl traumos bent mėnesiui iš rikiuotės iškrito ir kitas „Šiaulių“ krepšininkas Isaiah Armwoodas.

Užtat Šiauliuose labai greitai apsiprato naujokas Jonas Elmore‘as. Jis per pirmąsias rungtynes įmesdavo 17,3 taško ir LKL rezultatyviausių žaidėjų rikiuotėje užima trečiąją vietą.

„Pieno Žvaigždės“

Rugsėjį: 0-4.

Lietuvos lyga: 0-3, Lietuvos taurė: 0-1.

Manto Šerniaus sugrįžimas į Pasvalį yra labai kartus. Šio trenerio vadovaujamos „Pieno Žvaigždės“ – vienintelė komanda, rugsėjo mėnesį neiškovojusi nė vienos pergalės nė viename turnyre.

Nebūtų nieko baisaus, jei pasvaliečiai būtų žaidę vien su favoritais, bet tarp jų varžovų buvo ir komandos, kurias „Pieno Žvaigždės“ planuoja įveikti. Tačiau atsitiko priešingai, o „Šiauliams“ buvo pralaimėta net 22 taškų skirtumu.

M.Šernius galėjo pasiteisinti tuo, kad jo komanda nėra visai sukomplektuota. Per pirmuosius LKL turus „Pieno Žvaigždėse“ žaidė tik devyni krepšininkai, o rugsėjo pabaigoje prie jų prisidėjo dar vienas naujokas Marquesas Townesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.